Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 6, 2024



Et eller andet sted i Riyadh, som huser 7 mio. indbyggere, bliver der åbnet en enkelt vin- og spiritusforretning. Foto: Wikipedia/
Fahadharbi.

Første vin- og spiritusforretning i Saudi ArabienDel på Facebook

I Saudi Arabien er al nydelse af alkohol forbudt, og hvis man som udlænding bliver grebet i at drikke et glas vin eller spiritus, risikerer man at blive udvist af landet. Og hvis man er indbygger i det muslimske land, ender man som regel i fængsel eller bliver offentligt pisket.

Men Saudi Arabien vil samtidig rigtig gerne tiltrække flere turister og vestlige investorer – og her kan blandt andet denne anti-alkoholpolitik godt virke lidt afskrækkende. Så nu åbner kongeriet ifølge den amerikanske nyhedskanal CNBC for første gang en vin- og spiritusforretning.
Forretningen kommer til at ligge i Saudi Arabiens hovedstad Riyadh, og den skulle efter sigende blive meget velassorteret. Men nu skal man ikke tro, at man bare kan komme ind og købe sig et par flasker god vin.

Forbud mod mobiltelefoner


Forretningen er nemlig ikke for alle og enhver men kun for udenlandske diplomater. Og før man overhovedet kan købe en flaske, skal man godkendes via en app med navnet Diplo.
Når man er godkendt, kan man ikke bare købe los, men får tildelt en månedlig kvote. Hvor mange flasker, kvoten omfatter, melder historien ikke noget om.
Det er desuden forbudt at have sin mobiltelefon med ind i forretningen, idet man ikke ønsker, at der bliver delt billeder af de mange flasker på de sociale medier.
Åbningen af forretningen kan være det første lille bitte skridt ad en vej, der ad åre kan føre til en åbning af alkoholsalg til ikke-muslimer i hoteller og restauranter.

Bar for champagne og desserter


Som det har været beskrevet af flere medier, har Saudi Arabien planer om at opføre en kæmpestor ny by, Neom, der vil kunne huse 9 millioner mennesker. Her vil det naturligvis heller ikke være tilladt at drikke alkohol. Men på øen Sindalah i Rødehavet et lille stykke uden for Neom, vil der blive anlagt en større luksusresort. Og her vil der, ifølge de planer, Wall Street Journal, har set, blive plads til en vinbar, en cocktailbar og en bar med champagne og desserter. Det anses for ok, da øen jo ikke er en del af det saudiarabiske fastland.
Ved at klikke her kan man se en videofilm over luksusresorten og dens mange faciliteter. Der er dog ikke skyggen af et glas champagne eller en cocktail – i fremtidsvisionen drikker gæsterne kun te og kaffe…


La Tour d'Argents vinliste er en gigantisk bog på 400 sider og 8 kilo. På grund af vægten bliver den rullet ind til bordene på en trolley. Foto: Wikimedia/Donatingpictures.

Har "mistet" flasker for 11 mio. kr.Del på Facebook

La Tour d’Argent åbnede i 1582 i hjertet af Paris, og gennem århundrederne har restauranten været gæstet af adskillige konger, kejsere og Hollywood-skuespillere. Billederne af en del af berømthederne kan man se i elevatoren, der fører én op til restauranten på sjette sal.

La Tour d’Argent har en stjerne i Michelinguiden, men restauranten er ikke mindst berømt for sin vinkælder, der med en beholdning på cirka 320.000 flasker er blandt verdens tre største. Kælderen rummer alt inden for legendariske vine fra blandt andet Bourgogne, Bordeaux og Rhône og årgange helt tilbage til før den franske revolution i 1700-tallets slutning.
For nylig foretog restauranten er lageroptælling af de mange flasker – og opdagede ifølge Le Parisien, at 83 fornemme flasker vin til en værdi svarende til 11 millioner kr. var forsvundet siden sidste optælling i 2020.

Bevogtet døgnet rundt


Det er en gåde, hvordan flaskerne, der blandt andet tæller vine fra det berømte bourgognehus Domaine de la Romanée-Conti, er forsvundet. Vinkælderen er bevogtet døgnet rundt, og der er heller ikke tegn på indbrud.
Men flaskerne kan jo ikke bare forsvinde som dug for Solen, så konklusionen må være, at de er stjålet - og denne verdens vintyve bliver også stadig mere udspekulerede. La Tour d'Argent har da også meldt sagen til politiet.
Hvis flaskerne var blevet solgt på auktion eller via almindelig handel, ville tyveriet være blevet opdaget, da samtlige flasker i La Tour d’Argents vinkælder er nummererede. Aftagerne må i så fald have været en eller flere private samlere, og tyveriet være bestilt.
Den samlede værdi af vin- og spiritusflaskerne i restaurantens kælder ligger på det, der svarer til cirka 210 mio. kr.

Mindre eksport af sydafrikansk vinDel på Facebook

Nye tal fra vinproducentforeningen Wines of South Africa viser, at eksporten af sydafrikansk vin faldt med hele 17% i mængde i 2023 sammenlignet med året før.
I alt blev der eksporteret 306 millioner liter vin, der omfatter såvel bulkvin som vin tappet på flasker.
Når det gælder værdien af den eksporterede vin sidste år, var der til gengæld en mindre stigning på 0,9% til 10 milliarder Rand (cirka 3,7 mia. kr.).
Til Storbritannien, der er det største eksportmarked for sydafrikansk vin, steg eksporten i værdi med hele 19% til 2,8 mio. Rand (cirka 1 mio. kr.), mens den til det næststørste marked, Tyskland, faldt med 6%. Også til det tredje største marked, Holland, var der et fald i eksporten på 3%.


Château Margauxs hvide andenvin, Pavillon Blanc Second Vin.

Femte vin i 500 årDel på Facebook

Rigtig mange vinhuse lancerer nye vine med et par års mellemrum. Sådan foregår det ikke hos 1. cru-slottet Château Margaux i Bordeaux – her er det lidt af en sensation, når den slags sker. Og det er netop sket med frigivelsen af hvidvinen Pavillon Blanc Second Vin.
Det er kun femte gang i løbet af de sidste 500 år, slottet lancerer en ny vin. Nyskabelsen er en andenvin til Pavillon Blanc, og årgangen er 2022.
Château Margaux er mest berømt for sine rødvine men har siden starten af 1700-tallet også fremstillet en hvidvin på Sauvignon Blanc, der først i 1920 fik navnet Pavillon Blanc.

Kun 8000 flasker


Hvidvinen har gennem de senere år vundet stigende berømmelse, og er blevet tildelt toppoint af flere anerkendte internationale vinskribenter.
Hos slottet går man også stadig mere omhyggeligt til værks, når det gælder udvælgelsen af druer – ofte ender det med, at man bruger under halvdelen af Sauvignon Blanc-høsten til Pavillon Blanc.
Og det er derfor, man besluttede sig for at lave en andenvin til hvidvinen på de mange tiloversblevne druer i stedet for bare at kassere dem.
Der er kun fremstillet 8000 flasker af andenvinen til verdensmarkedet, så prisen – der endnu ikke er opgivet – bliver sikkert rimelig høj. Men som det nu engang er med andenvine, der jo er lavet af de samme og stort set lige så gode druer som ”førstevinen”, vil man garanteret få rigtig god vin for pengene.


Dolia fra udgravningen af Ostia Antica, oldtidens romerske havneby lige uden for Rom. Foto: Wikipedia/AlMare.

Et bud på romernes vin Del på Facebook

At oldtidens romere holdt af vin er en kendt sag - både fra arkæologiske fund og fra samtidige tekster, der vidner om rene drikkegilder. Men hvordan den vin, de drak, blev fremstillet og smagte, hersker der en hel del debat om.
Nu er et hold forskere med Dimitri Van Limbergen fra universitetet i Ghent i spidsen kommet med et bud efter grundig granskning af tekster fra oldtiden, analyser af arkæologiske fund og studier af fremstillingsteknikker i Georgien. For ligesom georgierne i de sidste 8000 år har fremstillet vin i store nedgravede lerkrukker - såkaldte qvevri - er forskerne overbeviste om, at romerne anvendte lignende lerkrukker med navnet dolium (dolia i flertal).

Gravede krukkerne ned


Vi har ofte nævnt romernes amforaer - de tilspidsede lerkrukker, som anvendtes til opbevaring af vin. Men også i dolia, som er kæmpestore krukker, har man fundet rester af drueskind, og forskerne mener, at vinen er blevet udgæret i disse krukker. Og præcis som i Georgien har krukkerne også været gravet ned, så man kun har kunnet se den aller øverste del. Herved har man kunnet kontrollere temperaturen under gæringen.
Dolia’erne blev ifølge tekster fra oldtiden fremstillet af særligt dygtige kunsthåndværkere og af udvalgte lertyper, der kunne være med til at præge indholdet i krukkerne. Den endelige lerblanding gav en porøs skærv, der tillod en vis iltning af vinmosten.

Valnødder, æbler og karry


Mosten har også gennemgået en lang maceration (lagring sammen med drueskind og kerner) i kæmpekrukkerne. Desuden mener forskerne, at der har dannet sig et lag af flor på vinens overflade - nøjagtig som på visse sherry-typer. Og denne flor har været med til at give vinen en fin krydring.
Romerne skelnede ikke mellem rød- og hvidvinsfremstilling. De høstede og vinificerede bare en større mængde druer.
Ifølge forskerne har resultatet være en palet af vine i lidt varierende farvenuancer men med nogenlunde samme smagsprofil. Det har været mere eller mindre ravfarvede og let iltede vine med aroma som ristet brød, æbler, ristede valnødder og karry.
Man kan læse mere om forskernes undersøgelse i Cambridge University Press.


Mere om alkohol og hofleverandørerDel på Facebook

I uge 4 nævnte vi, at to danske foreninger opfordrede kongehuset til droppe betegnelsen kongelig hofleverandør, når det gælder leverandører af vin, øl og spiritus. Den slags virksomheder bør man ifølge foreningerne ikke give en sådan blåstempling og dermed anbefaling. Som man kan læse, var VinAvisen alt andet end enig med de to foreninger…

En af vores læsere, Nikolaj Winther fra Varde, har efterfølgende sendt os nedenstående gode input:

Da Mary nød et glas vin


- Jeg er klar over, at vinavisen ikke er et debatforum, men jeg er nødt til at give jer helt ret i, at det virker underligt, at det skulle være særlig problematisk, at virksomheder, som forhandler et bestemt - men helt lovligt - produkt, ikke skulle kunne blive udnævnt til hofleverandører.
- Og selvfølgelig skal offentligheden blande sig uden om, hvem der udnævnes. Det er ikke en umistelig ret at blive hofleverandør, det er et privilegium, som kan opnås og mistes igen, netop ud fra de kriterier omkring forretningsførelse, ordentlighed mv.
- I forhold til kongeparrets alkoholforbrug så mindes jeg, at dronning Mary, da hun var kronprinsesse, "formastede" sig til at nyde et glas vin, da hun var gravid med daværende Kronprins Christian. – Det skete, da hun var på en (fin?) restaurant under et besøg i Australien. Uha, uha.
- Jeg er helt enig i, at de (kongelige, red) kunne udvise mådehold i forbindelse med nydelsesmidler, hvad jeg sådan set også mener, dronning Margrethe gjorde – fx røg hun ikke tobak i offentligheden, efter det var blevet "forbudt" at ryge indendørs.


Foto: Wikipedia/Yozh.

Orange vin i Alsace Del på Facebook

Der er en stigende trend i disse år for orange vin. Det er hvidvin, hvor man lader druemosten gære med skindene. Mosten trækker både tanniner og farve ud af de grønne skind, og resultatet er en vin, hvis farve kan variere i en række lysere eller mørkere orange toner. Smagen har tanniner, og orange vin er da også blevet kaldt for hvidvinsdrikkernes rødvin.
I Alsace er der stadig flere vinproducenter, der laver skind-fermenterede vine, men hidtil har de ikke måttet sætte appellationsnavnet Alsace AOP på etiketten – det er forbeholdt de traditionelt fremstillede hvidvine.

Riesling-druen undtaget


I Alsaces vinproducentforening har emnet orange vin været under heftig debat, men nu er man ifølge den lokale radiokanal France Bleu Alsace omsider nået til enighed om, at denne type hvidvin skal omfattes af appellationen. Det betyder, at producenterne fremover kan sætte et AOP efter Alsace på etiketten. Dog skal det tydeligt fremgå, at druemosten er gæret med skindene, så forbrugerne ved, at der ikke er tale om en traditionel alsacisk hvidvin.
Vinen må være lavet på Gewurztraminer, Pinot Gris eller Muscat – men ikke på Alsaces mest berømte drue, Riesling.


De tre årgange af Tomorrow's Vintages med stadig mindre vin i flasken for hver årgang. Etiketten viser en illustration af Australien og et skrumpende vinmarksareal.

Årgang 2080 halvt fyldtDel på Facebook

Hvis den globale gennemsnitstemperatur øges med blot 2 grader, vil det ende med, at 56% af verdens nuværende vinmarksareal ikke længere vil egne sig til vindyrkning. Sådan lyder den dystre prognose ifølge det australske vinhus Ampersand Estates. Og prognosen er ikke grebet ud af luften men bygger på videnskabelige analyser fra blandt andet Columbia University.
Der er mange måder at gøre omverdenen opmærksom på, at der må skrides ind mod klimaændringerne, og den, vinhuset har valgt, må siges at skære budskabet ud i pap.
Ampersand har under mærket ”Tomorrow’s Vintage” fremstillet tre fiktive årgange af sin rødvin på Shiraz – 2040, 2080 og 2100. Flasken med den første årgang er fyldt med 86% vin, hvilket henviser til, at det er den procentdel af det nuværende vinmarksareal i Australien, der stadig vil være egnet til vindyrkning i 2040. Flasken med årgang 2080 er kun fyldt 56% op, mens det står helt galt til med årgang 2100, hvor kun 44% af det nuværende areal af vinmarker vil være egnet til dyrkning af vin. Hvis altså, der ikke skrides ind over for klimaændringerne her og nu!
Flaskernes etiketter viser ligeledes, hvordan Australiens vinmarksareal skrumper årgang for årgang.

Bevar den vilde natur


Ampersand har søsat denne vinøse kampagne i samarbejde med naturbevarelsesforeningen Wildlife Land Trust, og inde på vinenes egen hjemmeside kan man underskrive en aftale med foreningen om aldrig at anvende eller tillade anvendelse af miljøskadelig aktivitet på egen ejendom. Det fælles budskab er, at hvis man ødelægger den vilde natur og biodiversitet, skruer man op for den globale opvarmning og risikerer dermed en dag slet ikke at kunne fremstille vin i Australien.
De delvist fyldte vine bruger Ampersand i øjeblikket til en række events, hvor der gøres opmærksom på klimakampen. Men de australske forbrugere kan også købe fyldte flasker af vinene i udvalgte forretninger.


Netop nu høstes der druer i Sydafrika. Her er det nyhøstede Sauvignon Blanc-druer hos Jordon Wine Estate i Stellenbosch. Foto: Sauvignon Blanc SA.

Stor succes for Sauvignon Blanc Del på Facebook

Chenin Blanc er med 18% af det samlede vinmarksareal stadig Sydafrikas førende grønne drue. Men det varer ifølge Vitisphere måske ikke ved. Arealet er krympet gennem de senere år, og en del af den Chenin Blanc-vin, der fremstilles, bliver i dag destilleret til brandy.
Når det gælder popularitet, er druen nemlig blevet overhalet indenom af en anden grøn drue, Sauvignon Blanc.
I 1981 bredte denne drue sig over knap 400 hektar sydafrikansk jord - i 2023 lød tallet på 10.000 hektar, hvilket svarer til 11% af landets vinmarksareal. På en af VinAvisens rejser til Sydafrika i 2006, var der stadig langt imellem, at der blev skænket en Sauvignon Blanc-vin i glassene.

Mest populære drue


Selv om Chenin Blanc stadig har førertrøjen på, når det gælder det største markareal, så er de sydafrikanske Sauvignon Blanc-vine i dag de mest populære. I 2022 blev der i Sydafrika drukket 14 millioner liter hvidvin på druen - og eksporteret hele 68 mio. liter, hvilket overgår tallene for samtlige andre sydafrikanske hvid- og rødvine.
Stadig flere producenter planter Sauvignon Blanc - og eksperimenterer også med druen, blandt andet via fadmodning af vinene. Druen har også sin egen forening, Sauvignon Blanc SA.

Der skal flere penge til Del på Facebook

Der er krise i den franske vinindustri. Et dalende vinforbrug blandt franskmændene og en nedgang i eksporten har resulteret i en overproduktion af vin. Som tidligere nævnt har den franske regering taget hul på projekt nedlægning af vinmarker i Bordeaux, ligesom den med hjælp fra EU-midler har kunnet øremærke 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kr.) til krisedestillering af vinsøen.

Men det er ikke nok til at afhjælpe krisen, lyder det fra de berørte vinproducenter, og især i den sydlige del af landet breder urolighederne sig. Her kæmper man også mod konkurrencen fra billig spansk vin, der bliver fragtet ind over grænsen og solgt i de franske supermarkeder.

Yderligere milliarder på bordet


Demonstrationer og vejblokader er nærmest blevet dagligdagskost, ligesom nogle af de vrede producenter har læsset lad af ildelugtende kogødning af foran myndigheds-bygninger.
Det franske landbrugsministerium har indset, at der må yderligere penge på bordet og har derfor nu lanceret en akut ”nødhjælps fond” på 80 mio. euro (cirka 596 mio. kr.) til hjælp til de hårdest ramte vinproducenter. Derudover har man afsat 150 mio. euro (cirka 1 mia. kr.) i en såkaldt ”gen-etableringspulje”. Den er målrettet de stadig flere franske producenter, der ønsker at nedlægge deres vinmarker og starte på en frisk med andre afgrøder – og som i den forbindelse har brug for en økonomisk håndsrækning.
Berry Bros. & Rudd giver med denne illustration et kig ind i den nye spiritusforretning, der - ligesom vinforretningen - kommer til at ligge i St James’s Street i London.

Et smugkig ind i den nye forretning Del på Facebook

I uge 25 sidste år nævnte vi, at Storbritanniens ældste forretning for fornemme vine, Berry Bros. & Rudd (BBR) i London, ville åbne en ny forretning, der udelukkende vil have spiritus på hylderne. Nu er der nedtælling til åbningsdagen, som vil finde sted i løbet af april, og som en appetitvækker har BBR offentliggjort en digital illustration af en del af interiøret i den nye butik, hvis navn ganske enkelt er Spirits Shop.

Der vil være mere end 900 forskellige spiritusser at vælge imellem – og det er vel at mærke flasker i den fine (og dyre) ende af skalaen.
Butikken vil også med jævne mellemrum byde på smagninger og andre events.
De flasker spiritus, som i øjeblikket findes i den gamle forretning, vil blive flyttet til den nye og dermed efterlade plads til, at vinsortimentet kan udvides.

Svær tid for Rémy CointreauDel på Facebook

Det seneste år har ikke været værd at skrive hjem om for Rémy Cointreau. Den store franske familieejede spiritusproducent har haft en markant nedgang i salget i ind- og udland. I de første ni måneder af 2023 lå firmaets salg 957 millioner euro (cirka 7 milliarder kr.), hvilket var et fald på 22,7% i forhold til samme periode året før. Det er især salget af cognac, det kniber med - her lød nedgangen på hele 34%. Rémy Cointreau skyder blandt andet skylden på et svigtende salg hos den ellers store aftager USA. Firmaet forventer, at salgspilen vil fortsætte nedad i 2024 med en reducering på yderligere cirka 20%. Der må selvfølgelig gøres noget for a rette op på skuden, og Rémy Cointreau har da også ifølge The Drinks Business planer om at skære ned på de generelle omkostninger med 100 mio. euro (cirka 745 mio. kr.), ligesom udgifterne til marketing - især dem til cognacsektionen - vil blive reduceret markant.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


David Peppercorn.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

David Peppercorn (f. 1931) er en af verdens førende autoriteter, når det gælder Bordeaux-vin. Det var dog ikke vinens men kunstens verden, der i første omgang havde hans store interesse, hvilket - da han var 22 år gammel - mundede ud i en uddannelse som Master of Arts ved Cambridge University.
Men David Peppercorn havde også en spirende interesse for Bordeaux-vin, sugede viden til sig og fik sig efterhånden en stadig større samling smagenoter. I slutningen af 1950’erne begyndte han for alvor at markere som en specialist i vinene fra det franske distrikt, og sideløbende studerede han vin generelt ved Institute of Masters of Wine i London. I 1962 tog han den højeste eksamen inden for vin, man kan erhverve sig, og blev hermed Master of Wine.
Samme år fik han job som indkøber hos I.D.V. (International Distillers & Vintners), et stort britisk distributionsfirma for vin, øl og spiritus. Han blev på posten indtil 1979, hvor han valgte at blive selvstændig vinimportør med firmaet French Wine Farmers.
Men det er frem for alt via sine mange artikler og bøger, at David Peppercorn har vundet anerkendelse verden over. Blandt bøgerne - hvoraf de fleste omhandler Bordeaux-vin - kan nævnes The Wines of Bordeaux, The Simon & Schuster Pocket Guide to the Wines of Bordeaux, Mouton-Rothschild 1945, The Wine to End All Wars og Great Vineyards and Winemakers.
Han er også kendt for sin store interesse for Bordeauxs klassifikationer - og for sin skarpe kritik af 1855-klassifikationen. Det er den klassifikation, der omfatter 61 vinslotte i Médoc, som er udvalgt på basis af deres salgspriser og inddelt i fem kvalitets-grupper - eller Grand Crus.
Ofte har han fremhævet det uretfærdige i, at visse top-vine er udeladt fra klassifikationen - som fx Château La Mission Haut-Brion, der efter hans mening burde bære den fineste betegnelse, Premier Cru, på etiketten.
David Peppercorn har også holdt vinforedrag verden over og har været dommer i konkurrencen Premier Concours International. For sin indsats for udbredelsen af kendskabet til fransk vin - og især til Bordeaux-vin - er han blevet tildelt ordren Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres af det franske kulturministerium.
Privat er han gift med en anden Master of Wine, Serena Sutcliffe - hvilket gjorde parret til det første MW-par på verdensplan. Han har også tre døtre fra et tidligere ægteskab.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Dyrker man vin i Uganda?Del på Facebook

Finn Frandsen har været på rundrejse i Uganda. Han så ingen vinmarker, men vil gerne vide, om der laves vin i det østafrikanske land.
Man har faktisk fremstillet vin i Uganda i de sidste Alligevel er der blevet dyrket vin i det afrikanske land i de sidste cirka 50 år - dog er der tale om en meget lille produktion. Og den konstante høje varme året rundt kan være et problem.
Vinplantens knopper går i hvile sidst på sommeren for at kunne klare overvintringen. For at knopperne skal kunne genvinde evnen til vækst, skal de - ligesom andre planter med knopper - udsættes for lave temperaturer, såkaldt ”chilling”. Hvor lave temperaturerne skal være varierer fra planteart til planteart, men generelt skal de ligge på mellem 5 og 8 grader. Chilling kan dog forekomme ved mellem 0 og op til 12 grader.

Nødvendigt med chilling-effekt


Hvis vinplanten ikke udsættes for chilling-effekten, vil knoppernes hvileperiode ikke blive brudt - hvilket medfører, at de ikke genvinder evnen til at vokse.
Men vin fremstilles der altså i Uganda, og vinstokkene dyrkes i højtliggende områder, hvor temperaturerne er køligere.
Den vin, der laves, stammer hovedsagligt fra det vestlige Uganda - fra områderne Kanungu, Kabale, Mbarara, Rukungiri, Kasese og Bushenyi - og den fremstilles af omkring 6000 vinbønder.
Vinproducenterne har også deres egen forening, Association of Wine Industries Uganda (AWiU).
Ved at klikke her kan man se en lille film om en vinbonde i Uganda.



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Vi har efterlyst billeder af ting og sager, som læserne har lavet af vinpropper, og vi har modtaget flere fine ideer, hvoraf den første, en vinkøler, blev bragt i uge 4.
Her er endnu en kreativ idé i form af en flot skammel, skabt af Ejgil Søndergaard Pedersen fra Herning.
Et imponerende arbejde, synes vi, der må kræve en del præcision.
Vores læser har ovenikøbet lavet flere af disse skamler, som ikke kun er dekorative, men som man også skulle sidde rigtig godt på.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-775
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


775 Vinmarkerne ligger ned til Längsees bredder i det østrigske Bergland (foto © Austrian Wine/WSNA).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Symfonie Brut, Champagne Édouard Prétrot, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

399 kr., pris ved 6 flasker: 339 kr., YouAndWine

Her er vi helt oppe at ringe. Det er en fuldstøbt champagne med fine små bobler, der holder i munden, en liflig og frisk æbleduft med strejf af lyst brød og en elegant og sprød smag med noter af grønne pærer og paradisæbler. Vinen er hver af de 399 kr. værd. Nyd den, som den er, eller til skaldyr eller sushi.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

ERA, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

49 kr., pris på tilbud fra 8. til 14. februar: 39 kr., 365discount

Til 49 kr. - og ikke mindst til tilbudsprisen på 39 kr. - er dette en ok mildt og imødekommende hverdags-hvidvin med en fin duft og smag af aromatiske æbler. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Feinherb, Weingut Landgraf, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (11,5%)

84,95 kr., pris på tilbud indtil 15. februar: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En alkoholmild hvidvin med en fin drueduft, der har en anelse petroleum. "Feinherb" står der på etiketten, hvilket angiver, at vinen har en fin sødme - uden på nogen måde at være sød. Riesling-druens naturlige friske syre giver vinen en god balance. Eftersmagen slutter med en lille honningnote. Drik vinen godt afkølet, som den er, eller til lette og ikke alt for søde desserter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stony Creek Winemakers Selection, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

95 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 75 kr., Skjold Burne

De for newzelandsk Sauvignon Blanc så kendte noter af kærlighedsfrugt stiger op fra glasset. Men de overdøver ikke - ej heller i den friske smag, hvor de suppleres af melon og nektariner. En helt igennem dejlig og delikat hvidvin, der vil egne sig fint til stegt laks eller lidt fede skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Ombre, Pinot Grigio, Venezie DOC, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

119 kr., på tilbud til 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

En imødekommende og let drikkelig hvidvin med en behagelig tørhed, god fylde og en kompleks frugtsmag, strejf af friske abrikos og en fin balance mellem frugtsødme og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Florian Mollet Roc de l'Abbaye, Sancerre AOP, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

269 kr., pris på tilbud: 179 kr., Kjær & Sommerfeldt

Mild melon og grønne æbler præger duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er tør uden at knase, med god fylde og igen med en liflig aroma af saftige æbler. En vin med forårsfornemmelser.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

First Cut, Haselgrove, Shiraz, Maclaren Vale, Australien, 2020, høj alkohol (14,5%)

En helt ok rødvin til de 80 kr. Den har god, blød frugt og et tilpas krydret bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta de S. Sebastião, Lisboa, Portugal, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En rigtig dejlig, vellavet og let drikkelig rødvin på druerne Syrah og Tinta Roriz. Her er lige dele moden bærfrugt og fine krydrede noter samt en lang og blød eftersmag med afrundede tanniner. En vin med en stor spændviddde til mad - prøv den fx til en krydret kyllingeret.

stjernestjernestjerne

Bodega y Viñedos Martín Berdugo, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2022, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 100 kr., Skjold Burne

En enkel og frisk rødvin med fin krydring samt en god syre til mad og et lille tanninbid til slut. Eftersmagen slutter lidt vel hurtigt. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering, så den lige når at åbne sig.

stjernestjernestjernestjerne

Villa Annaberta, Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud indtil 15. februar: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En god, åben og let drikkelig rødvin med moden frugt og en pikant krydret note - lidt à la maltbolsjer. En vin uden skarpe kanter - og en vin, der vil egne sig glimrende til en ekstra god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pont de Pierres, Domaine Durieu, Côtes-du-Rhône AOC, Frankrig, 2022, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Tørrede tranebær præger duften af denne rødvin, mens smagen er varm, bred, saftig og krydret med blandt andet allehånde og nelliker. En interessant og rigtig dejlig vin, hvis pris ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Solorca, Tinta del País, Ribera del Duero DO, Spanien, 2022, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Smile Marketing Group

De ni måneder på fad giver sig til kende med noter af eg, vanilje og chokolade i duften i den ellers bærrige duft. Smagen er fyldig og ualmindelig lækker. Med sin intense, bløde frugt, komplekse krydrede noter, rygrad, fine syre og lille tanninbid er dette en typisk og glimrende Ribera-rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Viramon, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 15. februar: 109 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Denne rødvin er et bevis på, at man kan få glimrende Bordeaux-vin til rimelige penge. Det er en imødekommende og blød rødvin med noter af modne solbær og med en fin krydring samt afrundede tanniner. Eftersmagen er lang og slutter med en anelse syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich Winemakers Reserve, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2020, middel alkohol (13,5%)

210 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 160 kr., Skjold Burne

En klassisk og rigtig dejlig Pinot Noir med saftig frisk bærmost, god fylde, en fin krydring og en lang, blød eftersmag af især blåbær. Drik den let afkølet, som den er, eller til lette, kolde kødretter. Flasken har skruelåg.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Bliss Sweet Sensations, Vinos Guerra, Palomino, Castilla y León, Spanien, lav alkohol (9%)

110 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 100 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin befinder sig i en flot blå flaske. "Semi dulce" (halvsød) står der på etiketten, og vinen har da også en god portion sødme. Men det er en meget enkel vin, hvis smag forsvinder hurtigt i munden.