Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18. 2011



Nyheder i uge 18, 2011

Læs uge 17.......Læs uge 16.......Læs uge 15







Foto: I Form.

Vin gør kvinder sundere
Erik Skovenborg har som læge og mangeårig vinskribent alle forudsætninger for at skrive noget fornuftigt om sammenhængen mellem vin og helbred. Nu har han bedrevet en glimrende rapport og en lige så glimrende artikel i magasinet I Form om kvinder, alkohol og helbred. Mænd kan dog også blive klogere af at læse, hvad han har skrevet.
Ifølge Skovenborg viser massiv forskning, at risikoen for en lang række frygtede sygdomme falder med op til 50%, hvis man som kvinde hver dag drikker en til to genstande til maden.
Han henviser til talrige undersøgelser – heriblandt en af australske kvindes alkoholvaner. Undersøgelsen viste, at de kvinder, der drak mellem en og 14 genstande om ugen, havde et bedre helbred end deres afholdende medsøstre.
Skovenborg mener heller ikke, at man skal have skyldfølelse, hvis sundhedsmyndighedernes nye maksimum-anbefalinger (7 genstande om ugen for kvinder) undertiden overskrides en anelse – hvis man ellers ikke normalt har problemer med at holde sig til et moderat dagligt forbrug.

De sundeste rødvine
Rødvin står øverst på Skovenborgs hitliste. Den er fuld af godgørende antioxidanter, der blandt andet beskytter mod blodpropper, åreforkalkning og kræft. Faktisk skal der syv glas friskpresset appelsinjuice til at matche indholdet af antioxidanter i et enkelt glas Bordeauxvin.
En af de helsebringende antioxidanter er resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin. Nogle forskere mener, at stoffet rummer egenskaber, der kan forlænge menneskers liv med 20 til 25 år.
Nogle rødvine er dog mere godgørende end andre, idet de indeholder særligt mange antioxidanter. Det gælder vine fra Bordeaux på Cabernet Sauvignon og Merlot – og især dem, der har modnet på eg i et til to år. Derudover skal man gå efter rødvine på Shiraz-druen fra Barossa Valley i Australien, Malbec-vine fra Mendoza og rødvine fra Stellenbosch på Sydafrikas nationaldrue, Pinotage.
Erik Skovenborgs artikel, ”Dit livs sundeste glas”, kan læses i I Form nr. 5, og som abonnent på magasinet, kan man gratis downloade hans rapport, ”Alkohol på den sunde måde”. Den er ikke tør, videnskabelig læsning, men en velskrevet, let læselig rapport – og yderst opmuntrende for alle os, der holder af et godt glas vin til maden.
Selvfølgelig har den også skyggesiderne med. Dem er der jo ligeledes nogle af, når det gælder helbred og alkohol – især, hvis man glemmer det med mådeholdet.
Vi bringer nedenfor en appetitvækker fra Erik Skovenborgs tekst i punktform, der fortæller om blot nogle af alle de mange gode årsager, der er for kvinder til dagligt at drikke et til to glas (rød)vin til maden.

Forbedrer hjernens aktivitet
* En genstand eller to om dagen halverer risikoen for type 2-diabetes.
* Udskyder overgangsalderen med op til to år.
* Forbedrer hjernens funktion og nedsætter risikoen for at få Alzheimers med 20-50%.
* Giver 20% mindre risiko for hoftebrud.
* Halverer risikoen for nyresten og - ved en halv til en genstand om dagen - også for galdesten.
* Nedsætter blodpladernes tendens til at klistre sig sammen til blodpropper og giver 50% lavere risiko for blodprop i hjernen.
* Halverer risikoen for leddegigt.
* Kan være godt for den slanke linje. De slankeste kvinder drikker lidt de fleste af ugens dage. Women’s Health Study, en undersøgelse, der i 13 år fulgte vægten hos 19.220 amerikanske kvinder, viser, at risikoen for at tage på og blive overvægtig er mindst blandt kvinder, der har et regelmæssigt forbrug på en til to genstande om dagen. Antioxidanten resveratrol, der som nævnt især findes i rødvin, hæmmer dannelsen af forstadier til fedtceller og stimulerer optagelse og forbrænding af sukker i cellerne.








René Barbier udtalte navnet på sin vin, Clos Mogador, med et s i Clos (klos) og ikke som på fransk uden s (klo).

En af Priorats pionerer
Der er to René Barbier’er i det spanske Katalonien. Der er et stort vinhus med dette navn og en inovativ vinmager, og det var den sidste, der i onsdags var på besøg hos sin danske importør, Sigurd Müller Vinhandel.
Det var vinmageren René Barbier, der i 80’erne satte det lille distrikt Priorat inde bag Taragona på det vinøse verdenskort, efter at han i 1978 havde erhvervet ejendommen Clos Mogador sammen med nogle venner.
Da han kom til, var to andre vingårde i gang i distriktet, der skulle blive et af Spaniens fornemste. I dag er næsten hundrede i gang. Og i den lille by, Gratallops, hvor Clos Mogador ligger, var der for femten år siden cirka 100 indbyggere. I dag er der over 1000.
Men René Barbiers vine er i den spanske elite – sammen med vine som Vega Sicilia, Pingus og Torres’ Mas la Plana. Hans første årgang var 1989.

Bonde, ikke sælger
Mødet med René Barbier var mødet med en sympatisk mand, en vinbonde med fingrene dybt i jord og druer og bestemt ikke en sælger. Han lod sine vine tale for sig selv.
På hans vingård bliver druerne sorteret én for én og presset i en olivenmølle, og vinen gærer i åbne fade af fransk eg, stillet på højkant og uden endeplade i den øverste ende. Cirka 30.000 flasker bliver det til om året.
René Barbiers Clos Mogador 2005 var den første vinmark, der fik Spaniens nye klassifikation "Vin de finca Qualificada" – vin fra en kvalitets-vingård – og Parkers point ligger midt i 90’erne.

Hans mantra er biodiversitet
Den skæggede vinmager omtales som den inkarnerede gartner, der ikke kun plejer hver enkelt vinstok, som vi andre plejer potteplanterne i vore vinduer. Han omgiver sig med mandeltræer, figen, nødder, oliven og krydderurter på de grønne, stejle bakker med de mange terrasser.
Hans mantra er biodiversitet. Alt får lov at leve, og han har aldrig fældet et træ. Kort sagt: Han fremstiller en af verdens fornemste vine i sin egen have.
Nedenfor i ugens smageliste har vi kommentarer og stjerner til de vine, vi smagte.


Mere vin i canadiske glas
Canadierne er og bliver et øl-drikkende folk – selv om deres land fremstiller rigtig mange gode vine. Faktisk kunne man fylde hele 1000 olympiske svømmebassiner med den øl, som canadierne drikker årligt.
De nyeste tal fra Statistics Canada viser, at det samlede salg af alkohol i Canada i 2010 beløb sig til lige omkring 20 milliarder CAD (cirka 107 mia. kr.). Det er en stigning på 2,9% i forhold til året før. Ud af dette salg udgjorde ølsalget 46%, mens salget af vin tegnede sig for 29% .
Selv om brygget stadig fører an, er der et stigende antal canadiere, der hælder vin i glassene. Vinsalget steg således med 3,4% i volumen til 465,5 millioner liter og i værdi med 3,1% til 5,8 mia. CAD (cirka 31 mia. kr.).
I år 2000 lød ølsalget på hele 52%, mens tallet for vinens vedkommende var på 23%.


Til_37/09






Bjærgningen af de gamle champagneflasker skete med største forsigtighed. En efter en blev de hentet ud af vraget og sikret i særlige kasser før opstigningen. Foto: Ålands Landskapsregering/Alex Dawson.

Boblende vraggods under hammeren
Historien om de gamle champagneflasker, som blev fundet på havets bund ud for Åland, er langt fra slut. Vi har tidligere skrevet om fundet – senest i uge 16 – der består af nogle af verdens ældste champagner fra 1800-tallets første halvdel og fra champagnehusene Veuve Clicquot, Juglar og Heidsieck.
Sidste nyt er, at ejeren af fundet, Ålands Landskapsregering, sætter to af de unikke flasker fra henholdsvis Veuve Clicquot og Juglar til salg på auktion. I alt blev der bjærget 46 flasker fra førstnævnte champagnehus og 95 flasker fra Juglar.
Det bliver det amerikanske vinauktionshus Acker Merrall & Condit, der skal stå for auktionen, som af den svenske champagnespecialist Richard Juhlin kaldes for et af de store øjeblikke i vinens verden. Han vurderer de gamle flasker til at være omkring 500.000 SEK (cirka 400.000 kr.) værd. Nogen officiel vurdering er dog endnu ikke oplyst.

Havet, en perfekt vinkælder
Uanset, hvad flaskerne sælges for, skal pengene gå til et godt miljømæssigt formål – sandsynligvis forbedring af vandkvaliteten i det hav, som har opbevaret champagneflaskerne på bedste vis i omkring 200 år. Den konstante temperatur på 4 grader og det næsten fuldstændige mørke på havets bund har givet boblerne de bedste overlevelsesvilkår.
Lederen af det dykkerhold, der fandt flaskerne, smagte på indholdet i en af dem. Det samme har Richard Juhlin samt en række andre udvalgte specialister. Og alle har de rost den endnu sprudlende og velsmagende champagne.
Selv om det er et amerikansk auktionshus, der skal stå for salget, bliver flaskerne ikke fragtet særlig langt. Auktionen bliver nemlig afholdt i Mariehamn på Åland, og det sker den 3. juni – hvis nogle af vore læsere skulle have en halv million eller mere tilovers.


Gemmevine fra Bordeaux
Mange danske vinimportører har været i Bordeaux under primeur-smagningen for at finde gode vine til deres danske kunder. En af dem er Christian Philipson fra Philipson Wine, og han har sendt os nogle ord om sin opfatning af den nye årgang Bordeaux 2010, der er blevet rost til skyerne af den internationale vinpresse:
- Vores indtryk, efter at have smagt både højre- og venstrebred, er, at vi igen står over for en stor årgang med et om muligt endnu større gemmepotentiale end for årgang 2009.
- Generelt er der tale om en årgang af usædvanlig kvalitet, men det tilrådes at købe selektivt, idet det ikke er alle slotsvinene, som er lykkedes lige godt.
- Aldrig har landbrugs- og vinfikationsviden været bedre i Bordeaux samtidig med, at naturen har givet gode betingelser for at producere gemmevine.
Der bliver stor rift om disse fantastiske vine – kineserne står allerede på nakken af hinanden for at købe. Med årgang 2010 er der garanti for en god investering, mener Philipson, men det gælder om at være hurtig, inden priserne når astronomiske højder.




Sangiovese-druer fra Toscana. Foto: Wikipedia.

Sangiovese i Languedoc
Myndighederne i Frankrig vil inden slutningen af 2011 plante omkring 160.000 vinstokke med Sangiovese-druer – Italiens store rødvinsdrue – i Languedoc. I alt vil de nye vinmarker ifølge Vitisphere.com strække sig over 40 hektar.
Det er et usædvanligt skridt, men det skyldes, at Sangiovese er langt mere modstandsdygtig over for tørke end mange af de druer, der anvendes i Languedoc.
Den oprindelige opfordring til at indføre Sangiovese-druer kommer fra en række vinproducenter i det franske vindistrikt, som blandt andet kender druen i dens korsikanske udgave, Nielluciu.
De mange nye vinplanter er indkøbt hos det italienske gartneri Vivai Cooperativi Rauscedo (VCR).








Jancis Robinson fra en lille film på YouTube.

Nej til video-vinsmagning
Der dukker stadig flere vinøse hjemmesider op, hvor man i kortere eller længere video-seancer kan se en vinspecialist smage på vine. Han eller hun skænker, slynger, smager, siger uhmmmm eller rynker på næsen.
Dens slags ønsker den anerkendte britiske vinskribent Jancis Robinson ikke at medvirke i. Hun har i de sidste ti år haft sin egen hjemmeside, hvor hun skriver om vin og bringer mange videoindslag fra vinens verden – dog altid med sig selv bag kameraet.
I en lille film på YouTube fortæller hun, hvorfor hun ikke er ynder af vinsmagnings-videoer. Hun mener ikke, at den slags er særligt interessant for seerne – og da slet ikke, hvis de ikke selv smager med.

Hvad mener VinAvisens læsere?
Selv om seerne har haft lejlighed til på forhånd at få fat i de vine, der smages, er det en dårlig idé, mener Jancis Robinson. Som hun siger i filmen: ”Vi smager alle forskelligt, og jeg vil nødig give nogen indtryk af, at deres smag er forkert, fordi de ikke kan smage det samme som jeg”.
Det kunne være interessant at vide, hvordan VinAvisens læsere forholder sig til sådanne vinsmagninger for åben skærm. Skriv til mariette@tiedemann.dk om for og imod, og om det overhovedet er noget, man ser.



Fra væddeløb til vin
I mere end hundrede år har der været afholdt hestevæddeløb på væddeløbsbanen i byen Libourne i Bordeaux-appellationen Pomerol.
Fra og med 2009 var det slut. Væddeløbsbanen var tynget af økonomiske problemer og blev derfor lukket og sat til salg. Målet var, at jorden igen skulle beplantes med vinstokke – ligesom før banen i sin tid blev anlagt.
Nu er de i alt 13 hektar jord solgt i mindre stykker til seks vinproducenter, der vandt i en sand kappestrid blandt de mange producenter, der ønskede en bid af kagen.
I forvejen består Pomerol nemlig kun af sølle 780 hektar vinmarker, og markjord til salg er et sjældent syn i den lille men fornemme appellation.

Kostbar jord
Interesserede vinproducenter, der allerede ejer vinstokke, som grænser op til bane-arealet, kom først i køen. Og det er netop det, der gør sig gældende for de seks ”vindere”, som er Château Mazeyres, Francois Janoueix, Benoit Trocard, Jean-Baptiste Bourotte, Luc et Marc Maison, og Daniel Mouty – der måtte nøjes med kun 0,8 hektar.
De 13 hektar blev ifølge Decanter solgt for i alt 5,9 millioner euro (cirka 44 mio. kr.). Gennemsnitsprisen pr. hektar lå på 446.000 euro (cirka 3 mio. kr.).
Havde jorden været tilplantet med vinstokke, kunne den let være løbet op i 3 mio. euro (cirka 22 mio. kr.) pr. hektar – en almindelig vinmarkspris i det eftertragtede Pomerol.






Postkort fra Veneto
VinAvisens Anker var i februar en tur rundt i den italienske region Veneto. Det kom der i alt 20 postkort ud af, og dem bringer vi i disse uger. De første seksten bragte vi i uge 13, 14, 15, 16 og 17. Her kommer de sidste fire, der ud over vin også handler om 210.000 lufttørrede skinker.



.......
– I Norditalien er olien mildere og lettere end i Syditalien, siger Sabrina Bonamini. – Den fra Veneto egner sig godt til fisk og lyst kød.

17. postkort fra Veneto i Italien
Forskellen på vin og olie
Vore postkort skal ikke kun handle om vin. Veneto er også et "oliedistrikt", hvor man laver fortræffelig olivenolie. Så vi lagde vejen ind hos et frantoio per olive – et olivenpresseri ved navn Bonamini.
Siden 1965 har virksomheden været i familien Bonaminis eje, og Sabrina Sartorari Bonamini forklarede hele processen og lod os smage.
I Italien laver man olivenolie af cirka 250 forskellige olivensorter, men hos Bonamini bruger man kun to gamle, lokale sorter, Faverol og Grignano – i alt årlige 50 tons oliven, der bliver til 250.000 halvliters flasker med ekstra jomfruolie.
Der er forskel på vin og olivenolie på topniveau. Jomfruolien er et friskt produkt – ligesom friskpresset appelsinsaft. Den udvikler sig ikke yderligere, mens man jo med vinen kan ændre smagen gennem sammenstik, fadlagring og på anden vis.
Olien er den fede saft, som man ganske enkelt henter ud af olivenerne – hvorefter man fyrer op med kernerne og bruger pulpen som gødning på marken.
Bonaminis olier importeres af Taastrup Ny Vinhandel.



.......
En skinke består af lår og underben. Køber man en Daniele-skinke, får man foden med. Det gør man ikke med en Parma.

18. postkort fra Veneto i Italien
Svinkeærinde til skinkeland
Endnu et svinkeærinde væk fra vinens vej tog vi med et besøg hos Brendolan Prosciutti i Meledo di Sarego, en virksomhed, der fremstiller lufttørrede skinker.
Aldrig har vi set så mange skinker. – Hvor mange hænger der her? spurgte vi direktøren, Alberto Arrighi. – 210.000, lød svaret. Det svarer til bagbenene fra 105.000 grise.
Og hvilken vin skal vi så nyde til Italiens herlige skinker?
– En mild, tør, middelkraftig og ikke for aromatisk hvidvin, fx en Soave, lød det fra Alberto Arrighi.
Også i skinkernes verden har man et appellations-system, og til typerne Parma PDO fra egnen omkring Parma og San Daniele PDO fra Friuli nordøst for Venedig bruges lokalt opdrættede grise. Til billigere skinker uden PDO importeres kød bl.a. fra Danmark.
De italienske skinker vejer cirka 7 kg, de udenlandske 5,5-6 kg – før skinkerne vel at mærke har været tørret i mindst tretten måneder og behandlet med havsalt. Under den proces taber de 32% i vægt. Men så kan de også opbevares i op til et år i stuetemperatur.




.



.......
I 1787 havde "Don Giovanni" sin uropførelse under Mozarts taktstok i det gamle teater i Prag.

19. postkort fra Veneto i Italien
Don Giovannis drue
Under vores vinrejse i Veneto kom vi forbi den lille by Refrontolo. Det er her omkring, man dyrker druen Marzemino. Men vi blev i bilen. Det var februarkoldt og øsregnede, så vi fotograferede ikke de nøgne vinmarker.
Men vi bliver nødt til at fortælle om Marzemino, så derfor bringer vi et billede, som vi tog for et par år siden i Stænderteatret i Prag under fremkaldelsen efter Mozarts opera "Don Giovanni".
Den blå Marzemino-drue har nemlig fået et vis berømmelse, fordi den optræder i vinen, som skurken Giovanni drikker, lige før han ryger af sted til Helvedet. – Versa il vino! synger han. – Skænk vinen! Eccellente Marzemino!
Druen dyrkes flere steder i Norditalien, men det primære voksested er i det nordlige Veneto. Man mener, at Lorenzo da Ponte, der skrev teksten til Mozarts opera, havde opholdt sig netop der på egnen.
Nylige DNA-undersøgelser har i øvrigt vist, at Marzemino er i familie med druerne Refosco dal Peduncolo og Teroldego i regionen Friuli-Venezia Giulia.



.......
Der ligger flere billeder fra 12 Apostoli i vores Picasa-serie. Restauranten er bestemt et besøg værd.

20. postkort fra Veneto i Italien
Her er flere billeder at kigge på
På en vintur som denne har vi hele vejen kameraet med, og naturligvis tager vi mange flere billeder end dem, vi skal bruge til en serie postkort.
Nogle af vore læsere har måske lyst til at se disse i alt 103 billeder, og derfor har vi lagt dem ud på en Picasa-side - hvor vi har suppleret serien med yderligere nogle billeder, vi tidligere har optaget i det vinøse Veneto. Picasa-siden kan åbnes ved at klikke her.
Billedet til venstre snuppede vi på Ristorante 12 Apostoli i Verona for at have et minde om det formidable dessertbord, tjenerne kørte rundt med.

*****
Når de små billeder i Picasa-showet kommer op på skærmen, så klik på "Diashow" og derefter på F11.
Hvis du klikker på knappen forneden med de to lodrette streger, kan du styre slagets gang med piletasterne.
Klik på "hide captions", hvis du ikke vil forstyrres af de indsatte billedtekster.
God fornøjelse.







Vinside for mødre
”Moms Who Need Wine” er navnet på en ny hjemmeside, skabt af mor til to, Marile Borden i Boston.
Det at være mor er et regulært job, og når ungerne er lagt i seng efter en lang dag, fortjener man et rigtig godt glas vin, mener hun. Og det er der mange andre, der mener, for i løbet af rekordtid har hendes hjemmeside fået 390.000 Facebook-venner fra hele verden.
Borden vil ikke på nogen måde opfordre til drikkeri i større stil før sengetid, men henvender sig til alle de mange mødre, der er vininteresserede, men ikke har overskud eller tid til at gå til vinsmagninger.

Vinlærdom med posten
På siden anmeldes der løbende vine, ligesom Borden har indgået samarbejde med California Wine Club. Vinklubben udvælger hver måned to topvine, som – sammen med masser af vinøs information – bliver sendt til de mødre, der har tilsluttet sig en særlig vinklub på Bordens hjemmeside.
Også vinproducenterne har fået øjnene op for, at mødrene er et segment, man måske nok burde koncentrere sig lidt mere om. Som vi nævnte i uge 17, findes der i dag vine målrettet fortravlede mødre - blandt andet ”Mommy’s Time Out” (mors frikvarter) og ”Mommyjuice”.
Ikke kun mødrene, men kvinder i det hele taget bliver taget i betragtning, når der findes på navne til etiketterne. Det gælder fx vine som ”Mad Housewife”, "Middle Sister” og ”Girls’ Night Out”.


En dag med italiensk vin
Både vinbranchefolk og vinentusiaster i al almindelighed er velkomne, når Josty på Frederiksberg d. 14. maj er rammen om en lille, men eksklusiv smagning af italienske vine.
Vinproducenterne, hvoraf de fleste selv vil være til stede, præsenterer hver især deres mest spændende og præmierede vine.
Arrangementet er åbent for enhver fra kl. 16 til 18.30, og billetprisen er 100 kr. pr. deltager. Derudover er der er en særlig smagning om eftermiddagen for branchefolk og vinskribenter med den italienske vinskribent Daniele Cernilli ved roret. Cernilli har gennem mange år været chefredaktør af Vini d’Italien, den årlige bibel over italiensk vin med omtale af omkring 20.000 vine.
Man kan læse mere om tidspunkter og bestilling af billetter ved at klikke her.





..................................





Brygger Stu McKinlay med sin nyskabelse "Rex Attitude".

Verdens første whiskyøl
Der er whisky, og så er der øl. Men nu findes der også en whiskyøl – verdens første ifølge ophavsmanden, den newzealandske brygger Stu McKinlay, der ejer bryggeriet Yeastie Boys.
”Rex Attitude”, som den nye whiskyøl er døbt, er en gylden ale fremstillet på 100% tørvrøget skotsk destillerings-malt. Hele to tons malt har bryggeriet importeret fra Skotland for at kunne fremstille brygget.
Det var lidt af et eksperiment fra Stu McKinlays side, og han regnede faktisk med, at øllet ville blive så koncentreret i sin røg-smag, at det ville være udrikkeligt. Men han er ovenud tilfreds med resultatet – selv om han indrømmer, at det er en speciel øl, man enten elsker eller hader.
Andre, der har smagt den, har givet den beskrivende ord som ”bacon, røgede kippers, kul og medicin” med på vejen.
”Rex Attitude” indeholder 7% alkohol og er netop blevet sat til salg i butikkerne på New Zealand.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company fejrer 15. års jubilæum med en festival den 14. maj i Dansk Vincenter i Avedøre. Her vil en række af vinfirmaets bedste leverandører præsentere deres vine – heriblandt et unikt Châteauneuf du Pape-firkløver, der blandt andet tæller Grenache-mesteren Philippe Cambie. I alt vil der blive mulighed for at smage på omkring 100 forskellige topvine fra såvel europæiske som oversøiske vinlande.
    Man kan læse meget mere om festivalprogrammet og køb af billetter ved at klikke her.
    The Wine Company er grundlagt af Steen Højgård Rasmussen og Lars Møller. Gennem de sidste femten år har virksomheden haft vokseværk og ud over salget af vin arrangerer de to venner to årlige vinfestivaler og afholder utallige vinarrangementer og smagninger landet over. Man kan læse mere om den ene af grundlæggerne og om det succesrige vinfirma i denne uges Blå Bog nedenfor.
    * Vinimperiet har startet import af vine fra Mas De Daumas Gassac i Aniane i Languedoc.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.





Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Steen Højgård Rasmussen (f. 1963) i The Wine Company er ikke "født" ind i vinbranchen. Han er uddannet fødevareteknolog (cand. brom.) med Ph.d. i fødevaremikrobiologi, så hans forudsætninger for at forstå og vurdere teknikken bag vinen i glasset er i orden.
    Hans store interesse for vin blev sat på sporet i 1992 af den nu hedengangne FDB Vinklub nr. 1. Han har siddet i bestyrelsen i
    Bourgogneselskabet og har igennem årene været medlem af et utal af vinklubber, hvor især Portvinsklubben af 1981 står hans hjerte nær.
    I 1996 besluttede han og hans ven,
    Lars Møller, at de ville prøve at stå på den anden side af disken, og de etablerede derfor The Wine Company. Det har de ikke fortrudt.
    Firmaet har specialiseret sig i direkte import af vine fra mindre topproducenter fra specielt Rhône, Bourgogne, Italien og Australien.
    The Wine Company er interessant, fordi det primært arbejder med salg af vin via internettet. Firmaet sælger direkte til forbrugerne – uden fordyrende mellemled – og arbejder i stigende grad med virksomhedskunder og restauranter i både Danmark, Sverige og Norge.
    Firmaet afholder også et utal af vinarrangementer og smagninger for både firmaer, vinklubber og privatpersoner, hvor Lars og Steen kører med en blanding af "optræden på slap line" og seriøs information.
    De seneste skud på stammen er de årligt tilbagevendende begivenheder
    Nordsjællands Gourmet og Vinfestival og Rhônevinfestival, som de to kompagnoner har taget initiativet til.
    Som Steen Rasmussen siger: – Vi sælger vin med sjæl. Vi forsyner altid vore kunder med historier og information om den enkelte producent, så kunden får et næsten personligt forhold til vinen. Herved bliver vinen mere spændende at drikke, og kunden kan næsten sætte sig til bords med en ven af huset.
    Steen Rasmussens fritidsinteresser er fotografering og naturligvis især vin. Ferierne holdes fortrinsvis i Frankrig, hvor områderne Provence, Bourgogne og Champagne hører til favoritterne. Privat er han gift med Janne og har to børn, Olivia på sytten og Anton på tolv.

    Adresse:
    The Wine Company (København), Jyllingevej 66, gården, 2720 Vanløse, tlf.: 22 24 68 82, fax: 38 80 74 82, e-mail: thewinecompany@private.dk, www.thewinecompany.dk.


33/09



    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Kan en Solera 1822 stadig drikkes?
    En af vore læsere, G. Svendsen, har til sin 50 års fødselsdag fået en flaske madeira, på hvis etiket der står Solera 1822. Og hans spørgsmål lyder: – Kan en vin fra 1822 stadig drikkes?
    Vi bliver desværre nødt til at skuffe vores læser. Kun nogle få dråber i flasken er fra 1822. Resten er af nyere dato.
    Vinen er modnet i et system, der især benyttes til sherry, og hvis spanske navn, solera, kommer af ordet suelo, dvs. gulv.
    Systemet består af flere rækker fade oven på hinanden, og fra tid til anden tapper man lidt af den vellagrede vin fra rækken nederst ved gulvet.
    Denne række fade fyldes derefter op med vin fra række nr. to, der igen får vin fra række nr. tre osv. Og i den øverste række fylder man så efter med ung, men alligevel vellagret vin. Dette forklarer vi mere indgående i en serie postkort fra Sherry-distriktet (postkort nr. 15-19).
    Mange solera’er blev startet for årtier eller århundreder siden, og da man hele tiden blander vine af forskellige årgange, kan vinen aldrig være en årgangs-vin. Står der fx Solera 1822 på en flaske, betyder det, at solera’en blev grundlagt i 1822.
    Så vores svar må blive: Ja en Solera 1822 kan stadig drikkes.
                 



Ugens vinøse billede
En af vore læsere, der omtaler sig selv som Jørgen fra Valcon Management Consultants, har sendt os dette billede. Han tog det på sit hotel i Chennai i Indien, hvor der i nogle dage var "tør dag" for alkoholiske drikke, og sendte billedet til os via sin mobiltelefon.
Vor læser var i Chennai, da der skulle afholdes valg til lokalparlamentet, og den uafhængige valgkommission forbød al udskænkning af alkohol i dagene op til valget. Det var åbenbart nødvendigt, idet nogle af partierne har det med at bestikke vælgerne med spritius.
– Vi bestilte så noget lokal indisk vin op på værelset, skriver vor læser. – Den smagte bestemt ikke godt.

 Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.






...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    118 Vinbonden Régis Cogranne i det franske Languedoc mener, at børn har godt af at snuse til et godt glas vin (foto © Anker Tiedemann)
    ...............
    ...............







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 131 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Don's Brut, Skærsøgaard Vin, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2009
395 kr., Skærsøgaard Vin
Denne lette, mousserende vin har en smuk rosa farve, fine, vedvarende bobler og en duft af friske jordbær. Smagen har god frugt og rigelig fylde og kraft, til at vinen vil være fin til en let sommerret. Den er fremstillet på druerne Regent og Orion og efter den traditionelle champagnemetode.

Hvidvin


Tradition, Sipp Mach, Riesling, Alsace, Frankrig, 20009
75 kr., indtil 1. september: 58 kr., Jysk Vin
En meget lækker hvidvin med krop, frugt og tilpas syre. Til den lave pris lidt af et kup. Flasken har skruelåg.


Sainte Cécile, Château l'Ermitage, Costières de Nîmes, Frankrig, 2009
78 kr., Red & White
Fed og lækker, frugtagtig og aromatisk - en herlig hvidvin. Fornem til mad og egnet som apéritif eller terrassevin.


Juanito, Albariño, Rias Baixas, Spanien, 2009
89,50 kr., pris ved 12 flasker, SpanskeVine
Der er nu noget specielt og meget spændende ved den spansk-portugisiske drue Albariño (sp) / Alvarinho (po), og her kommer den meget fint til udtryk i en lækker hvidvin. Skænk fx vinen til en frokost, eller brug den som terrassevin.


Medalla Real, Santa Rita, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2007
119 kr., Amka
Blød og meget lækker hvidvin med dejlig frugt og vel integrerede fadtoner.


Altosur, Sauvignon Blanc, Tupungato, Mendoza, Argentina, 2010
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Let, rund og venlig hvidvin med god frugt og en anelse fedme. Ikke så typisk Sauvignon Blanc, men i sig selv en udmærket vin til alle lettere retter. Flasken har skruelåg,


Domaine Chamfort, Viognier, Sablet, Frankrig, 2010
69 kr., Franske Vinhus
Fyldig hvidvin med let fedme, tilpas syre og aromatiske og parfumerede toner.


San Silvestro, Gavi, Italien, 2009
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 18): 40 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Enkel, let og saftig hvidvin til en rimelig tilbudspris.


Demana, Tabula, Verdejo, Rueda, Spanien, 2009
75 kr., Valuewine
Mild, let krydret og "grøn" hvidvin med god frugt og toner af æble og melon. Helt billig er den ikke.

Rosévin


Kadette, Kanonkop, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2010
99 kr., Vinoble
Jordbær og rabarber præger duften af denne dejlige rosévin på Sydafrikas nationaldrue Pinotage. Smagen er fyldig, tør og med masser af friske sommerbær og en lille smule sødme til slut. Nyd den til en god og let krydret kyllingeret.

Rødvin


Le Pinot Noir, Cave Saint Verny, Côtes d'Auvergne, Frankrig, 2007
63 kr., Nordic Wine Traders
En lækker aromatisk rødvin med kirsebær, hyben og fine krydderier. Rigtig god til prisen.


Châtelain Madame, Costières de Nîmes, Frankrig, 2009
69 kr., pris ved 6 flasker: 40 kr., Holte Vinlager
Typisk og flot Côstière de Nîmes-rødvin i fin balance. Et kup til prisen 40 kr.


Leoncelli, Biferno Rosso Riserva, Italien, 2006
69,75 kr., på tilbud indtil 7. maj: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin kommer fra appellationen Biferno, der ligger i den italienske region Molise, og det er en rigtig god vin. Den har fyldig og saftig frugt, fint krydderi og tilpas syre. Tilbudsprisen er et kup.


Les Cardinalices, Terres d'Avignon, Côtes du Rhône, Frankrig, 2008
79 kr., Lago Import
Glimrende Rhöne-rødvin, en elegant og stor vin i fin balance. Ikke kun til mad, men også anvendelig som meditations-vin.


H&B, Hecht & Bannier, Côtes du Rouissillon, Frankrig, 2008
129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Vild og voldsom rødvin - og en flot vin, udpræget til mad, gerne en stor bøf. En sprælsk krydring, en sprudlende saft og en rank syre.


Cascina Cucco, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007
149 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er bare god hele vejen igennem - en herlig duft, en harmonisk og kompleks smag og en lang eftersmag. Drikkemoden nu, men kan også godt ligge i endnu nogle år.


Bin 28, Penfolds, Shiraz, South Australia, Australien, 2007
169,95 kr., H.J.Hansen Vin
Stor, flot og meget kraftig rødvin med både krydderi og sødme. En rigtig australier, der skal nydes til mad. Servér den gerne let afkølet.


Clos Nelin, Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2008
225 kr., Sigurd Müller
Hvidvine fra Priorat er lidt af en sjældenhed. Denne udgave er fremstillet på Grenache Blanc samt nogle få procenter af en række andre druer - heriblandt Viognier, Pinot Noir og den lokale drue Escanyavelles. Og det er en fortræffelig blanding, der giver en overvældende frugtduft og en lækker og fyldig smag med noter af melon og lyse blommer. En anelse fedme får smagen til at holde rigtig længe.


Manyetes, Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2007
360 kr., Sigurd Müller
En varm, aromatisk duft møder næsen, når man lugter til denne rødvin. Smagen er tør og krydret og med en lang eftersmag af modne blå blommer, mørke kirsebær og vanille. Plask den over i en karaffel før servering. Vinen kan drikkes nu - eller gemmes et par år mere til en særlig lejlighed.


Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2007
360 kr., Sigurd Müller
En rødvin i top - flot og fyrrig med stor aroma, hyldebær, modne kirsebær og krydrede noter. Eftersmagen er lang og byder på endnu flere facetter. Lad den ånde i en karaffel et par timer før servering, og nyd den til en god oksebøf. Vi smagte også denne vin i årgang 1998 (udsolgt) - en fantastisk vin, der viser vinens store gemmepotentiale.


Espectacle, Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2004
395 kr., Sigurd Müller
Sikke en vidunderlig rødvin. Den er fuldendt, åben og indtagende, fuld af moden frugt med et strejf af vanille og med en uendelig lang og mindeværdig eftersmag. Prisen er helt ok - man får virkelig megen vin for pengene. Plask den gerne over i en karaffel flere timer før, den skal nydes. Og slyng den også kraftigt i glasset, før der lugtes og smages.


Azul Portugal, Douro, Portugal, 2008
49,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Dette er en god rødvin til prisen. Der er eg og læder i duften, mens smagen er tør, blid og med god frugt og et bid af anis. En enkel og uhøjtidelig vin til en lun sommeraften.


Altivo Vineyard Selection, Finca Eugenio Bustos, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009
69,50 kr., X Wine
Denne rødvin dufter af friske grønne blade og har en fyldig let krydret smag. En typisk Malbec - og en udemærket en af slagsen.


Saint Romainée, Didier Cornillon, Syrah, Vin de Pays de la Drôme, Frankrig, 2009
75 kr., pris ved 6 flasker, Vinmand
Denne rødvin på økologisk dyrkede Syrah-druer er en let vin med en saftig smag, der egner sig lettere retter. I smagen er der toner af blåbær. Prisen gør en smule ondt.


Guado al Melo, Antillo, Bolgheri, Italien, 2008
75 kr., pris ved 12 flasker, Vin&Vin
Kraftig og saftig rødvin på druerne Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Med sin gode syre og bærsmag en udpræget vin til mad. En pæn spaghetti-vin.


Tenuta Casuccio Tarletti, Chianti Classico, Italien, 2008
110 kr., The Wine Company
En ret let, slank rødvin med god saft. En god vin, der er nem at drikke.


Manyetes, Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2008
375 kr., Sigurd Müller
Denne rødvin er en kraftig sag med en koncentreret næse og en tør smag med en fin syre og noter af lakrids. Det er en flot vin, men den er langt fra færdig, så lad den endelig ligge i nogle år endnu. Man kan kun håbe, at den bliver lige så fantastisk som den mere udviklede årgang 2007.


Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2008
425 kr., Sigurd Müller
Der er kraft, saft og masser af frugt i denne rødvin, der er René Barbiers topvin. I denne årgang er den dog lidt ensporet i smagen, ligesom den slutter lidt brat. Men vinen er også stadig meget ung, så der kan nå at ske en del, hvis man venter med at åbne den nogle år endnu. Tiden må vise, om denne årgang udvikler sig lige så fortræffeligt som årgang 2007 (anmeldt ovenfor) - i så fald vil den indbringe en femte stjerne. Vælger man at drikke vinen nu, bør den plaskes over i en karaffel flere timer før servering.

Andet


Glen Moray, Single Malt Whisky, Skotland
199,75 kr., Skjold Burne
Frugtagtig og krydret, spød og spændig - en rigtig god whisky. Flot og lang eftersmag.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.