Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 25
Fra 21. juni til 27. juni 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 22, ,,,,,,VinAvisen uge 23,,,,,,,,VinAvisen uge 24
,,,,,,,,,,,,,


.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................







Ægte cider i fare
På onsdag skal politikerne på Christiansborg godkende en forhøjelse af afgiften på cider – lovforslaget L216 kan ses ved at klikke her.
Afgiftsforhøjelsen svarer til en tredobling, og hensigten med den er at ramme de produkter, der markedsføres til unge som "cider" – produkter, som i virkeligheden bare er sodavand med sprit og æblesmag, og som sælges af en industri, der hæmningsløst spekulerer i unges forbrug og dårlige vaner.
Lovforslaget har altså på sin vis et udmærket formål.
Men … det ulykkelige er, at den slags alkopops intet har med ægte cider at gøre. Ægte cider er som bekendt et fornemt produkt fremstillet af gæret æblemost – et produkt, der med sin tørhed og sit bitre bid normalt slet ikke tiltrækker børn og unge.

Følg med og reagér
Den 19. maj har Landsforeningen Praktisk Økologi haft foretræde for Folketingets Skatteudvalg for at forklare sagen og melder, at der vil blive indført en undtagelse af den cider, der er fremstillet af 100% æblesaft. Men foreningen indskærper samtidig, at det er vigtigt at følge med og reagere, hvis behandlingen af lovforslaget viser sig ikke at skåne den rene vare.
I et læserbrev til Berlingske Tidende lørdag skriver Nick Sharpe, at med en høj afgift på ægte cider vil politikerne ramme gårdene rundt om i Danmark og i EU, der dyrker æbler, presser dem og gærer dem til vin.
– Tænk over det, kære MF’er, skriver Nick Sharpe, – for I ved måske ikke, hvad cider er. Eller var …


Tag vinen med på restaurant
At tage sin egen favorit-vin med på restaurant for at nyde den til noget rigtig god mad, er som regel udelukket – eller kan kun lade sig gøre ved at betale et større beløb i proppenge.
Og det er trist, mener Khadine og Christopher Rose, der selv har en baggrund i restaurantverdenen. Ægteparret har derfor skabt et nyt koncept i London, BYO (Bring Your Own) Wine Club. Klubbens medlemmer betaler et årligt kontingent på 99 pund (cirka 600 kr.), og kan så medbringe deres egne vine, også de gamle støvede og fornemme fra vinkælderen, i en række restauranter uden at betale proppenge eller ved kun at betale et meget lille beløb.

Også stjerne-restauranterne er med
Restauranterne, der er tilknyttet BYO Wine Club, omfatter alt lige fra små uhøjtidelige etablissementer til Michelen-stjernerestauranter som fx Tom Aikens og Arbutus. Og der kommer stadig flere til.
Medlemmerne af klubben får desuden et nyhedsbrev med masser af vin-information samt mulighed for at deltage i diverse vinøse arrangementer.
Man kan læse mere om konceptet på klubbens hjemmeside.







Det smukke landskab uden for byen San Vincente de la Sonsierra i Rioja.

Samarbejde mellem sværvægtere
I uge 22 fortalte vi om rygterne om, at det berømte spanske vinhus Vega Sicilia i Ribera del Duero havde tænkt sig at lave vin i Rioja.
Nu er rygterne bekræftet, og vinen vil blive lavet i samarbejde med en af Frankrigs rigeste mænd, Benjamin de Rothschild.
Samarbejdspartnerne har grundlagt et nyt vinhus, Bodegas Benjamin Rothschild & Vega Sicilia, og har investeret i omkring 100 hektar vinmarker uden for Rioja-byen San Vincente de la Sonsierra.
Formålet er at fremstille vin af høj kvalitet på Tempranillo-druer fra meget gamle vinstokke.
Det er første gang, et medlem af den berømte franske vin-familie Rothschild satser på vinfremstilling i Spanien.


Fransk vin er fornem vin
De fleste vinlande har vinproducenter, der fremstiller særligt fornemme vine – flagskibe, der sælges til pænt høje summer på eksportmarkederne.
Alligevel er og bliver Frankrig det land, som forbrugerne i Storbritannien og USA mest af alt forbinder med fornemme vine.
Det viser en undersøgelse foretaget af Wine Intelligence, hvor man har udspurgt 4000 vinglade forbrugere i de to lande.
Som nummer to nævnte de fleste briter Australien efterfulgt af Sydafrika, Spanien og New Zealand.
De amerikanske forbrugere havde derimod Italien og Californien på en delt andenplads, mens de ikke i så høj grad forbandt Australien med fornemme vine.

Flere dyre vine i USA
I Storbritannien er der 1,1 million forbrugere, der mindst en gang om måneden købte en flaske vin til over 10 pund (cirka 90 kr.).
Amerikanerne stikker ifølge Decanter noget dybere i lommerne. Her er der 3,3 millioner, som en gang om måneden eller oftere spenderede 25 dollars (cirka 150 kr.) på en god vin. Men i forhold til befolkningstallene halter USA altså noget bagud.






19 postkort fra Mosel
Her slutter vi vores serie af de 19 postkort fra Moseldalen, som Anker besøgte i begyndelsen af april. Hele serien har vi lagt på en særlig side, der kan åbnes ved at klikke her.
......................................


...........
Thomas Philipps gav et godt råd: Hvis der er under 10% alkohol i en tysk vin, er den sandsynligvis sødlig. Højere procent betyder, at det meste af sukkeret er gæret ud.
...........

Postkort nr. 16 fra Mosel
Værd at holde øje med
Når man lader sig flyde ned ad Mosel, kommer man ud i Rhinen og dermed ud i den af Tysklands tretten vinregioner, der hedder Mittelrhein.
Her nåede vi at besøge to vingårde, før vi fløj hjem fra Frankfurt, og den ene var Weingut Philipps i St. Goar, hvor Thomas Philipps laver nogle flotte Riesling-vine sammen med sin bror, Martin.
De to brødres vin er værd at holde øje med. Men er man turist på egnen, og har man besøgt Loreleys klippe, bør man også køre de 2 km op til Weingut Philipps Mühle for at besøge den lille hyggelige kro, som brødrene og deres mor har indrettet i den 750 år gamle mølle.
Brødrene er teknisk helt fremme i skoene og arbejder delvis økologisk, men produktionen ligger foreløbig kun på 20.000 flasker om året. Til gengæld har de alle skruelåg.



...........
Jochen Ratzenberger er tredje generation i det meget traditionelle vinhus, der leverer vin til nogle af Tysklands bedste restauranter. Hans vine importeres af H.J. Hansen..........

Postkort nr. 17 fra Mosel
Han laver også sekt på Riesling
Det sidste vinhus på turen fandt vi i Bacharach ved Rhinens bred. Det ligger i en lang gade op gennem en sidedal, og udefra ser man kun det gamle hus.
Man går ind, man går igennem – og lige bag huset hæver sig så familiens stejle vinmark.
Weingut Ratzenberger laver glimrende vine, og i nogle af dem er der ret meget sukker, uden at de dog virker søde. Vinene har blot en vidunderlig fylde.
Det lille vinhus laver også en Sekt på Riesling-druen, og det er en perfekt boblevin med fine gærtoner, flot frugtfylde og noter af abrikos.
Endelig bør vi nævne, at Weingut Ratzenberger – ligesom flere andre vinbønder langs floderne – udlejer ferieboliger. Her er der to lejligheder – den ene til fire personer (75 euro pr. dag) og den anden til to (50 euro). Dér kunne vi godt tænke os at overnatte …





....


..........
I Bernkastel-Kues (6700 indbyggere) er der en masse turister i højsæsonen – sådan er det, når der er plads til at parkere busser. Men mange af de andre små vinbyer er knap så overrendte.

Postkort nr. 18 fra Mosel
Perlerække af små vinbyer
Denne serie postkort har handlet om stejle marker, skifer og Riesling. Men Mosel er mere end det. Den lange dal er et oplagt mål for en vinrejse.
Langs floden ligger en perlerække af små vinbyer med masser af spisesteder og muligheder for overnatning, og storbyen Trier (ca. 100.000 indbyggere) er bestemt et besøg værd med dens minder fra den romerske oldtid og dens fornemme historiske bygninger.
Postkortet her viser de gamle bindingsværkshuse på markedspladsen i Bernkastel-Kues, måske dalens mest spændende vinby, tæt omgivet af vinmarker. Her kan man besøge Mosel-Weinmuseum.
Endelig bør vi nævne den 242 km lange cykelsti langs floden og de mange vandreveje oppe i vinbjergene. Deutsches Wein Institut har flere inspirationer til en vinøs rejse.

....


.........
Det er ikke sådan at styre et fad, når der først er kommet fart på trilleriet.

Postkort nr. 19 fra Mosel
Tag med til en vinfest
Tyskerne elsker deres vinfester, og vi andre er meget velkomne, når vi er på vinrejse i de tretten vinregioner.
Man sidder ved lange borde og nyder den lokale vin, og man deltager i alskens fornøjelig underholdning – som fx væddeløb med trillende fade som på postkortet her. Billedet er taget for nogle år siden i den lille by Kesten.
Deutsches Wein Institut har en side med en oversigt over alle disse vinfester og andre vinøse arrangementer – benyt kalenderen øverst til højre på siden og se, hvad der sker i Mosel eller i de andre regioner.


>33/09




Regler for økologisk vin
Man kan tale om økologisk brød og økologisk babytøj, men når det gælder vin, så hedder det "vin fremstillet på økologisk dyrkede druer". Årsagen er, at der ikke eksisterer nogen overordnede regler for økologisk vinfremstilling.
Det har EU’s landbrugskommissær Dacian Ciolos ifølge Vitisphere forsøgt at råde bod på med et forslag til et regelsæt for fremstillingen af økologisk vin i Europa.
Forslaget omfatter blandt andet, at indholdet af sulfitter – de konserverende stoffer, som vinproducenterne kommer i vinen under produktionen – skal være meget lavere i en økologisk vin end i en almindelig vin. Desuden skal en række almindelige fremstillings-metoder forbydes for de økologiske vines vedkommende.

Uenighed i EU
Men landbrugskommissæren har måttet lægge forslaget til de nye økologi-regler på hylden igen efter adskillige diskussioner mellem EU’s medlemslande. Landene har simpelt hen ikke kunnet nå til enighed.
Og det er for dårligt, lyder det fra den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca, som mener, at det haster med at få en lovgivning for økologisk vin. Det er vigtigt, at det stigende antal vinproducenter i EU’s medlemslande, der ønsker at fremstille økovin, får nogle regler at holde sig til. Desuden vil det lette markedsføringen af vinene gevaldigt, hvis man kan skrive økologisk vin på etiketterne i stedet for det lange og kluntede "vin dyrket på økologisk fremstillede druer".
Hos Copa-Cogeca opfordrer man derfor Dacian Ciolos og medlemslandene til hurtigst muligt at vende tilbage til forhandlingsbordet.



Penge til bekæmpelse af vinmøl
I uge 13 fortalte vi om, hvordan det frygtede europæiske vinmøl, Lobesia botrana, breder sig i Napa Valley. Møllenes larver er den værste trussel, da de ernærer sig af blomster og druer på vinstokkene, og i sidste ende kan gøre kål på meget store vinmarksområder.
3000 fælder, der med et klæbende middel, skal fange vinmøllene, er blevet opsat, ligesom man forsøger sig med andre former for bekæmpelse.
Den amerikanske regering tager problemet med den fortsatte spredning af møllene i Californien meget alvorligt og har nu afsat 1,75 millioner dollars (cirka 10,6 mio. kr.) til bekæmpelsen.


En russer i Champagne
Den russiske entreprenør Boris Titov har længe haft et godt øje til Champagne. Og han ved da også en hel del om, hvordan man fremstiller mousserende vin efter champagnemetoden. Hans firma SVL Group ejer nemlig det 100 år gamle Abrau-Durso i det nordlige Kaukasus – et vinhus, der netop fremstiller mousserende vin.
Nu er SVL Group ifølge nyhedstjenesten Bloomberg i færd med at købe Château d’Avize, et champagnehus i Côte de Blancs, hvor produktionen dog i øjeblikket er indstillet.

Vil lease vinmarkerne
Oprindelig var det LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), der ejede Château d’Avize, men luksuskoncernen solgte det sidste år til en lokal vinproducent – men beholdt de tilhørende vinmarker.
Det russiske firma vil lease adskillige hektar Grand Gru vinmarker med Chardonnay-druer, så produktionen igen kan komme i gang, og der kan blive fremstillet champagne af top-kvalitet.
De første flasker champagne fra Château d’Avize skulle komme på markedet i slutningen af 2011 og indtage forretningshylderne i Europa og Rusland.
I løbet af de næste fem år regner SVL Group med at nå op på en årlig produktion på omkring 1,5 millioner flasker.


Til_37/09




Uran-udslip giver dårligt ry
I juli 2008 var der et større uran-udslip fra atomkraftværket Tricastin nær Avignon i Sydfrankrig. Og det har resulteret i, at salgstallene for vinene fra appellationen Coteaux du Tricastin er faldet markant gennem de sidste to år – også selv om diverse undersøgelser har vist, at den radioaktive stråling fra udslippet ikke har skadet områdets vinmarker.
Tricastins vinproducenter har derfor kæmpet en lang og sej kamp for at få ændret appellationens navn. Appellations-myndigheden INAO (Institut National des Appellations d’Origine) har hidtil strittet imod, men har nu ifølge Decanter givet sig. Vinproducenterne vil fremover kunne skrive Grignan-Les Adhemar på etiketterne i stedet for Coteaux du Tricastin.



< Vinfesten i Bordeaux er et trækplaster med omkring 400.000 besøgende. Foto: Bordeaux Fête le Vin / Jean-Bernard Nadeau og Dominique Le Lonn.
.........
Stor vinfest i Bordeaux
Bordeaux by er hyggelig og charmerende som feriemål. Og fra den 24. til 27. juni er der en ekstra årsag til at besøge den. Her er byen rammen om den store vinfest Bordeaux Fête le Vin, som afholdes hvert andet år.
Festlighederne foregår ved kajerne langs Garonne-floden, som løber tværs gennem byen.
Festen omfatter et større program. Den indledes med et optog, hvor Confréries du Grand Conseil du Vin de Bordeaux samt flere andre vinbroderskaber fra Aquitaine går gennem byen i festligt klædte dragter.
I de talrige pavilloner på kajpromenaden kan man smage Bordeaux-vin fra forskellige kommuner og producenter samt gastronomiske delikatesser fra området.

Hele byens picnic
Den 26. juni afholdes der en picnic ved et meget langt bord, der næsten fortjener en plads i Guinness Rekordbog. Alle er velkomne til at komme med madkurv og vin.
Det hele krones at underholdende indslag – blandt andet af en konkurrence i vintønde-rulning. Og hver eneste aften er der et stort fyrværkeri ud over Garonne, afholdt i henholdsvis røde, hvide, lyserøde og gyldne farver.
Man kan læse meget mere om arrangementet ved at klikke her.





.



Høstarbejder i det sydafrikanske vinområde Jordan. Foto: Stellenbosch Wine Routes.

Færre druer i Sydafrika
Nu er mængden af høstede druer gjort op i Sydafrika, og i alt er der ifølge WOSA høstet 1.231.405 ton druer, hvilket er 8,6% mindre end i 2009.
Årets høst vil blive forvandlet til cirka 939.6 millioner liter vin – hvoraf en mindre del vil blive destilleret til spiritus.
Netop fordi der var færre druer, var det muligt for vinproducenterne at høste næsten samtlige druer på det perfekte modningstidspunkt.
Generelt er vingårdene også yderst tilfredse med kvaliteten af høsten. Og der meldes om sunde druer med en koncentreret aroma.


”Vin” lavet på kaffebær
Rigtig vin laves på druer. Men rundt omkring i verden laver man også gæret most – en slags vin – på alle mulige andre ingredienser.
Hos Costa Rica Institute of Technology har en forsker, Patricia Arguedas, i de sidste fem år eksperimenteret med at fremstille "vin" på kaffetræets røde bær. Inde i bærrene findes de grønne bønner, som man rister og bruger til kaffebrygning.
Fremstillingen foregår nøjagtigt som ved vinfremstilling, og den drik, som gæringen resulterer i, skulle ifølge Winespectator overgå rigtig vin, når det gælder mængden af godgørende antioxidanter.
Forsøgene med kaffebønnerne slutter om et års tid. Om der så vil komme en "kaffe-vin" på markedet, må fremtiden vise.



Kæmpe vinkøler under hammeren
I 1700-tallets England var der format over det, når man skulle imponere gæsterne i de fine hjem. Det er en ganske særlig vinkøler, som kommer under hammeren hos Sotheby’s i London den 6. juli, et glimrende eksempel på.
Den ovale vinkøler af sølv vejer 73 kilo og måler hele 130 cm fra håndtag til håndtag. Så der er plads til et par flasker champagne i flaskestørrelsen Methusalem (6 liter eller 8 normale flasker) – hvis ellers man har råd til dem efter at have investeret i vinkøleren. Vurderingen lyder på 2,5 millioner pund (cirka 22 mio. kr.).
Klenodiet er fremstillet af en af datidens mest berømte guldsmede i London, Philip Rollos, og bestilleren var Lord Raby Thomas Wentworth.





.


.....................





I Vatikanet modtog en fransk delegation en faksimile af et meget vigtigt dokument om armagnac.

Armagnac fejrer fødselsdag
I år er det 700 år siden, at Frankrigs ældste brændevin armagnac blev "født", og det bliver fejret på behørig vis overalt i Frankrig og via forskellige arrangementer i udlandet.
Selvfølgelig bliver det frem for alt fejret i Gascogne – den region i det sydvestlige Frankrig, hvor brændevinen har sine rødder og fremstilles den dag i dag. Det er i øvrigt også det område, som den tapre musketer d’Artagnan stammede fra. Ifølge historien tog helten ofte nogle flasker armagnac med i sin saddeltaske til at styrke sig på, når han – som det fremgår af Alexander Dumas’ roman ”De tre Musketerer” – red af sted for at kæmpe for kongehus og fædreland.

Dokument på rejse
Man ved faktisk ikke nøjagtig, hvornår de første dråber armagnac blev til. Men de ældste oplysninger om brændevinen stammer i hvert fald fra 1310. I dette år beskrev prioren Vital Dufour fra byen Eauze i en længere afhandling spiritussen Aygue Ardente (armagnacens forfader) og de fyrre godgørende egenskaber, som han mente, den havde på sjæl og legeme.
I anledning af 700 års jubilæet er en fransk delegation valfartet til Vatikanet i Rom, hvor afhandlingen har været opbevaret siden 1531. Her har franskmændene fået udleveret en kopi af teksten, som i glas og ramme vil blive udstillet i forbindelse med diverse jubilæums-arrangementer i Paris, London, Chicago og Moskva.
Man kan læse mere om fejringen af armagnac – og om brændevinen i det hele taget – på en sprit ny hjemmeside.





Whisky på gulvet
Flere steder i verden fremstiller man borde og stole af udtjente vinfade i stedet for at smide dem ud.
Hos det skotske gulvfirma McKay Flooring har man for nylig fået den gode idé at forvandle brugte whiskyfade til unikke gulvplanker. Hist og her kan man se de oprindelige mørkebrune bogstaver, som er præget ind i fadene. Gulvene er med lynets hast blevet det helt store hit i whiskyens hjemland.
Man kan få flere oplysninger om whisky-gulvene, priser og levering på firmaets hjemmeside.







Bourgogne tilbage i Danmark
Det er tre år siden, at Bourgognes vinhuse i fællesskab arrangerede en stor smagning i Danmark, men nu sker det igen den 24. juni på Langelinie Pavillonen i København. Her inviteres branchefolk til at opleve de gode vine fra producenter og négocianter fra den berømmede vinregion.
Blandt de seksten vinhuse, der byder indenfor under mottoet Terroirs & Signatures, er en række allerede repræsenteret i Danmark, men mange af dem er på udkig. Vært ved smagningen er Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), den officielle sammenslutning af Bourgognes vinhuse.
Smagningen er for branchen, dvs. importører, grossister, restauranter, hoteller, sommelierer, pressen og andre vinprofessionelle, der for tilmelding og yderligere information kan gå ind på www.burgundytasting-dk.fr eller kontakte Sara Thorsted på st@rostrapr.com eller 33 15 94 20.

............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Rexwine har optaget importen af vine fra vinhuset Azienda Agricola Stroppiana i Barolo.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har optaget importen af vine fra det tyske vinhus Van Volxem.
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Pieri Agostina i Montalcino, Domaine Saint Damien i Gigondas, Domaine Puig Parahy i Roussillon, Bollig-Lehnert i Mosel og Jean-Marc Burgaud i Morgon.
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Arlaud i Morey Saint Denis.
    * House Of Wine har optaget importen af vinene fra vinhuset Vignoble Klur i Alsace, det italienske vinhus Cantine Sacchetto i Veneto/Friuli og Domaine de L'Herré Francois Lurton i Sydfrankrig.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Carsten Rex (f. 1956) blev i sin tid uddannet som radio- og tv-tekniker hos Fona. Med eksamenspapiret i hånden fik han i 1979 job som tekniker i it-virksomheden Digital. Arbejdet bragte mange rejser med sig samt middage på diverse restauranter, hvor Carsten Rex lærte at værdsætte god vin til god mad.
    I 2002 efter to firmafusioner og efterfølgende nedskæringer stod Carsten Rex pludselig uden arbejde. Men der er ikke noget, som er så skidt, at det ikke også er godt for noget. Sideløbende med jobbet havde ham nemlig plejet sin stigende interesse for vin, og nu fik han tid til at virkeliggøre sin drøm om egen vinimport. Hos Rexwine, som firmaet hedder, satses der frem for alt på italienske kvalitetsvine. Salget er baseret på de talrige vinsmagninger, som Carsten Rex afholder. Efter smagningerne kan man bestille vinene med det samme eller efterfølgende ved at maile eller ringe til den flittige vinmand.
    En stor del af arbejdet med forretningen foregår nu om aftenen og i weekenderne, da Carsten Rex også passer sit job som konsulent i it-branchen.
    Fritiden er selvsagt sparsom. Dog bliver der tid til at hygge sig med de to sønner, spille lidt tennis, stå på ski om vinteren og tage på sommerferie til Veneto-området.
    Adresse: Rexwine, Spicavej 3, 3100 Hornbæk, tlf.: 60 93 49 66, e-mail: carsten@rexwine.dk, www.rexwine.dk.





/EMBED>


.


Ugens vinøse billede
Søren Wolff fra Bornholms Vinforsyning var for nylig på Madeira. Her besøgte han Blandy’s Wine Lodge, der ud over at sælge madeira også har et lille hyggeligt museum over fremstillingen af hedvinen. Her er der nogle imponerende vægmalerier, som viser, hvordan vinhøsten foregik i gamle dage. På det her viste må høstfolkene ligefrem op på en stige for at nå druerne.
Museet bød også på historien om, hvordan danske marinesoldater i 1800-tallet var med til at sikre vin til Madeira. Et marinefartøj var kommet hjem til Holmen efter et besøg på øen med nogle vinkviste i lasten. De slog rod i den fugtige last, blev plantet og viste sig at kunne gro i Danmark.
Da Madeira senere blev ramt af den alt ødelæggende vinlus, fik man nys om de vinplanter, der groede langt mod nord. Kviste fra Holmen blev reeksporteret til Madeira og er i dag med til at danne grundlaget for de ædle dråber fra den lune Atlanterhavsø.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


33/09



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.. . .... .
... ............ ... ... .. ........... ............ ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    75 Marken Jeruzalem tilhører en af Sloveniens allerbedste vingårde, Verus, i appellationen Štajerska Slovenija (foto © Božidar Grabovac)
    ...............
    ...............


>43


.


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 147 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


J. Monfleury, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
94,95 kr., i denne uge (uge 25): 59 kr., SuperBrugsen
Til tilbudsprisen et kup. Dette er en glimrende boblevin, der smager lige så godt som mange champagner. Vinen har livlige bobler, en god duft en smag i god balance.


Ferdinand Deloiselet, Demi-Sec, Champagne, Frankrig
219 kr., Wine.dk
På Champagne-sprog betyder Demi-Sec ikke Halv-Tør, men sød. Og sød er denne vin. Samtidig har den en ret kraftig rugbrødssmag, der hænger i munden.

Hvidvin


Herdade do Esporão, Verdelho, Vinho Rekonal Alentejano, Portugal, 2008
59 kr., Portugisisk Vinkælder
En virkelig dejlig sommer-hvidvin - skænk den til lettere retter, og nyd dens liflige duft og dens harmoniske, lækre smag.


Neethlingshof, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2008
64 kr., Lesedi Wines
Hvis man holder af en lidt markant smag af egetræ med toner af nødder, vil man finde denne hvidvin meget lækker. Vinen har 12½ procent alkohol, og flasken har skruelåg. Begge dele vil mange opfatte som en fordel.


Le Moretti, Valerio Zenato, Trebbiano, Lugana, Italien, 2008
95 kr., Excellent Wine
Ved Gardasøens sydlige bred har man høstet den lokale drue Tubiana (= Trebbiano) til denne fortræffelige hvidvin. Den har en dejlig fyldig og kompleks smag med mineralske toner og tilpas syre.


Verus, Karovostno Vino, Riesling, Stajerska Slovenija, Slovenien, 2009
99 kr., Wine.dk
Superlækker hvidvin med en blød, elegant og ren Riesling-smag med mange facetter. Efter sigende en af Sloveniens bedste hvidvine - det tror vi gerne på. Flasken har naturlligvis skruelåg. PS: Denne uges STORE billede viser en af vingårdens vinmarker, og det er vinmageren bag vinen, der er fotografen.


Orion Classic, Skærsøgaard, Regional Vin fra Jylland, Danmark, 2009
145 kr., H.J.Hansen Vin
Vi har tidligere smagt årgang 2008 af denne danske hvidvin og var meget begejstrede. Det er vi også for den nye årgang, der er elegant, læskende og mild med en fin smag af citrusfrugter og hyldeblomst og med en frisk syre. Det er en meget drikkevenlig vin, som mange vil kunne lide. Alkoholindholdet på kun 11% gør den perfekt som ledsager til en sommerfrokost.


Branko, Friulano, Collio, Italien, 2008
149 kr., YouAndWine
Kompleks og meget spændende hvidvin med en inviterende duft og en fyldig og fint krydret frugtsmag. Vinen har 14½ procent alkohol, men virker ikke spor sprittet. Appellationen Collio ligger i støvlelandets øverste højre hjørne i regionen Friuli-Venezia Giulia.


Cuvée Philipson Blanc, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
69,95 kr., prisen er ved 12 flasker, Philipson Wine
Igen en Rhône-vin, som Christian Philipson har fået lov af Guigal til at sætte sit fingeraftryk på, denne gang ikke rød, men hvid. Vinen mangler måske lidt spændstighed og friskhed, og fadlagringen markerer sig ret stærkt. Men kvaliteten kan der ikke klages over.


Sous la Roche, Domaine Benollin, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2007
129 kr., Østjysk Vinforsyning
Forfriskende hvidvin med kraftig frugt og toner af lime og stikkelsbær. Bourgogne smager den ikke rigtigt af.


Clos de Beylière, Didier Cornillon, Chardonnay, Chatillon en Diois, Frankrig, 2008
75 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand
Hvidvin med en blid frugtsmag og en ret markant smag af fad.


Vito, Puglia IGT, Italien
129,95 kr., pris for 3 liter i boks, SuperBest
Posen i boksen var limet fast til bunden, men da vi endelig fik åbnet boksen og befriet posen, fik vi hanen på plads - og kunne konstatere, at det er en hvidvin, der smager som en billig vin, men som også udmærket kan drikkes.

Rosévin


Les Corioles, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig, 2009
49 kr., Lago Import
Let, lækker og meget frugtagtig rosé på druerne Merlot og Tannat. Glimrende som sommervin, når der er mange glade mennesker, som hver skal have et glas i hånden. Flasken har skruelåg - så det er også nemt at knappe flere flasker op.


Les Chenaies, Lirac, Frankrig, 2009
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 25): 49 kr., SuperBrugsen
Et køligt glas på altanen eller terrassen? Her er en mulighed. Vinen har en frisk, frugtagtig og læskende smag uden de marmelade-toner, der findes i så mange andre rosévine. Også velegnet til mad.


Yellow Label, Wolf Blass, South Australia, Australien, 2009
89,95 kr., i denne uge (uge 25): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Denne rosé er ikke bolsjevand - som nogle roséer er. Den har karakter med god duft og en fyldig smag med toner af jordbær og hindbær. God både som terrassevin og til mad. Flasken har skruelåg - og tilbudsprisen er den rigtige. Den giver den femte stjerne.


Santa Rita, Limited Selection, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2009
54,95 kr., Amka
En rosé, der både dufter og smager godt. En god madvin til en rimelig pris. Flasken har skruelåg.


Rosé de l'Ésprit, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2009
69,96 kr., pris i denne uge (uge 25): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Denne rosévin har en lille fedme og en smag lidt i retning af søde bolsjer.

Rødvin


Petersburg, Reserve, Sydafrika, 2009
44,95 kr., Pris ved 3 flasker: 33,33 kr., SuperBest
Kraftig, saftig og ganske flot rødvin - når man tager den lave pris i betragtning. En glimrende hverdags-vin - ikke mindst til tilbudsprisen, der udløser den femte stjerne.


La Croisade, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009
44,95 kr., Aldi
Til prisen en usædvanlig god rødvin - en dejlig, harmonisk vin, som man drikker med største glæde til mad. Både for gane og for pengepung. Flasken har skruelåg.


Domaine Bel Air, Grande Réserve, Côtes du Vivarais, Frankrig, 2007
59 kr., Rungsted Vinhandel
En rødvin, der vil noget. God duft og en smag med struktur og intens frugt. Glimrende til lidt kraftige kødretter.


Domaine Chaume-Arnaud, Marselan, Vin de Pays de Méditerranée, Frankrig, 2009
65 kr., KB Vin
I uge 17 skrev vi om den ret ukendte drue Marselan, der mest blandes med andre druer. Her er den imidlertid helt alene om at levere most til en glimrende og liflig rødvin med blød, lækker frugt. Den bør serveres afkølet til 10-12 grader.


La Rocaille, Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2007
75 kr., Vin-T-Vin
Fremragende rødvin med en vidunderlig, tæt blødhed. En fornøjelse. I forrige uge anmeldte vi en anden rødvin fra samme vinhus. Den fik fem stjerner. Men denne her er både billigere og efter vores mening en tak endnu bedre.


Tramin, Vigneto delle Dolomiti IGT, Italien, 2009
79,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne rødvin på druerne Pinot Nero, Vernatsch og Merlot har en fin og afbalanceret smag. En fornøjelse. Skænk den til ikke alt for kraftige og krydrede retter.


Cornellana, Barrel Reserve, Shiraz, Cachapoal Valley, Chile, 2008
84 kr., Osted Vin
Flot rødvin med styrke og varme, blød frugt og lækker sødme. God, kødfuld Shiraz-eftersmag. Perfekt grill-vin.


Les Brunnelles, Ogier, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2008
99 kr., i denne uge (uge 25): 54,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Udpræget Rhône-rødvin i en lettere stil, men med meget smag. En vin, som mange vil kunne lide. Tilbudsprisen er lidt af et kup - den udløser den femte stjerne.


Trout Valley, Pinot Noir, Nelson, New Zealand, 2008
119,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Dejlig rødvin med en blød og ren Pinot-smag. Skænk den gerne afkølet til 10-12 grader. Flasken har skruelåg.


Resalte, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2004
216 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Haller Vine
Superlækker rødvin med en dejlig duft og en afrundet og blød smag. En stor nydelse. Prisen ved 6 flasker er meget rimelig.


Alamos, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2007
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Saftig, god frugtfylde - en nem og venlig rødvin til hverdagsbrug.


Carro, Yecla, Spanien, 2008
55 kr., 50 kr. ved 12 flasker, The Wine Company
En dejlig rødvin, fyldig og let krydret og med noter af saftige blå druer. Dens gode syre er fin til grillmad og lidt federe retter.


Lantana, Trentham Estate, Big Rivers, Australien, 2007
59 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Ukompliceret og let rødvin på druerne Shiraz og Cabernet Sauvignon. Som mange australske vine har den en lille sødme, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Slowine, Shiraz, Overberg, Sydafrika, 2007
79 kr., Valuewine
Der er gods i denne rødvin. Der er god, blød, sødlig frugt i den. En ægte grillvin. Flasken har skruelåg.


Castoro Cellars, Tempranillo, Californien, 2006
148 kr., pris ved 12 flasker: 138 kr., Solarex
Der er saft og kraft i denne amerikanske rødvin. Den har en saftig smag med toner af kirsebær - og vindruer.


l'Herré, F. Lurton, Merlot, Vin de France, Frankrig, 2009
49,95 kr., pris ved 12 flasker, House of Wine
En typisk Merlot-rødvin, blød og saftig og med en lidt grøn tone. Flasken har skruelåg.


....... ............




...... ............
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.