Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2003



Vin-aktuelt i uge 19
5. maj - 11. maj 2003
........................

VinAvisen uge 16VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18
................................................
Boykotten i procenter
Ifølge Wine Spectator er der ved at komme tal på den amerikanske boykot af fransk vin.
Igennem det seneste år har der generelt været en vis nedgang i salget på det amerikanske marked, men den har især været mærkbar i den sidste halvdel af februar og i marts. Så boykotten har altså haft effekt.
I fire ugers-perioden med udgang den 23. marts droppede salget af fransk vin med 17,2% i mængde og 19,4% i værdi sammenlignet med samme periode året før.
I 52 ugers-perioden med udgang den 23. marts faldt salget 13,9% i mængde og 13% i værdi.
Til sammenligning faldt salget af amerikansk vin på det amerikanske marked kun nogle få procent i de samme perioder, mens det generelle salg af vin fra alverdens vinlande steg med henholdsvis 1,8 og 5,6% i de to nævnte perioder.

Druekerner mod smerter og ar
Storbritanniens National Health Service håber at kunne demonstrere, at proanthocyanidin, en af flavonoiderne i vin og druekerner, vil kunne hjælpe gendannelse af brystvæv hos kvinder, der har fået strålingsskader i forbindelse med behandlinger mod kræft.
Ifølge Wine Spectator er man på Royal Marsden Hospital i Surrey ved at indkalde patienter, der har fuldført en behandling, og tanken er at give dem proanthocyanidin i kapselform for at se, om stoffet er virksomt mod smerter og ardannelser.
Proanthocyanidin, der er en tannin-forbindelse og en stærk antioksidant, kan allerede købes i helsekostbutikker - omend i mildere doser end dem, der skal anvendes i det engelske forsøg.
Midlet understøtter kroppen i produktionen af stoffer, som regenerer ødelagte blodkar, så blodtilførslen bliver bedre. Endvidere gør det kål på bakterier i sårhelingen.

Så meget drikker planeten Jorden
Ifølge den nye udgave af årbogen The Global Drinks Market er forbruget af vin på verdensplan faldet for tredje år i træk.
I 1995 drak verdens befolkning i snit 3,9 liter vin om året. I dag er forbruget 3,3 liter pr. person.
Franskmændene og italienerne fører stadig med et årligt forbrug på henholdsvis 56 og 49 liter pr. person, og de drikker således tilsammen 28% af al vin i verden.
Forbruget i de to lande er dog også faldet. I 1990 var det henholdsvis 73 og 62 liter pr. person. Og pilen på kurven peger stadig nedad.
De øvrige tretten EU-lande udviser derimod en lille stigning i forbruget - en stigning, der uden tvivl vil fortsætte i de kommende år.

Oversøiske vinlande stadig små
Når det ikke gælder forbruget, men produktionen, fører Frankrig og Italien også. Tilsammen stod de i 2002 for 38% af verdensproduktionen. Men i 1995 var det 45%.
Blandt andet har de oversøiske vinlande, Australien, Sydafrika og Chile taget et indhug, selv om de stadig er små. Tilsammen står de for 9% af verdensproduktionen - mod 6% i 1995. Men de står for 13% af den globale eksport - mod 6% i 1995.

Fremad for bulgarsk vin
Det går fremad for bulgarsk vineksport. Sidste år steg eksporten med 2 millioner liter, fremgik det ved åbningen af vinmessen i Sofia i sidste weekend.
I alt eksporterede Bulgarien 57 millioner liter flaskeaftappet vin, 19,7 mio liter som bulk og 1 mio liter mousserende vin.
De vigtigste modtagerlande er som i de tidligere år Storbritannien og Tyskland, men eksporten til Rusland er også ved at komme i gang igen.

Langsomt i Danmark
I Danmark går det i øjeblikket langsomt med salget af bulgarsk vin, siger Anne-Mette Krygell fra VinØst, der formidler en stor del af importen.
- Konkurrence-situationen har ændret sig markant, og desværre har Bulgarien nok stadig et imageproblem.
- Privatiseringen af de bulgarske vingårde har været en "tung affære", og for mig har det været vigtigt at være på stedet og følge udviklingen tæt for at finde ud af, hvem der kommer igennem.

Hurtigere i Sverige
- Men der er ingen tvivl om, at bulgarerne kommer igen i fremtiden, siger Anne-Mette Krygell. - Det er en fornøjelse at arbejde med de unge ønologer, som er meget veluddannede, og som har en viden om det vestlige marked, som var helt ukendt for deres forgængere.
De syv vingårde, som Anne-Mette Krygell repræsenterer i Skandinavien, er ved at komme godt med - ikke kun med vinens kvalitet, men også med logistikken omkring at få den sendt herop. - Ikke mindst i Sverige går det rigtigt godt, siger hun.
........................
    Den blå nonne vender tilbage
    Er der nogen, der kan huske Blue Nun - den blå nonne, der skænkede tysk Liebfraumilch i vore glas i 60’erne og 70’erne? Dengang vi havde Brylcreem i håret og lyttede til the Beatles.
    Nu er hun tilbage. I hvert fald i Storbritannien, hvor hun sidste år solgte næsten 5 millioner flasker. Mærket blev relanceret i 1997, og optræder i dag i en blå flaske.
    Blue Nun er en af Storbritanniens top-20 sællerter, men nonnen når trods alt kun Jacob’s Creek til sokkeholderne. Sidste år solgte den australske vin 30 millioner flasker på det britiske marked.

........................
Prisfald på op til 42%
Fra Bordeaux fortæller den danske vinhandler Iakob Schjerbeck, at der i dag er udbudt mere end 50 Bordeaux-vine i primeur i årgang 2002, og at prisfaldet i forhold til forrige årgang har været op til 42%.
Den største besparelse findes hos Château Pavie Macquin (Saint-Émilion), som kun koster halvdelen af slottets hidtil skæveste årgang.
Næste store besparelser er Château Gruaud Larose (Saint-Julien) og Château Phélan Ségur (Saint-Estèphe). Sammenlignes der med disse slottes absolut laveste kurser, koster 2002 faktisk en tredjedel mindre.
- Det er en spændende tid at spekulerer i vin, siger Iakob Schjerbeck. - Verdensøkonomien og Bordeaux-priserne er i bund, og Parkers noter forventes først udgivet til juni, samtidig med at Bordeaux afholder verdens største vinmesse.
    Hvad er primeur-salg?
    Ved primeur-salg køber man en kontrakt på vinene, mens de stadig ligger og lagrer i slottenes kældre. Man får således først vinene udleveret samtidig med, at de kommer frem i butikkerne – måske til højere priser.

Køb for at drikke
Til Decanter udtaler flere britiske vinhandlere, at det er bare med at vælge, når det gælder Bordeaux 2002-primeur. Men man skal ikke se på årgangen som en investering. Køb den, fordi du vil drikke den - og køb 2000 i stedet som en pengeanbringelse.
Første cru’erne "en primeur" går som varmt brød i London, og flere af dem er allerede udsolgt. Priserne betegnes som attraktive - endelig langt om længe.
Ifølge Decanter sælger venstre bred bedst (Médoc, Graves osv.), mens der er mindre gang i højre bred (Saint-Émilion og Pomerol).

De store cru’er - eller 2000
Her i Danmark er Christian Philipson enig med de britiske vinhandlere. Vil man investere, bør man udelukkende fokusere på de store cru’er og de sikre slotte med høje point eller - endnu bedre - fylder kældrene med 2000 cru classé.
I fredags udsendte Philipson som en af de første herhjemme sin liste over primeur 2000, og her kommer han med priser (ved 12 flasker), der ikke har været lavere i snart mange år.
- Måske vil 2002-årgangen kunne bringe cru classé-vinene tilbage til de danske middagsborde, siger Christian Philipson. Her er nogle af hans priser:

Nogle priseksempler
Château Chasse-Spleen Cru Bourgeois, Moulis, 139,95 kr.
Château Kirwan 3. Cru, Margaux, 149,95 kr.
Château Haut-Batailley 5. Cru, Pauillac, 159,95 kr.
Château Giscours 3. Cru, Margaux, 179,95 kr.
Château Prieuré-Lichine 4. Cru, Margaux, 179,95 kr.
Château Beychevelle 4. Cru, Saint-Julien, 199,95 kr.
Château Pontet Canet 5. Cru, Pauillac, 199,95 kr.
Château Gruaud Larose 2. Cru, Saint-Julien, 209,95 kr.
Château Smith Haut Lafitte Blanc og Rouge, Pessac-Léognan, 239,95 kr.
Château Léoville Barton 2. Cru, Saint-Julien, 249,95 kr.
Château Lafite Rothschild 1. Cru, Pauillac, 729,95 kr.
Château Margaux, 1. Cru, Margaux, 729,95 kr.
Château Mouton Rothschild 1. Cru, Pauillac, 729,95 kr.
Château Haut-Brion 1. Cru, Graves, 799,95 kr.
a
Endnu tre postkort fra Chile
Her er vore sidste tre postkort fra Chile. De syv tidligere bragte vi i ugerne 14, 15 og 16.
........................
    Postkort nr. 8: De friske briser fra havet
    Der var høstfest i Santa Cruz et par hundrede kilometer syd for Santiago - fest og farver, udskænkning fra boder, grillrøg fra alle hjørner og levende musik. Foran hotellet stod en lama med hat på.
    Lige uden for byen ligger Casa Lapostolle og i næste sving berømte Montes i læ af en stor bakke, som vinmarkerne kryber op ad. Det gør kvaliteten i Montes’ vine også.
    Vi fulgte vejen ud mod kysten og kom til Los Vascos. Franske Château Lafite ejer den ene halvdel. Den anden halvdel ejes af pengemanden bag Santa Rita, så det gamle vinhus er i gode økonomiske hænder. Direktøren, Claudio Naraujo, og vinmageren, Marco Puyõ, tog os med ud på det højeste sted, hvor vi kunne skue ud over herlighederne. Vi kunne mærke de friske briser fra havet.
    - Med Rothschild-familiens våbenskjold på etiketten må vi være kvalitetsbevidste i alt, hvad vi gør, sagde Claudio. Og som bevis lod han os smage hele linien fra den almindelige Cabernet Sauvignon, over Grande Reserve til kultvinen Le Dix. Det havde vi det rigtigt godt med.
........................
    Postkort nr. 9: Ikke for begyndere
    På vej op til Santiago drejede vi fra i Maipo-dalen og fulgte floden frem til det gamle vingods Tarapacá. Igennem en gitterport, et par kilometer frem, og et kæmpemæssigt vinlandskab lå for vore fødder. Bag nogle træer godsets bygninger. Smukt og majestætisk.
    En smagning var arrangeret under skyggefulde træer i parken, og da vi havde smagt de ti vine, var kødet på grillen klart. - Lad, som om det er jeres, sagde vores værter og slog ud med armene. - Er der nogle, der har lyst til at spille lidt golf, så har vi køller og vogne klar.
    Et par stykker gik til det første tee, men de opgav hurtigt. Første slag skulle ud og svæve 150 meter og helst lige, hvis man skulle finde bolden igen. Det var ikke for begyndere. Og heller ikke for viderekomne efter ti vine og en god frokost.
........................
    Postkort nr. 10: Vi klarer udfordringen
    Spanske Miguel Torres var en af de første til at se de store muligheder i Chile. Han gik i gang for cirka 25 år siden nede i Curico-området.
    Som noget nyt har Torres etableret en eksklusiv landevejskro, hvor det nye franske køkken fusioneres med friske chilenske råvarer. Torres vine dominerer kortet, men man kan også få alle kollegaernes.
    Direktør Jordi Viñals og vinmager Fernando Almeda tog imod. Høsten af Chardonnay var startet, men de var blevet nødt til at stoppe, fordi en række parceller ikke var helt modne. Eftersommeren havde drillet lidt, og det så ikke ud til, at det skulle gå lige så let, som det plejede.
    - Vi er jo ikke vant til, at vejret driller, sagde Fernando, - men vi klarer udfordringen”
    Det tvivlede vi ikke om.
........................
Slut med pirater
Frederiksborg Amts Avis skriver, at vinhandlerne i Helsingør har haft et godt øje til folk, der køber vin og øl i Tyskland og sælger det til besøgende svenskere i Helsingør.
Det er der nu sat en stopper for. Politiet beslaglagde i torsdags fem biler fyldt til randen med øl og vin - og gjorde det under henvisning til næringsloven, der siger, at man skal have et fast forretningssted for at kunne sælge varer.

Sandeman giver Sogrape godt regnskab
Det portugisiske Sogrape er blevet stort. Ifølge Just Drinks omsatte producenten af Mateus Rosé i løbet af det netop afsluttede regnskabsår for 150 millioner euro med et overskud på 11,6 mio euro.
Det gode resultat skyldes ikke mindst købet sidste år af det store portvins- og sherryhus Sandeman, som Sogrape købte af franske Pernod Ricard, efter at den franske koncern havde købt en del af Seagram-imperiet.
........................
    .
    Den danske vinbranche
    * GrandVin har overtaget vin- og gavefirmaet Holmstoel & Warmind, som i 1992 blev stiftet af Carsten Warmind. Overtagelsen sker i en naturlig forlængelse af den opgradering på gaveområdet, som GrandVin har gennemført de seneste to år via gavedivisionen GrandGave. Carsten Warmind og Berit Christiansen fortsætter i GrandVin, så alle kunder i det tidligere Holmstoel & Warmind bliver betjent af kendte ansigter.
..
........................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
........................
    Lyt til en gammel gut
    Kim Hansen har hørt vor bøn om sjove og usædvanlige etiketter og har sendt os dette eksemplar med en ikke helt almindelig ældre gentleman, der vist ikke kun har drukket vin.
    Den engelske tekst lyder: Der er virkelige ikke nogen erstatning for tradition og erfaring. Bare spørg enhver GAMMEL GUT.
    Fx vil han være hurtig (vel, så nogenlunde) til at fortælle dig, at det fremragende ikke kan fremskyndes, især ikke når det gælder om at lave en superb vin. Han vil også fortælle dig, at druer fra gamle vinstokke giver større koncentration af duft og smag, og at traditionelle metoder er bedst. BE BOLD - GO FOR THE OLD.
    Det er der bestemt noget om. Vinen fås her i Danmark, så vi fik straks fat i en flaske for at se, om vi er enige med den gamle gut. Nedenfor er der fire stjerner til vinen.
    Vi er stadig åbne for at gengive sjove og usædvanlige etiketter, så send dem meget gerne digitalt til anker@vinavisen.dk.

Sydafrikansk vin på dk4
På fredag d. 9. maj kl. 19.30 kommer den næste udsendelse i Flemming Kyeds program "Noget i glasset" på satellit- og kabelkanalen dk4, og denne gang skal det handle om Sydafrika.
Gæst i programmet er journalisten Ole Toelsø, der sidste år skrev den første danske bog om sydafrikansk vin. Sammen med Flemming Kyed smager han på vine fra l'Esprit du Vin, House of Wine, Sigurd Müller og Amka.
Der er også stadig mulighed for at se sidste uges udsendelse om Syditalien med den unge vinskribent og idrætsforsker Thomas Ilkjær, tidligere stormester i italiensk vin. Disse udsendelser kører jo flere gange. Ugens program ser således ud:
Onsdag d. 7. maj kl. 03.30: Syditalien med Thomas Ilkjær.
Onsdag d. 7. maj kl. 22.30: Syditalien med Thomas Ilkjær.
Fredag d. 9. maj kl. 03.30: Syditalien med Thomas Ilkjær.
Fredag d. 9. maj kl. 03.30: Sydafrika med Ole Toelsø.
Lørdag d. 10. maj kl. 14.00: Sydafrika med Ole Toelsø.
Søndag d. 11. maj kl. 00.00: Syditalien med Thomas Ilkjær.
.......................
...
    Filter fjerner propsmag
    Hvad gør man med en vin med propsmag? Man går ned og får den byttet. Eller man hælder den i vasken, hvis det er en fin, gammel vin, som man har haft liggende i mange år.
    Nu synes der at være en tredje mulighed: På en stor udstilling, der åbnede i lørdags i San Francisco, præsenterer man en filterkaraffel ved navn Wine Rescue.
    I en tragt, der sættes ned øverst i karaflen, er der et filter med aktivt kulstof, der simpelt hen fjerner det ildelugtende kemikalium, der forårsager den møffede lugt af sur karklud og våde sække.
    Som det fremgår af billederne til venstre, drives vinen igennem filteret ved hjælp af vakuum.
    Det lyder ret fantastisk. Vi har ifølge sagens natur ikke prøvet karaflen, så vi kan ikke stå inde for, at det ikke bare er endnu en smart vindims, der ikke virker.
........................
    Blindsmagnings-konkurrence
    Hos Fransk Dansk Kompagni i Solrød Strand varmer man op til årets blindsmagnings-konkurrence lørdag den 28. juni.
    Deltagerne skal gætte seks franske vine og udfylde et skema med spørgsmål om druesorter, slot, årgang osv., og der er præmier til de tre smagere, der får flest point.
    - Alle kan deltage, siger Helge M.L. Sidor, - det er gratis, og man behøver ikke at tilmelde sig. Ud over at vi selvfølgelig smager nogle super vine, har vi det rigtig skægt. Sidste år deltog cirka 45 personer i konkurrencen, og der kommer sikkert lige så mange i år.
    Nærmere oplysninger findes i VinAvisens aktivitetskalender under d. 28. juni.
    ...
    < Sidste års mester i konkurrencen, Paul Thalund, stiller også op i år for at forsvare sin titel.

Ingen vin til gravide!
Forskere på University of Washington i Seattle har ifølge Just Drinks fastslået, at hvis en mor indtager alkohol under graviditeten, er der risiko for, at barnet som voksen får anlæg for alkoholisme.
I en undersøgelse indgik 1529 kvinder, der var gravide i 1974-75, samt 433 af deres nu voksne børn, der blev spurgt, hvor ofte og hvor meget de drak.
Næsten 83% udtalte, at de drak regelmæssigt, og 8% havde mindre eller større tegn på afhængighed.

En farvet undersøgelse?
Nu er dette jo en amerikansk undersøgelse, og den kan være farvet af amerikanernes ofte lidt forskrækkede holdning til vin.
Det fremgår heller ikke af Just Drinks’ referat, hvordan procenterne er for afkom, hvis mødre var helt afholdende under graviditeten.

Propenge lig prisen på husets vin
Findes der mon danske restauranter, der ikke forlanger proppenge? spurgte vi i sidste uge. Og det gør der. Men først et par ord fra en af vore læsere, Knud Torp Madsen:
Jeg har i flere tilfælde tilbudt at betale proppenge svarende til prisen for husets vin, men altså uden at ville have den. Når restauratøren så ser, at min medbragte vin er en vin til en butikspris på fx 200 kr., så kræver han flere hundrede kroner i proppenge.
Alternativet kan så blive, at jeg i stedet blot tager en pils. Det kan han næppe tjene det samme på, som hvis han havde accepteret prisen for husets vin uden at servere den.

Her betaler man ikke propenge
Men findes der restauranter uden krav om proppenge? Ja, skriver en anden af vore læsere, Torsten B. Jakobsen. I Århus er der hele to spisesteder, hvor man selv kan medbringe vinen, som betjeningen så tager sig dygtigt af - uden beregning. Den ene er Restaurant Basilic, Mejlgade 85 (tlf.: 86 18 24 41), og den anden er Restaurant Olive, Kaløgade 1 (tlf.: 86 12 95 61).
Og en tredje læser, Per Nielsen, fortæller, at det samme gælder i Restaurant l’Estragon, Sønderbrogade 4 i Horsens (tlf.: 75 61 53 03).
Er der andre restauranter uden proppenge? Send gerne et tip til anker@vinavisen.dk.

Go’ morgen, hvidvin
Nu på tirsdag d. 6. maj kl. cirka 08.15 er Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim atter i TV2’s "Go’ Morgen, Danmark", og denne gang skal der smages tre hvidvine:
* Sauvignon Blanc, Nobilo, Marlborough, New Zealand 2002 til 99 kr. for 2 flasker fra Kvickly.
* Chardonnay "Wooded", Elderton, Barossa, Australien 2001 til 88 kr. fra Sigurd Müller.
* Pouilly Fumé, Vieilles Vignes, "Tradition Cullus", Domaine Masson-Blondelet, Loire, Frankrig 2000 til 194 kr. fra H.J. Hansen.
........................
    Ugens vinøse billede
    Sidste år var det odenseanske Bourgogne Selskab af 1999 på vinrejse - og naturligvis gik turen til Bourgogne.
    Preben Lund og hans digitale kamera var med, og på turen ned langs Côte d’Or - Den gyldne Skråning - standsede bussen ved den berømte mark Chambertin.
    Det var her, bonden Bertin plantede sine vinstokke omkring år 1100 - på Bertins mark, le Champ de Bertin, i dag Chambertin.
    På et stort skilt står der: "Her begynder Chambertin", og blot 1000 m længere fremme forkynder et andet skilt: "Her slutter Chambertin".
    På bagsiden af skiltene - ja, der står naturligvis det omvendte. Bagsiderne ses jo, når man kommer kørende den anden vej.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........................


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....



Nugan Estate, Shiraz, South Eastern Australia 2001
69,95 kr., Gobi Vin
Meget lækker rødvin med mange nuancer, ikke mindst chokolade, samt med en markant sødme. - Næsten flydende konfekt, lød det under smagningen. Men vinen er en rigtig madvin og vil være flot til en bøf eller til gode oste. Og så er den faktisk billig i forhold til kvaliteten. Den kan drikkes nu, men må gerne ligge et par år.


Carmen, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2001
65 kr., Vinens Verden
Det er en fornøjelse at drikke denne bløde rødvin med god fyldig frugt og let krydderi. Den er meget anvendelig til mange middagsretter.


Howard Park, Chardonnay, Western Australia 2001
153 kr., New World Vinimport
Blød og uendelig lækker hvidvin med alle druens facetter i et harmonisk hele. Vinen har en krydret og fadpræget duft og en let fedme i smagen.


Canneto, d'Angelo, Basilicata IGT, Italien 2000
127 kr., Carlo Merolli
Det er ikke så ofte, vi ser vine fra Basilicata, regionen nede ved svangen under den italienske støvle. Men her er en meget vellavet rødvin, harmonisk og med flot struktur. Velegnet til lidt kraftige kødretter og gode oste.


La Grange Neuve de Figeac, Saint-Émilion, Frankrig 1997
149,95 kr., Fakta
Dette er andenvinen fra Château Figeac, et af Saint-Émilions store og berømte 1. grand cru (klasse B) slotte. Den lever op til førstevinen med en elegant og kompleks duft og en ret let, saftig og lækker smag. Til prisen er den lidt af et fund.


Domaine Mas de Martin, Cuvée Venus, Vin de Pays du Val de Montferrand, Frankrig 2001
55 kr., The Wine Company
En meget interessant, lækker og harmonisk rødvin med et lille pift i duft og smag af kaffe. Faktisk en rigtig spændende vin til en meget rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Trapiche, Pinot Noir, Oak Cask, Mendoza, Argentina 2001
59,95 kr., Amka Vinimport
Meget vellavet rødvin med krydret frugt, fin sødme og tilpas fadlagring - og til en rimelig pris i forhold til kvaliteten. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Vinen er i øvrigt velegnet til mange retter.


Domaine Thenard, Les Bois Chevaux - Premier Cru, Givry, Bourgogne, Frankrig 1999
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tiltalende og pæn rød bourgogne med ret frisk frugt og sødme.


Domaine de la Verde, Vacqueyras, Frankrig 1998
75 kr., GrandVin
Fem år gammel og vellagret, men så skal den også drikkes nu. Vinen er blød og rigtig rar og god til prisen.


Leonardo, Chianti, Italien 2001
65 kr., Herning Vin Import
Blød og saftig rødvin, der er overordentlig let at drikke og velegnet til mange middagsretter. Den har god frugt, tilpas syre og en fin sødme.


Lazy Lizard, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2002
49,95 kr., 2 flasker for 90 kr., Prima Vigerslev
Elegant Chardonnay uden den sædvanlige fadsmag, ret fed, men frisk og uden nogen som helst skarpe kanter.


Marqués de Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 1998
53 kr., Glud Vin
Denne venlige rødvin smager næsten som en god rioja, men den kommer fra nabodistriktet Navarra. Den har en tilpas duft af eg og en blød lidt rosinagtig smag, og den er meget velegnet til mange middagsretter.


Old Git, Côtes du Ventoux, Frankrig 2001
49,95, ViniPortugal
Bag den ældre livsnyder på etiketten gemmer sig et virkelig godt glas vin. Den rare vin er meget vellavet og glimrende som hverdags-vin.


Lochera, Riserva, Dessilani, Fara, Italien 1999
99,95 kr., 2 flasker for 150 kr., Gobi Vin
Fra appellationen Fara i Piemonte kommer denne meget fyldige og saftige rødvin med let fedme og sødme. Duften er måske ikke umiddelbart inviterende, men belønningen kommer i munden. Det er en rigtig rar vin, velegnet til gode bøffer (sommerens grillparties) og gode oste.


Domaine Saint Julien, Vin de Pays de l'Hérault, Frankrig, uden år
33,95 kr., 3 flasker for 90 kr., Gobi Vin
Denne vin har naturligvis intet med den store appellation Saint Julien i Bordeaux at gøre. Det er en uforpligtende og saftig hverdags-vin, som nogle måske ligefrem ville kalde en bællevin.


Château les Vimières, Haut-Médoc, Frankrig 1995
80 kr., 3 flasker for 225 kr., Herning Vin Import
En moden "lille" bordeaux med en vis tørhed og et lille bid i slutningen.
........................

a .
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Terre de Ginestra, Nero d'Avola, Calatrasi, Sicilien IGT, Italien 2001Rødvin79 kr.Gobi Vin
Zalze, Pinotage / Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2001Rødvin100 kr. (3 fl)Chris-Wine
.
Børsen
Cellier des Samsons, Fleurie, Frankrig 2001Rødvin109 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
Ekstra Bladet
Clos de Lisa, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2001Rødvin40 kr. (v 12 fl)Kjær & Sommerfeldt
.
ErhvervsBladet
East Coast, Cabernet / Merlot, New Zealand 2001Rødvin79,95 kr.Kvickly
Isabel, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2000Rødvin169 kr.Haller Vine
.
Euroman
Mont Cauvel, Corbières, Frankrig 2001Rødvin49 kr.Østjysk Vinforsyning
Duas Quintas Reserva, Ramos-Pinto, Douro, Portugal 1994Rødvin240 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Frederiksborg Amts Avis
Martines Bujanda, Finca Antigua, Spanien 2001Rødvin360 kr. (6 fl)H.J. Hansen
.
Hjemmet
I Pianetti, Erik Banti, Vino da Tavola, ItalienRødvin45 kr.Carlo Merolli
.
Penge & Privatøkonomi
Château les Jonqueyres, Blaye, Bordeaux, Frankrig 2000Rødvin100 kr.Le Cirque Vin
.
Smag & Behag
Noilly Prat Dry, Vermouth, FrankrigVermouth55 kr.Hans Just
Cinzano Bianco, Sød vermouth, ItalienVermouth41,95 kr.Consiva
Martini Bianco, Sød vermouth, ItalienVermouth49,95 kr.Bacardi-Martini

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.