Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23. 2012



Nyheder i uge 23, 2012

Læs uge 22......Læs uge 21.......Læs uge 20








De to mousserende vine fra De Bortoli Wines - med skruelåg.

Endelig skruelåg til boblevin
Verdens første skruelåg til mousserende vin har set dagens lys, og det er sket i Australien – hvilket er oplagt, eftersom 90% af de australske vine har skruelåg.
Det er skruelågs-producenten Guala Closures Australia, der har kreeret det nye låg i samarbejde med det australske vinhus De Bortoli Wines.
Foreløbig kan Viiva, som skruelåget er døbt, kun bruges på boblevine fremstillet i tank, ligesom man har måttet udvikle en særlig flaske til låget. Men man er nu i gang med at videreudvikle Viiva, så det også kan bruges til champagne og andre mousserende vine fremstillet efter champagne-metoden – altså med andengæring på flaske.

Holder længe på boblerne
Der er selvfølgelig flere fordele ved at have mousserende vin under skruelåg. Ud over at man – ligesom med almindelige vine med skruelåg – undgår propsyge, slipper man også for al besværet med langsomt at skulle lirke champagneproppen op. Det nye låg åbner i to tempi. Ved det første lille klik slipper vinen en del af sit tryk, og ved det andet klik åbnes vinen.
Hvis man ikke drikker hele flasken, er det på med låget igen, hvorefter vinen skulle kunne beholde sine bobler til dagen efter, ja i flere uger – lang tid efter at vinen ikke længere er drikkelig.
De Bortoli Wines bruger skruelåget til sine to serier af mousserende vine, Trevi og Willowglen.



Hvorfor billigere vin i Tyskland?
En af vores læsere, Peter Grau, har sendt os dette interessante spørgsmål:
– Jeg forstår ikke, skiver han, – at vin indkøbt i tyske supermarkeds-kæder kan koste under 40% af, hvad den samme vin koster i de samme kæders danske butikker.
– Det gør sig i hver fald gældende for Aldi og Lidl. Er det kun afgifter? Eller er avance-nivauet så meget højere i Danmark?
Sammen med sin mail sender Peter Grau os disse to priseksempler:
Lidl: Cimarosa, en australsk Shiraz
Dansk pris 16. maj: 39,95 kr.
Tysk pris 29. februar: 2 € – 15 kr.
Aldi: Long Wood, en californisk Ruby Cabernet
Dansk pris 16. maj: 29,95 kr.
Tysk pris 7. maj: 1,89 € – 14 kr.

Danmark 36,6%, Tyskland 1,4%
Vi har sendt Peter Graus spørgsmål videre til Aldis og Lidls danske afdelinger, der begge venligst har givet os grundige svar, som vi her har samarbejdet:
--------------------------
* I Danmark skal vinhandelen for 75 cl vin administrere og indbetale en vinafgift på 7,965 kr. plus moms.
* I Tyskland er der ingen vinafgift.
--------------------------
* I Danmark har vi yderligere en flaskeafgift på 0,80 kr. plus moms.
* I Tyskland har man "Grüne Punkt", som betales i forhold til vægten af varens emballage. For en flaske vin vil dette formodentlig være i omegnen af 0,16 kr. plus moms.
--------------------------
* I Danmark har vi en momssats på 25%.
* I Tyskland er momsen på vin kun 19%.
--------------------------
* I Danmark er det langt dyrere at drive butik end i Tyskland.
* I Tyskland er det billigere blandt andet på grund af det lavere lønniveau.
--------------------------
* I Danmark kan vi konkludere, at afgifterne på vine som de nævnte udgør 36,6% af salgsprisen.
* I Tyskland udgør afgifterne blot 1,4% af salgsprisen.
--------------------------
Herudover må vi se i øjnene, at kæderne naturligvis fastsætter deres priser efter udbud og efterspørgsel på markedet.






Parkers pensionstanker
I et større interview med den London-baserede internetvinhandel Liv-Ex har Robert Parker luftet tanken om at trække sig tilbage – ikke nu, men måske om fem år, hvor han i så fald vil være 70 år gammel.
En mulig efterfølger – i hvert fald når det gælder smagninger af Parkers favorit, Bordeaux-vin – kunne bliver Neal Martin, som allerede har sin faste plads i Parkers stab af vinsmagere. Han har i hvert fald i nogen tid været sammen med Parker om at uddele point efter 100-pointskalaen til vinene fra Bordeaux.
Ud over Bordeaux ytrer Parker, at han har fået et godt øje til Rhône-vin samt ældre årgange fra Alsace, og uden for Frankrigs grænser har især spanske vine vakt hans store interesse. I interviewet med Liv-ex kalder han Spanien for "Middelhavets sovende gigant".




Spätburgunder (Pinot Noir) er en af de stadig mere populære druer blandt de tyske vinproducenter. Foto: DWI.

Tysk rødvin vinder terræn
Der var engang, da tysk vin nærmest var ensbetydende med hvidvin, og der fremstilles da også stadigvæk mest hvidvin i Tyskland. Men rødvinsdruerne vinder stadig mere terræn.
Ifølge de nyeste tal fra Deutsches Weininstitut (DWI) var Tysklands samlede areal af vinmarker sidste år 102.096 hektar. Heraf var de 65.570 ha tilplantet med hvidvinsdruer, mens rødvinsdruerne bredte sig over 36.526 ha.
I 1964 så det helt anderledes ud. Dengang var der i alt 66.685 ha vinmarker i Tyskland, hvoraf sølle 9906 ha var tilplantet med rødvinsdruer.
At bøtten er vendt skyldes ikke mindst nye tilplantninger med den blå drue Spätburgunder – det tyske navn for Pinot Noir.
Arealet med Spätburgunder var således sidste år på 11.750 hektar mod 1839 ha i 1964.

Svært at slå Riesling af banen
Der er et hav af forskellige druer i Tyskland – også en hel masse, som ikke er navngivet. I alt er der 99 registrerede druer, der hver især udgør en større eller mindre bid af det totale vinmarksareal.
Seks af druerne dækker hele 63% af arealet. Den førende drue, Riesling, breder sig over 22.636 ha – en fjerdedel af de tyske vinmarker. Dernæst kommer Müller-Thurgau, Spätburgunder, Dornfelder (en anden populær blå drue), Silvaner og til sidst – med det mindste areal af de seks druer – Grauburgunder (Pinot Gris) med kun 4859 ha.







Steiermark, hvor rækkerne af vinstokke typisk er plantet på stejle terrasser, er et af de vinområder, der er blevet ramt af den sene forårsfrost.

Østrig ramt af frost
En enkelt nats frost for nylig med ned til minus 5 grader har gjort ubodelig skade i de østrigske vinmarker. Fordi frosten er kommet så sent på foråret, er det gået hårdt ud over vinstokkenes nye fine skud – og dermed over den kommende høst.
I alt har 6000 hektar (mere end 10% af Østrigs vinmarker) lidt skade. Heraf er de 4000 ha så medtagede, at de ikke vil være i stand til at levere druer i år. Man regner med, at de omfattende skader vil reducere høsten med det, der svarer til mellem 30 og 50 millioner liter vin, ligesom høsten i 2013 vil være påvirket.

Også tab på planteskolerne
Værst ser det ud i Niederösterreich, men også distrikterne Wien, Burgenland og Steiermark har fået frosten at mærke.
Ud over de beskadigede vinmarker er også en hel del af de små nye vinplanter på de østrigske planteskoler gået til.
Det, som Østrig har været udsat for, understreger endnu engang, hvor sårbart det er at være vinproducent. At en enkelt nat med markante minusgrader på det forkerte tidspunkt kan have så store følger for produktionen.






God start på året
Eksporten af fransk vin er kommet godt fra start i år, viser de nyeste tal fra den franske ambassades handelsafdeling, Ubifrance.
I de første tre måneder af 2012 eksporterede franskmændene vin for 1,6 milliarder euro (cirka 12 mia. kr.), hvilket er en stigning på 8,5% i forhold til samme periode sidste år. Og i 2011 var der oven i købet en stigning i eksporten i første kvartal på 21% i forhold til 2010.
Nedenfor gengiver vi nogle af de interessante tal fra Ubifrance for de første tre måneder af 2012.

Op og ned for eksporten
* Eksporten af champagne faldt med 8% i værdi og 14% i mængde i årets første kvartal sammenlignet med samme periode i 2011.
* Beaujolais havde ligeledes en nedgang i eksporten på 18% i værdi og 15% i mængde.
* Bordeaux havde en fremgang i eksporten på 23% i værdi og 12% i mængde, mens Bourgogne tegnede sig for et plus i værdi på 25% og i mængde på 5%.
* Loire havde en vækst i eksporten af vin på 10,5% i værdi og 15% i mængde.
* Eksporten af fransk vin til EU-landene steg i værdi med 8%, men faldt i mængde med 2%. Kina derimod aftog hele 42% flere flasker vin – i værdi lød tallet på 25%.


Til_37/09





<Nicholas Buck, som en dag skal overtage vinhuset efter sin far, John Buck.


Fornemt besøg fra New Zealand
New Zealand er kendt for sine hvidvine på Sauvignon Blanc og rødvine på Pinot Noir – så kendt, at man godt kan glemme, at der også fremstilles glimrende newzealandske vine på andre druer.
Det blev vi imidlertid mindet om under en smagning i sidste uge med vine fra Te Mata Estate. Vinene blev præsenteret af Nicholas Buck, anden generation i det familieejede vinhus, og vinenes danske importør, Laudrup Vin.
Vi smagte en perlerække af veltillavede hvidvine, ikke kun på Sauvignon Blanc-druen, men også på Chardonnay. Blandt rødvinene var det så afgjort dem på Syrah-druen, der stjal billedet med deres store aroma og lange eftersmag.
Samtlige vine er præmieret med masser af stjerner længere nede i denne VinAvis.

Kun druer fra egne marker
Te Mata er grundlagt i 1896 og er dermed New Zealands ældste vinhus. Det har altid været i familieeje – først var det grundlæggeren Bernard Chambers familie, der videreførte vinhuset men solgte det i 1919. Herefter var det i to andre familiers eje, før det i 1978 blev erhvervet af Nicholas Bucks far, John Buck, der stadig leder vinhuset.
Hos Te Mata laver man udelukkende vin af egne druer fra i alt 150 hektar vinmarker, der, ligesom vinhuset, ligger i Hawke’s Bay på New Zealands nord-ø. Ud af druerne bliver der cirka 400.000 flasker vin årligt.

For varmt til Pinot Noir
Der fremstilles lidt mere hvidvin end rødvin i Hawke’s Bay. Alligevel er området i dag især kendt for sine fornemme rødvine, der laves på de klassiske druer Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Druerne indgår ofte i glimrende blandings-vine som fx Te Mata’s flagskib, Coleraine.
Pinot Noir, som ellers er så udbredt andre steder på New Zealand, trives ikke rigtigt i Hawke’s Bay. Der er simpelt hen for varmt til denne drue.
Til gengæld dyrkes der stadig mere Syrah – ligesom på resten af New Zealand. I alt er der dog kun 300 ha vinmarker med Syrah, hvoraf de 86% befinder sig i Hawke’s Bay. Men det er så afgjort en drue, som vinder stadig større popularitet hos vinproducenterne.








Verdens største vinkonkurrence
Hvert år afholder det britiske vinmagasin Decanter intet mindre end verdens største vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards.
Resultaterne fra dette års udgave af konkurrencen er netop blevet offentliggjort. Aldrig før i de ni år konkurrencen har eksisteret, har så mange vinproducenter indsendt deres vine. Hele 14.119 vine fra hele verden blev blindsmagt af det 200 mand stærke dommerpanel, der bestod af vinhandlere, sommelierer, masters of wine og vinskribenter.
Vinene stammede fra 47 forskellige lande. Der var flest fra de kendte europæiske og oversøiske vinlande, men også vine fra Libanon, Armenien, Tyrkiet, Kina og Slovenien kappedes om medaljerne – og vandt adskillige af både guld og sølv.
Flest guldmedaljer – hele tre – fik det græske vinhus Gaia Wines. Samtlige resultater kan ses ved at klikke her.


Vin frem for øl i Storbritannien
I dag foretrækker briterne at sætte en flaske vin på bordet frem for et krus øl. Det viser en ny britisk undersøgelse om alkohol og forbrugervaner fra WSTA (Wine and Spirit Trade Association).
Ifølge undersøgelsen drikker 38% af forbrugerne vin hver uge, mens tallet for øl-drikkerne er 32%.
Den økonomiske krise spiller dog en rolle for salget af vin – i hvert fald, når det gælder den vin, der nydes uden for husets fire vægge. 80% af de adspurgte forbrugere svarede således, at de havde skåret ned på pub- og restaurantbesøgene på grund af krisen.
Til gengæld var prisen ikke den vigtigste faktor, når det drejede sig om køb af vin i supermarkederne og vinforretningerne. Her svarede hele 67%, at prisen kom i anden række – det vigtigste var, om de kunne lide vinen.





< Paul Symington er udnævnt af Decanter til "Årets mand".


Fornem pris til Paul Symington
Hvert år udnævner det britiske vinmagasin Decanter en "Årets mand" – en vinproducent, vinskribent eller anden vin-personlighed, der har gjort en stor indsat inden for vinens verden.
I år er den ærefulde titel tilfaldet Paul Symington, som står i spidsen for det familieejede portvinshus Symington Family Estates.
Som begrundelse for valget af Symington sagde Decanter’s chefredaktør, Sarah Kemp, blandt andet, at han er en fornem ambassadør for portvin, og at han er en dynamisk styrke for både sit eget portvinshus og for portvinsdistriktet Douro.

Prisen gælder hele familien
Efter den officielle modtagelse af titel og medfølgende pris lagde Symington vægt på, at han anså det for at være en familie-pris, som han modtog på vegne af de syv familiemedlemmer, som arbejder med i det 350 år gamle portvinshus.
Det er første gang, en portugiser modtager den fine pris, og han kommer i fornemt selskab. Nedenfor ses listen over de vin-personligheder, der er blevet kåret til "Årets mand" – eller kvinde – fra 1984 til 2011.

Decanter’s "Årets mand"
1984 Serge Hochar, Libanon
1985 Laura og Corinne Mentzelopoulos, Bordeaux
1986 Marchese Piero Antinori, Firenze
1987 Alexis Lichine, Bordeaux
1988 Max Schubert, Australien
1989 Robert Mondavi, Californien
1990 Emile Peynaud, Bordeaux
1991 José Ignacio Domecq, Jerez
1992 André Tchelistcheff, Californien
1993 Michael Broadbent, London
1994 May-Eliane de Lencquesaing, Bordeaux
1995 Hugh Johnson, London
1996 Georg Riedel, Østrig
1997 Len Evans, Australien
.......
1998 Angelo Gaja, Piemonte
1999 Jancis Robinson, London
2000 Paul Draper, Californien
2001 Jean-Claude Rouzaud, Champagne
2002 Miguel Torres, Penedès
2003 Jean-Michel Cazes, Bordeaux
2004 Brian Croser, Adelaide Hills
2005 Ernst Loosen, Mosel
2006 Marcel Guigal, Rhône
2007 Anthony Barton, Bordeaux
2008 Christian Moueix, Pomerol
2009 Nicolas Catena, Mendoza
2010 Aubert de Villaine, Bourgone
2011: Giacomo Tachis, Italien




Den nye (gamle) flaske med den smalle hals.

Bollinger i ny-gammel flaske
Champagnehuset Bollinger vil fremover lancere sine champagner i en ny type flaske med en smallere hals, der er 26 mm i diameter mod 29 mm på den gamle flaske. Den nederste del er derimod 8 mm bredere.
Faktisk er flasketypen slet ikke ny – faconen er taget fra en gammel flaske fra 1846, som Bollinger havde liggende i sin kælder.
Man fandt, at dette var en langt smukkere flaske; men der er også ifølge champagnehuset en anden årsag til flaskeskiftet.
Den mere markante forskel mellem den smalle hals og det brede korpus skulle efter sigende bremse oxideringen af champagnen og dermed udsætte de smagsændringer, som denne naturlige iltning af vinen i flasken giver.
Foreløbig er det kun Bollinger Spécial Cuvée, der findes på den nye flasketype, men resten af husets champagner følger snart trop. Den nye flaske vil ud over den almindelige størrelse også blive lavet i halvflaske, magnum og jeroboam (3 liter eller 4 normalflasker).






< En tætpakket sal med dommere under konkurrencen Syrah du Monde.



Nogle af verdens bedste Syrah-vine
For sjette år i træk er der blevet afholdt Syrah du Monde – en stor konkurrence, hvor vinproducenter fra hele verden kan deltage med deres rødvine på Syrah – eller Shiraz, som man kalder druen i flere oversøiske vinlande.
Der er da også en god årsag til at have en konkurrence om vine på netop denne drue, der bliver stadig mere populær hos såvel vinproducenter som forbrugere. Det tilplantede areal med Syrah var i begyndelsen af 1980’er på 10.000 hektar på verdensplan. I 2005 lød tallet på 140.000 ha, og der tilplantes stadig nye marker med druen.
Det er Frankrig, der ligger i spidsen med 68.600 ha. Dernæst kommer Australien med 36.500 ha, mens Argentina indtager en tredjeplads med 12.000 ha.

445 vine fra 24 lande
Det er vinforeningen Forum Oenologie, der arrangerer konkurrencen, og rammerne var slottet Ampuis i den franske by af samme navn.
I de tre dage, dysten varede, smagte og bedømte det internationale dommerpanel 445 vine fra 24 forskellige lande – hvorefter der blev uddelt 30 guldmedaljer og 119 af sølv for de vine, der havde den højeste kvalitet.
Hertil må det bemærkes, at selv om der deltog rigtig mange Syrah-vine i denne konkurrence, så er det jo stadigvæk kun en brøkdel af de mange vine på druen, der findes på verdensplan. Der er sikkert masser af Syrah-vine, der er mindst lige så gode eller bedre, men som ikke er blevet sendt ind af vinproducenterne. Derfor bør såvel denne som tilsvarende konkurrencer selvfølgelig altid tages med et gran salt.
De vine, der scorede allerflest point hos dommerne, har fået deres egen topti-liste – som ganske vist er på fjorten vine. Årsagen er ifølge konkurrencens hjemmeside, at nogle af vinene må dele pladserne med andre, som er nøjagtig lige så gode. Vi bringer listen nedenfor – med vinenes danske forhandlere, hvor det har været muligt at finde disse.

Topti (fjorten) listen
* Hartenberg The Stork Shiraz, Hartenberg Farm, Stellenbosch, Sydafrika 2008 (Tedeum Vin)
* Gatt Shiraz, Gatt Wines, Barossa Valley, Australien 2010
* Luberon Grand Deffand, Château la Verrerie, Bordeaux, Frankrig 2009
* Habillage "Noir et Or", Château La Tour de l'Évêque, Côtes de Provence, Frankrig 2006
* El Olivar Alto Syrah, Viu Manent y Cia, Colchagua, Chile 2009 (Philipson Wine)
* Hermitage Cuvée Emilie, Domaine des Remizières-Desmeure, Crozes-Hermitage, Frankrig 2010 (Theis Vine)
* Crozes-Hermitage Immanence, Cave des Clairmonts, Frankrig 2009
* Alentejano - Homenagem a Hans Christian Andersen, Cortes de Cima, Alentejo, Portugal 2009 (H.J. Hansen)
* Saronsberg Shiraz, Saronsberg Cellar, Tulbagh, Sydafrika 2010 (Holte Vinlager)
* Costières de Nîmes Les Marquises, Lamargue, Rhône, Frankrig 2009
* Rust en Vrede Shiraz, Rust en Vrede, Stellenbosch, Sydafrika 2009 (Theis Vine)
* Anthropology Shiraz, Cumulus Wines, Orange, Australien 2010
* Tamaya Winemaker's Gran Reserva Syrah, Viña Casa Tamaya del Limari, Limari Valley, Chile 2010
* Saint Joseph Esprit de Granit, Cave de Tain l'Hermitage, Crozes-Hermitage, Frankrig 2010





...




Fad på fad fyldt med rom hos en af verdens førende rom-producenter, Clément.

Mørk rom har kronede dage
Rom var engang en drik forbeholdt bramfri sømænd og sørøvere. I dag er den mørke udgave af rommen mere populær end nogen sinde før, og salget af rom er ifølge The Drinks Business det hurtigst voksende i verden, når det gælder spirituskategorien.
Europæerne – og især de yngre spaniere – er vilde med den mørke rom. I Rusland har der været en markant vækst i salget fra 2005 til 2010 på 101% i volumen og 211,3% i værdi.
Intet slår dog Kina, hvor der i samme periode har været en stigning i salget på 285,8% i mængde og hele 400,8% i værdi. Til sammenligning er salget af whisky til kineserne steget med 124,7% i værdi.
En af årsagerne til, at den mørke rom har kronede dage, er, at den også indgår i en række trendy drinks som fx Mojito. En særlig populær type rom er den krydrede mørke "spiced" rom.

Også herhjemme hitter rom
Herhjemme er salget af den mørke rom også ved at tage fart, hvilket John Hoppe fra Vinoble i Odense, der har specialiseret sig i rom og whisky, kan bekræfte:
– Det er især i år, at salget af rom er steget, og det kan der være to årsager til. Den ene er, at priserne på whisky er steget markant, og at whisky-nyderne derfor søger nye græsgange, som er inden for deres budget. Den anden er, at udvalget af rom er blevet større, end det var for bare to år siden.
– Hos os er det især rom med sødme, der hitter. De lidt mere tørre rom har også sit publikum, dog mest blandt de garvede rom-nydere.
John Hoppe tilføjer, at stigningen i salget af rom også gælder for de andre forhandlere og grossister, han taler med. De siger, at der bliver solgt fem til ti gange mere rom end whisky i dag. For blot to år siden, var det whiskyen, der fyldte mest på salgsopgørelserne.
Selv om det går forrygende med salget af rom rundt om i verden, så er der dog lang vej igen, før det når op på siden af whisky-salget.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinens Verden har fået agenturet på en række vine fra vinproducenten Laurent Miquel i Languedoc.
    * VinPort.dk har optaget importen af vine fra Herdade da Mingorra og Monte da Ravasqueira – begge i Alentejo – og Viniverde i Minho.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.



    Ugens vinøse billede
    Allan Wiberg er netop hjemvendt fra Menton i Sydfrankrig, hvor han hos en vinhandler så disse smarte glas fyldt med vin. Man kunne vælge mellem hvidvin og rosé – begge dele fremstilles af Les Vignerons de Taradeau.
    – Vi købte et par stykker af glassene, fortæller Allan Wiberg. – De er velegnede til en tur i det grønne – en picnic, hvor man ikke behøver at huske glas og proptrækker. Ganske smart er låget lige til at trække af, og vinen smagte fint.
    – Der var 187 ml i hvert glas – altså svarende til en fjerdedel flaske – og et glas kostede 2 euro.
    Man kan læse mere på www.vigneronsdetaradeau.com og www.quartvin.com.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    175 Det syder og gærer i den røde druemost efter presningen på Château Fonroque i Saint-Émilion (foto © Alain Moueix)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 144 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En rigtig flot høst! En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Grosso, Spumante, Brut, Italien, lav alkohol (12%)
55 kr., Gallovini
Denne spumante-boblevin smager rigtig godt, og alligevel koster den kun 55 kr. Den er lavet på druerne Pinot Noir og Chardonnay og har små, fine og stadige bobler og en frisk og fyldig druesmag. Lidt af et kup.

Hvidvin


Terras d'Uva, Henrique Uva, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2011, lav alkohol (12,5%)
75 kr., Vinport
Fortræffelig hvidvin med en tiltalende duft og en harmonisk, frisk og lækker smag. Anvendelig både til mad og som terrassevin.


The Dirty Hoe, Woodale Vintners, Riesling, Clare Valley, Australien, 2011, lav alkohol (12%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En virkelig god hvidvin med en fint krydret duft og en frisk og ren smag af den gode Riesling-drue. Flasken har skruelåg.


Château Lamothe-Vincent, Sauvignon Blanc, Bordeaux, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
Duften af Sauvignon-druen lover godt, og løftet opfyldes i smagen, hvor frisk frugt, sødme, syre og krydderi går op i en højere enhed. Prisen ved seks flasker er et kup.


Easy to drink, Setzler, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
99 kr., Haller Vine
Ja, hvorfor ikke? Naturligvis kan man kalde en vin "Easy to drink". Især når den er let at drikke, som denne hvidvin er. Det er en let vin med en forfriskende druesmag med toner af æbler og citrus. God til fisk og skaldyr - fx en skive med håndpillede fjordrejer. Mindre egnet som terrassevin.


Leipp-Leininger, Gewurztraminer, Grand Cru Kirchberg de Barr, Alsace, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
115 kr., Køge Vinhandel
Superlækker hvidvin med alle Gewurztraminer-druens dyder. En vin med en liflig, fint krydret duft og en blød, kompleks smag med dejlig sødme.


Tokaj Kereskedöház, Sárgamoskotály Száraz, Tokaj, Ungarn, 2011, lav alkohol (12%)
69 kr., pris ved 6 flasker, Laszlo's Vin
Száraz betyder tør på ungarsk, og denne hvidvin er tør. Det er en let vin på druen Sárgamoskotály, som andre steder hedder Muskat Ottonel. Den er frisk og let og nem at drikke med toner af grape og en diskret Muskat-smag.

Rosévin


Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
77 kr., Jysk Vin
En kraftig, men også rigtig dejlig rosévin. Den er tør med fine noter af friske sommerbær. Så afgjort en vin til mad.


Château la Croix des Pins, Ventoux, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
85 kr., Vinmand
Farven på denne rosévin er oeil de perdrix (agerhøneøeje), som franskmændene siger om en meget lys rosé. Vinen har en interessant duft af fennikel og en let, elegant og forfriskende smag. Nyd den til en sammenkogt ret med perlehøne eller en mild lammefrikassé. Den vil også egne sig til let krydrede fiskeretter.

Rødvin


Château Rousset-Caillau, Maison Bouey, Bordeaux, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
God Bordeax-duft, god Bordeaux-smag - en dejlig Bordeaux-vin med moden frugt og bløde tanniner. Til de 55 kr. ved seks flasker er vinen simpelt hen et godt køb.


Peña Roble, Ribera del Duero, Spanien, 2008, middel alkohol (14%)
99 kr., Vin&Vin
Moden og lækker rødvin med god frugtfylde, en lille sødme, bløde tanniner og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin til mange (kød)retter.


Cala N.2, Bodega Viñedos Tinedo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Denne rødvin på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon vil være glimrende til en god bøf. Den har blød frugt med gode fadtoner. Vinen er rund og blød - ligesom den bare dame på etiketten.


Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot og lækker rødvin, tør og med god frugt. En vin, som mange vil kunne lide.


Non Confunditor, Argiano, Rosso Toscano, Italien, 2009, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Harmonisk og kompleks rødvin med noter af mørke bær, chokolade ... Flasken har skruelåg.


La Vendimia, Alvaro Palacios, Rioja, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
100 kr., H.J.Hansen Vin
Blød og lækker rødvin med dejlig frugt og fint krydderi. En vin, man nyder med største fornøjelse.


Le Benjamin de Sansonnet , Château Sansonnet, Saint Émilion Grand Cru, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
115 kr., Rema 1000
Nydelig Bordeaux-rødvin, klassisk og ren i smagen. En lækker og vel udviklet vin, der er meget anvendelig til mange retter.


Col d'Orcia, Sangiovese, Rosso di Montalcino, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
126 kr., Supermarco
Lækker og elegant rødvin, måske ikke så kraftig som så mange andre Rosso'er, men meget velsmagende og anvendelig.


Albarossa, Michele Chiarlo, Piemonte, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
179 kr., pris ved 12 flasker: 156,63 kr., Distinto
Denne rødvin dufter sommerligt af modne brombær og solbær. Det er en elegant rødvin med god fylde, en fin bærsmag og en forfriskende syre. Den vil være fin til en lidt cremet pastaret - eventuelt med trøfler.


Rook's Lane, Shiraz, Victoria, Australien, 2008, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Wine.dk
Typisk, omend lidt enkel Shiraz-rødvin med saftig, blød frugt og krydrede toner. Flasken har skruelåg.


Lupaia, Campo ai Lecci, Toscano IGT, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
79,50 kr., Irma
Fem år gammel rødvin, der åbner sig i glasset med en moden smag og mildhed, men måske også lidt todimensional. Den skal i hvert fald ikke lagres yderligere.


1884, Reservado, Escorihuela, Pinot Noir, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud indtil 16. juni: 79 kr., Vinoble
Der er peber i denne Pinot-rødvin. Den ta'r ved, og det er ikke elegance, der trykker den. Men ellers er det en ganske god vin til kraftige (kød)retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Smagning af vinene fra Te Mata


Woodthorpe Chardonnay, Te Mata Estate, Chardonnay, Hawke's Bay, New Zealand, 2009, lav alkohol (13%)
170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Laudrup Vin
Denne hvidvin har en kraftig duft af mirabeller og kærlighedsfrugt. Vinen har en vis fedme, der efterlader smagen længe i munden - og det er en dejlig aromatisk smag med noter af appelsin og fersken.


Woodthorpe, Te Mata Estate, Syrah, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, lav alkohol (13%)
170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Laudrup Vin
Sikke en aromatisk duft af te, tobak og varme krydderier! I smagen er der masser af koncentreret frugt, noter af anis og en fin syre, der gør vinen yderst velegnet til mad. Smagen slutter blød og rund. Prisen for en enkelt flaske er helt i orden.


Woodthorpe, Te Mata Estate, Sauvignon Blanc, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, lav alkohol (13%)
170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Laudrup Vin
En lækker hvidvin med en fin duft af frugt, halm og mineraler. Smagen er elegant og sprød, fuld af frugt og med en meget lang og liflig eftersmag. Her er intet af de dominerende noter af eksotiske frugter, som man ellers kender fra newzealandske vine på Sauvignon Blanc-druen.


Cape Creast, Te Mata Estate, Sauvignon Blanc, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, lav alkohol (13%)
209 kr., pris ved 12 flasker: 157 kr., Laudrup Vin
En fantastisk flot hvidvin med en overvældende duft af tropiske frugter - ananas, melon, papaya ... Smagen er fed og fyldig med god frugt og med forfriskende citrusnoter. En vin af høj kvalitet til en rimelig pris.


Elston Chardonnay, Te Mata Estate, Chardonnay, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, middel alkohol (14%)
340 kr., pris ved 12 flasker: 255 kr., Laudrup Vin
Der er en hel del eg i duften af denne hvidvin, men også en god portion frugt. Smagen er meget lækker med fine aromatiske noter af citrusfrugter. Den markante eg er et tegn på, at vinen stadig er meget ung og bør gemmes i fire til fem år endnu, så vil den folde sig ud med al sine charme.


Bullnose Syrah, Te Mata Estate, Syrah, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, middel alkohol (14%)
359 kr., pris ved 12 flasker: 270 kr., Laudrup Vin
En duft af violer stiger op fra denne dejlige rødvin. Smagen er stor og åben med røde bær, te og varme krydderier - især kanel. Nyd den til en ekstra god ret med mørkt vildtkød.


Coleraine, Te Mata Estate, Hawke's Bay, New Zealand, 2007, middel alkohol (14%)
459 kr., pris ved 12 flasker: 345 kr., Laudrup Vin
Dette er Te Mata's topvin, og det er en meget flot rødvin fremstillet efter Bordeaux-opskriften på Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Det er en super koncentreret vin med masser af modne sommerbær, men også med et godt bid af tanniner. Den kan drikkes nu - fx til en god, krydret bøf - men kan også med fordel gemmes i en del år endnu. Det viste en vertikalsmagning af vinen, hvor den ældste årgang, vi smagte, var 2004. Her var tanninerne blødere og de enkelte smagselementer endnu bedre integrerede.


Woodthorpe Merlot / Cab, Te mata Estate, Hawke's Bay, New Zealand, 2009, middel alkohol (13,5%)
170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Laudrup Vin
En rødvin, der er lavet på 44% Merlot samt Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot. Det er en dejlig blanding med smag af modne kirsebær, krydderier og et strejf af chokolade. Eftersmagen er præget af Merlot-druens rundhed og blødhed.


Coleraine, Te Mata Estate, Hawke's Bay, New Zealand, 2009, middel alkohol (14%)
459 kr., pris ved 12 flasker: 345 kr., Laudrup Vin
En stadig meget ung rødvin med tanninerne langt fremme. Den dufter af violer og urter og har en let krydret smag med noter af kirsebær og lakrids. Ingen tvivl om, at den har et langt liv foran sig, hvilket årgang 2004, som vi også smagte, vidner om.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.