Nyheder for uge 1, 2023

Små nye vinplanter hos en planteskole. Foto: Wikipedia/Graftedvines.
235 mio. vinplanter
Ifølge Mon-Viti har de franske planteskoler i 2022 tilsammen podet og solgt 235 millioner vinplanter til vinproducenterne, hvilket er 15 mio. flere end sidste år.
Årets mest efterspurgte drue hos de franske producenter var den grønne Ugni Blanc. Dernæst kom Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc og, som den 10. mest efterspurgte, Cinsault.
Måske overrasker det nogle af vores læsere, at Ugni Blanc var den mest solgte drue på fransk jord. Men det skyldes især Cognac-distriktet, som er det distrikt i Frankrig, hvor der i disse år plantes flest nye vinplanter – og hvor netop Ugni Blanc er den alt afgørende drue. Druen dyrkes også i Languedoc, Roussillon, Provence og Rhône.
Det er i øvrigt også Italiens mest udbredte drue – her går den under navnet Trebbiano – og muligvis også verdens næst mest plantede drue. På førstepladsen ligger den spanske drue Airèn.

Svindel med Champagne
I Champagne-distriktet hersker der en række meget stramme regler, når det gælder produktionen af de ædle bobler. Og der bliver holdt godt øje med, at producenterne overholder dem til mindste detalje. For nylig blev producenten Frédéric Gallois i Colombé-la-Fosse i den sydlige del af distriktet dømt for at bryde flere forskellige regler.
Ifølge internationale medier er der tale om bevidst svindel, som myndighederne første gang fik mistanke om, da Gallois høstede druer uden for de tilladte datoer. Det er nemlig de vinøse myndigheder, der bestemmer høst-datoerne for de enkelte af appellationens vinmarker. Og de gør det ud fra nøje analyser af druernes modningsgrad.
Man lagde også mærke til, at vinstokkene bar flere druer end den tilladte mængde. Hvert år bliver der sat et loft over, hvor mange druer, der må høstes pr. hektar.
Via analyser af vinmosten fandt man senere frem til, at Gallois havde blandet sin høst af de af myndighederne godkendte druer med ikke godkendte, hvorefter 300.000 flasker, der lå og modnede i vinkælderen, blev konfiskeret.
Endnu 100.000 champagneflasker, der blev fundet skjult andet steds på ejendommen, blev ligeledes beslaglagt.
Flere overtrædelser hvert år
Dommeren tilkendte Frédéric Gallois en bøde på 12.000 euro (cirka 90.000 kr.) – hvilket ikke er noget gigantisk beløb. Men som det lød i retten, beløb de konfiskerede flasker champagne sig til en værdi af cirka 2 millioner euro (cirka 15 millioner kr.), som Gallois nu kan vinke farvel til.
Alt tyder på, at producenten allerede har solgt mindst 30.000 75 cl flasker af den ”blandede” champagne, 72 magnummer og 1025 halvflasker.
At reglerne i Champagne-distriktet bliver overtrådt – ubevidst eller med vilje – er langt fra noget nyt. Ifølge The Times har myndighederne via inspektioner afsløret, at 15% af champagnehusene og drueavlerne i Champagne har gjort sig skyldige i større eller mindre overtrædelser i 2020 og 2021.
Man kan læse mere om Champagnes strenge produktionsregler hos Maisons Champagne.

Den nye ovn, som Diageo får fremstillet i samarbejde med det britiske glasfirma Encirc.
Verdens første CO2-neutrale glasflaske
Der tales og skrives meget om bæredygtig alternativ emballage til vin og spiritus, og i nogle medier er ordet ”glasflaske” nærmest et fy-ord, da der traditionelt bruges fossile brændstoffer i fremstillingen af flaskerne.Men glasflasken til vin er kommet for at blive – rigtig mange forbrugere kan godt lide at skænke vin af den gode gamle flaske. Derfor forsøger flere af de store globale vin- og spiritusfirmaer at finde mere bæredygtige måder at fremstille glasflasken på.
Nu har det verdensomspændende spiritusfirma Diageo indgået et samarbejde med den britiske glasproducent Encirc om fremstillingen af en ny glasovn, der kan producere verdens første CO2-neutrale glasflasker.
Ikke-fossile brændstoffer
Ovnen, som vil blive bygget i Cheshire i England, vil umiddelbart kunne reducere CO2-udslippet med 90% ved at bruge brint og ikke-fossile brændstoffer som energikilde. De resterende 10% vil der blive kompenseret for via indkapsling og lagring af CO2.
Ovnen forventes at kunne tages i brug i 2027 og tre år efter være oppe på en kapacitet på 200 millioner flasker årligt – flasker, der vil indeholde mærker som Captain Morgan, Gordon’s, Smirnoff og Tanqueray.

Ligesom sherry findes Madeira i både mørke og lyse, tørre og supersøde udgaver. Foto: Justinos Madeira.
Madeira-vin til kransekage?
Pernille Kristensen fik for nylig en flaske madeira forærende og fik at vide, at den er sød. Hun ved intet om madeira-vin og vil gerne vide lidt mere - og ligeledes, om hun kan servere den til kransekagen nytårsaften.Det er desværre ikke så almindeligt at drikke madeira i Danmark – heller ikke til kransekagen, hvilket er en fin idé, hvis vinen er sød. Der er nok stadig en tendens til at betragte madeira som noget, man udelukkende kommer i kagecreme og forloren skildpadde.
Men i gamle dage var madeira en højt værdsat vin. Det var den vin, man valgte at skåle i, da den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet i 1776. Og den vin, Napoleon i 1815 tog et helt fad af med sig til sit eksil på øen Sankt Helena. Og sin helt store glansperiode havde vinen i 1800-tallet - især vakte den begejstring hos det engelske borgerskab, der valfartede til Madeira på ferie.
Øen blev fundet ved et tilfælde
Madeira-vin er et stort emne, som der er skrevet tykke bøger om, hvis man for alvor vil gå i dybden. Her vil vi blot komme med lidt overordnet information.
Hedvinen fremstilles udelukkende på øen Madeira i Atlanterhavet – en ø, der ligger mere end 600 kilometer fra Afrikas kyst.
Det var den portugisiske søfarer João Goncalves Zarco, der ved et tilfælde opdagede den under en sørejse i 1418, da han var kommet ud af kurs.
Øen var dækket af skove, og han navngav den derfor Madeira – det portugisiske ord for træ.
Det første, han gjorde, var at brænde skovene af, hvilket tog hele syv år, men resulterede i en yderst frugtbar jord.
Koloniseringen tog sin begyndelse, og øen blev beplantet med en række afgrøder – heriblandt vinstokke.
Vinen varmes op
Først fremstillede man almindelig vin på øen, senere fandt man på at lave hedvin ved at blande druesprit i vinen – ligesom man lavede portvin hjemme i moderlandet Portugal. Madeira-vinen var hermed en realitet.
Øen Madeira var en vigtig midtvejsstation for de skibe, der var på vej til kolonierne i Asien, Nord- og Sydamerika. Og man fandt snart ud af, at hedvinen smagte endnu bedre, når den nåede frem til kolonierne, end når den blev lastet om bord på skibene. Det skyldtes dels den lange skibsrejse, dels at skibene skulle krydse ækvator for at nå frem til deres bestemmelsessteder. Ved ækvator blev vinen varmet op for så siden hen at blive afkølet igen.
Også i dag er det at varme madeiraen op et unikt trin under fremstillingen, som adskiller denne hedvin fra både portvin og sherry.
Der findes fire overordnede typer madeiraer, som er navngivet efter de druer, de er fremstillet på: Sercial, der er tør, Verdelho (halvtør), Boal (halvsød) og så Malmsey, der er den sødeste, og som er opkaldt efter druen Malvesia. Hvis det er en Malmsey, vores læser har fået forærende, vil den være glimrende til kransekagen. Det samme vil i øvrigt et glas sød portvin eller anden sød vin.

I den gryende morgenstund høstes der druer til Eiswein årgang 2020 i Hessischen Bergstrasse. Foto: Bergsträsser Winzer.
2022 bliver et Eiswein-år 
For at tyske vinproducenter kan fremstille den søde Eiswein, kræver det, at termometret når ned på minus 8 grader – og forbliver der i mindst 12 timer. Først da kan de høste druerne, som de har ladet hænge på vinstokkene. I de frosne druer er det kun de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter, der forbliver i flydende tilstand, mens vandet bliver til is. Når druerne presses, løber den søde most fra, mens isen bliver tilbage sammen med skind og kerner.
Eiswein har altid været en specialitet – det er jo ren gambling, når man som vinproducent lader en del af sine druer forblive på vinstokkene. Hvis den fornødne frost ikke indtræffer, er de lige til at kassere – druer, der kunne være blevet til salgbar hvidvin. Og med klimaændringerne og det generelt lunere vejr bliver Eiswein stadig mere sjælden. Norgle år bliver der ikke fremstillet en eneste dråbe.
Men i år ser det lovende ud – selv om mængden af den søde vin stadig vil være lille.
Jubel i flere regioner
I midten af december blev det isnende koldt i store dele af Tyskland til stor glæde for de vinproducenter, der har satset på en portion Eiswein.
I regionen Ahr fx, jublede Peter Kriechel – for første gang i mere end 20 år kunne han sammen med sit høstteam og i lyset fra pandelamper høste de frostne druer midt om natten.
Også i Franken, Pfalz, Rheingau, Rheinhessen og flere andre regioner blev der for nylig høstet druer til Eiswein.
I Nahe kan producenterne kun ærgre sig. Det blev koldt nok, men der var ingen vinhuse, der havde registreret deres vinmarker til produktion af den søde vin hos myndighederne i år – hvilket er nødvendigt for legalt at kunne fremstille vinen.
1. Krigen i Ukraine
Russernes invasion af Ukraine i februar har også haft konsekvenser for de ukrainske vinproducenter - blandt andet i form af ødelagte vinmarker. Og omverdenen har reageret på krigen med både hjælp til ukrainerne og bandlysning af russiske produkter:
* I Danmark samt i flere andre europæiske lande blev russiske vin- og vodkamærker fjernet fra forretningshylderne. Herhjemme indtog ukrainsk vin og andre produkter hylderne i blandt andet Coop’s butikker.
* Til verdens største vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards, i april blev Rusland udelukket fra deltagelse, mens de ukrainske vinproducenter kunne deltage uden at betale gebyr.
* Vinhuse rundt om i verden åbnede deres døre for flygtninge, der blev holdt velgørenhedsauktioner over kostbare vine og givet donationer til hjælpeorganisationer.
* Ukraine blev optaget som medlem af OIV (Office International de la Vigne et du Vin), en international organisation, som repræsenterer vinindustriens interesser.
* NGO-organisationen Roots of Peace søsætter projekt “Mines to Vines”, hvor ukrainske vinmarker ryddes for landminer.
2. Stor vækst for alkoholfri vin
I 2022 blev der globalt solgt alkoholfri og lav-alkohol vin, øl, spiritus m.m. for det, der svarer til cirka 77 mia. kr. – 22 mia. mere end i 2018. Og det forventes, at salget vil stige yderligere med en tredjedel inden 2026.
3. Verden vågnede efter Covid
2022 kom med en lempelse af Covid-restriktionerne. Igen kunne man nyde vin i større forsamlinger, ligesom vinfestivaler og -messer i ind- og udland vendte tilbage. Blandt andet fik verdens største vinbranchemesse, ProWein i Düsseldorf, et comeback efter to års aflysning.
4. De store vincentres år
Der er i årets løb enten åbnet eller lanceret flere gigantiske vinøse byggeprojekter. I Dijon åbnede Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin (CIGV) – Bourgognes store nye vin- og gastronomicenter, mens de indledende manøvrer til Italiens største vincenter, MuVin, på mere end 20.000 kvadratmeter blev taget. Og i Kina begyndte man på opførelsen af verdens næst største vinmuseum efter Cité du Vin i Bordeaux. (Fortsættes nedenfor...).
5. Vin og sundhed
Også i 2022 har vi bragt nyt, når det gælder forskning i vin og sundhed:
* I rødvin findes en gruppe plantestoffer, flavonoiderne. En amerikansk undersøgelse har vist at flavonoid-rig kost kan reducere risikoen for at dø af den neurologiske lidelse Parkinson (uge 12).
* Tyske forskere har bevist at såvel vin som te kan være med til at nedsætte risikoen for demens (uge 23).
* Irske forskere er nået frem til, at et lille eller moderat vinforbrug giver en reduceret risiko for at få slagtilfælde (uge 47).
6. Bobler ”in space”
Champagnehuset Maison Mumm lancerede Mumm Cordon Rouge Stellar, verdens første champagne, designet med henblik på rumrejser. Den store udfordring var vægtløsheden i rummet, der blandt andet bevirker, at boblerne ikke stiger til vejrs og dermed frigiver aromaen. Champagnen består derfor af et skum, der kan indhaleres gennem munden via et tragtformet glas.
7. Tyve pågrebet
Der sker mange vintyverier hvert år – og mange tyve bliver pågrebet. Men da en tidligere mexicansk skønhedsdronning og hendes hollandsk-rumænske kæreste blev arresteret i august efter flere måneders jagt, ramte nyheden medierne i stor stil. De havde nemlig begået det, som er blevet kaldt for ”århundredets tyveri” af vin til en værdi af 12 mio. kr. i den spanske Michelin-restaurant Atrio.
8. Glutenfrit fad
Glutenfri produkter har i stigende omfang indtaget verdensmarkedet, og i 2022 barslede foreningen af franske bødkere, Fédération des Tonneliers de France, efter tre års forskning og eksperimenter med verdens første glutenfri fad (uge 11).
9. Ekstremt vejr
Igen i år har naturen vist sig fra sin barske side – hvilket ikke mindst skyldes klimaændringerne. Og de ofte ekstreme vejrforhold har gjort deres indhug i mængden af høstede druer.
* Frankrigs vinmarker blev ramt af forårsfrost med den koldeste april-nat siden 1947, blev bombarderet af haglbyger og udsat for usædvanlig kraftig og langvarig nedbør. Dernæst kom en hedebølge med så høje temperaturer, at flere franske vinfestivaler blev aflyst.
* Fem vinregioner i Norditalien blev så alvorligt ramt af tørke, at regeringen erklærede undtagelsestilstand frem til nytår.
* I New South Wales og Victoria i Australien stod vinstokkene i en meter højt vand efter massive oversvømmelser.
10. Første vin i mere end 100 år
Når et af Bordeauxs mest berømte vinslotte for første gang siden 1800-tallets slutning lancerer et nyt vinmærke, er det selvfølgelig noget af en nyhed. Og det gjorde Château Lafite Rothschild sidst på året med rødvinen Anseillan.
Stor fangst af smuglergods
Gennem Hong Kong smugles der hyppigt vin fra store dele af verden til moderlandet Kina. Afgifterne på importerede vine direkte til Kina ligger nemlig på mindst 43% - så derfor denne omvej.
Nu har tolderne i Hong Kong konfiskeret hele 9000 flasker vin samt et hav af andre varer – heriblandt 70.000 vinylplader – på to containerskibe, der skulle til Shanghai med sin smuglerlast.
I alt har de beslaglagte varer en værdi af 200 millioner HKD (cirka 179 mio. kr.), hvilket gør konfiskeringen til den næst største, myndighederne i Hong Kong har foretaget i 2022.
Blandt vinene var der ifølge Vino Joy News flere tusinde flasker fra det berømte australske vinhus Penfolds, adskillige flasker Moët et Chandon champagne og japansk sake af mærket Dassai. Fem mænd i alderen 38 til 54 år er blevet arresteret i forbindelse med razziaerne på de to skibe.
Udseendet har markant betydning 
Der findes et hav af nationale og internationale vinkonkurrencer, konkurrencer for bestemte vintyper eller for vine på bestemte druer.Men også konkurrencer for vinemballage og for flaske- og etiketdesign griber om sig. Et eksempel er en ny international konkurrence, Design and Packaging Masters, hvis første udgave løber af stablen i 2023.
Og der er bestemt brug for den slags konkurrencer, da ”udstyret” har markant betydning for forbrugernes valg af vin.
Det viser ifølge The Drinks Business en ny undersøgelse, udført af verdens største vinmarkedsplads, Vivino.
I undersøgelsen har man spurgt 1800 vindrikkere, som anvender markedspladsen, om deres udgangspunkt, når de skal vælge en vin, og her svarede 85% af de adspurgte, at de havde købt vin primært baseret på etikettens eller flaskens udseende.

Et forurenings-spisende murmaleri 
Det skotske whiskydestilleri Bruichladdich i Islay har fået lov til opføre et murmaleri på facaden af Redchurch Street nr. 26 i East London. Maleriet er en 70 kvadratmeter stor reklame for destilleriets whisky The Classic Laddie. Derudover har maleriet fået et afsluttende lag af en væske, der er noget så opsigtsvækkende som forurenings-nedbrydende.
Væsken udnytter solens kraft til at nedbryde forurenende stoffer - og i øvrigt også lugte - og efter fire uger havde murmaleriet nedbrudt forurening svarende til den, der stammer fra 700 biler.
Det burde jo nærmest være lovpligtigt i alverdens storbyer at forsyne diverse murmalerier med en sådan finish…
Ved at klikke her kan man se en (meget hurtigt rullende) lille YouTube-film, der viser opførelsen af maleriet.

Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Gert Carl.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.Gert Carl (f. 1955) stammer fra en familie, hvor vinens verden var i centrum hver eneste dag, og allerede da han var ti år gammel, havde han småjobs i den gamle Permins Vinhandel.
Senere, da hans far, Erling Carl, grundlagde Chris-Wine i 1973, havde Gert Carl udlængsel, så efter endt læretid tog han til England for at arbejde i et par år inden for shipping og spedition. Derefter gik turen til Bordeaux med arbejde i vinmarker og kældre og til Tyskland, blandt andet med ophold på vinskolen i Geisenheim i Rheingau.
Denne odyssé sluttede, da der i 1979 var begyndt at blive meget travlt hjemme i det lille Chris-Wine. Da han var i Danmark på ferie, spurgte hans far, om ikke han ville blive og hjælpe til. Og dermed begyndte et nyt liv med opbygningen af familiefirmaet.
Chris-Wine voksede, og med erhvervelsen af Château de Seguin i 1985 brugte Erling Carl meget af sin tid på renoveringen, mens sønnerne Gert og Michael brugte mest tid med Chris-Wine i Danmark og senere også Sverige, Finland og Norge.
I 2003 blev Chris-Wines svenske datterselskab ramt af den bestikkelsessag, som hærgede i hele Sverige. Selskabet mistede sin daværende største distributionsaftale, og den adm. direktør, salgschefen og marketingschefen startede egen konkurrerende virksomhed op.
Det blev Gert Carl, som overtog jobbet som adm. direktør i Sverige, hvor han fik rettet op på de nordiske virksomheder: den svenske, den finske og den norske, som alle på daværende tidspunkt kørte med røde tal.
Finanskrisen i 2009 satte også sine spor i Chris-Wine, og det endte med, at firmaet måtte sælges.
Gert Carl blev tilbudt at fortsætte sin succes som adm. direktør for de nordiske selskaber, nu i det ”nye” Chris-Wine. Da firmaet blev solgt til en vinimportør i Stockholm, og skulle drives derfra, blev Gert Carl ansat som kategorichef for Vin & Spiritus på Dagrofas hovedkontor i Ringsted med varetagelse af indkøb, sortiment og markedsføring for kæderne SuperBest (samt transformeringen til Meny), EuroSpar, MinKøbmand og KIWI, inkl. den grønlandske supermarkedskæde Pisifik.
I 2014 startede han igen som selvstændig i enkeltmandsvirksomheden Vin & Wine, og stiftede i 2017 Carl Vin & Wine A/S samt Carl Vin & Wine AB i Sverige, hvis primære formål var at sælge til det svenske monopol, Systembolaget. Her arbejdede han sammen med bror Michael og sin nevø, Philip, som købte alle aktier i december 2019.
I dag er Gert formand for Foreningen af Danske Vinimportører (ForVin) med pt 170 medlemmer, gennem sin virksomhed Carl Consulting.
Privat er han gift med Lis, som har egen konsulentvirksomhed inden for coaching vedr. organisation, ledelse og samarbejde samt behandling af stressramte. Tilsammen har de fire voksne, sammenbragte børn.
Adresse: Vejlegårdsvej 8, 2665 Vallensbæk Strand, tlf.: 40 70 65 41, e-mail: gert@carl.dk og wineconsulting@carl.dk.

Arvestykket eller det tulipanformede glas?
Da Sanne og Ulrik Hansen skulle dække bordet til nytårsaften, kom de – som så mange gange før – op og diskutere vinglas. Sanne skriver følgende til os:- Jeg mener, at god rødvin godt kan indtages af vores smukke gamle - men noget mindre - “arvestykker”, som passer til et smukt dækket bord. – Min mand derimod holder fast i, at god rødvin SKAL serveres i høje nye og større rødvinsglas (se foto til venstre, red.).
- Nu vil vi gerne høre, hvad VinAvisen mener, og vi har besluttet os for at rette os efter jer uanset svaret.
Ja, den diskussion foregår garanteret i mange hjem. De gamle glas er fra en tid, hvor der var mere fokus på glassets udseende end på vinnydelsen. Det at servere vin var fint og dyrt, og vinen blev derfor også drukket af langt mindre glas end i dag. I 1800-tallets første halvdel var danske vinglas ikke meget større end snapseglas.
De traditionelle grønne vinglas har også rødder tilbage til dengang, hvor hvidvin var mindre klar og pæn at se på, og man fortsatte med at fremstille glassene selv efter, at vinen havde fået en fin klar farve.
Hvor smukke de gamle glas end er, så er de ikke sagen, når der skal serveres en god rød- eller hvidvin. God vin fortjener at blive nydt af et glas, som det nye på billedet. Her er der plads til at slynge vinen rundt, så aromaen frigives (glasset bør kun fyldes en tredjedel op), og tulipanformen gør, at duften kanaliseres op mod næsen.
Glasset bør også være klart og uden slibninger, der forstyrrer synet af vinens farve.
Hvis arvestykkerne skal med på bordet, kan de jo fx bruges til vand.

Ugens vinøse billede
120 amerikanere fra flere forskellige stater nyder vin, mad og solnedgang med udsigt til Ampelos Cellars’ vinmarker. Det er ejeren af det californiske vinhus, danskfødte Peter Work, der har sendt billedet – hvor han selv står op og snakker med gæsterne.Bag denne i sandhed langbords-oplevelse står Outstanding in the Field (OITF) – en slags rejsende restaurant, der udelukkende arrangerer gigantiske vin- og madoplevelser i det fri. Det er ret imponerende arrangementer, firmaet stabler på benene - se selv ved at klikke her.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

718 Som i en katedral rejser loftet sig over interiøret i smagerummet hos Augusta Vin i Texas (foto © Augusta Vin).

Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her..
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
VinAvisens Smagenoter
Hvidvin

Rosévin

Rødvin









Andet
