Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39. 2011



Nyheder i uge 39, 2011

Læs uge 38.......Læs uge 37.......Læs uge 36

    ..............
    VinAvisens redaktion er ferielukket indtil den 11. oktober,
    men avisen udkommer naturligvis hver uge som sædvanlig.
    OBS! Søndag d. 2. oktober udkommer VinAvisen efter kl. 9.00.
    ..............








Høstbillede fra Bordeaux. Foto: CIVB.

God, men ikke fantastisk årgang
I Bordeaux er den ene årgang efter den anden blevet udråbt til århundredets årgang – og priserne for vinene fra de berømte vinslotte har hver gang fået et spark opad.
Det er stadig meget tidligt at sige noget om den nye 2011-årgang. De fleste vinproducenter er kun godt og vel halvvejs igennem høsten. Alligevel er der allerede begyndt at lyde små pip om den kommende vin fra såvel vinslottene som distriktets vinkonsulenter. Og faktisk tales der for en gang skyld om en god, men ikke stor årgang – noget, som flere producenter, stik imod hvad man måske skulle tro, er ret tilfredse med.

Muligt dyk i priserne
En vinslotejer, der gerne vil være anonym, har til Decanter udtalt, at Bordeaux har brug for en mere almindelig årgang, idet markedet ikke kan klare endnu en stor – og dermed ekstremt kostbar – årgang.
Det kan ifølge slots-ejeren føre til, at top-slottene lader priserne på 2011-årgangen dykke 20% eller mere i forhold til priserne for årgang 2010.
Også hos det franske vinkonsulentfirma Sovivins er man lettede over de første meldinger om høsten og den kommende vin. Herfra håber man, at en god, men ikke fantastisk årgang vil bringe Bordeaux tilbage til et realistisk prisniveau.


Champagne er en drue
En ny undersøgelse udført af den britiske afdeling af den internationale supermarkedskæde Spar sætter fokus på forbrugernes viden om vin. Kæden har stillet 2000 briter en række vinøse spørgsmål. Og man kan godt undre sig lidt over nogle af svarene. Her kommer et lille udpluk:
* 32% af de adspurgte forbrugere mente, at Champagne, Bordeaux og Sherry er navne på forskellige druer.
* 43% var overbeviste om, at jo ældre en vin er, desto bedre er den.
* 54% mente, at en vin rent faktisk indeholder fx ferskner og hindbær, hvis vinens smag på bagetiketten sammenlignes med disse frugter.
* 48% var ikke i tvivl om, at vin fremstilles ved at tilsætte vand til druemosten.
* 65% vidste ikke, at Chablis laves på Chardonnay-druer – hvilket man måske nok kan tilgive dem …
* 35% gik ud fra, at vine, hvor flaskerne er lukket med skruelåg, ikke er af nær så god kvalitet som dem med korkprop – noget, der jo er en myte, da nogle af verdens bedste vinhuse jo netop anvender skruelåg.



Indien – måske det nye Kina
I 2008 sløjfede Hong Kong alle importafgifter på vin, og det var gnisten, der tændte det eksplosive vinsalg ikke kun i Hong Kong og Macau, men også i det store kinesiske hovedland.
Hvis man i Indien gjorde noget lignende, vil det antænde en lige så stor eksplosion.
I Indien foregår vinsalget på samme måde, som når vi danskere køber en bil: Køber man i den store handelsby Mumbai en flaske vin, køber man fire flasker og forærer staten de tre. I Delhi får staten lidt mindre vin i flaskerne.
Alligevel har den voksende og rejsevante middelklasse taget vinen til sig, og i løbet af de sidste fem år er forbruget cirka fordoblet.
Og forbruget er stadig voksende, så der er et enormt potentiale for eksporten af europæisk vin – hvis altså bare de indiske afgifter sættes ned.


>33/09






Tony Laithwaite, hans hustru Barbara og vinmageren Jean-Marc Sauboua.

Den største sælger af vin pr. post
Hvem i hele verden sælger mest vin pr. postordre?
Det gør englænderen Tony Laithwaite. Forleden var han på besøg hos sin importør, Skovgaard Vine i Slagelse, og som det eneste danske medie blev VinAvisen inviteret til at møde ham.
Det blev til nogle meget hyggelige timer med ham, hans kone, Barbara, og den franske vinmager Jean-Marc Sauboua, der på Laithwaites vegne tager sig af alle de vingårde, det store firma samarbejder med eller ligefrem ejer.
Når man sidder med verdensmesteren i direkte salg af vin, er det naturligt at spørge, hvor stor han er.
– Spørg hellere Barbara, lød svaret, – hun står for tallene; jeg står for ordene.

Han sælger 40 millioner flasker
Laithwaites familieejede firma er stort. I alt er der cirka 1000 medarbejdere, og hvert år sender de 40 millioner flasker af sted til kunderne.
Også udvalget er stort – der er mere end 3000 forskellige vine at vælge imellem, idet nogle af de mere kostbare vine dog kun hjemtages i mindre partier.
Firmaet hedder – naturligvis – Direct Wines, og det er et imperium af vinfirmaer og vinklubber, som Tony Laithwaite siden 1969 har oprettet eller købt.
For blot at nævne nogle navne: Telegraph Wine, Natwest Wine Club, British Airways Wine Club, Warehouse Wines, Virgin Wines, Laithwaites Wines og Avery's.
Det sidste er et ærværdigt gammelt vinfirma, grundlagt i 1793; i dag er det et supermoderne postordrefirma.

Hvert år 100.000 nye kunder
At sælge pr. postordre er et spørgsmål om at have en database med en masse kunder, og det har Tony Laithwaite. I de forskellige klubber og forretninger er der tilsammen cirka en million.
– Selvfølgelig er der en vis udskiftning, siger Laithwaite. – På årsbasis skal vi hverve omkring 100.000 nye kunder. Altså cirka 10%. I nogle af klubberne er medlemmerne mere trofaste, i andre sker der en udskiftning af op til 30%.
For et par år siden talte man i Storbritannien om, at Direct Wines var begyndt at tabe pusten. – Men det er der rettet op på med nye medarbejdere på topposterne, siger Barbara Laithwaite. – Og vi har ikke mindst perfektioneret handelen via internettet. Her er der sket en kolossal udvikling.

Vil lære kunderne at nyde vinen
Laithwaite siger selv, at han ikke er nogen bogholdertype, og man tror ham. Hans mål er naturligvis at sælge vin, men han vil samtidig lære kunderne at nyde vinen og få et afslappet, ikke-nørdet forhold til den.
– Jeg er slet ikke interesseret i den del af markedet, hvor man sælger vine til kæmpehøje priser, som de slet ikke er værd, siger han.
I de senere år har han udvidet sit territorium med salg til blandt andet Tyskland og USA, og begge steder går det ifølge Barbara Laithwaite forrygende.
Kunne ægteparret også tænke sig at starte en vinklub i Danmark? – Nej, vi har jo allerede en pæn eksport til Skovgaard Vin i Slagelse.
Nogle af disse vine smagte vi under mødet med Tony og Barbara Laithwaite. Vi har tidligere i uge 39, 2010, smagt en række af de australske vine under et besøg af vinmageren Adam Hooper. I denne omgang koncentrerede vi os om vine under navnet "Le Grand Chai" (Den Store Vinkælder), som produceres på Laithwaites château i Bordeaux-distriktet Castillon. Dem er der stjerner til i denne uges smageliste nedenfor.






To dage i boblernes tegn
I 2009 fik denne verdens mousserende vin sit helt eget symposium, hvoraf anden udgave afholdes d. 1. og 2. november. Rammerne er Storbritanniens største vinhus, Denbies Wine Estate i Surrey, der ejer 107 hektar vinmarker, hvis druer lægger most til nogle af de bedste britiske bobler.
De to dage byder på foredrag om alt fra tekniske detaljer omkring fremstillingen af boblevine til markedsføring af mousserende vin og fremtiden for de britiske vine. Der vil også være et særligt foredrag om boblevine og klimatiske ændringer, ligesom der vil være en stor smagning af mousserende vine fra hele verden.
Såvel champagne som cava, spumante og prosecco vil blive taget under behandling.
Talerne kommer fra blandt andet Storbritannien, Frankrig, Spanien, Italien, Sydafrika og Brasilien – der gør sig stadig mere bemærket, når det gælder vinfremstilling.
Man kan læse mere om Sparkling Wine Symposium og købe billetter ved at klikke her.




En flok østrigske kvalitets-vine med de karakteristiske rødhvide kapsler.

Medvind i vinmarkerne
Østrigerne glæder sig over medvind i vinmarkerne. Sidste år oplevede de ganske vist en 40% mindre høstmængde, og eksporten er derfor faldet med 28% i mængde, men ikke desto mindre er indtægterne fra eksporten steget med 2%, idet gennemsnitsprisen pr. liter er øget fra 1,88 til 2,65 euro.
Dette markante prisspring opad skyldes, at østrigerne stille og roligt har fjernet sig fra at fremstille billige vine og satset på kvalitet.
Af samme grund drømmer de om, at de med en mere normal høstmængde i år vil kunne slå den gode rekord i 2012 og måske endda nå en literpris på 3 euro.
I 2003 eksporterede Østrig 83 millioner liter vin til i snit kun 0,81 euro pr. liter, og over 60 mio. liter var bulkvin på tankvogn, mens kun 23 mio. liter var tappet på flasker.
I år tyder meget på, at man vil eksportere 8 mio. liter som bulk og hele 46 mio. liter på flasker.






Vinhøst allerede i august
Fra Bourgogne melder man, at det i år kun er sjette gang siden 1700-tallets begyndelse, at vinhøsten er begyndt så tidligt som i august måned. Men det er bemærkelsesværdigt, at de tre af gangene ligger i vort århundrede.
Her er årstallene: 1719, 1822, 1893, 2003, 2007 og 2011.




I nyere tid har VinAvisen besøgt to græske vindistrikter og hver gang sendt en serie postkort – den ene om Peloponnes, den anden om Halkidiki.

Klemte grækere
Hvordan klarer græsk vin sig, mens landet læner sig op ad fallittens rand?
Ikke så godt. I mange år har de græske vinproducenter solgt 90% af deres flasker på hjemmemarkedet, og inden for det seneste år er dette salg faldet med mere end 40%.
Der laves jo mange virkelig gode vine i Grækenland, og den økonomiske klemme har nu fået en række vinhuse til at se på, om ikke de vil kunne eksportere nogle af dem.
Hidtil har grækerne ikke gjort noget særligt for eksporten. De har nøjedes med at sende vine til græske restauranter i udlandet, især i USA, hvor deres landsmænd i det fremmede måske knap nok har behandlet vinene efter fortjeneste og i hvert fald ikke har gjort nogen større indsats for at markedsføre dem.
Nu er grækerne gået i gang, og i 2010 steg eksporten til USA med 12% i forhold til 2009.

Se bare på Syditalien
Grækerne skulle have gode muligheder for at opbygge en god eksport. Se blot på, hvad der igennem de sidste ti år er sket med den italienske vin fra Puglia og Sicilien. Her har man strammet produktionen gevaldigt op og overbevist verden om, at syditaliensk vin er andet end billig bulkvin til doping af norditalienske vine.
Med sine mange hundrede spændende druesorter og en vinhistorie, der går 8000 år tilbage, vil Grækenland have en lignende mulighed.






Fra thai-mad til sherry-dyst
I uge 37 og 38 fortalte vi om Sherry- og Gastronomi-konkurrencen for kokke- og tjenerelever, der blev afholdt på Hotel & Restaurantskolen i Silkeborg.
I sidste uge afholdtes Copa Jerez (sherry-pokalen) – en konkurrence, hvor det ligeledes gælder om, hvem der kan skabe den bedste match mellem diverse retter og striben af forskellige sherry-typer. Men ved denne konkurrence er det makkerpar af færdiguddannede kokke og sommelierer, der dyster. Og det foregår på internationalt plan i Sherryens hovedstad Jerez de la Frontera.
Dette års danske hold bestod af køkkenchef Anton Eff og sommelier Henrik Yde-Andersen fra Restaurant Kiin Kiin – den eneste Thai-restaurant i verden med en Michelin-stjerne.

Bedste match mellem forret og sherry
Ud over Danmark deltog Tyskland, Holland, Belgien, Spanien og USA i årets Copa Jerez. Konkurrencen var inddelt i seks kategorier, og det blev værtslandet Spanien, der løb af med sejren i hele tre af dem og dermed – for første gang nogensinde i denne dyst – blev den suveræne vinder.
Men det danske hold klarede sig også flot med en vinderplads i kategorien ”Best Starter Pairing”- altså den bedste match mellem forret og sherry. Her havde Anton Eff lavet en delikat ret af blandt andet babymajs, kaviar og limeblade, hvortil Henrik Yde-Andersen havde valgt den tørre sherry Manzanilla Papirusa, Solera Reserva fra den anerkendte bodega Emilio Lustau.

Et stjernebestrøet dommerpanel
Niveauet er meget højt i denne konkurrence, og der skal da også noget til at tilfredsstille dommerpanelets forvente ganer. I år bestod det internationale panel blandt andet af Juli Soler, der er medejer af Spaniens mest berømte restaurant, El Bulli, den britiske vinskribent Jancis Robinson og den danske chefsommelier på Noma – verdens bedste restaurant – Pontus Elofsson.
Formålet med Copa Jerez er at vise de mange muligheder, der er for at anvende viften af sherry-typer som ledsagere til mad. Og bag konkurrencen står sherry-industriens styrende organ, Consejo Regulador Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla, eksportorganisationen Fedejerez og de respektive handelsafdelinger i udlandet – heriblandt den Spanske Ambassades handelsafdeling i København.




Køkkenchef Anton Eff fra Restaurant Kiin Kiin i København havde travlt i køkkenet på konkurrencedagen. Han kreerede blandt andet en forret med babymajs og kaviar, der sammen med en Manzanilla sherry vandt i kategorien ”Best Starter Pairing”.
Til højre ses Anton Eff sammen med den pr-ansvarlige ved den Spanske Ambassades Handelsafdeling, Angela de la Rosa, samt den danske dommer Pontus Elofsson fra Restaurant Noma.
Sommelieren på det danske hold, Henrik Yde-Andersen, kom ikke med på billedet, da han skulle skynde sig hjem til Danmark for at medvirke i en tv-udsendelse. Foto: Antonio Martínez Rubio.



Til_37/09





Et kursus i stedet for flasker
L’école Oenologie.fr – en fransk vinskole – slår på, at det er svært at vælge vin som gave. Det er jo sjældent, man præcis kender modtagerens smag. Man skal meget hellere give et gavekort til et vinkursus, som vinskolen afholder i tolv franske byer: Paris, Lyon, Montpellier, Lille, Toulouse, Bordeaux, Nice, Grenoble, Strasbourg, Marseille, Beaune og Nantes.
Siden 2007 har vinskolen samlet et hold af sommelierer og ønologer, der afholder kurserne, hvor man koncentrerer sig om vinsmagningens ædle kunst.
Gaven præsenteres som en fin æske med alle de nødvendige adresser på kurserne, der gerne omfatter mellem 15 og 18 deltagere og varer cirka tre timer.
Giver man to gaveæsker, gælder de for en hel dag, eller modtageren kan invitere sin ægtefælle eller andre med til et normalt kursus. Gaveæskerne sælges naturligvis via nettet. De koster 69 euro (ca. 500 kr.).


Er vi generøse med stjerner?
Tage Hansen har sendt os en mail, hvori han skriver, at VinAvisen efter hans mening er for generøs med stjerner.
– Prøv at sammenligne med aviserne, skriver han. – Det er sjældent, de giver fem stjerner, og de giver næsten aldrig seks.
Det kan vor læser umiddelbart have ret i. Men han glemmer, at VinAvisens smagepanel har valgt ikke at "hænge" de vine ud, der kun har modtaget én eller to stjerner – eller slet ingen stjerner.
I løbet af de seneste ti uger har VinAvisens smagepanel smagt i alt 305 vine, hvoraf 209 passerede gennem vore tungers nåleøjne, mens resten fik for få stjerner.
De 305 vine fik i alt 969 stjerner, hvilket giver i snit 3,18 stjerner til den enkelte smagte vin. Det er da egentlig ikke særlig generøst.
 
Ingen videnskabelig affære
Man kan sige, at vi tager konsekvensen af den fortærskede sætning, at "livet er for kort til dårlige vine".
Og så må vi ikke glemme, hvad en vinhandler sagde til os: – Alt anmelderi af vine bør tages med et meget stort gran salt. Vinsmagning er ikke nogen videnskabelig affære. Tid, sted, person, glas, lokale, månens stilling, lufttryk, fugtighed og meget mere spiller ind. Og heldigvis for det.
– Så tag alle anmeldelser for, hvad de er: Et gratis praj fra nogle, der har samme interesse som jer, om vine, som de har smagt. Det gælder hele hierarkiet fra Robert Parker og hele vejen ned.
– Lige som med vinene er der nogle anmeldere, der vil "smage" jer bedre, og som I derfor vil fæste mere lid til.
– Når I har lært anmeldernes stil, forkærlighed og observans at kende, vil I også bedre kunne forstå, hvilke vintyper de sætter pris på.
– Vogt jer for tyrkertroen og fundamentale indstillinger, for den slags er vinens væsen fremmede.






Topmodel køber vingård
Hvad giver man manden, der har alt: En vingård selvfølgelig. Det har den britiske supermodel Kate Moss i hvert fald givet sin mand, rockmusikeren Jamie Hince.
Vingården ligger et endnu ikke oplyst sted i Sydfrankrig. Og før den 37-årige skønhed købte den, spurgte hun sin ex-kærreste, sørøveren over alle, skuespilleren Johnny Depp, til råds. Han giver den nemlig også hele armen som vinproducent med egen vingård i Provence.
Det lader til, at vinens verden er blevet en yndet hobby for denne verdens kendiser.
Selv om Kate Moss har købt vinhuset til sin mand, har hun ifølge den britiske avis The Independent tænkt sig, at den første vin skal opkaldes efter hende selv og hedde Vin de Mossot.

...


Kostbar whisky solgt i lufthavn
Kineserne investerer ikke kun i kostbare Bordeauxvine, men også i sjældne flasker med et noget stærkere indhold.
En anonym kinesisk forretningsmand har således for nylig købt en flaske 62 Year Old Dalmore Single Malt whisky for et beløb svarende til 1 million kr. – et af de højeste beløb, der nogensinde er givet for en flaske whisky.
Flasken er da også en ud af kun tolv styk, fremstillet hos det anerkendte skotske whiskydestilleri Dalmore.
Man skulle måske tro, at købet af så sjælden en flaske fandt sted i en fornem auktionssal. Men faktisk befandt den sig i en udstillingsmontre i Changi Airport i Singapore, da forretningsmanden fik øje på den. Her indgik whiskyen i en celeber salgsudstilling sammen med en række andre sjældne flasker spiritus og champagne.




Foto: Scotch Whisky Association.

Nye tal fra whiskyfronten
Det går rigtig godt for den skotske whiskyeksport ifølge de nyeste tal fra Scotch Whisky Association. I det første halve år af 2011 nåede eksporten op på 1,8 milliarder pund (cirka 15 mia. kr.), hvilket er en stigning på 22% i forhold til samme periode sidste år. I volumen lød tallet på 569 millioner flasker – en stigning på 19%.
USA, der er det største aftagerland, importerede skotsk whisky for 268 mio. pund (cirka 2,3 mia. kr.), hvilket er en stigning på 14%. På andenpladsen kom Frankrig ind med en import på 19,5 mio. pund (cirka 166 mio. kr.) – også en forøgelse på 13% i forhold til det første halve år af 2010.

Vinder terræn i Asien
Den mest bemærkelsesværdige stigning i eksporten af whisky i årets første halvdel gjaldt dog de asiatiske lande. I alt aftog Asien whisky for 422,5 mio. pund (cirka 3,6 mia. kr.) – en stigning på 33%.
Til Singapore blev der eksporteret cirka 30 mio. flasker for 148,5 mio. pund (cirka 1,3 mia. kr.) – en stigning i værdi på hele 64%. Dermed har det asiatiske land overhalet Spanien og ligger nu på en tredjeplads på topti listen over de største aftagerlande af skotsk whisky.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Distinto Vinimport har optaget importen af vinene fra vinhuset Michele Chiarlo i Piemonte, Italien.





.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Per Holm-Larsen (f. 1967) læste som ganske ung til merkonom i marketing på Copenhagen Business School i København. I dag er han ansat som salgschef i den grafiske virksomhed Kailow Graphic i Rødovre.
    Og så har han sin altoverskyggende hobby: vin. Det var en række vinforedrag på aftenskole samt ferierejser til diverse vindistrikter i Frankrig, der satte gang i interessen. Utallige blindsmagninger med naboen og vinmanden
    Lars Bergø pustede yderligere til ilden.
    Drømmen om egen vinhandel på fritidsbasis spirede frem og blev en realitet, da Per Holm-Larsen i 2004 overtog den mere end tyve år gamle Rungsted Vin, som han i dag driver sammen med Lars Bergø. Per Holm-Larsens job består blandt andet i indkøb, markedsføring og salg til erhvervskunder.
    Frankrig er og bliver favoritlandet, og det er frem for alt kvalitetsvine fra Languedoc og Rhône, man finder på forretningens hylder. Hvidvinene fra Alsace har dog også makkerparrets store interesse.
    Så snart Per Holm-Larsen forlader skrivebordet hos Kailow Graphic, går turen videre til vinens verden, så der er ikke megen tid tilovers til diverse fritidsaktiviteter - dog bliver der så ofte som muligt tid til at støtte byens hold FCK i Parken. Et par løbeture langs Øresund fra tid til anden er med til at holde energien i top.

    Adresse:
    Rungsted Vin, Pennehave 15, 2960 Rungsted Kyst, tlf.: 45 57 03 20, e-mail: rv@rungstedvin.dk, www.rungstedvin.dk.






.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    139 Går man op over markerne nord for Alsace-byen Riquewihr, har man en herlig udsigt ned over byens tage (foto © Niels Bräuner Nielsen).
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 134 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Laithwaithes Rosé, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)
380 kr., pris ved 6 flasker: 325 kr., Skovgaard Vine
Dyr, men dejlig. En vin med en ganske lys rosa farve og fine bobler i glasset - og en smag, der er frisk, blød og frugtagtig med en lille sødme.

Hvidvin


Sierra los Andes, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., Rema 1000
En meget dejlig hvidvin til en usædvanlig lav pris. Vinen har en god duft og en fyldig, blød smag med eksotiske noter - lidt ananas, lidt banan og en diskret fadlagring, der dog markerer sig. Flasken har skruelåg.


Quinta Seara d'Ordens, Douro, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
65 kr., DK Wine
Hvidvin med en krydret duft og en blød, afrundet smag med god struktur, diskret fadsmag og en lille sødme. Et rigtig godt glas.


Hans Wirsching, Silvaner, Iphöfer Kronsberg, Kabinett Trocken, Franken, Tyskland, 2010, lav alkohol (11,5%)
85 kr., på tilbud til 75 kr., Jysk Vin
Dejlig Franken-hvidvin i den traditionelle Bocksbeutel-flaske. Vinen har en kraftig, krydret duft og en frisk, fyldig druesmag med mineralske toner. Flasken har skruelåg.


Sola, Chardonnay, Californien, 2010, middel alkohol (13,7%)
89 kr., på tilbud i denne uge (uge 39): 69 kr., Nordic Wine Traders
En virkelig god hvidvin med en ret kraftig duft og en cremet og blød smag med tilpas syre og mærkbare, men diskrete fadtoner.


Goldesch, Gustave Lorentz, Riesling, Alsace, Frankrig, 2008, lav alkohol (12%)
150 kr., på tilbud til 75 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Frisk og fint krydret hvidvin med en god, ren frugtsmag og tilpas syre. Med sin lethed (12%) velegnet til en frokost af samme lette art.


Blanc Indépendant, Otherwine, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
25 kr., pris for 25 cl i dåse, Otherwine
Senest har vi i samme serie anmeldt en rødvin på en pænt designet dåse. Nu er turen kommet til hvidvinen, der er fremstillet på druerne Sauvignon Blanc og Chardonnay. Vinen er en enkel, lille vin med frisk frugt og en lidt markant syre.

Rødvin


Callia Alta, Valle de Tulum - San Juan, Argentina, 2010, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Herlig rødvin, blød og lækker. En vin, der ligger godt i munden. Vinen er lavet på druerne Shiraz og Malbec. Flasken har skruelåg.


La Luna, Maremma, Toscana, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
69 kr., ViniPortugal
Denne rødvin smager rigtig godt. Den har en masse frugt og en lille, charmerende sødme.


Vigne Nuove, Valle Reale, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
89 kr., på tilbud i september: 59 kr., Vinoble
En meget harmonisk rødvin, hvor smagen fuldt ud lever op til den dejlige og overvældende duft af moden frugt. Det er en vin som mange vil kunne lide, og til tilbudsprisen er den et rent kup.


Taler Media, Valpolicella, Ripasso, Superiore, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
89,50 kr., Irma
Dette er en ripasso-rødvin, der vil noget. Der er kraft og saft i den. Ingen spritkant. Helt i top og tæt på en amarone. En vin til kraftige kødretter.


Château Coucheroy, André Lurton, Pessac-Léognan, Frankrig, 2004, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En meget dejlig Bordeaux-rødvin, syv år gammel, men stadig sprælsk. God frugt med tørhed og fint krydderi.


Le Difese, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Superlækker rødvin fra vinhuset, der også laver en af Italiens berømteste vine, Sassicaia. Pengene værd.


Cordone, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
129 kr., Wine.dk
En ret blid Barolo-rødvin, men samtidig meget lækker. Til prisen faktisk en supervin.


Le Grand Chai, Laithwaites, Listrac-Médoc, Frankrig, 2006, lav alkohol (12,5%)
139 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Skovgaard Vine
En rigtig god Bordeaux-rødvin med frisk, fyldig frugt. Fem år gammel, afrundet og drikkemoden. En udpræget madvin.


Cala N.2, Bodega Viñedos Tinedo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En fyrrig spanier på Tempranillo og Cabernet Sauvignon. En stor og flot, næsten kødfuld rødvin i god balance, med intens frugt, bløde tanniner og mange facetter. Den skal have en rigtig flot bøf eller en krydret gryde. På etiketten er der to bare damer ...


Château Puy Razac, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2007, lav alkohol (12,5%)
149,75 kr., på tilbud indtil 29. oktober: 99,75 kr., Skjold Burne
Fortræffelig rød Bordeaux, blød, fyldig og med den særlige tørhed, der gør Bordeaux-vine så gode til mad.


Le Grand Chai, Laithwaites, Saint-Estèphe, Frankrig, 2007, lav alkohol (12%)
198 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Skovgaard Vine
En let Bordeaux-rødvin med en rank struktur, meget saftig og med citruspræg. Stadig markante tanniner.


Presbytère, Laithwaites, Côtes du Castillon, Frankrig, 2007, middel alkohol (14%)
219 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Skovgaard Vine
Alle de smagte rødvine fra Tony Laithwaites slot i Bordeaux er glimrende vine, men denne her er li'godt den bedste - og ikke engang den dyreste. Den har en kraftig, varm duft og en blød, afrundet smag, der ikke er for "Bordeaux-tør".


Le Grand Chai, Laithwaites, Pessac-Léognon, Frankrig, 2007, lav alkohol (12%)
239 kr., pris ved 6 flasker: 175, Skovgaard Vine
En stor Bordeaux-rødvin med kun 12% alkohol. Så altså ikke spor bamset. En afrundet, elegant og meget kompleks vin med noter af mørke bær og kaffe.


Le Grand Chai, Laithwaites, Pauillac, Frankrig, 2007, lav alkohol (12%)
239 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., Skovgaard Vine
Rødvin med en flot Bordeaux-duft. Smagen er meget fyldig med mørke bær og en lille citrussyre.


Le Grand Chai, Laithwaites, Margaux, Frankrig, 2007, lav alkohol (12%)
259 kr., pris ved 6 flasker: 200 kr., Skovgaard Vine
Elegant Bordeaux-rødvin med en kraftig duft og en meget frugtagtig, blød smag. Udpræget en madvin, ikke en meditations-vin.


Rocca, Vinicola Rocca, Monferrato, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
49,95 kr., Amka
En udmærket rødvin med toner af blå druer og tobak i duften og med en god frugtrig smag med strejf af ren lakrids og en fin syre, der gør vinen velegnet til mad.


Les Caves des Hautes-Côtes, Pinot Noir, Nuits-Saint-Georges, Frankrig, 2003, lav alkohol (13%)
189 kr., Franske Vinhus
En pæn otte år gammel Bourgogne, der stadig har bevaret Pinot-druens friskhed, men som også har udviklet en venlig blødhed. Den skal drikkes nu - og dekanteres, før man serverer den..


Maurel Vedeau, Saveurs Veritables, Syrah, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
49 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr., A Vinstouw
En enkel rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Prisen ved seks flasker er nok den rigtige pris. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Rocha, Vintage Port, Portugal, 2003, høj alkohol (20%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne portvin har alt det, en god portvin skal have - dejlig frugt, lækker sødme, krydderi. Men lad den gerne ligge fire-fem år endnu.


La Font del Bosc, Laithwaites, Grenache, Maury, Frankrig, 2005, middel alkohol (14%)
125 kr., pris for 50 cl, Skovgaard Vine
En sød dessertvin, dybrød i glasset og med en lækker, sød og fyldig smag, hvis sødme afbalanceres fint af syren.


Dalva, Vingtage Port, Portugal, 2003, høj alkohol (18%)
349,95 kr., Vinmonopolet
Dette er en årgangs-portvin helt i top. En vidunderlig vin, der varmer hjertet og bliver længe i eftersmagen. Den kan godt ligge i hvert fald fem år til.






...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.