Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51. 2014



Nyheder i uge 51, 2014

Følg os på Facebook





Verdens vinmarker på skrump
En ny australsk undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of Wine Economics, afslører, at verdens vinmarksareal er reduceret med 6% mellem år 2000 og 2010.
Selv om nogle lande har øget deres areal med vinstokke betydeligt, har fx Spanien mistet 13% af sine vinmarker og Portugal hele 20%.
Undersøgelsen viser også, at verdens vinproducenter i de ti år i stigende grad har koncentreret sig om at fremstille vine på nogle få udvalgte internationale druer til fordel for mindre kendte lokale druer.
Ikke mindst Cabernet Sauvignon og Merlot er steget i popularitet hos vinhusene og har været de mest plantede druer i perioden. Tempranillo har også haft vind i sejlene - her er arealet mere end fordoblet. Arealet med Syrah, Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc er ligeledes øget betydeligt, mens fx antallet af vinmarker med den spanske drue Airén er reduceret med en tredjedel.
Alene i Frankrig fandt forskerne, at der i år 2000 var 285 vigtige druer til vinproduktion - ti år senere var antallet faldet til 96.
Men bøtten ser nu ud til at vende langsomt men sikkert - i hvert fald i de europæiske vinlande. Her er mange vinproducenter begyndt at eksperimentere med mindre kendte og næsten udryddede lokale druer. Årsagen er et stigende behov for at adskille sig fra den nye verdens vinlande, der drøner fremad med billige vine på netop de internationale druer.




Dette er ikke en bar på landjorden men derimod loungen om bord på et af Emirates fly. Her kan passagererne på første klasse nyde årgangschampagner og kostbare Bordeaux-vine.

Flyselskab investerer 3 mia. kr. i vin
Hvis man som passager på almindelig turistklasse beder om vin til maden, byder de fleste flyselskaber på en 18 cl’s plastflaske med en mere eller mindre god rød- eller hvidvin.
Flyver man på business eller første klasse, bliver der som regel skænket i glassene fra helflasker af udmærkede vine og champagner. Men intet kan slå Emirates Airline.
Flyselskabet, der har sin base i Dubai, har meddelt, at det gennem de sidste ti år har brugt et beløb svarende til 3 milliarder kr. på at købe fornemme vine.
Vinene opbevares i flyselskabets egen vinkælder i Bourgogne, og kælderen rummer i øjeblikket 1,2 mio. flasker.


Penfolds Grange på første klasse
Investeringen i de mange vine betyder, at Emirates i dag kan tilbyde sine passagerer på første klasse og business class nogle helt fantastiske vine. Og hver rute har sine specialiteter, da der er tale om vine fremstillet i mindre mængder end normalt, når det gælder fly-vine.
Rejser man fx fra London til Hong Kong på første klasse, kan man blandt andet få et glas Dom Pérignon 2004 eller et glas Léoville Las Cases i samme årgang. Til desserten kan man så nyde Graham’s Tawny Port 1976 - en portvin, der let sniger sig op på 1000 kr. i almindelig handel.
På andre ruter tilbydes passagererne på første klasse og business class fx Pontet Canet 1998 og Australiens dyreste vin, Penfolds Grange, i forskellige årgange.
Måske skulle man overveje at tage Emirates Airline på første klasse, næste gang man skal rejse - hvis kreditkortet ellers tillader det …






Ok ikke at sprøjte
I uge 49 2013 nævnte vi, at vinproducenten Emmanuel Giboulot i Côte d’Or i Bourgogne var blevet idømt en bøde på 30.000 euro (cirka 224.000 kr.) og seks måneders fængsel. Årsagen var, at han sidste forår ikke ville sprøjte sine økologisk og biodynamisk dyrkede vinmarker mod vincikaden Scaphoideus Titanus.
Insektet overfører den frygtede vinmarkssygdom Flavescence Dorée, som først angriber vinløvet, så det får en gylden farve (deraf navnet dorée, der er fransk for "forgyldt"). Bladene falder af, hvorefter angrebet fortsætter for til sidst at slå hele vinstokken ihjel.
Scaphoideus Titanus, der er blevet sammenlignet med vinlusen, som næsten udryddede Europas vinmarker, er blevet stadig mere udbredt i Bourgogne.
Netop derfor har myndighederne i distriktet ved lov indført, at vinproducenterne med jævne mellemrum skal sprøjte markerne med pesticider for at begrænse sygdommen. Men det ville Giboulot altså ikke, da han havde brugt flere årtier på at lægge markerne om til økologi og biodynamik. Han appellerede straks dommen, og nu har appeldomstolen i Dijon overraskende givet ham medhold, så han slipper for både fængselsstraf og bøde.

Sprøjter kun ved overhængende fare
Sagen har delt vandene i Bourgogne. Der er tilhængerne af Emmanuel Giboulot, der er begejstrede over hans mod og vedholdenhed - og, ligesom han, ikke mener, at det er nødvendigt at sprøjte markerne, med mindre der er en overhængende fare for et angreb fra vincikaden. Det har Giboulet hele tiden været overbevist om, at der ikke var i foråret 2013. Som han har sagt, så er sygdommen slet ikke dukket op i det område, hvor han har sine vinmarker, men kun i andre områder af Côte d'Or. Så hvorfor gribe til så drastiske midler som at sprøjte samtlige marker i Bourgogne?
Han har tilkendegivet, at han selvfølgelig ville sprøjte sine marker, hvis der en dag var en øjeblikkelig risiko for et angreb. Det er denne systematiske sprøjtning med pesticider - kemiske stoffer, der hverken er sunde for mennesker eller vinstokke - han er imod.
En underskriftsindsamling til hans forsvar rundede mere end en halv million underskrifter. Og en Facebook-side, der forklarer, hvorfor han nægtede at sprøjte sine marker, har fået 130.000 likes.

Spiller hasard med vinmarkerne
Men Giboulet har ifølge The Independent også mange modstandere. Han har blandt andet fået på puklen af Bourgognes vinproducentforening for at spille hasard med distriktets vinmarker - hvoraf nogle er blandt verdens fornemmeste.
Flere af hans kolleger har også kaldt ham uansvarlig og ukollegial.
Mens Giboulet i dag er en meget glad mand, fordi appelretten gav han ret, har den lokale præfekt i Bourgogne røde ører. Han har nemlig fået at vide af dommeren, at han har handlet ulovligt, da han gav samtlige vinproducenter i Bourgogne ordre om at spraye deres vinmarker, når der ikke var nogen åbenbar trussel for et angreb fra vincikaden i store dele af distriktet. Ydermere har præfekten også undladt at søge den fornødne tilladelse til en så storstilet sprøjtning hos landbrugsministeriet i Paris.





]


Omans strenge alkohollov
Hvis man besøger det arabiske land Oman, kan man godt glemme alt om at slænge sig i skyggen med et køligt glas hvidvin. For det første skulle man have medbragt vinen fra Danmark - så kold ville den i hvert fald ikke være. Og for det andet vil man risikere at komme i fængsel i et halvt til tre år og betale en bøde svarende til cirka 4700 kr. - med mindre man ikke er muslim og først har indhentet en tilladelse til at drikke vin fra myndighederne i landet. Man må heller ikke fremstille eller handle med alkohol inden for landets grænser, med mindre man har fået en særlig tilladelse.
Nu er et lovforslag kommet til afstemning hos Omans regering, og det går ud på helt og holdent at forbyde fremstilling, handel og nydelse af vin og anden alkohol, hvilket vil sige, at også de nu opnåelige tilladelser heller ikke længere vil kunne gives.
Der er en vis sandsynlighed for, at lovforslaget bliver vedtaget og den endnu strengere alkohollov indført i Oman. Dog er der et problem - landets regering vil rigtig gerne tiltrække flere turister og satser på at blive en vigtig destination for krydstogt-turismen. Og her er man jo lidt i tvivl om, hvad turister på ferie siger til ikke at måtte nyde et eneste glas vin til maden …




    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række artikler, der bringes med jævne mellemrum. På en særlig side har vi samlet de tolv forkskellige artikler, vi indtil videre har bragt. Her kommer den næste i rækken.

    Vin til risalamanden
    Julen er lig med familiehygge. Man samles om juleanden - der passende ledsages af et godt glas rødvin.
    Bagefter gælder det så risalamanden og den venskabelige slåskamp om mandelen. Og skal der et glas sød vin til den klassiske dessert, er der masser af muligheder.
    Risalamande er en fed og som regel relativt sød spise, så vinen skal også have en god portion sødme - hvilket mange portvine fx lever op til. Det samme gør den italienske Recioto di Soave, og har alamanden rigtig megen sødme, kan man fx sætte en flaske af den mørke sherrytype Pedro Ximenez på bordet.
    Skal det være en vin i en lidt lettere genre - og er risalamanden ikke i den meget søde ende - kan det være fint med en vin på senthøstede druer. Det vil stå "vendanges tardives" på flasken, hvis det er en fransk vin og "late harvest", hvis vinen er fra et engelsktalende land.
    Kirsebærsaucen kan være lidt af en udfordring, og er man glad for en ordentlig klat sauce, vil det være en god idé med en sød vin, der har god frugt og gerne noter af kirsebær - det kunne fx være en dansk kirsebærlikør.
    Det er jo som regel kun et lille glas, der er plads til, når det kommer til den søde vin til julemåltidets afslutning. Men så kan resten jo nydes til julens mange kager første og anden juledag.
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til risalamande. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    13 vine med 5 stjerner til risalamande
    Béa Chapitre 10 Classique, Mas Bécha, Muscat de Rivesaltes, Roussillon, Frankrig, 2010, 142 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 16
    Bersano, Brachetto, Barchetto d'Acqui, Italien, 100 kr., Bilka og Føtex Food (på tilbud året ud: 69 kr.), smagt i 2012, uge 34
    Burmester, Colheita Porto, Portugal, 2000, 129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2011, uge 16
    Curis Valley, Viña Ralclo, Curicó Valley, Chile, 2013, 89 kr., pris ved ½ flaske, pris ved 6 flasker: 69 kr., Holte Vinlager, smagt i 2014, uge 44
    Dow's, LBV Portvin, Portugal, 2006, 65 kr., pris for ½ flaske ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2011, uge 48
    Il Fortificato, Giuseppe Campagnola, Valpolicella, Italien, 127,65 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2014, uge 51
    Motto Piane, Fattori, Recioto di Soave, Italien, 2011, 169,75 kr., på tilbud året ud, pris for ½ liter, GrauballeVin.dk, smagt i 2014, uge 47
    Portal, Quinta do Portal, Vintage Portvin, Portugal, 1999, 99 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine, smagt i 2011, uge 37
    Rey Fernando Pedro X Antique, Bodega Rey Fernando Castilla, Pedro Ximenez, Jerez, Spanien, 498,75 kr., pris ved 50 cl. Pris ved 12 flasker: 375 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 20
    RP.LBV, Ramos Pinto, Late Bottled Vintage Port, Portugal, 179 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 48
    San Emilio, Pedro Ximenez, Lustau, Sherry, Spanien, 195 kr., H. J.Hansen Vin, smagt i 2010, uge 49
    Statement, Barão de Vilar, Colheita Portvin, Portugal, 2005, 89,95 kr., pris for ½ liter, Aldi, smagt i 2014, uge 46
    Terroir, Late Harvest, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2013, 79,75 kr., pris for 60 cl; på tilbud året ud: 59,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2014, uge 50






Grand Cru Classé-slot skifter ejer
De høje franske arveafgifter gør, at stadig flere ældre vinslotsejere vælger at sælge deres slotte i stedet for at lade dem gå i arv til deres børn. Det er netop årsagen til, at søskendeparret Jean og Francoise de Wilde nu har valgt at sælge deres Grand Cru Classé-slot, Château Ripeau, i Saint Émilion, som har været i familiens eje siden 1917.
Køberne er Monique Grégoire og hendes to sønner, Cyrill og Nicolas, og det bliver sønnerne, der kommer til at stå for den daglige drift.
Sidste gang, vi nævnte familien Grégoire, var i uge 1, og det var i en noget mere trist sammenhæng. Monique og hendes mand, James Grégoire, havde netop solgt deres slot, Château de la Rivière til den kinesiske forretningsmand og milliardær Lam Kok.
For at fejre underskrivningen af kontrakten tog den gamle ejer den nye med på en helikopter-tur over slottet og dets vinmarker. Med i helikopteren var Koks 12-årige søn.
Da de steg om bord i helikopteren, var det sidste gang Monique Grégoire og Koks hustru så dem. Helikopteren styrtede i Dodogne-floden, og alle om bord omkom.




Sven Moesgaard i sit vineri - læg mærke til de såkaldte pupitre i baggrunden, hvor de mousserende vine er skråtstillede, ligesom i et traditionelt champagnehus.

Godt gået Danmark
Det går måske ikke så godt for vores danske håndboldpiger ved EM i øjeblikket. Men det gør det til gengæld for Danmark, når dansk mousserende vin dyster på udebane - i hvert fald når vinen kommer fra den jyske vingård Skærsøgaard.
For syvende gang har vingården vundet en sølvmedalje ved den store konkurrence for Champagne og mousserende vine, Effervecentes du Monde, som hvert år afholdes i Frankrig.
Medaljen blev givet for vingårdens DON’s Cuvée Brut 2013.
Den samme vin vandt i sidste uge også en tysk sølvmedalje, og i forrige måned blev den kåret som Danmarks bedste mousserende vin ved Danish International Food Contest.
- Med en konstant høst af medaljer for vores vine har vi dokumenteret, at dansk vin ikke er en enlig svale, men er kommet for at blive som en kvalitetsoplevelse i den nordiske madkultur, siger vinbonde og ejer af Skærsøgaard, Sven Moesgaard.
Udlandet har også for alvor sat Skærsøgaards vine på kortet. Vinene har nu opnået medaljer - 113 i alt - i en række lande, der ud over Frankrig og Tyskland tæller England, Østrig, Ukraine og Slovakiet og Kina.
- Vi er stolte og travlt beskæftigede med at fremstille vinen fra årgang 2014, som på alle måder med den pragtfulde sommer satte rekord for mængde og kvalitet.





Alder, vin og priser
Hvis man skal til fest og bliver bedt om at tage en flaske vin med - sådan på sammenskudsbasis - hvor meget vil man så spendere på vinen?
Det spørgsmål har Wine Intelligence stillet 1000 britiske forbrugere, der alle regelmæssigt køber vin.
Undersøgelsen viste, at 28% af de adspurgte briter over 65 år normalt brugte under 5 pund (cirka 47 kr.) på en flaske fest-vin. Kun 15% af briterne under 35 år ville bruge så lidt, og for de briter, der var mellem 45 og 54 år, lød tallet på 13%.

Større viden med alderen
Jamen, er de ældre forbrugere så bare mere nærige? Nej, lyder det ifølge Wine Intelligence - briter over 65 har en bedre idé om, hvilken type vin, de kan lide. Det fortæller erfaringen dem. Og så er det bare at gå på jagt i junglen af vine og finde det bedste til den mest favorable pris - noget, som en stor del af de ældre vinforbrugere, der ofte er pensionister, gerne afsætter tid til.
I den anden ende var de unge under 35 år, og her svarede 30% af de adspurgte briter, at de typisk spenderede 8 pund (cirka 75 kr.) for en vinflaske, de skulle have med til en fest sammenlignet med kun 17% af dem over 65 år.
Ifølge Wine Intelligence er årsagen, at mange unge briter mangler den fornødne viden om vin og derfor tænker, at en dyrere vin automatisk må være en god vin. Og så er der selvfølgelig også dem, der gerne bruger lidt ekstra på vinflasken for at imponere vennerne.
Forbrugernes økonomiske forhold og bopæl spillede kun en mindre rolle for undersøgelsens udfald.




Sådan ser det ud, når 1300 gæster sidder til bords i den store sal i Stadshuset i Stockholm og venter på, at Nobel-banketten kan begynde. Foto: Nobel Media / Helena Paulin-Strömberg.

Champagne og Sauternes til Nobel-banket
Som de fleste sikkert har hørt, har årets overrækkelse af Nobel-priserne netop fundet sted. I forbindelse med overrækkelsen af priserne for kemi, fysik, litteratur og økonomi blev der traditionen tro afholdt en banket med 1300 gæster på Stadshuset i Stockholm. Banketten har fundet sted siden den første pris-overrækkelse i 1901, og traktementet byder på glimrende mad og lige så glimrende vine.
Dette er selvsagt en stor ære for såvel de svenske vinimportører som for de vinproducenter, der leverer vine til banketten.
Til forretten, Blomkålssuppe med mosaik af kongekrabbe, blev der serveret Champagne Taittinger Brut Réserve, mens det blev en rødvin fra Chianti Classico, Villa Cafaggio 2011, der fik æren af at ledsage hovedretten, krydderstegt kronhjortefilet. Til desserten, der bestod af mousse og sorbet af vilde bær, fik gæsterne serveret en Calvét Réserve du Ciron 2010 fra Sauternes.
Ud over vinene blev der som punktum for festlighederne serveret en svensk punch med navnet Facile.
I 1901 stod menuen på sletvar, oksefilet, ryper og desserttallerken. Hertil fik gæsterne rhinskvin årgang 1897 fra Nierstein i Tyskland - sikkert nydt af små grønne hvidvinsglas, som var på mode dengang. Dernæst blev der serveret en Bordeaux-vin, Château Abbé Grosse 1881 efterfulgt af Champagne Crème de Bouzy i både tør og sød udgave. Til slut blev der skænket et glas sherry.


Store problemer i Indien
Indien er et af fremtidens store vinlande. Siden 2002 er vinforbruget steget med 30% om året, så alt tegner lyst - og dog. Ifølge Decanter står 40 mindre vinhuse for at dreje nøglen om, med mindre de får en økonomisk håndsrækning her og nu. Og det er rigtig mange ud af Indiens 93 vinhuse.
En stor del af disse vinhuse levede udmærket af at levere bulkvin til Indiens helt store vinhus, Chateau Indage. Men siden dette vinhus gik neden om og hjem i 2008, har de små vinhuse måttet låne sig til dagen og vejen ved at optage højrentelån i bankerne.
Andre vinhuse, der selv tapper på flasker, har af forskellige årsager kørt på pumperne i flere år og har ikke haft råd til hverken at markedsføre eller distribuere deres vine. Det betyder, at de i øjeblikket tilsammen ligger inde med et overskudslager på 2,4 millioner flasker vin.
Nu er de 40 vinhuse, hvoraf de fleste ligger i Maharashtra, så forgældede, at de ikke længere kan klare skærene, og Indiens vinproducentforening, AIWPA, har derfor bedt landets regering om en pose penge svarende til 188 mio. kr., så vinindustrien igen kan komme på ret køl.







<<Master of Wine Anne Krebiehl hæver glasset til en
skål for tysk Pinot Noir-vin. Foto: DWI.

<Så smukt tager Pinot Noir - eller Spätburgunder,
som druen hedder på tysk - sig ud om efteråret. Foto: DWI.


Tyskland er også et rødvinsland
De fleste ved, at rød Bourgogne fremstilles på Pinot Noir. Også newzealænderne, australierne og amerikanerne laver glimrende rødvine på druen.
Mindre kendt er det, at Tyskland er verdens tredje største producent af Pinot Noir-vine efter Frankrig og USA.
Siden 1990’erne er arealet tilplantet med denne drue fordoblet i Tyskland, så det i dag er på 11.300 hektar - hvilket svarer til 11% af landets totale vinmarksareal. De fleste af de i alt 5750 hektar Pinot Noir-vinstokke befinder sig i Baden og er koncentreret omkring distriktet Kaiserstuhl.
Der har været dyrket Pinot Noir - eller Spätburgunder, som druen hedder på tysk - i Tyskland siden 1318. Men indtil 1980’erne udmærkede rødvinene sig ikke på nogen måde. Det var lette frugtrige vine, som den lokale befolkning drak i store slurke.
Men så kom en ny generation af unge vinproducenter på banen, og de fik i løbet af de næste tyve år vendt op og ned på situationen, så der i dag fremstilles masser af tysk Pinot Noir-vin af meget høj kvalitet.

Seminar om Pinot Noir
Med blandt andet Bourgogne som inspiration satte de unge vinproducenter sig for at øge kvaliteten af de tyske Pinot Noir-vine. Høstmængden blev reduceret, så saft, kraft og tanniner blev koncentreret i de resterende druer.
Af samme årsag begyndte producenterne også at værdsætte gamle vinstokke, hvis udbytte var lille, men hvor druernes aroma-koncentration var i top. Der blev også udviklet nye og bedre Pinot Noir-kloner, ligesom vindyrkningsteknikkerne generelt fik et skub i den rigtige retning. Global opvarmning og klimatiske ændringer har også betydet, at rødvinsdruerne har fået bedre vækstbetingelser i Tyskland.
Alt dette og meget mere kunne man høre om på et nyligt afholdt seminar om tysk Pinot Noir i København. Arrangøren var Tysk Vinkontor, og foredragsholderen var tyske Anne Krebiehl, der netop havde afsluttet sin Master of Wine på Institute of Masters of Wine i London med afhandlingen "The Future of Premium German Pinot Noir".

100 kvindelige MW’er
Vi fik en snak med Anne Krebiehl efter seminaret, og ud over at snakke om tysk Pinot Noir rundede vi også hendes nyligt overståede Master of Wine. Hun er den sjette tyske MW’er - og den tredje tyske kvinde, der har bestået den afsluttende eksamen.
Hun kunne fortælle os, at der i alt findes 319 MW’re på verdensplan, hvoraf de 100 er kvinder. I 1976 blev Serena Sutcliffe, der i dag er chef for auktionshusets Sotheby’s vinafdeling, nummer to kvindelige MW’er, og siden da er det gået støt fremad for kvinderne på den fornemme vinuddannelse. I 2002 var der for første gang flere kvinder på holdet af uddannede MW’er end mænd, lød det fra Anne Krebiehl.








Château de Birot i Cadillac Côtes de Bordeaux.

Kinesisk hotelkoncern køber vinslot
Selv om kineserne er begyndt at opkøbe vinhuse i andre dele af Frankrig - og i andre lande - så er de ikke helt færdige med Bordeaux. Dog koncentrerer de rige kinesere sig i højere grad om de mindre fornemme kommuner i distriktet, hvor man kan få rigtig gode vinslotte til mere rimelige penge.
Et af disse vinslotte er Château de Birot i appellationen Cadillac Côtes de Bordeaux, der har været sat til salg hos Christie’s Real Estate. Nu er slottet ifølge Decanter købt af New Century Tourism - en af Kinas største hotelkoncerner, der ejer 132 hoteller og yderligere driver 60 hoteller for andre ejere.
Prisen, som milliardæren Chen Miaolin, der ejer hotelkoncernen, har måttet betale for den 37 hektar store vinejendom, er ikke offentliggjort.
Château de Birot er opført i anden halvdel af 1700-tallet og har siden 1989 være i Eric og Hélène Fournier-Castejas eje. Det ligger lige uden for byen Cadillac og med udsigt over Garonne-floden.

Vi er ikke champagne
Vi nævner med jævne mellemrum, når alt fra vinhuse til firmaer, der laver shampoo, forsøger at lukrere på navnet Champagne.
I sin seneste internationale reklamekampagne har cavahuset Codorníu valgt at gå den stik modsatte vej ved at understrege over for omverdenen, at dets bobler intet har med champagne at gøre.
Det gør Codorníu i en lille reklame-biograffilm på 30 sekunder med titlen "We are not Champagne, we’re Codorníu", hvor der vises billeder fra Frankrig og Spanien, mens speakeren blandt andet sige: "Vi er ikke gode til formaliteter, vi foretrækker kram og kys, vi er ikke organiseret, vi er passionerede og spontane" med direkte henvisning til det berømte franske distrikt. Se filmen på YouTube ved at klikke her.

...




En god uldjakke - med duft af Johnnie Walker whisky.

Tøjet dufter af whisky
Hvis onkel Børge elsker whisky, og yndlingsmærket er Johnnie Walker, så bliver der snart mulighed for at give ham en jakke, der dufter af Johnnie Walker’s Black Label.
Der er tale om en hel tøjserie udviklet af Heriot Watt University’s School of Textiles and Design i samarbejde med det tøjfirmaet Harris Tweed Hebrides. Serien er lavet af såkaldt e-tekstil eller intelligent tekstil, som er forsynet med elektronik og mikroskopiske computere.
Ifølge Harris Tweed Hebrides dufter tøjet nøjagtig ligesom whiskyen - af malt, vanilje, røde bær og mørk chokolade. Og duften vil ikke forsvinde i vask uanset, hvor mange gange tøjet vaskes. Så må man jo bare håbe, at onkel Børge ikke skifter smag og whiskymærke …
Tøjserien frigives i første omgang til salg i Berlin - dernæst kommer turen til resten af Europa.




I hælene på de nye sko er der to små flasker Johnnie Walker.

En dram på gåturen
Vi bliver lidt endnu ved Johnnie Walker. For ikke nok med, at destilleriet har lanceret tøj, der dufter af whisky - det har også kastet sig over sko i samarbejde med den britiske skofabrikant Oliver Sweeney.
Hvis man gerne vil købe et par Johnnie Walker Oliver Sweeney sko online, skal man først tilkendegive, at man er 18 år. Og det skyldes, at der med skoene følger to miniatureflasker med Johnnie Walker Red Label skjult i hulrum i hælene. Helt skjult er flaskerne dog ikke, da man kan se ind til dem gennem et transparent låg, der også beskytter dem, når skoene bruges. Kun det lille skruelåg stikker ud som en smart knap på hælen. Får man lyst til en lille dram på gåturen, kan man skyde låget væk og tage flasken frem.
Skoene er kun lavet i et begrænset antal og kan købes på Oliver Sweeneys hjemmeside. Prisen er 355 euro (cirka 2640 kr.) plus forsendelse til Danmark.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312

...............................
    .....................
    303 På en mark i Franken venter Riesling-druerne på angreb af den ædle råddenskab (foto © Carsten Holm).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 43 vine. Af disse vine var der 32, som fik mere end to stjerner og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 142 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


I Singhe, Fattori, Durello, Lessini, Brut, Italien, lav alkohol (12%)
99,75 kr., på tilbud året ud, GrauballeVin.dk
En frisk og læskende boblevin med en tilpas mængde mousse i munden og en dejlig druesmag med en rar sødme. En boblevin, som mange vil kunne lide - også dem, der ikke er så meget til bobler.


Cleto Chiarli Spumante, Lambrusco, Italien, lav alkohol (11%)
129,95 kr., pris ved 2 flasker: 109,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
En mousserende vin med en fantastisk flot rød farve - lige til juleaften - og en fin blød mousse. Den dufter af kirsebær, er tør og elegant og har en forførende frugtsmag med en fin og frisk syre.

Hvidvin


Legaris, La Seca, Verdejo, Rueda, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%)
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
En delikat hvidvin med liflig duft og en frisk druesmag med en vis tørhed, men også med noter af honning - samt fersken og pære. God syre. Flasken har skruelåg.


Pondview, Riesling, Niagara Penninsula, USA, 2013, lav alkohol (12%)
129 kr., Irma
En let og meget venlig vin med et fint billede af Riesling-druen. Den har en læskende og frisk druesmag og en blød syre. Flasken har skruelåg.


Uva Mira, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2013, lav alkohol (13%)
140 kr., på tilbud indtil 4. januar: 99 kr., Lesedi Wines
Blød og lækker, frisk og liflig - en rigtig god hvidvin med alle Sauvignon-druens karakteristiske facetter: Grape, stikkelsbær, hyldeblomst, græs ... Flasken har skruelåg.

Rødvin


Infinity, Cantine San Georgio, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2013, middel alkohol (14%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin med en dejlig smag hele vejen igennem. Den har god frugt med noter af modne bær - blåbær, kirsebær. Dertil en inviterende sødme.


Tracking, The Lindsay Collection, Shiraz, South Australia, Australien, 2013, middel alkohol (14%)
75 kr., Vinkrogen
Denne rødvin hænger godt sammen med sin dejlige frugt, sin gode syre og sin lille sødme. En rigtig god madvin.


Château Festiano, Jean Roch Mazard, Minervois, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
79,95 kr., Strandgaarden
Lækker rødvin med en god, vinøs duft og en bred og blød smag med fint krydderi. En varm og harmonisk vin, velegnet til mange (kød)retter.


Les Quatre Terres, Domaine Santa Duc, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
89,75 kr., pris ved 6 flasker, Bichel Vine
Kraftig rødvin - meget kraftig - men i fin balance med frugt, krydderier, alkohol og syre. Den smager ganske enkelt godt.


Grey Clacier, Ventisquero, Syrah, Valle de Colchagua, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Stor og flot rødvin med bred frugt, bløde tanniner og lækre fadnoter. Samt en lang eftersmag. Skænk den til en god bøf.


Peña Real, Bodegas Resal Te de Peñafiel, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine og Vin&Vin
En rigtig Ribera del Duero. En flot rødvin, der breder sig i munden med frugt, fine krydderier og en overlegen eftersmag.


Caballero Medieval, Valdepeñas, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Vellavet rødvin med dejlig frugt, god struktur, fint krydderi, en lille sødme og lang eftersmag. Samt en god pris ved seks flasker.


Col de la Bastia, Fattori, Valpolicella, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud året ud, GrauballeVin.dk
En rigtig dejlilg rødvin, der hænger godt sammen - god, ren frugt, bløde tanniner, tilpas syre og alkohol, lang eftersmag ...


Loï, Domaine Saladin, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
130 kr., Compagniet
Superlækker rødvin med blød frugt og en dejlig peberkrydring, der ved, hvad den gør. Fint egnet til mad, men også som meditations-vin.


The Velvet Devil, Merlot, Columbia Valley, USA, 2012, middel alkohol (13,5%)
135 kr., Husted Vin
God frugt og noter af eukalyptus præger duften af denne helt igennem skønne rødvin. Smagen er også en fin kombination og frugt og krydrede noter - måske en anelse anis? En både interessant og dejlig vin, der fx vil egne sig til krydret kalvekød. Flasken har skruelåg.


Solsire, Aquila del Torre, Refosco, Friuli, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
165 kr., Vinoamici
En meget lækker rødvin på druen Refosco, der dyrkes i Friuli og Veneto-området. Det er en fyldig, intens, blød og rund vin med fine krydrede noter. Den er bestemt sine 165 kr. værd.


Atteca Armas, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2010, høj alkohol (15,5%)
349,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk
Superlækker og meget flot rødvin. Den har et fløjlsblødt smagsbillede i fornem balance, og både frugt, krydring og syre afbalancerer fint de mange procenter.


Vignobles Paul Mas, Syrah, Languedoc, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Amka
En blød og saftig rødvin med god fylde og masser af koncentreret moden frugt. Den har også en markant sødme, der er lige i overkanten. Den fjerde stjerne skyldes den lave pris. Flasken har skruelåg.


LZ, Compañia de Vinos Telmo Rodríguez, Rioja, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket rød Rioja med pæn frugt, en anelse sødme og et pænt skud tanniner.


Poliziano, Chianti, Italien, 2013, lav alkohol (13%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
En let, venlig, og saftig rødvin med en lille sødme, men uden større kompleksitet. Men den smager bestemt ikke dårligt.


Eulalie, Pelvillain Frères, Malbec, Cahors, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
249,95 kr., pris ved 6 flasker: 165 kr., AndrupVin.dk
Kraftig rødvin med markante tanniner, god frugt og en vis tørhed i eftersmagen. Helt billig er den ikke.


Saint Anian, Vin de France, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker: 53,10 kr., Franske Vinhus
Denne rødvin på druerne Carignan og Merlot er meget enkel og lidt "slap". Men den er jo også billig ...


Nottage Hill, Hardy's, South Eastern Australia, Australien, 2012, middel alkohol (14%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 51): 33,17 kr. ved 6 flasker, sælges også i SuperBrugsen og Dagli'Brugsen, Kvickly
Unægtelig billig (på tilbud), men heller ikke nogen større oplevelse. Der er sødlig saft, lidt syre, men heller ikke ret meget mere. Flasken har skruelåg.


Nabari, Bodegas Basagoiti, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2013, middel alkohol (13,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
En ret let rødvin med saftig frugt, men også med en bitter tone, der ligger som et slør over smagen og får lov til at bestemme det hele i eftersmagen.


Original Zin, Zinfandel, Dry Creek Valley, Californien, 2012, høj alkohol (14,5%)
89,95 kr., pris ved 6 flasker: 49,95 kr., Amalie Vinimport
En let og en lille smule marmeladeagtig rødvin, hvis frugt lidt hurtigt slutter i et krydret bid. Flasken har skruelåg. Prisen ved seks flasker må nok siges at være den rigtige.


Kaiken, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud året ud: 79 kr., Vinoble
Denne rødvin opleves som en række smage. Først frugt med en lille sødme, så noget tørt og lidt urent og til slut, hvad smagepanelet beskrev som brændte bildæk.


Principe Spinelli, Tenuta Iussolini, Gaglioppo, Calabria, Italien, 2013
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Granvino
Denne rødvin kommer fra tåen på den italienske støvle, og den er lavet på en lokal drue, der hedder Gaglioppo. Vinen er enkel og uden noget bredt smagsbillede. En pæn, lille hverdags-vin.


La Serra, Bosco Agostino, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
325 kr., på tilbud til 289 kr., Jysk Vin
En overraskende let Barolo med en tilbageholdende frugt, der hurtigt viger for tørhed og noget syrligt - og ingenting. En skuffelse til en stor prisseddel.

Sød vin


Ferreira, 10 Års Hvid Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
119,50 kr., pris for ½ flaske, Strandgaarden
Meget lækker portvin, der er vidunderlig hele vejen ned. Den har en dejlig sødme og noter af figner og er helt uden kanter.


Il Fortificato, Giuseppe Campagnola, Valpolicella, Italien, høj alkohol (19%)
127,65 kr., Køge Vinhandel
En herlig sød rødvin, der dufter af modne kirsebær og svesker. Smagen er fyldig og kraftig med noter af modne blå blommer og mørke rosiner.


The Junior Ruby, Niepoort, Ruby Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
169,75 kr., på tilbud året ud: 129,75 kr., Skjold Burne
Fortræffelig portvin med dejlig frugt, noter af figner og tørrede, karameliserede frugter, god sødme, men også tilpas syre.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.