Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2023



Foto: Wikipedia.

Grisefarm midt i vindistriktetDel på Facebook

Ribera del Duero er et af Spaniens mest berømte vindistrikter. Nu skal der opføres en større svinefarm i kommunen Gumiel de Mercado, lige nordvest for Aranda de Duero i hjertet af distriktet. Alene i Gumiel de Mercado er der 1500 hektar vinmarker, hvilket gør kommunen til en af de mest tilplantede i Ribera del Duero.

Svinefarmen skal huse 6000 grise, og dens placering og størrelse har fået Ribera del Dueros vinproducenter på barrikaderne. Ifølge den lokale avis Diario de Burgos frygter producenterne for det første, at lugten fra farmen vil få mange vinturister til at holde sig væk. Og for det andet, så er der en risiko for, at nitrat fra grisenes afføring trænger ned i jorden og grundvandet og dermed påvirker vinstokkene.
Vinproducenterne kræver derfor, at myndighederne fastsætter en minimums-afstand fra sådanne svinefarme til de nærmeste vinmarker.

Værste skader siden 1988Del på Facebook

For et halvt år siden hærgede cyklonen Gabrielle New Zealands nordø. Det skete på det værst tænkelige tidspunkt, hvor druehøsten var på sit højeste. Og cyklonen bragte store mængder nedbør med sig - der igen forårsagede alvorlige oversvømmelser.
Ifølge landets vinproducentforening, New Zealand Winegrowers (NZW), som først nu har fået det fulde overblik over katastrofen, har man ikke set større skader på den newzealandske vinindustri siden 1988, hvor cyklonen Bola gik i land.

20.000 tons druer er gået tabt


Som følge af Gabrielle har 800 hektar vinmarker mistet samtlige eller en del af deres druer. I alt vurderer NZW, at 20.000 tons druer er gået tabt, hvilket har resulteret i en nedgang på 6% af årgang 2023 i forhold til sidste års vinproduktion. Hårdest ramt blev Gisborne, som mistede 43% af sine fuldmodne druer svarende til 8000 tons.
NZW har fået regeringsstøtte til at sende vinspecialister ud til de ramte vinproducenter, så de kan få råd og vejledning til, hvordan de retter op på skaderne i deres vinmarker.
Ifølge den newzealandske regering kommer skaderne på vinindustrien til at koste landet 13,5 milliarder NZD (cirka 55 mia. Kr.)


I Bordeaux var det især Merlot-druer som disse, der blev hårdt ramt af meldug. Foto: Wikipedia/Porao.

Fald i mængden af fransk vinDel på Facebook

Det franske landbrugsministerium er kommet med en tidlig vurdering af landets vinproduktion årgang 2023. Ifølge den vil produktionen af fransk vin falde med 2% til 45 millioner hektoliter, sammenlignet med årgang 2022.
Alligevel spås Frankrig til at indtage førstepladsen, som verdens største vinproducent foran Italien og Spanien, hvor ekstrem hede og tørke har reduceret mængden af høstede druer.

Gynger og karuseller


Men bortset fra det, så er det gynger og karusseler, når det gælder de enkelte franske distrikter. Fx forudsiges Bordeaux at producere den mindste årgang vin i de sidste seks år, hvilket ikke mindst skyldes et kraftigt angreb af meldug. Hele 90% af distriktets vinstokke blev mere eller mindre angrebet, og hårdest gik det ud over Merlot-druerne.
Til gengæld forventes det, at årgang 2023 bliver den største i både Bourgogne og Loire i de sidste ti år. Også i Champagne kan man glæde sig over en usædvanlig stor høstmængde druer, mens Frankrigs største vindistrikt, Languedoc-Roussillon, vil fremstille 8% mindre vin end sidste år. Ligesom i Italien og Spanien er årsagen udbredt tørke, der har medført, at druerne er mindre end normalt.


App'en "When Wine Tastes Best" fortæller, hvornår på dagen, eller hvilke dage i ugen, det er bedst at nyde sin vin.

Vin, rod- og frugt-dageDel på Facebook

Ifølge biodynamikken følger alt i naturen en rytme, der er afhængig af Månens og planeternes faser. Og hvis man som vinproducent vil følge de biodynamiske principper til punkt og prikke, skal man derfor beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året.
Opskriften på, hvilke dage, der egner sig bedst til hvilke arbejdsprocesser, finder man i en særlig Måne-relateret kalender, udført af Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun for mere end 50 år siden.
Kalenderen inddeler året i frugt-, blomster-, blad- og rod-dage, som igen har forbindelse til Månens cyklus, og disse dage skulle ikke kun have betydning for arbejdet i vinmarken men også for, hvordan en vin smager.
Er det en rod-dag, bør man ifølge Thun lade vinflasken ligge på vinreolen, da vinen ikke vil smage specielt godt. På frugt- og blomsterdage derimod vil den selv samme vin smage særdeles glimrende.

Et newzealandsk forsøg


Forskere rundt om i verden har udført forsøg, der viser, at forskellig slags musik og farver påvirker den måde, vi opfatter en vins smag på.
Også omgivelserne, stemningen og ens humør har betydning. De fleste har sikkert prøvet en kold dansk vinteraften at åbne en flaske af den dejlige vin, de nød på en bakketop en sommerdag i Provence - tvivlen melder sig, om det nu virkelig også er den samme vin ...
Men kan det virkelig passe, at vin skulle smage godt eller mindre godt afhængig af Månens cyklus? Et hold newzealandske forskere har i sin tid undersøgt, om påstanden holder vand.

Bedømte vinene to forskellige dage


Forskerne lod 19 professionelle newzealandske vinsmagere smage tolv forskellige rødvine på Pinot Noir på henholdsvis frugt- og rod-dage. Forsøgspersonerne fik intet at vide om formålet med smagningen, men blev kun bedt om at bedømme hver vin fire gange i alt fordelt på to angivne dage - der selvfølgelig var henholdsvis en rod-dag og en frugt-dag.
Bedømmelsen foregik ved pointgivning til blandt andet duft, smag, fylde og kvalitet samt en beskrivelse af helhedsindtrykket af hver enkelt vin.
Smagningerne fandt sted i et neutralt rum, ligesom forskerne noterede sig forskelle på vind og vejr de pågældende to dage - begge dele for at minimere påvirkningen fra ydre faktorer.
Vinene blev også udsat for en kemisk analyse på såvel frugt- som rod-dagen, for at undersøge, om der skulle være små udsving i syreniveauet og indholdet af fx fruktose og glukose afhængig af Månens cyklus - hvilket der ikke var.

Større forskelle samme dag


Intet i resultatet af den newzealandske undersøgelse tydede på, at en vin skulle smage bedre eller anderledes på en frugt-dag end en rod-dag. Faktisk var der hos nogle af forsøgspersonerne større forskel på pointgivningen ved de to smagninger én og samme dag end ved smagningerne de to forskellige dage.
Undersøgelsen satte ekstra gang i den verserende diskussion omkring rod- og frugt-dagenes påvirkning af vinens smag. Skeptikerne er stadig talrige, men der er også mange, der har taget teorien til sig.
Hos fx de britiske supermarkedskæder Tesco og Marks & Spencer tror man på det og følger den biodynamiske Måne-relaterede kalender, når der skal indkaldes til smagninger af nyindkøbte vine.
Hvis man selv har lyst til at eksperimentere, kan man downloade Maria Thuns app ”When Wine Tastes Best”. Her får man det fulde overblik over, hvilke dage vin skulle smage godt eller skidt, og så er det jo bare at prøve sig frem og se, om man vil give den Måne-relaterede kalender ret.


Plakaten med de mange "vin-døre". Man har i alt kortlagt 150 af de små nicher i Firenze. Foto: Mike Putnam.

Fin plakat med "vin-døre" Del på Facebook

Vi har tidligere fortalt om Firenzes mange ”vin-døre” (buchette del Vino), der dukkede op for omkring 500 år siden. Dengang havde mange af Toscanas vinproducenter deres fornemme huse inde i byen, mens vingårdene lå ude på landet.
I Firenze solgte producenterne deres vin i kander og flasker til byens borgere. Og det skete direkte fra deres ejendomme og via de små nicher i gadeplan.
Man kan stadig gå på jagt efter vin-dørene i Firenzes husmure – dog skal man ikke længere regne med at få stukket en kande vin ud gennem hullet. De fleste af nicherne er i dag blændede.
En amerikansk fotograf, Mike Putnam, har foreviget de mange vin-døre i en flot plakat, som man kan købe via hans hjemmeside. Prisen er afhængig af det format man ønsker.

Kommentarer til "mobil-manien" Del på Facebook

I sidste uge nævnte vi, hvordan stadig flere restauratører i det store udland forsøger at komme mobil-manien til livs. De er trætte af gæster, der sekundet efter de har bestilt maden, griber mobilen og først slipper den igen, når de er færdige med måltidet.

Restauranterne tilbyder fx gæsterne gratis vin eller rabat på regningen, hvis de afleverer telefonen ved indgangen. Telefonerne bliver låst inde og først leveret tilbage til gæsterne, når de går.
Vi spurgte VinAvisens læsere, hvad de mener om den slags – om restauranternes tiltag er ok, eller om det er at gå for vidt.
Hans-Erik Andersen skriver, at han finder ideen god og personligt vil foretrække en sådan restaurant/spisested.
Helge Pedersen istemmer: - Det er en rigtig god idé "væk med mobilen", bør også gælde, når man er gæst og selvfølgelig også derhjemme.

Vil virke anmassende


John Larsen synes ligeledes, at et tiltag mod mobiltelefoner er fint. Og han tilføjer:
- Hos et flyselskab kan man nu booke sæder i en del af flyet, hvor der ikke bookes til børn. Der findes både hoteller og restauranter hvor børn er udelukket.
- Så hvorfor ikke restauranter, hvor mobilen skal være i fly-mode?
Stort set alle de læsere, der har skrevet til os (og tusind tak alle bidragene), er enige i, at det er ok, at der sættes ind over for mobil-manien. Dog har vi også fået enkelte divergerende kommentarer – blandt andet fra Kasper Mogensen:
- Som gæst i en restaurant vil jeg synes, det er lidt anmassende at blive opfordret til at aflevere min mobiltelefon – også selv om der lokkes med gulerødder af en eller anden slags.
- Jeg sidder selvfølgelig ikke og snakker i telefonen, mens jeg spiser, men kan fx godt lide at tage billeder af maden og poste dem – hvilket jo kun er reklame for restauranten!
- Til gengæld har jeg været ude for, at der blev talt kolossalt højt (ikke i telefon) ved bordet ved siden af, hvilket var ret generende.


Fra filmen på YouTube.

Landsby oversvømmet af rødvinDel på Facebook

I den lille portugisiske by São Lourenco do Bairro fik byens circa 2000 indbyggere sig for få dage siden en ordentlig overraskelse.
Som lava fra en vulkan strømmede store mængder rødvin ned fra bakken bag byen og forvandlede gaderne til røde floder.
Vinen kom fra et vineri på toppen af bakken, efter at to store udendørs ståltanke med i alt 2 millioner liter rødvin - svarende til cirka 2,7 mio. flasker - var kollapset.

Årsagen ukendt


De store mængder rødvin havde fuld fart på og forårsagede skader på bygninger og andet materiel. Den største frygt var dog, at vinen skulle ende i floden Cértima og forårsage en miljøkatastrofe. Men det lykkedes heldigvis det lokale brandvæsen at dræne vinen og transportere den væk.
Det er destilleriet Levira, der ejer vineriet, og som efterfølgende har gjort en stor indsats for at rense gader og bygninger.
Hvad der fik de to tanke til at kollapse, er endnu uvist.
En lille film på YouTube viser, hvordan rødvinen fosser ned gennem landsbyens gader.


En Cabernet-vinstok angrebet af Grapevine Leafrole. Foto: www.agric.wa.gov.au.

Svært at opdage sygdommenDel på Facebook

En af de mest frygtede vinmarkssygdomme er Grapevine Leafroll, som spredes af mellus. Typisk går der et godt stykke tid, fra en vinstok er blevet angrebet, til man kan se de første symptomer. Når man opdager disse spæde symptomer på bare nogle få vinstokke, går man selvfølgelig straks igang med at kortlægge udbredelsen af sygdommen. Det kræver både en grundig gennemgang af flere partier vinstokke i marken og diverse analyseprøver.
Men det er stadigvæk svært at kortlægge omfanget af virussen, da man som nævnt ikke kan se symptomerne lige med det samme. Sådanne undersøgeler tager også tid, og før man har samtlige resultater i hus, kan virussen have bidt sig så godt fast, at en større mængde - eller måske en hel vinmark - skal rives op ved rode. Der findes nemlig intet middel mod Grapevine Leafroll.

En hjælpende hånd fra NASA


Nu har NASA for første gang med succes anvendt en teknologi, der kan afsløre et angreb på en vinstok, før symptomerne er synlige for det menneskelige øje.
Det drejer sig om airborne imaging spectroscopy, hvor der tages kalibrerede billeder fra et fly i meget stor højde og ved hjælp af en sensor og infrarødt lys. Teknologien kan dog ikke vise, om en vinstok er inficeret med 100% sikkerhed - dog med 87%, hvilket jo er ganske fint. Forsøgene blev udført over i alt 15.095 hektar vinmarker i Californien.
Man kan læse mere om NASA’s forsøg med teknologien anvendt på vinmarker i tidsskriftet Phytopathology.

Hvorfor er de lavet af kobber? Del på Facebook

Morten Larsen har sendt os et godt spørgsmål, som vi gerne vil gøre lidt ud af her på Den Stærke Side.

Han skriver følgende: - Til destillering af whisky, cognac og anden spiritus bruger man store kedler, såkaldte potstills. De er lavet af kobber, men hvorfor netop kobber? Og laver man stadig kedlerne af kobber? Hvorfor bliver det i øvrigt ofte fremhævet, at det er håndhamret kobber?
Når man for flere hundrede år siden lavede de første kedler af kobber, var det uden tvivl, fordi dette metal er nemt at banke ud som plader og nemt at forme. Og når man har holdt fast ved kobberet lige siden, så skyldes det, at kobberet fjerner svovlbaserede stoffer, som vil give destillatet en uheldig bismag.
Moderne potstills er af og til lavet af rustfrit stål, men de er stadig forede med et lag kobber. Dette lag nedbrydes af de stoffer, som kobberet fjerner, og kedlerne må derfor repareres hvert ottende år.
Når man ligefrem nævner, at kedlerne er lavet af håndhamret kobber, er det for at få det hele til at lyde lidt mere romantisk og gammeldags. Men metal kan nu engang formes ved at blive hamret, så mere er der ikke i det.


Fontæne som punchebowleDel på Facebook

Nu, hvor aftenerne bliver køligere, var det måske en god idé at samles om en stor bowle med varm punch.
Det gjorde man i gamle dage, og nogle gange var bowlen ekstra stor - som fx til et selskab, som den britiske admiral Edward Russell holdt i 1694. Her forvandlede han en stor marmorfontæne til en midlertidig punchebowle med en punch, der ud over masser af spiritus, vin, vand, sukker og krydderier indeholdt 2500 citroner, der var skåret i skiver.
Punchen blev serveret til selskabets 6000 gæster af en dreng i en lille båd, der roede rundt i fontænen.

4000 liter punch


Edward Russells punchebowle er kun overgået af den, som det britiske eventfirma Bompass & Parr skabte i 2010 i samarbejde med cognacfirmaet Courvoisier.
Her blev et helt rum forvandlet til en kolossal bowle med 4000 liter af en til lejligheden skabt punch, der blev døbt The Emperors Shrub. Punchen indeholdt et helt ton Courvoisier cognac.
Inspireret af Russells punchebowle lod man nogle serveringsdamer sejle rundt på "både" udformet som skiver af citrusfrugter. Denne kolossale bowle, der selvfølgelig blev optaget i Guinness Book of Records, indeholdt punch nok til 25.000 personer.

Til gilde i puncheklubben


At drikke punch har været mest udbredt i England, men også herhjemme har drikken været et samlingspunkt for 1700-tallets borgerskab i København. Og den blev ikke mindst nydt i puncheklubberne, som der omkring år 1800 var hele fyrre af i hovedstaden.
Punchen blev typisk serveret i punchebowler, hvorfra den blev hældt i drikkekrusene. Der var mange forskellige opskrifter med navne som Kardinal punch, Biskop punch, ægge- og tepunch. Og hver punchetype havde sin særlige bowle.
De fleste punche indeholdt både vin og stærkere sager samt en god portion krydderier. Netop i 1700-tallet havde man via handelen med fjerne lande fået adgang til en række eksotiske krydderier.
I puncheklubberne diskuterede man, læste eller samledes om punchebowlen og sang puncheviser – der som regel var skrevet af klubmedlemmerne selv.

Sprang op i lygtepælen


Det gik ofte livligt til i puncheklubberne. Mange af datidens førende kulturpersonligheder var medlemmer af sådanne klubber – blandt andet forfatteren Adam Oehlenschläger. Han havde stor appetit, når det gjaldt punch, og efter en festlig aften i sin puncheklub sprang han op i en lygtepæl og udbrød, at han ville studere astronomi. Københavns vægter havde de største vanskeligheder med at få ham ned igen.
Med håbet om, at ingen af VinAvisens læsere ender oppe i en lygtepæl, vover vi at henvise til en opskrift fra 1700-tallet på Herregårdspunch – der lyder rigtig dejlig og varmende.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Marie Cecilie Von Ahm.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Marie Cecilie Von Ahm (f. 1980) er født og opvokset i Danmark, men siden 2006 har hun været bosat i Barcelona. Herfra driver hun sit eget konsulentfirma, VonAhm Consulting SL, der tilbyder diverse konsulenttjenester indenfor strategi, salg, brand management og sourcing til både vinproducenter, -importører og andre vinvirksomheder globalt.
Hun er desuden medejer af den danskejede vingård “Binivista" på Mallorca, der drives som en meget innovativ medlemsklub for primært danske vinelskere.
Derudover har hun siden 2014 fungeret som "Specialist on the Global Wine Trade" for EBRD (European Bank of Reconstruction and Development) og var senest involveret i et længerevarende projekt for den største vinimportør i Ukraine. Dette projekt indebar blandt andet udviklingen af et innovativt loyalitetsprogram, e-handel samt nye butikskoncepter.
I 2016 og 2017 var Marie Ahm ansigt for og udvikler af Føtex vin-initiativ “Vores Egen Vinkælder” og producerede blandt andet en række sjove videoer, der stadig kan findes på Føtexs hjemmeside. Derefter fungerede hun som rådgiver for Nemlig.com i et par år, hvor hun hjalp med at få den gode vin i fokus og iscenesat sammen med mad.
I 2007 blev Marie Ahm - som den første dansker og kvinde nogensinde – permanent medlem af Le Grand Jury Européen og var ligeledes med-organisør af den prestigiøse vinevent “Villa de Este Wine Symposium”.
Hun er certificeret WSET The Diploma og tidligere medlem af organisationen for internationale vin- og spiritusskribenter, FIJEV (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du vin et des Spiritueux).
Hun har også arbejdet for den førende amerikanske vinskribent James Suckling og bidrog desuden i en årrække til FINE Magazines og danske Gastro.
Marie Ahm har interesseret sig for vin, siden hun var 15 år gammel. Vinens verden er hendes ét og alt – en passion, som hun beskæftiger sig med hver eneste dag både professionelt og privat. En såkaldt professionel vin-nørd, som hun ynder at betegne sig selv.
Oprindelig er hun uddannet akademiøkonom, og før hun startede som selvstændig i 2009, havde hun sin gang i flere virksomheder, hvor hun fungerede som blandt andet teamleder og eksportmanager.
Udover vin er kickboxing hendes store passion og hun lyder kælenavnet “the wine ninja” blandt venner.
Adresse: C/Bosc d’en Bruguera 11 B5, 00870 Sitges (BCN), Spanien. tlf.: (+34) 607671608, e-mail: marie@vonahm.com, Instagram: @vonahm
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
Albarossa er en lille blå drue med et tyndt skind. Foto: Piemonteland.it.

Hvad er det for en drue? Del på Facebook

I sidste uge anmeldte I en rødvin fra Coop på en drue, der hedder Albarossa. Kan i fortælle lidt mere om den, skriver Max Hansen?
Druen er sandt nok ikke så kendt. Den blev til i 1938 som en krydsning mellem Piemontes to store blå druer, Nebbiolo og Barbera. Det var drueavleren Giovanni Dalmasso i Veneto, der kreerede Albarossa, men det, han troede var Nebbiolo, har – via en DNA-test i 2009 – vist sig at være en meget gammel og ukendt fransk drue fra Ardèche med navnet Chatus.
Fejlen opstod, idet Chatus også kaldes for Nebbiolo di Dronero.
Fra og med 2001 har Albarosso været med på listen over de druer, der er egnet til dyrkning i Piemonte. Og selv om flere førende vinproducenter i distriktet kan se druens kvaliteter og har plantet den, breder den sig i dag kun over ganske få hektar vinmarker.
Albarossa giver dejlige krydrede rødvine, der har et stort gemmepotentiale.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Kai Andersen har taget dette billede fra den dramatiske Douro-dal i Portugal. Det er taget om efteråret lige uden for den lille stationsby Pinhão, hvor der var gang i høsten, bl.a. på vingården Quinta de la Rosa. Vi har tidligere her i VinAvisen bragt en serie postkort fra stationen i Pinhão. De kan ses ved at klikke her.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-755
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


755 Mosels stejle vinmarker i efterårshumør (foto © Pixabay/Tama66 ).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Sequeirinha, Douro DOC, Portugal, 2022, lav alkohol (12,5%)

En god hvidvin, der har en fin lille honningnote i duften. Smagen er fyldig og tør og med en fin krydring. Drik vinen til stegte kyllingeretter eller en god madsalat.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerneØ

Pinos 11, Bobal, Manchuela DO, Spanien, lav alkohol (13%)

64,95 kr., SPS Wine

En god, tør rosé med en dejlig frugtfylde og en lille fennikel-note i både duft og smag.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Faustino V Reserva, Rioja DOC, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

104,95 kr., pris på tilbud indtil 28. september: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

50 kr. (på tilbud) for så dejlig en rødvin er et rent kup. Det er en vin i balance med stor fylde og moden frugt i duft og smag, noter af vanilje, en fin krydring med en anelse ren lakrids og en god syre til mad. Eftersmagen er lang og blød. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjerne

Mancinello, Tagaro, Nero di Troia, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119 kr., pris ved 6 flasker online: 89 kr., Skjold Burne Online

En krydret frugtduft efterfølges af en meget fyldig og koncentreret smag af modne mørke blommer og sort peber. En dejlig rødvin - dog med et lille alkoholbid til slut, som koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cinquenoci, Tagaro, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119 kr., pris online ved 6 flasker: 89 kr, Skjold Burne Online

Syltede blommer og aromatisk te møder næsen, mens smagen er fyldig og silkeblød, kompleks og med en fin frugtsødme samt koncentreret hyldebær i den lange eftersmag. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

HandCraft Artisan Collection, Pinot Noir, Californien, USA, 2021, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 28. september: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Til tilbudsprisen på 59 kr. er dette en dejlig Pinot-vin med en fin duft af skovjordbær. Smagen er fyldig og fint krydret med en behagelig frugtsødme og et lille bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pelisa, Monchiero Carbone, Barbera, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2022, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Barbera er charmetrolden blandt Piemontes druer. Dens vine er imødekommende og let drikkelige - og det gælder også denne glimrende og meget harmoniske rødvin. Modne mørke kirsebær præger både duft og smag - i forening med en tilpas tørhed og en god syre til lidt fede retter.

stjernestjernestjernestjerne

Zisola, Nero d'Avola, Sicilia Noto Rosso DOC, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 28. september: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Noto er en lille siciliansk appellation, der nok er mest kendt for sine hvidvine på Moscato-druen. Men der fremstilles også rødvin på Nero d'Avola som denne gode vin, der dufter af syltede kirsebær og har en intens, kraftig og lidt lukket smag af mørke bær. Vinen har godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niersteiner Rosenberg Trocken Reserve, Turm Glück , Pinot Noir, Rheinhessen, Tyskland, 2020, middel alkohol (13,5%)

Dette er Pinot Noir i topgear. Den har alle druens kendte karaktertræk - mild frisk frugt, blåbær, saftighed og fine krydrede noter. Derudover har den en dejlig stor fylde, en silkeblød tekstur og en lang eftersmag med tilpas tørhed og bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pietradolce, Nerello Mascalese, Etna DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

275 kr., pris ved 2 flasker: 195 kr., Erik Sørensen Vin

En rødvin på den sicilianske drue Nerello Mascalese, der stammer fra vinstokke dyrket på vulkanen Etnas nordlige skråninger. Det er en elegant rødvin med moden frugt og strejf af eukalyptus i duften, og med en fint krydret tør smag med en anelse tanniner til slut.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conceito Ruby, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Portvins-typen Ruby er en ung portvin, der er kendt for sin sødme og relativt frugtrige karakter. Til 75 kr. ved 6 flasker er dette en dejlig - og interessant - portvin. Farven er dyb rød, og der er frisk frugt i næsen - især mørke kirsebær. Smagen er dyb og koncentreret med forfriskende noter af ren lakrids, eukalyptus og pebermynte, der giver modspil til sødmen.

stjernestjernestjernestjerne

Conceito Tawny, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

En god portvin - og en klassisk Tawny med duft af mørke rosiner og med en fyldig, blød og sød smag med et tilpas bittert bid til slut.