Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36. 2014



Nyheder i uge 36, 2014

Følg os på Facebook







< Skaderne efter jordskælvet er omfattende hos Napa Wine Company.
Det er vinmager Aaron Pott, der har lagt billederne ind på sin facebook-side.


Jordskælv vælter fade og tanke
I de tidlige morgentimer sidste søndag vågende indbyggerne i Napa og Sonoma, da jorden begyndte at ryste. Det var starten på et jordskælv, der målte 6,1 på Richterskalaen, og som trak et spor af ødelæggelser efter sig i de to californiske vinområder.
Omkring 200 mennesker blev skadet, dog heldigvis kun i lettere grad. Når det gælder det materielle, regner man med, at der er skader for omkring 4 milliarder dollars (cirka 22,6 mia. kr.).
Jordskælvet forårsagede også massive ødelæggelser hos flere vinhuse - blandt andet hos Sebastiani i Sonoma, hvor de fulde vintanke revnede, og hos Saintsbury i Napa, hvor rækkerne med fade kollapsede. Det samme skete hos Napa Wine Company i Oakville, mens det hos vinhuset Trefethen gik ud over en historisk bygning fra 1886, der fungerede som besøgscenter.

En hjælpende hånd
Andre vinhuse i Napa og Sonoma er sluppet fuldstændig uskadte fra jordskælvet, og vinproducentforeningen i Napa har nu oprettet et forum, hvor de hårdt ramte vinhuse kan komme i kontakt med dem, der ikke har lidt skade, og derigennem få en hjælpende hånd. Det kan fx dreje sig om plads til fade fra en beskadiget fadkælder eller måske om lån af tank-kapacitet.
Foreningen har også grundlagt en fond med et startbeløb på 10 millioner dollars (cirka 57 mio. kr.), der skal gå til akut hjælp til vinproducenter med store materielle skader.
Timingen for jordskælvet er yderst uheldigt netop nu, hvor druehøsten sætter ind.




Et udsnit af et billede med de påståede champagne-tabletter på Firmas hjemmeside.

Champagne-tabletter er et bluffnummer
For nylig kunne flere udenlandske medier oplyse, at det berømte champagnehus Veuve Clicquot havde lanceret champagne-tabletter, der opløst i vand ville blive til sprudlende champagne. Billeder af tabletterne i et hylster i den kendte gule Veuve Clicquot-farve ledsagede nyhedsteksterne.
Veuve Clicquot er kendt for sin opfindsomhed inden for tilbehør, der knytter sig til champagnen "den gule enke". Lækre tasker til en flaske champagne og to glas, champagnekølere, tørklæder og meget mere har gennem årene set dagens lys. Men de omtalte tabletter er ét stort bluffnummer, der efter alt at dømme er iværksat af et russisk marketingbureau med navnet Firma. Veuve Clicquot har straks bedt sine advokater om at undersøge sagen nærmere.

Lyse udsigter for fransk høst
Høsten er netop skudt i gang i Frankrig - i Languedoc-Roussillon, på Korsika og enkelte steder i Provence. Og det ser ifølge Wine-Searcher godt ud for den franske druehøst i år efter to katastrofale år med rekord lave høstmængder på grund af dårligt vejr i vækstsæsonen.
Også i år har vinmarkerne været udsat for både tørke og ødelæggende haglbyger. Alligevel forventer FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter, at høstmængden i år kommer tæt på 47 millioner hektoliter. Det er 11% mere end i 2013 - og mere end gennemsnittet for de sidste fem år, der ligger på 45,6 mio. hektoliter.

Vinen bliver ikke billigere
Årsagen til det gunstige resultat er blandt andet, at foråret var mildt, og at regnbyger i løbet af sommeren har fremmet væksten.
I Bordeaux forventer man en høstmængde på omkring 6 mio. hektoliter, hvilket er rigtig pænt. Og i Champagne regner man med, at høsten bliver hele 20% større end gennemsnittet for de sidste fem år, som har ligget på 3,2 mio. hektoliter.
Nu er der måske nogen, der tror, at det vil smitte af på priserne på fransk vin årgang 2014 - jo mere vin, desto lavere priser.
Men de lyse udsigter for årets høstmængde skal udelukkende ses i lyset af de to foregående meget små høstmængder. Der er nemlig rigtig lang vej til de cirka 60 mio. hektoliter vin, som franskmændene typisk producerede årligt for bare ti år siden.








Den nye crowdfunding-webside, Fundovino.

Vinens egen crowdfunding-platform
Crowdfunding - altså mængde-finansiering - er en finansieringsform, der bliver stadig mere populær. Amerikanske Indigogo er et eksempel på et af flere firmaer, som tilbyder international crowdfunding. På firmaets webside kan enhver, der ønsker at rejse penge til et produkt for at kunne sætte det i produktion, lægge tekst, billeder og videoer ind. Herefter kan enhver - uanset nationalitet - klikke på "bidrags-knapper" med forskellige beløb inden for en angiven tidsperiode.
Nu har vinverdenen fået sin egen crowdfunding platform, www.fundovino.com, som har sin base i Frankrig. Her kan vinproducenter, vinforretninger, opfindere af produkter til vin, vinskribenter osv. fortælle om deres projekter og ad den vej forsøge at rejse penge til at føre dem ud i livet.

En bred vifte af projekter
Projekterne kan dreje sig om alt lige fra vinhuse, der har brug for nye fade til kælderen eller ønsker at genplante næsten uddøde druer, til opfindere af nye proptrækkere og karafler.
Alt efter, hvor mange penge man bidrager med, kan man som belønning få en eller flere flasker vin, nogle smageglas eller måske muligheden for at deltage i en høstfest.
Indtil videre er der kun en god håndfuld projekter at kigge på - og de er alle franske. Men websiden er jo også kun lige blevet lanceret.


Flere måder at inddele vinene på
I de fleste supermarkeder og købmandsbutikker er flaskerne i vinafdelingen inddelt geografisk efter navnet på vinlandet. Således finder man hvidvine og rødvine fra fx Chile side om side.
Enkelte supermarkeder har forsøgt sig med en anden inddeling - fx har den britiske kæde Morrisons opdelt vinene efter smag - altså "koncentrerede", "søde", "friske" osv.
Men der er også supermarkeder og forretninger herhjemme, der inddeler efter farve - altså rødvin, hvidvin og rosé hver for sig i separate områder i vinafdelingen. Under de forskellige farver er vinene så opstillet ifølge lande og distrikter, men det er farven, der vægter tungest i inddelingen.

En lille rundspørge
Købmand Thomas Hansen fra SuperBest i Søndervig har tænkt lidt på, om sidstnævnte inddeling måske ville være en god idé i hans butik.
- Glæden for rosé har for alvor grebet om sig, fortæller han, og rigtig mange kunder er sommeren lang kommet ind udelukkende for at få en flaske rosévin, og så har jeg jo måttet henvise til, at roséerne stod rundt omkring på hylderne under de respektive lande.
- Her ville det jo være lettere for kunderne, hvis alle rosévinene var samlet ét og samme sted. Og måske ville det også være en god idé at gøre det samme med rød- og hvidvinene.
Thomas Hansen synes, det kunne være interessant at vide, hvordan VinAvisens mange læsere forholder sig til en sådan inddeling. Det synes vi også her på redaktionen, og vi vil derfor lade det komme an på en lille rundspørge. Sæt venligst en prik i skemaet nedenfor, og send os endelig kommentarer om emnet - og måske andre ideer til en inddeling - på info@vinavisen.dk.





]





Philippine de Rothschild.

Philippine de Rothschild er død
En af den franske vinverdens grand old ladies, baronesse Philippine de Rothschild, er død i en alder af 80 år. Hun var datter af den legendariske franske slotsejer baron Philippe de Rothschild - og opnåede selv at blive en legendarisk skikkelse på den internationale vinscene.
Efter sin fars død i 1988 overtog hun roret i sine families virksomhed, Baron Philippe de Rothschild SA, der i dag omfatter Château Mouton Rothschild, Château d’Armailhac og Château Clerc Milon i kommunen Pauillac i Bordeauxs Médoc-distrikt.
Philippine de Rothschild formåede ikke kun at løfte den fornemme fædrene arv, men har også gjort meget for at markedsføre og øge kvaliteten hos virksomhedens vine.
Den kostbare hvidvin Aile d’Argent er også hendes kreation, ligesom hun sørgede for, at Château Mouton fik en andenvin, nemlig Le Petit Mouton de Mouton.
Philippine de Rothschild rakte også ud over Frankrigs grænser, idet hun spillede en betydelig rolle for Opus One - vinhuset i Napa Valley, som hendes far grundlagde sammen med den californiske vinproducent Robert Mondavi.

Lidt mindre men god høst i Italien
Hvert år indbringer den italienske vinindustri det, der svarer til 72 milliarder kr. til statskassen, ligesom den sørger for arbejde til 1,2 millioner italienere. Derfor har det også stor betydning, hvordan årets druehøst bliver - og sidste nyt er, at den bliver af høj kvalitet, men lidt mindre end sidste års kolossalt store høstmængde, der blev forvandlet til 49 millioner liter vin.
Den italienske druehøst blev skudt i gang for cirka 14 dage siden - hvilket er ti dage tidligere end i 2013. Og startskuddet lød i Franciacorta i Lombardiet - og nogenlunde samtidigt på Sicilien.
Ifølge Wine-Searcher vil 40% af druerne blive brugt til appellations-vine med henholdsvis DOCG- og DOC-status, mens 30% vil gå til de lidt mindre fine IGT-vine, og de sidste 30% vil ende som almindelige bordvin.
Høsten forventes at slutte i oktober, hvor Nebbiolo-druerne i Piemonte kommer i hus som årets sidste druer.



< Vinderprojektet i konkurrencen om en champagnebar langs Seinen.


Champagnebar langs Seinens bredder
Design en champagnebar, som skal ligge langs Seinens bredder i Paris. Sådan lød opgaven til alverdens arkitekter fra AC-CA - en international organisation, der arrangerer arkitektkonkurrencer.
Vinderne blev to portugisiske arkitekter, Pedro Manuel Araujo og Michael Oliveira, der har tegnet en meget elegant pavillon, hvor man kan finde skygge under dens arkader og nyde udsigten fra både en terrasse og gennem barens vinduer. Man kan se flere billeder - også af de bidrag, der vandt anden og tredje præmie - og læse mere om konkurrencen ved at klikke her.
Om baren nogensinde vil blive opført langs Seinen, får tiden vise.




.




Christina S.G. Pedersen under det nyligt afholdte DM i Champagnesabling.

Flest flasker på et minut
Christina S.G. Pedersen er kok og slagterelev - og så er hun rigtig dygtig ud i kunsten at sable champagne, hvilket vil sige at åbne en flaske champagne ved med et hug at skære flaskehalsen over på det helt rigtige sted.
Første gang, hun prøvede det, var i 2012, og dagen efter deltog hun i DM i Champagnesabling, hvor hun blev nummer ni blandt de i alt 25 deltagere. God gået må man sige med så lidt øvelse.
Siden da er hun blevet stadig dygtigere og har da også fået flotte placeringer ved efterfølgende mesterskaber.
Og nu har hun sat sig et nyt mål: At slå verdensrekorden i at åbne flest champagneflasker i løbet af et minut og dermed få en plads i Guinness World Records.
Den nuværende indehaver - en amerikaner - kan klare 35 flasker, så bare en mere, så er sejren i hus.

Er lige ved at være der
Rekordforsøget finder sted d. 6. september under Food Festival på Tangkrogen i Aarhus.
- Jeg har øvet mig et par gange i den senere tid og er nået op på 34 flasker på et minut, fortæller Christina S.G. Pedersen.
- Men det er jo lidt dyrt med alle de flasker, så det med at øve sig har sin begrænsning - dog har min familie været flinke til at sponsorere nogle af dem.
Et publikum på cirka 300 mennesker - samt selvfølgelig en repræsentant fra Guinness World Records - vil overvære rekordforsøget. Og når de forhåbentlig mere end 35 flasker champagne er sablet, bliver der gavmildt skænket i glassene til alle tilstedeværende.

Kan bedre lide cava
Christina S.G. Pedersen ved endnu ikke, hvilken champagne hun skal sable til rekord-forsøget. Hun havde håbet, det blev Nicolas Feuillatte, men det ved hun nu, at det ikke bliver:
- Det var den, der blev brugt til det seneste DM i Champagnesabling, så den kender jeg, og den ligger godt i hånden.
Men når det kommer til at drikke champagne, er sagen en anden:
- Jeg vil meget hellere have et glas cava, lyder det fra den måske kommende rekordindehaver.




Det er imponerende at se Sun Chao Yang balancere med de mange glas i den lille film på YouTube.

En ret utrolig rekord
Mens nogle forsøger at slå rekorden i sablede flasker champagne, er der andre, der forsøger sig udi balance-kunsten. På billedet ses kinesiske Sun Chao Yang, som i år slog den tidligere rekord i Guinness World Records i at balancere med flest fyldte vinglas på sin hage.
På bakken på den lange stang er der placeret i alt 133 glas fyldt med rødvin. Forsøget, der kun varede i nogle få sekunder, kan ses på en lille film på YouTube.
Gad vide, hvor mange glas, og hvor meget vin, der er gået til under træningen ...

Druer købt i andre stater
En lang og iskold vinter har medført, at den kommende druehøst i staten New York bliver markant mindre end normalt. I de tidlige forårsmåneder ødelagde kulden store mængder knopper i vinmarkerne - knopper, der skulle være blevet til blomster, druer og vin. Især vinregionen Finger Lakes blev hårdt ramt - her mistede flere vinhuse op mod 90% af deres kommende høst, og myndighederne endte med at erklære regionen for katastrofeområde.
Snart skal høsten af de overlevende druer i gang, og undtagelsesvis har myndighederne i New York tilladt de hårdest ramte vinproducenter at spæde til med druer fra andre steder i USA. Normalt skal samtlige druer i vinene være høstet lokalt.
Myndighedernes tilladelse gælder ifølge Wine-Searcher de femten druesorter, kulden forårsagede de største skader på, og det er kun vinhuse, der har mistet mere end 40% af den kommende høst, som kan få lov til at købe druer fra andre stater.
Tilladelsen har vakt stor glæde hos New Yorks vinproducenter. Den betyder, at de kan producere den sædvanlige mængde vin - og at de dermed kan levere varen til statens vinforretninger og restauranter. Der er nemlig kamp om pladsen på hylderne, og hvis et vinhus et år ikke kan levere det lovede antal flasker, kan det være svært at tilkæmpe sig hyldeplads året efter.








Nogle af de i alt 40 store krukker, der har indeholdt vin. Foto: The Tel Kabri Archaeological Project og Eric H. Cline, George Washington University.

Vinkælder svarende til 3000 flasker
Som vi nævnte i uge 3, har arkæologer fra universitetet i Haifa og George Washington University i Washington fundet en 3700 år gammel vinkælder i Tel Kabri regionen i det nordlige Israel.
Det er den største vinkælder fra den tid, der nogensinde er udgravet, og den har befundet sig i et omkring 6000 kvadratmeter stort kanaanæisk palads.
Arkæologerne mener, at paladset blev ødelagt under et jordskælv i år 1600 f.Kr.
I alt fandt man 40 store krukker, og man er nu færdig med at analysere indholdet. I samtlige af krukkerne bestod det af indtørrede rester af vin, der for smagens skyld har været tilsat blandt andet honning, cedertræ, mynte, og kanelbark.
Man har regnet sig frem til, at krukkerne til sammen har indeholdt det, der svarer til 3000 almindelige flasker vin.
Ifølge arkæologerne begyndte man at fremstille vin i Tel Kabri regionen omkring år 4000 f.Kr. Med tiden blev vinen herfra regnet for noget af det fineste, man kunne skænke i glasset - hvorfor der også var en større eksport af vin fra Tel Kabri til faraoernes hof i Egypten.



Peter Heering er fyldt 80 år
I den forgangne uge fyldte Peter Heering 80 år. Han er femte generation af familien Heering, og det var hans tipoldefar, der grundlagde det kendte likørfirma af samme navn i 1818.
Da han blev født, var der ingen diskussion om, hvad han skulle hedde - en fast familietradition foreskriver, at den første fødte søn altid skal hedde Peter. Der var heller ingen diskussion, når det gjaldt karriere og arbejde. Peter Heering skulle selvfølgelig overtage familiens likørfirma - hvilket han gjorde i 1979 og dermed tilegnede sig titlen fabrikant.
I elleve år stod han i spidsen for firmaet og for salget af det gamle flagskib, kirsebærlikøren Cherry Heering. Herefter fik det mere end 150 år gamle firma ny ejer, idet Peter Heering solgte det til Danisco. Det er siden da solgt videre, og i dag fremstilles Cherry Heering i Malmø af den svenske familie Tilander.
Peter Heering var fra 1979 til 1983 formand for Vin- og Spiritus Organisationen i Danmark, har skrevet flere bøger, er æresmedlem af Dansk Bartender Laug og bestrider en lang række bestyrelsesposter i forskellige kulturelle fonde.
Han er dekoreret med kommandørkorset af Dannebrog og har ligeledes modtaget adskillige udenlandske ordener.




Umiddelbart ligner midten af vinposen en solid flaske. Men det er kun lige indtil, man trykker på "flasken" for at få vinen ud af flaskehalsen.

Elegant pose-vin
En bag-in-box vin består som bekendt af en pose med vin, der er skjult inde i en kasse. En sådan vin-emballage er praktisk men ikke så køn at sætte på bordet.
Nu har det italienske designfirma Reverse Innovation skabt en meget smart emballage, hvor kassen er droppet, og posen har fået et elegant og flaskelignende design. Der er ingen tappehane - vinen kommer ud af "flaskehalsen", når man trykker på posen.
"Wine Pouch (R)evolution" er nyskabelsen døbt, og den har netop vundet prisen i kategorien ”vin og champagne” i emballagefirmaet The Dielines årlige konkurrence.
Designet er fremstillet i samarbejde med vingården Gigante i det italienske Friuli.





...




Foto: Irish Whiskey Association.

Stort boom for irsk whiskey
Vi hører nok mest om skotsk whisky, men den irske whiskey har også for alvor fået vind i sejlene i de senere år - både på det irske hjemmemarked og i eksportlandene.
Ifølge nye tal fra producentforeningen Irish Whiskey Association er salget af irsk whiskey vokset med knap 200% i de sidste ti år, og man regner med, at eksporten af spiritussen vil fordobles i de kommende fem år. Faktisk er irsk whiskey i øjeblikket den hurtigst voksende spirituskategori på verdensplan.
Irish Whiskey Association, der blev grundlagt for kun fire måneder siden, er også et resultat af den større fokus på irsk whiskey. Det samme er de mange nye destillerier - alene næste år begynder elleve nye destillerier at fremstille whiskey. Også hovedstaden Dublin får nu sin egen produktion af spiritussen.

Dublins første destilleri i 125 år
I slutningen af 2014 åbner Teeling Whiskey Company Distillery, der bliver Dublins første destilleri i de sidste 125 år, og dette destilleri efterfølges af endnu et, som bliver opført af Dublin Whiskey Company. Whiskey-firmaet, der blev grundlagt i 2012, regner med, at hovedstadens indbyggere vil kunne nyde synet af det nye destilleri i slutningen af 2015.
I forbindelse med destilleriet bliver der også opført et besøgscenter, der vil kunne modtage 75.000 gæster årligt. Hele molevitten kommer til at koste 10 millioner euro (cirka 75 mio. kr.).
Denne renæssance for irsk whiskey kommer efter mange års nedgang. I midten af 1980’erne var der således kun to whiskey-destillerier tilbage i Irland, og begge var de ejet af Irish Distillers. Til sammenligning var der i midten af 1800-tallet 88 destillerier, der til sammen fremstillede 144 mio. flasker whiskey årligt.
Årsagen til nedgangen var blandt andet konkurrencen fra Skotland og Canada, der var så hård, at irsk whiskey på et tidspunkt kun tegnede sig for 1% af salget af spiritussen på verdensplan.
Det har taget mange år, at få skuden på ret køl igen - i 2013 havde antallet af destillerier sneget sig op på fire styk. Så man må i sandhed sige, at det er nye tider med alle de mange nye whiskey-destillerier, der er på vej.


Levende slanger i slangevin
I Kina anvender man i udstrakt grad naturmedicin - der blandt andet består af urter, dyr og dele af dyr lagret i alkohol. Slangevin, fremstillet på små kobraslanger, er en af disse yndede helsedrikke - som dog ikke altid er helt ufarlig at have med at gøre.
I uge 38 2013 fortalte vi om en kinesisk kvinde, der var blevet bidt af slangen i sin hjemmelavede slangevin - selv om dyret havde befundet sig i vinen i hele tre måneder.
Hun opbevarede vinen i et glas med låg og tappede så små doser af den af en hane nederst på glasset. Da hun tog låget af for at fylde mere vin i, sprang slangen op og bed hende i fingeren.
Slanger er i stand til at sænke deres puls og stofskifte, hvilket gør det muligt for dem at overleve i måneder i vinen. Selv om slangen var yderst giftig, nåede lægerne at redde kvinden i land.

Slanger på fri fod
Men man skal sandelig også passe godt på slangerne, før de puttes ned i vinen. En producent af slangevin i byen Foshan i den kinesiske provins Guangdong fik sig noget af et chok, da han opdagede, at 150 af hans små kobraer var undsluppet vineriet. Samtidig blev det lokale politi kimet ned af forskrækkede indbyggere, der flygtede fra de cirka 30 cm lange slanger og deres dræbende bid. Slangerne dukkede op over alt, krøb gennem sprækker i husmurene og stak hovederne op af afløbene.
Det lykkedes at fange 100 slanger, mens de resterende 50 stadig er på fri fod …
Umiddelbart tænker man, at kineserne burde holde op med at lave slangevin. Det er synd for dyrene, og så indebærer håndteringen af slangerne som sagt en risiko.
Men det sker nok ikke - traditionen med at drikke slangevin har rødder mere end 3000 år tilbage i Kina.









En computertegning viser de to robot-arme i baren på det nye cruiseskib.

Robotter i skibets bar
En advarsel til denne verdens bartendere: Pas på, robotterne er ved at overtage jeres job!
I de senere år er der udviklet adskillige robot-bartendere til såvel barer som til hjemmebrug. Et eksempel er "Monsieur", som vi skrev om i uge 51 2013 - en robot til køkkenet eller stuen, der er i stand til at fremstille 300 forskellige drinks og cocktails. Og senest har "Butler3000" set dagens lys - en amerikansk robot, hvis speciale er cocktails.
Nu er robot-bartenderne også gået om bord på cruiseskibene. Til oktober sejler verdens mest innovative cruiseskib, det nye Royal Carribbean Quantum of the Seas, af sted på sin jomfrurejse fra New York. Alt om bord styres af den nyeste teknologi, og i Bionic Bar sørger et par robotter i form af svingarme med hænder for at tilberede drinks og cocktails til gæsterne.
Drinksene bestilles ved bordene via tablets, og når bestillingen er afsendt, går robotten i gang med at presse citroner, finde is frem, mikse, shake og servere.
En meget effektiv robot - dog kan man godt glemme alt om at få sig en hyggesnak med bartenderen over et sent glas whisky …


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vin & Vin åbner d. 4. september fire nye butikker i Esbjerg, Århus, Køge og på Frederiksberg. Læs mere og se adresserne ved at klikke her.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    John Richard Larsen (f. 1966) fik en spirende interesse for vin, da han i 1984 kom i lære hos Købmand Thorsen i Holte – en købmand med egen vinafdeling og vinimport.
    Efter endt læretid fortsatte han som førstemand i købmandsforretningen indtil 1996, hvor han fik job som butiksassistent hos Kjær & Sommerfeldt i København.
    Dengang var der kun tre ansatte i den fornemme gamle vin- og spiritusbutik, og der var god tid til både formiddags- og eftermiddagskaffe – endog med kage til i ny og næ.
    Men med fusioneringen mellem Kjær & Sommerfeldt og Knud Jørgensens Vinhandel i 1998, gik det pludselig stærkt. Kaffen og kagen holdt hviledag, og John Richard Larsen takkede ja til det spændende og udfordrende job som butikkens nye butikschef.
    Jobbet indebar blandt andet etableringen af en større whiskyafdeling – et projekt, der gav ham en stor interesse for "livets vand".
    Med den interesse var det oplagt for ham at springe til, da Juul’s Vin og Spiritus – som er kendt for at have et af Nordens største udvalg af Single Malt whiskyer – i 2007 søgte en butikschef. Forretningen, der slog dørene op på Frederiksberg i 1926, var netop i gang med en udvidelse af lokalerne. Siden udvidelsen har Juul's Vin og Spiritus været i konstant positiv udvikling - både hvad angår omsætning og sortiment, som i dag er et af Nordeuropas bredeste.
    Ud over spiritus rummer forretningen også et solidt sortiment af vine fra såvel de klassiske europæiske vinlande som de oversøiske.
    John Richard Larsen har i forbindelse med sit arbejde selvfølgelig været på whiskyture til Skotland. Vinrejser til Frankrig og Spanien er det også blevet til.
    Når fritiden melder sig, står den på hygge med hustruen gennem 26 år, Lene, og deres to dejlige døtre, Janine på 19 og Sandra på 17 år samt pasning af familiens hus og have.
    Adresse: Juul’s Vin og Spiritus, Værnedamsvej 15, 1819 Frederiksberg, tlf.: 33 31 13 29, fax: 33 31 13 28, e-mail: john@juuls.dk, www.juuls.dk.







    Ugens vinøse billede
    Bente Petersen er for nylig kommet hjem efter en dejlig tur i det franske. Turen til Frankrig gik ad Luxembourgs vinrute, der strækker sig langs Mosel-floden og - som man kan se på billedet - byder på det ene smukke vinøse panorama efter det andet. I Luxembourg fremstilles der stort set kun hvidvine på blandt andet Riesling og Pinot Blanc - vine, som man kan smage flere steder undervejs hos vingårdene langs vinruten.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Hvis nogle af VinAvisens læsere har været på sommerferie i et af verdens mange vinområder, og kameraet har været flittigt i brug, vil vi være taknemmelige for at få tilsendt nogle af billederne. Vi er nemlig på konstant jagt efter emner til "Ugens vinøse billede". Send billederne digitalt og i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    288 Dansk-italienske Erik Banti i Scansano har gang i sine forsøg med kubiske vinfade (foto © Ulla Toft).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 17, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 118 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Birchmore Premium Cuvée, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, lav alkohol (12,5%)
69 kr., på tilbud: 49 kr. ved 12 flasker, Kassen med vin
Denne hvidvin har en typisk Chardonnay-næse med modne mirabeller og et strejf af banan. Smagen er stor og fyldig med moden frugt og en anelse sødme. Det er en vin, mange vil kunne lide. Der er ingen årgang på etiketten. Flasken har skruelåg.


Vega de la Reina, Marqués de la Concordia, Vedejo, Rueda, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)
69,50 kr., Irma
Delikat og lækker hvidvin med en dejlig, krydret smag med et lille strejf af anis. Et rigtig godt glas til mange lettere retter.


Maria Longen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2012, lav alkohol (11,5%)
89 kr., Birk Wine
Frisk hvidvin med herlig duft og en frisk druesmag, blød og med en lille sødme. Flasken har skruelåg.


Cayega, Tenuta Carretta, Arneis, Roero, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
99 kr., A Vinstouw
En glimrende hvidvin med en rigtig god struktur - flot duft og flot smag, bred frugt, drue, fersken, citrus ... forfriskende og interessant.


Vineyard Salute Flygirl White, Airfield Estates, Yakima Valley, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne hvidvin er lavet på 53% Pinot Gris, 38% Viognier og 10% Roussanne - en perfekt trekløver, der giver en indtagende, harmonisk og fyldig vin med elegance og noter af moden frugt. Flasken har skruelåg.


Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Sauvignon Blanc, Chile, 2013, lav alkohol (13%)
99,75 kr., Skjold Burne
Om 2011-årgangen af denne populære hvidvin skrev vi: En rigtig god Sauvignon-hvidvin med frisk druesmag og krydrede toner. Den "smager igennem", lød det fra smagepanelet. De ord står vi ved. Flasken har skruelåg.


Viu Manent Gran Reserva, Chardonnay, Valle de Casablanca, Chile, 2013, lav alkohol (13%)
59,95 kr., Philipson Wine
En udmærket hvidvin med god frugt og græs i næsen og med en fyldig frugt i smagen. Flasken har skruelåg.

Rødvin


1659, Boutinot, Merlot, Western Cape, Sydafrika, 2013, høj alkohol (15%)
40 kr., Rema 1000
Til prisen er denne rødvin et kup. Det er en meget vellavet og harmonisk vin med masser af frugt - blommer og røde stenbær - en lille sødme og tilpas syre. 15% alkohol, men ingen spritkant. Det er en vin, der er nem at drikke og meget anvendelig til mange retter. Flasken har skruelåg.


Castellani, Chianti, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 59,75 kr. ved 6 flasker., Skjold Burne
En let, frugtrig og uhøjtidelig rødvin - en herlig vin til sensommer-dagene på terrassen. Den har en fin og behagelig frugtsødme, som mange vil kunne lide. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Chocoholic, Darling Cellars, Pinotage, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
69,95 kr., Amka
Med det navn, som denne rødvin har, forventer man chokolade-noter for fuld udblæsning. Og den dufter og smager da også af mørk chokolade, men er mere kompleks end som så. Der er også noter af mørke modne kirsebær, brombær og chili i den dejlige smag, som holder rigtig længe i munden. En lækker vin til en overkommelig pris. Flasken har skruelåg.


Terre di Ginestra, Cantina Calatrasi, Nero d'Avola, Sicilien, Italien, 2012, middel alkohol (14%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Mums for en rødvin. Den dufter af modne brombær og kirsebær, mens smagen er fyldig, frugtrig, varm og rund. En vin mange vil kunne lide.


Peter Yealands, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2013, middel alkohol (14%)
79,95 kr., på tilbud i uge 36 (denne uge) i Superbrugsen: 75 kr., SuperBrugsen
En vidunderlig frugtbombe - sådan er denne rødvin på Pinot Noir-druen. Men det er også en elegant bombe med en god struktur, der blander sig med noter af hyldebær og solbær. Flasken har skruelåg.


Bertello, Barbera, Roero, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
95 kr., pris ved 12 flasker: 85,50 kr., YouAndWine
En dejlig og saftig rødvin med en lækker smag af friske solbær, brombær og blå blommer og med en rank syre, der gør den velegnet til mad.


Campedel, Gamba, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
115 kr., Vin og Druen
Drue-resterne fra fremstillingen af Amarone har tilføjet fylde og facetter til denne flotte rødvin. I smagen er der noter af mørke bær og kirsebærkerner samt bløde tanniner.


Tridente, Bodegas Tritón, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2011, høj alkohol (16%)
179,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk
Flot rødvin med kraftig alkohol, der opvejes af intens, varm frugt og en aroma, der er "som at ryge en hel cigar" - som det lød fra smagebordets nederste ende. Er man til bamsevine af høj kvalitet, så er dette en oplagt mulighed.


Nero d'Arcole, Desmonta, Merlot, Nero d'Arcole, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
185 kr., på tilbud indtil 21. september: 125 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En spændende rødvin. Den kunne godt med sin store intensitet, sin fylde og pikante druesødme minde lidt om en Amarone - og den fremstilles faktisk også efter samme metode, dog på Merlot og ikke på Corvina-druen. Ligesom ved Amarone tørres de nyhøstede druer i 40 dage før presning, så aromaen og sukkerstofferne koncentreres. Det er en stor og flot rødvin med noter af mørke rosiner i duften og med en lang og blød smag. Trods de 15% dominerer alkoholen ikke på nogen måde. Køb den nu til tilbudsprisen, og nyd den til anden juleaften - eller bare til en god bøf en kold vinteraften.


Clos du Mont-Olivet, Famille Sabon, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)
219 kr., Jysk Vin
En vellavet rødvin, der godt må ligge nogle år endnu. Den har en blød og bred smag, harmonisk, let tør og med en lille sødme.


Còlpetrone, Saiagricola, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
334,95 kr., pris ved 6 flasker: 199,95, Erik Sørensen Vin
Sagrantino er en drue, der skal tæmmes. Ellers opfører den sig som en skrappert. Her er den tæmmet i en blød og meget lækker rødvin med en rank struktur, ren frugt, fint krydderi og tilpas syre og alkohol.


Capitanio, Biferno Riserva, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
44,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
En rigtig pæn hverdags-rødvin med god frugt, men uden særlige falbelader. Biferno er en appellation i den italienske region Molise, der ligger på bagsiden af støvlen og cirka på højde med Napoli, og en rødvin som denne vil typisk være blandet af 60-70% Montepulciano, 15-20% Trebbiano, 15-20% Aglianico og lokale druesorter op til 5%.


Hole in one, Chilean Wines Company, Pinot Noir, Maule Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
53 kr., Vinimportøren
Til den lave pris en ganske god Pinot-rødvin. Den er let og måske lidt "tynd", men den har en frugtagtig smag med noter af fyrrenåle. Skænk den vel afkølet. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Clos del Recó, , Tempranillo, Catalunya, Spanien, lav alkohol (12,5%)
64 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En udmærket rødvin med noter af anis og fenikkel og med en lang og saftig eftersmag. Nyd den let afkølet til kylling. Der er ingen årgang på etiketten.


Casa de Giulietta, Appassimento, Italien
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin har ikke nogen appellation. Den er bare italiensk. Altså lavet uden for en bestemt appellations regler og grænser. Det fremgår dog, at den er fremstillet efter appassimento-metoden, altså med lufttørrede druer. Det præger den. Den er sødlig og med noter af chokolade og mangler en smule friskhed.


Goru, Ego Bodegas, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Rahbeks Vinhandel
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer har god frugt, men taber lidt hurtigt pusten og giver op over for en syrlig eftersmag. En udpræget madvin.


12 Lunas, Grillo y la Luna, Somontano, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Propperiet
En rødvin med god frugtfylde. Den smager på sin vis godt, men i forhold til den høje pris er den lidt enkel og uden noget større spil i smagsbilledet. Tempranillo, Garnacha og Syrah.


El Tanguito, Malbec, Argentina, høj alkohol (15%)
159 kr., pris for 3 liter i boks, Multi Wine
Denne rødvin har en god duft og umiddelbart en blød, frugtagtig smag, der dog meget hurtigt går over i en tør eftersmag. En udpræget vin til mad.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.