Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35, 2001


Vin-aktuelt i uge 35
27. august - 2. september 2001
.
VinAvisen uge 32VinAvisen uge 33VinAvisen uge 34

Troels-Smith lukker to vinfirmaer
To kendte danske vinfirmaer lukker og tager afsked med deres medarbejdere. Det gælder Ambassadeur Wine og DZ Wine, herunder forretnings-konceptet Vinbonden, hvor aftaler med en række vinhandeler er sagt op. Angiveligt skyldes det problemer med at opfylde satte salgsmål.
DDG-Koncernen og Troels-Smith A/S, der står bag firmaerne, vil pr. 1. januar 2002 omlægge aktiviteterne, idet leverancer af vin til den frie handel indstilles, mens afsætningen af et begrænset antal vine vil foregå via supermarkeds-kæder og grossister.
Bestyrelsesformanden, Otto Christensen, meddeler, at der i den kommende tid vil være mulighed for at købe nogle af firmaernes vine til meget favorable priser, fordi sortimentet skal indskrænkes.
DDG-Koncernen beskæftiger internationalt cirka 500 medarbejdere med produktion og salg af frugter, marmelade, honning samt trykkerivirksomhed.

Philipson overtager vine fra DZ-Wine
Ifølge DZ-Wines prisliste, der ligger på nettet - www.dz-wine.dk - har firmaet en række interessante vine. Blandt disse kan nævnes vine fra Wolf Blass (Australien), Los Vascos (Chile), Henri de Villamont (Bourgogne), Château Val Joanis (Provence), Montana (New Zealand), Castellane (Champagne), Willm (Alsace) og Fonseca Guimaraens (portvin) samt Bodegas Alejandro Frenandez (Ribera del Duero) med stjernevinen Pesquera.
Lørdag meddelte Philipson Wine, at firmaet med øjeblikkeligt varsel har overtaget eneforhandlingen af de verdensberømte vine fra Bodegas Alejandro Fernandez (Pesquera, Condado de Haza og Dehesa La Granja). De øvrige nævnte agenturer ligger fortsat hos Troels-Smith Vin.
..
    Auktionen er godt i gang:

    Byd på årets
    KUNSTNERVIN
    i 15 liter flaske

    I år har Chris-Wine givet VinAvisen lov til at stå for auktionen af årets kunstnervin, en Château Fongenan, Haut-Médoc 1998, i en kæmpeflaske på 15 liter og med et tilsvarende stort litografi som etiket.
    sd.

.
Motivet er en hemmelighed, så derfor
er her kun vist et spørgsmålstegn.
    ÅRETS KUNSTNER
    er Hans Voigt Steffensen. Vi har set den flotte etiket, men da den er hemmelig indtil den 24. september, må vi nøjes med at vise et spørgsmålstegn på maleriets plads.

    HAMMERSLAGS-PRISEN
    går ubeskåret til Børnecancerfonden, og Chris-Wine dobler beløbet op med en øvre grænse ved 25.000 kr. Ved præsentationen af auktionen i forrige nummer af VinAvisen
    skrev vi om Børnecancerfondens store arbejde. Mere om fonden kan læses på www.boernecancerfonden.dk.

    SÅDAN BYDER DU PÅ FLASKEN
    Du sender ganske enkelt en e-mail med dit bud til kunstnervin@vinavisen.dk.
    VinAvisen vil i de kommende tre uger blive revideret hver dag, så du på nyhedssiden kan se, hvor langt vi er kommet. Allerede tirsdag håber vi at kunne vise, hvor meget søjlen til venstre er vokset.

    SIDSTE FRIST
    er torsdag d. 13. september kl. 16, og resultatet offentliggøres i VinAvisen mandag d. 24 september - hvor kunstnervinen også vil kunne købes i butikkerne.
.
.

.
Så langt er vi kommet!
d
    Dagens bud
    Fredag d. 31.: Så kom der atter gang i buddene. Fra Steen Hoppe, Brdr. Hoppe Isolering Aps., har vi fået et bud på 15.000 kr. Tak for det!
    Chris-Wine fordobler som nævnt højeste bud, så nu har vi altså 30.000 kr., der ubeskåret går til Børnecancerfonden.
    Hvem lægger nu de næste 1000 kr. til? Må vi få et bud? Vi skulle da gerne nå de 25.000 kr. på søjlen - og helst meget mere endnu. Der er masser af plads i Cyberspace til at forlænge søjlen opefter!
    Send dit bud til kunstnervin@vinavisen.dk.
.

.
Magnumflaske og litografi.
Som nævnt er motivet indtil videre hemmeligt og er her erstattet af et spørgsmålstegn.
    .
    En anden mulighed
    for at få kunstnervinen:

    Køb en magnum -
    og støt Børnecancerfonden

    Flere af VinAvisens læsere føler sig lidt forpustede, efterhånden som budene på kæmpeflasken (heldigvis) stiger mod himlen. De vil gerne støtte Børnecancerfonden, men, men, men ...
    For at komme dem i møde har vi fået en idé: Vi har overtalt Chris-Wine til at skænke 100 magnumflasker af kunstnervinen. Dem sælges nu sammen med et tilsvarende antal signerede litografier af Hans Voigt Steffensens kunstværk. Pris: 1000 kr. inkl. moms pr. sæt.
    Indtægten fra dette salg går ubeskåret til Børnecancerfonden.
    Vil du have flasken og litografiet - og støtte fondens store og vigtige arbejde - så send en mail til kunstnervin@vinavisen.dk.
    .
.
Skruekapsel på topvin
Nu hopper også det store australske vinfirma Orlando Wyndham - en del af franske Pernod Ricard - på skruekapsel-vognen. Det sker med firmaets topmærke Steingarten Riesling til cirka 125 kr.
Dermed har det første af de fire store firmaer i Australien (de tre andre er Southcorp, BRL Hardy og Fosters) overgivet sig til skruekapslen, i dette tilfælde af det franske mærke Stelvin - www.pea.pechiney.com - hvilket betragtes som et vigtigt skridt i kampen mod propsygen, der angriber cirka 5 procent af alle flasker.

Ny prop sikker imod propsyge
Den portugisiske korkindustri ser naturligvis med uro på skruekapslens fremtrængen. Den store propfabrikant Amorin - www.amorimcork.com - har derfor udviklet en særlig prop, Twin Top, der skulle være sikker imod propsyge.
Proppen er lavet ligesom en champagneprop, dvs. med skiver af kork af fineste kvalitet i top og bund og med en krop af kork-granulat ind imellem.
Indtil nu er der solgt over en milliard Twin Top-propper, og alene i USA har salget været 200 millioner styk.

Ærgerligt!
Ved VinAvisens ugentlige smagning skulle vi smage en Cabernet Sauvignon fra Robert Mondavi til 312 kr. Ni forventningsfulde smagere sad i spændt forventning. Men ak - flasken var proppet. Ud i vasken med den.
Vi deltager jo i ret mange smagninger rundt omkring, og igen og igen oplever vi, at en vin er proppet. Ærgerligt!
Tænk, hvis 5 procent af alle Coca-Cola flasker var proppede. Så kunne firmaet vist hurtigt dreje nøglen om.

Den karamelfarvede whisky
Skotlands whisky-producenter har tilladelse til at justere farven på deres whiskies med karamel. Det har de gjort i masser af år.
For halvandet år siden indførte tyskerne, at indholdet af karamel skulle anføres på etiketten. Den regel har vi haft her i Danmark i snart mange år, men tyskernes krav har ifølge fagbladet Just Drinks fået nogle britiske forbruger til at reagere.
Whisky-folket står imidlertid fast. - Vi ved, at forbrugerne ønsker, at deres whisky har den samme farve fra gang til gang, siger Nick Morgan fra Guiness UDV til Just Drinks. - Hvis whiskyen varierede i farve, ville forbrugerne først begynde at beklage sig. Karamelfarven indvirker ikke på nogen måde på smagen, tilføjer han.
Det er dog ikke alle producenter, der bruger karamel. Det gælder fx Springbank og Bruichladdich. På det sidste destilleri har man prøvet at tilsætte karamel, og der var en udtalt smagsforskel, påstår man. Uden farve havde whisky’en en langt renere og friskere smag.
Endnu er der ikke tegn på, at EU vil indføre et generelt krav om deklaration af karamel-indholdet, men det er en mulighed.

Rolland til Mondavi
Californiske Mondavi ved nok, hvordan man skal lave vin. Ikke desto mindre har Mondavi hyret den meget omtalte vinkonsulent Michel Rolland til at se på vingårdens Merlot-vine.
Michel Rolland, der ejer Château Le Bon-Pasteur i Bordeaux - og som er en god ven af Robert Parker - er i dag en af verdens mest benyttede "rejsende vinmager".
Blandt andet arbejder han for Tenuta dell'Ornellaia i Toscana, hvor hans teknik med at høste Merlot’en meget sent, har medvirket til at gøre vinen Masseto til en topvin.
Ifølge The Wine Spectator var det netop på Tenuta dell'Ornellaia, at Tim Mondavi mødte Michel Rolland og fik en aftale om samarbejde i stand.

Interesante marketing-historier
I månedsmagasinet Wine skriver redaktøren, Chris Losh, at thailandske vine egentlig må være lette at sælge med de interessante marketing-historier, der kan knyttes til dem:
* De kommer fra et land med et tropisk klima, hvor man kan høste to gange om året, så der vil være både en sommer- og en vinter-årgang.
* Årgangene følger den buddhistiske kalender, hvor den aktuelle årgang er 2541.
* Vinene laves på en druesort med det interessante navn Pok Dom, hvis navn betyder Sorte Dronning. Det kan man sikkert få meget ud af.
- En marketingmands drøm, skriver Chris Losh. - Det eneste problem er, at vinene ikke er værd at drikke ...

De søde står sammen
Ifølge Wine Spectator har tretten franske vinbønder slutter sig sammen for at forsvare de naturligt søde vine imod den øgede brug af "industrielle" metoder i fremstillingen af dessertvine.
De vil sætte fokus på de enestående vine, der laves af druer, som er angrebet af mikroorganismen Botrytis cinerea, den ædle råddenskab.
Sauternes er jo den berømteste af disse vine, men sammenslutningen, der kalder sig Sapros, omfatter vinbønder fra mange franske appellationer, fx Alsace, Condrieu, Gaillac, Jasnières, Montlouis og Quarts de Chaume.
Sammenslutningen er imod visse teknikker, som vi har beskrevet i VinAvisens Vin-ABC: Kryo-ekstraktion, omvendt osmose og chaptalisering. Disse metoder kan alle medvirke til en kunstig øgning af vinens sødme.
Sapros har en hjemmeside på adressen www.sapros.org.
...
    .
    Den danske vinbranche
    * Peter Jac Olsen, marketingchef hos Kjær & Sommerfeldt, kan fejre sit 25 års jubilæum i vinfirmaet. Det sker ved en reception fredag den 31. august kl. 15-17 hos Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, 1117 København K. Læs om Peter Jac Olsen i Vinbranchens Blå Bog nedenfor.
    * Frank Reinholdt, 35 år, er blevet ansat som Key Account Manager i Kjær & Sommerfeldt's B-2-B (Business to Business - altså erhvervsafdelingen). Han kommer fra lignende stillinger i DZ-Wine og Bacardi/Martini.
    * Tre vinforetagender fusionerer: Net-vinhandelen Onwine, vinportalen Vinforum og Vinbaren i København. Det sker under navnet Onwine a/s. Administrerende direktør bliver Jan P. Olsen.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..
..
En lang vej op
Georgien var engang et vigtigt vinland, men for at bekæmpe Sovjetunionens udbredte alkoholisme fik Mikhail Gorbachev revet en masse vinmarker op med rode. Siden 1989 er produktionen faldet fra 2,2 millioner hektoliter til under en tiendedel.
Ifølge World Wine Trade er det nu ved at gå den anden vej. Fra begyndelsen af 1998 har Georgien været verdens tredje-flittigste, når det gælder tilplantning af nye vinmarker. Arealet er øget med 26,6 procent (Australien med 42,9 procent og Kina med 32,9 procent).
Også produktionen er på vej op - med undtagelse af årgangen 2000, hvor sommerheden forårsagede, at 100.000 tons druer blev ødelagt.
Flere vestlige investorer kommer med åben pengepung, men industriens fremtid afhænger af, hvor hurtigt den kan komme op i omdrejninger og indføre moderne teknologi og know-how. Man mener, at nogle georgiske vinerier kun kører på 15 procent af deres mulige kapacitet. Der er en lang vej op.
.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


    Peter Jac Olsen (f. 1949) skulle vel egentlig have beskæftiget sig med damekonfektion i familiefirmaet Jac Olsen på Amagertorv i København, men allerede da han var fjorten, blev han indfanget af vinens forunderlige verden, da hans forældre lod ham smage de ædle dråber - fortyndet med vand.
    Efter realeksamen fra Stenhus Kostskole kom han i kontorlære hos Sadolin & Holmblad. Bagefter var det værnepligt som soldat og sergent, og da det endnu ikke var gået op for ham, at han hørte hjemme i vinens verden, tog han endnu en læreplads - denne gang i reklamebureauet Egeberg & Co.
    Endelig i 1975 startede han sammen med en gammel skolekammerat vinhandlen "Vin" i Vedbæk, men da den ikke var nok til at brødføde to livsglade unge mænd, begyndte han i 1976 i butikken i Carl Permins & Christian Stausholm Vinhandel i Gothersgade i København.
    Inden da havde han lidt den tort at se sin fars ret betydelige vinkælder blive solgt på den første vinauktion i Danmark, som faderen fik overtalt Arne Bruun Rasmussen til at afholde.
    Grunden til auktionen var, at Peters forældre skulle flytte til England - hvorfra hans mor kom - og i den forbindelse havde en tolder fortalt hans far, at det ville koste 20 kr. pr. flaske at få vinkælderen med sig. Det viste sig senere, at det rigtige beløb kun var 2 kr. pr. flaske ...
    I oktober 1978 flyttede Carl Permins Vinhandel cirka 300 m rundt om hjørnet til Kjær & Sommerfeldt i Gammel Mønt, og i denne fine, gamle vinhandel har Peter Jac Olsen siden haft mange "kasketter" - først som butikschef, senere som salgschef og de sidste tyve år som marketingchef, hvor han som sådan også indgår i Vingaardens sytten mand store marketingafdeling.
    Privat er han gift med Kirsten, der har en fortid med tyve år i Kjær & Sommerfeldt bag sig, så snakken - og de praktiske øvelser - ved spisebordet drejer sig ofte om vinens fortræffeligheder. Sammen har de datteren Julie på atten, som går i gymnasiet.
    Adresse: Peter Jac Olsen, Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, 1117 København, tlf.: 70 15 65 00, fax: 33 16 01 03, e-mail: peter.jac.olsen@kogs.dk.

Vin&Sprit ind i Polen
Det svenske monopolfirma Vin&Sprit AB har slået kludene sammen med tjekkiske Stock Plzen for at købe den polske vodka-producent Polmos Bialystok.
Den polske regering er villig til at sælge 80 procent af Polmos Bialystok, der dækker en fjerdedel af det polske marked.
Det er interessant, at Vin&Sprit er på banen i denne 50-50 forretning med tjekkerne. Vin&Sprit har siden 1999 ejet De Danske Spritfabriker og vil snart være eneejer af den finske Marli-gruppe.
Vin&Sprit fremstiller Absolut vodka, der er verdens tredjestørste spiritusmærke, og sælger 85 millioner flasker af den om året. Den svenske stat har således en årlig indtægt på over 1,4 milliarder kr., ikke mindst fra Absolut.

Dobbeltmoral
Vedrørende Vin&Sprit og Absolut vodka udtaler den svenske læge og vinelsker Nils Stormby til VinAvisen:
- Det er utroligt, at den svenske stat påstår at være garant for folkets sundhed og ædruelighed. Med den ene hånd driver den et barnepigeagtigt monopol i Sverige, med den anden hånd hælder den spiritus ud over det meste af verden i en grænseløs aggressiv markedsføring, som aldeles ikke interesserer sig for sundhedstilstanden uden for Sverige. Tal om dobbeltmoral!
- Vin&Sprit har oven i købet til erhvervspressen udtalt, at man som målsætning har at blive en af verdens største producenter af spiritus.

Koncentreret argentinsk indsats
Ifølge South American Business Information ruster argentinsk vin sig i konkurrencen på verdensmarked.
75 producenter, der står for over 80 procent af al argentinsk kvalitets-vin og af eksporten af samme, har sluttet sig sammen i en organisation, de kalder Bodegas de Argentina.
Sammenslutningens formål er "at forsvare den økonomiske frihed, at modvirke ethvert tilløb til regulering af markedet og at fremme kommerciel loyalitet i vinindustrien".

Auktion af italienske topvine
I forbindelse med VinItalia afholdes en auktion af italienske topvine. Det sker torsdag den 27. september, kl. 19-21.30, i Copenhagen Europa Center, Vesterbrogade 149, 1620 København V, med eftersyn fra kl. 18.
Arrangørerne af VinItalia har fået Bruun Rasmussen Kunstauktioner til at stå for auktionen, og har man italienske topvine, man gerne vil sælge, kan man få nærmere oplysninger om fremgangsmåden ved henvendelse til VinItalias Steffen Falck, tlf.: 38 11 44 33, e-mail: sfa@troels-smith-vin.dk. Sidste frist for indlevering er den 10. september.

Lette at spytte - og svære at spytte ...
Redaktionen af årets "Vinnøgle" arbejder på fulde omdrejninger med den legendariske Erik Olaf-Hansen for bordenden og med Gert Horst som "praktisk" gris.
I mandags var VinAvisen inviteret med til smagningen af 40 vine, der blev livligt kommenteret. Søren Søndergaard var også med, og mens han spyttede en af vinene, sagde han: - Den var lättspottat!
Vi spurgte ham, hvad han mente med det svenske ord, hvorefter han fortalte om dengang, han var til vinsmagning sammen med en svensk biskop, der havde svært ved at spytte de bedste af vinene og meget hellere ville lade dem glide velbehageligt ned.
Biskoppen forklarede, at han inddelte alle vine i to kategorier - dom, där är lättspottade, och dom, där är svårtspottade.

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Château la Gordonne, "Les Marronniers", Côtes de Provence, Frankrig 1999
59,75 kr., GrandVin
- Det var dog en dejlig vin, udbrød en af deltagerne i ugens smagning. Og det er det bestemt. Den har en del garvesyre, så den kan udmærket ligge et par år, men den kan også drikkes nu. Den har en fyldig duft, en god, afrundet og frugtagtig smag og en meget lang eftersmag. Link til Côtes de Provence: www.cotes-de-provence.fr.


Finca Valpiedra, Reserva, Rioja, Spanien 1996
150 kr., H.J. Hansen
En rigtig Rioja med mange fine facetter - blandt andet en fin duft af trøfler. Og smagen er bare lækker. - Den skal ikke kun have fem stjerner, lød det under smagningen. - Der skal også skrives virkelig pænt om den! Det være hermed gjort. Link til producenten: www.civusa.com.


Villa Borghetti, Pasqua, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1997
124,50 kr., Amka Vinimport
- Her kommer jeg, siger denne muskuløse, voldomme rødvin. Det er en vin, der næsten praler af sin styrke og frugt, som vil være et glimrende akkompagnement til store bøffer og kraftig mad. Link til producenten: www.pasqua.it.


Anselmann, Huxelrebe, Auslese, Pfalz, Tyskland 1998
119 kr., Fionia Vinimport
Sikke en herlig duft! Intens, fint parfumeret, lokkende. Og sikke en herlig smag med en indtagende sødme, der er fint i balance med vinens syre. En fornem sød vin på udvalgte drueklaser (Auslese = udvalg). Og prisen er faktisk til at komme i nærheden af. Link til producenten: zum-wohl-die-pfalz.de.


Anselmann, Ortega, Trockenbeerenauslese, Pfalz, Tyskland 1999
199 kr. for en halv flaske, Fionia Vinimport
Denne fornemme og kostbare vin har en vidunderlig sødme. Det er lige ved at være flydende slik! Den har stor fylde og en prægtig duft. En stor nydelse. Link til producenten: zum-wohl-die-pfalz.de.


Portal, Ten Year Old Aged Tawny Port, Portugal
149 kr., GrandVin
Den flotte flaske er meget moderne - helt sort og med fornem typografi. En rigtig designer-flaske. Og den tawny-farvede portvin i flasken er virkelig elegant med en flot, kraftig duft og fin sødme med toner af brændte svedsker og mandler. Raffineret! Link til producenten: www.quintadoportal.com.


Pebber Tree Wines, Cabernet / Merlot / Franc, South Eastern Australia 1998
149 kr., Laudrup Vinimport
En flot vin, hvis høje pris afspejler vingårdens renomé. Vinen har dejlig frugt og en del garvesyre, der tigger om, at man lader den ligge i hvert fald i nogle år. Proppen er en af den slags, der er meget lidt venlig ved en Screwpull-protrækker med vippearm. Link til producenten: www.peppertreewines.com.au.


Tommasi, Ripasso, Valpolicella, Italien 1997
124,75 kr., Vingaarden
Ripasso er ifølge Carlo Merollis "Italiens Vine" en traditionel teknik i Valpolicella. Man lader en god rødvin hvile i nogle fade, som lige er blevet tappet for Amarone. Rester af drueskind etc. i fadene indeholder nok sukker til, at en ny gæring går i gang, og ved kontakten med drueresterne får vinen tilført en del af Amaronens alkohol, farve og fylde. Den her smagte udgave har en flot smag og en let sødme. Link til producenten: www.tommasiwine.it.


La Malora, Langhe, Italien 1997
124,75 kr., GrandVin
Det er desværre et faktum, at kvalitet koster penge. Det er også tilfældet, når det gælder denne dejlige rødvin. Den kommer fra Langhe-distriktet i det italienske Piemonte - "Fødderne af bjergene (alperne)" - og den har en meget harmonisk struktur, afrundet og med overvældende frugt. Lidt i retning af kirsebær. Link til side om Piemonte: www.made-in-italy.com


Louis Mousset, Crozes Hermitages, Frankrig 1999
63,75 kr., Amka Vinimport
En ligefrem og ukompliceret rødvin, lavet 100 procent på Rhône-dalens store drue, Syrah. Den har en god, fyldig frugt, en tilpas syre og en lille sødme. Link til side om distriktet: www.winetoday.com


Raím, Sella & Mosca, Isola dei Nuraghi, Italien 1998
75 kr., Chris-Wine
Sella & Mosca er Sardiniens bannerfører, når det gælder vin. Og Isola dei Nuraghi er en IGT-appellation - altså en landvin - i den nordvestlige del af Sardinen. Vinen her er bare glimrende. Dejlig let og let at drikke. En, vin, som alle vil kunne lide. I eftersmagen er der et lille mundrensende bid. Link til producenten: www.sellaemosca.com


Mont-Avril, Bourgogne, Frankrig 1999
69,95 kr., Philipson Wine
En tiltalende bourgogne med en flot rubinrød farve i glasset. Vinen er lækker, frisk og frugtagtig med en let sødme. Virkelig vellavet. Link til flot side om Bourgogne: www.terroirs-b.com


Château de Beauregard, Fleurie, Frankrig 1999
95 kr., Sigurd Müller
Trods sine 13 procent alkohol er denne rødvin ret let og meget saftig og læskende. Den har god frugt og en let sødme. Fleurie er jo en af cru'erne i Beaujolais, og som en Beaujolais bør vinen skænkes afkølet - men nu heller ikke alt for afkølet. Cirka 12-13 grader. Link til producenten: www.pouillyfuisse.com.


Torre Scalza, Grecanico / Chardonnay, Sicilia Bianco IGT, Italien 2000
35 kr., GrandVin
En ganske interessant og lækker hvidvin, hvori Chardonnay'ens pågåendehed mildnes af den mere anonyme sicilianske drue Crecanico Dorato. Vinen er lækker og har en vis fedme. Den fjerde stjerne får den for den meget billige pris i forhold til kvaliteten. Link til siciliansk vin: www.italianmade.com


Cantalejos, Carménère, Colchagua Valley, Chile 2000
42 kr., ViniPortugal
En dejlig mild rødvin med en god lang eftersmag og uden ret meget garvesyre - det er altså en her-og-nu-vin. Den har sjovt nok et lille strejf af kanel - eller var det bare noget, de ni deltagere i smagningen prøvede at bilde hinanden ind ...? Link til side om chilensk vin: www.winesofchile.com.


Wilm, Sylvaner, Alsace, Frankrig 1999
55 kr., Vinbonden
Det er ikke så ofte, man smager en Alsace-vin på Sylvaner-druen. Det er jo en hvidvin, der er helig at have med på skovturen, og som man kan lade dingle i en snor efter robåden. I denne udgave kommer druen fint frem med en blid og forfriskende frugt og med en let fedme. Link til det franske turistministeriums side om Alsace: http://www.francetourism.com/wine/alsace.htm


Cantalejos, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile 2000
42 kr., ViniPortugal
Dette er en enkel og tiltalende vin med god frugt og en let bitter udgang. Dens syre er ikke så markant, og vinen fremtræder blød og indsmigrende. Til prisen er den virkelig god. Link til side om chilensk vin: www.winesofchile.com


Pebber Tree Wines, Chardonnay, South Eastern Australia 1998
139 kr., Laudrup Vinimport
Hvis denne vin ikke havde kostet næsten det dobbelte af, hvad andre gode oversøiske chardonnay'er koster, havde den fået fire stjerner. For det er skam en flot hvidvin med dejlige toner af abrikos og nektariner i næsen og en blid og afrundet smag. Link til producenten: www.peppertreewines.com.au.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Chardonnay, Baron Philippe de Rothschild, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998Hvidvin75,15 kr.Kjær & Sommerfeldt
Merlot, Baron Philippe de Rothschild, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998Rødvin75,15 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
Berlingske Tidende
Gewurztraminer, CV Turckheim, Alsace, Frankrig 2000Hvidvin69,75 kr.
(2 fl 100 kr.)
Irma
B.T.
Deutz, Brut Classic, Champagne, FrankrigMousserende249,75 kr.H.J. Hansen
Olivier Leflaive, Montagny 1. Cru, Côte Chalonnaise, Frankrig 1999Hvidvin120 kr. Philipson Wine
Collage, Zinfandel / Shiraz, Kendall-Jackson, Californien 1998Rødvin190 kr.Amka Vinimport
Cuvée Carl, Cru Exceptionel du Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin175 kr.Chris-Wine
Cá Bianca, Moscato d'Asti, Italien 2000Sød, mouss.57,95 kr.Bilka
.
ErhvervsBladet
Canaletto, Nero d'Avola / Merlot, Casa Girelli, Italien 2000Rødvin44,50 kr.Taster Wine
.
Euroman
Sotanum, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 1999Rødvin175 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Frederiksborg Amts Avis
Domaine Hubert Lamy, Clos de la Chatenière, Saint Aubin 1. Cru, Bourgogne, Frankrig 1999Rødvin129 kr.Theis Vine
Delas, Saint-Esprit, Côtes du Rhône, Frankrig 1999Rødvin79,75 kr.H.J. Hansen
.
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.