Hvem bestiller vinen og betaler regningen?
Man skulle måske tro, at det i dag lige så ofte er kvinden som manden, der bestiller vinen og betaler regningen i en restaurant. Men sådan er det i hvert fald ikke i Frankrig. Det viser en undersøgelse udført for ZenChef – et firma, der leverer softwareløsninger til restaurantbranchen.Et repræsentativt udvalg af 1525 franskmænd over 18 år har udfyldt et onlineskema med en række spørgsmål om, hvilke roller de indtager, når de gæster en restaurant med en ledsager af det modsatte køn.
Manden tager føringen
Nogle af spørgsmålene går på en ”første date”, andre henvender sig også til etablerede par.
Svarene varierer en del alt efter, om de kommer fra unge eller ældre deltagere, kvinder eller mænd. Jo ældre, deltagerne er, desto mere hælder de til, at det er manden, der tager føringen hele vejen igennem restaurantbesøget.
Nedenfor bringer vi en række af svarene, mens undersøgelsen, hvor der er langt flere detaljer, kan læses i sin helhed (på fransk) ved at klikke her.
Og gad vide, om det forholder sig lige sådan i Danmark, når det gælder restaurantgæster... Vi modtager gerne input, fakta og kommentarer på info@vinavisen.dk.
9% af kvinderne godkender vinen alene
* 54% af de mandlige deltagere i undersøgelsen mener, at det er manden, der skal åbne døren til restauranten for kvinden og så selv følge efter. 53% af de kvindelige deltagere er af samme holdning.
* 46% af mændene tilkendegiver, at det er dem, der smager på den bestilte vin, mens kun 9% af kvinderne ytrer, at de typisk godkender vinen. Kun 27% af deltagerne deler opgaven.
* Ved en første date mener 60% af deltagerne, at det bør være manden, der anbefaler og reserverer plads i restauranten.
* 33% af de adspurgte mener, at det er helt normalt, at kvinderne får overrakt et menukort uden priser på retterne (mænd: 40%, kvinder: 27%).
* Når det gælder betaling af regningen mener 65% (mænd: 72%, kvinder: 59%), at det er naturligt, at manden tilbyder at betale. Måske lidt overraskende mener hele 60% af de unge mænd mellem 18 og 24 år, at de bør komme med tilbuddet.
* Deltagerne blev også spurgt, om de valgte kød eller fisk, sidste gang, de var på restaurant - hvilket jo også har betydning for vinvalget. Her svarer 63%, at de valgte kød, mens 29% valgte fisk (kvinder: 36%, mænd: 23%).