Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34. 2012



Nyheder i uge 34, 2012









Covent Garden i London er en smeltedigel af små inden- og udendørsrestauranter. Normalt er der travlt året rundt, men under OL gik det mere stille for sig.

OL en nedtur for restauranterne
Londons restauranter, vinbarer og pubber havde glædet sig til et rent salgsboom under det netop afholdte OL. Men det blev der ikke noget af - tværtimod, så har de fleste etablissementer haft en markant nedgang i omsætningen.
En nylig undersøgelse blandt hundrede restauranter udført af British Hospitality Association viste en gennemsnitlig nedgang i indtægterne under OL på 40% sammenlignet med samme periode i 2011.
En af restauranterne, Porters English i Covent Garden, meldte ifølge Decanter om et fald i indtjeningen på hele 70%, den dag OL startede, sammenholdt med samme dag sidste år. Og nedturen fortsatte perioden ud.
Netop sommermånederne plejer ellers at være rigtig gode i London med masser af turister, der skal have mad og drikke.

Det er regeringens skyld
Etablissementerne er rasende på den britiske regering, som de mener bærer en stor del af skylden. Regeringen begyndte nemlig allerede et stykke tid før OL at advare mod at tage rundt i London, mens legene stod på. Det ville være alt for kaotisk og kunne også være direkte farligt. Regeringen opfordrede også kontorfolk i storbyen til at blive hjemme eller tage på en længerevarende ferie.
De mange restauranter og pubber regner ikke med, at salgspilen vil begynde at pege opad før midt i september, når også Paralympic - legene for handicappede - er overstået.


4000 forfalskede flasker vin
Svindelsager med forfalskninger af fornemme franske vine er nærmest hverdagskost i Kina.
For få dage siden kunne politiet i Shanghai fx meddele, at man havde anholdt seks personer, som havde haft deres egen lille svindlervirksomhed med fremstilling af falske flasker Château Lafite og Margaux.
Politiet fandt frem til svindlernes adresse i udkanten af Shanghai via et anonymt tip, og under en razzia fandt man 4000 forfalskede flasker, der var klar til salg på det kinesiske marked, flere hundrede nytrykte etiketter med slotsnavnene Latour og Margaux og en maskine til at forsegle flaskerne med.
Hvis flaskerne, der indeholdt billig kinesisk rødvin, var blevet solgt for pålydende, ville de højst sandsynligt have indbragt omkring 10 millioner yuan (cirka 9,5 mio. kr.).
Dette er blot en ud af utallige lignende vinsvindelsager rundt om i Kina. Alene i Shanghai har politiet i de første syv måneder af i år arresteret mere end 1900 personer, der er mistænkt for svindel - og en hel del af dem for vinsvindel.



Chateau på amerikanske vine
Flere amerikanske vinhuse har et chãteau foran deres navn, og ordet ses selvfølgelig også på de vine, producenterne fremstiller. Blandt de mest kendte er den berømte vingård Chateau Montelena (uden accent circonflexe over a'et i chateau)..
Nu mener to amerikanske vinbrancheforeninger, Wine America og California Export Association, at det skal være muligt at anvende et chateau på endnu flere vine - det ser jo godt ud. De to foreninger har derfor ansøgt EU om tilladelse til, at deres medlemmer kan bruge chateau vidt og bredt på etiketterne. Endvidere ønsker de en form for beskyttelse, så der ikke er nogen, der kan komme efter de amerikanske producenter med løftede pegefingre.

Protester fra fransk side
Ansøgningen har ifølge www.wownews.se fået franskmændene op af stolene. Ganske vist er der ikke circonflexe over a’et i den amerikanske udgave af ordet, men man mener, at amerikanerne i forvejen misbruger det franske ord château. Så en direkte blåstempling fra EU’s side er helt absurd, lyder det.
Frankrig bakkes foreløbig op af Spanien, der ved et EU-kommissionsmøde har udtalt, at alle de lande, der ikke er medlem af EU, nærmest står i kø for at få lov til at anvende EU-landenes traditionsrige betegnelser.
Hvis alt går som planlagt, tages der en beslutning i sagen inden for den næste måned.





Stadig mere ny Beaujolais til Japan
Om få måneder er det igen tid for frigivelsen af Beaujolais Nouveau, den nye vin fra Beaujolais, og det sker traditionen tro under stort ståhej. Biler, motorcykler, helikoptere og elefanter bliver hvert år sat ind i det store race, hvor det gælder om hurtigst muligt at bringe den nye vin ud til alverdens lande.
Den største aftager i 2011 var Japan med lige under 8 millioner flasker til en værdi af 22,5 millioner euro (cirka 167 mio. kr.). Hermed importerede japanerne 47,5% af al den nye Beaujolais-vin, der blev fremstillet sidste år, hvilket var markant mere end i 2010.
Når det gælder den nye årgang 2012, forventer man ifølge Vitisphere en yderligere vækst i eksporten til Japan på 5%.
USA kom sidste år ind på en andenplads over de største aftagere af Beaujolais Nouveau med næsten 2,5 mio flasker til en værdi af 7,9 mio. euro (cirka 59 mio. kr.). Dernæst fulgte Tyskland, Belgien og Holland.




Lille, rund, gyldengrøn og tyndskallet - sådan er druen Muscat à Petits Grains, som er den første drue, der høstes i Rivesaltes, ja, i hele Frankrig. Foto: Dankwartdelor / Wikipedia.

Første druer i hus i Frankrig
Om morgenen d. 9. august lød startskuddet til den franske druehøst, og de første druer blev ifølge La Vigne høstet i den sydfranske appellation Rivesaltes. Det er faktisk næsten altid her, høsten begynder - og gerne, hvilket også var tilfældet i år, hos de to vinhuse Cazas og Rambeau.
Den første druesort, der lægges ned i høstkasserne, er den aromatiske og tidligt modne Muscat à Petits Grains.
Snart vil høstfolkene invadere vinmarkerne i store dele af det øvrige Frankrig, og det franske landbrugsministerium har allerede nu set i krystalkuglen, at landets samlede druehøst sandsynligvis vil nå op på 46,7 hektoliter. Det er 8% mindre end i 2011.

Forårsfrost og haglvejr
Årsagerne til den reducerede høstmængde er mange - blandt andet en lang, hård vinter, udbredt forårsfrost, haglvejr og angreb af meldug.
Den mindre mængde druer i år vil gælde for en stor del af de førende vindistrikter. Loire vil tegne sig for den største tilbagegang med en forventet høst på 2,6 mio. hl, druer, hvilket er hele 13% mindre end sidste år. Dernæst følger Languedoc-Roussillon med en høst på 12,9 mio. hl (-12%), Champagne med 2,6 mio. hl (-10%), Bourgogne med 2,4 mio. hl (-8%), Bordeaux med 5,8 mio. hl. (-5%) og Charentes med 8,8 mio. hl (-5%).




.



    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række nye artikler, der vil blive bragt med jævne mellemrum. De to første om vin til grillmaden og vin til lyse fisk har vi bragt i henholdsvis uge 27 og 30. Her kommer den næste.

    Vinen til bær-desserterne
    Lige nu bugner buskene af modne ribs, stikkelsbær, solbær og brombær, og måske er fryseren fyldt med hindbær og jordbær, som er høstet i sommerens løb. De mange bær er sagen, som de er, med sukker og fløde på, i tærter og kager eller syltede som tilbehør til fx is.
    Det er jo oplagt at servere en sød vin til desserter med bær, men den bør ikke være for sød. En god regel siger, at jo sødere desserten er, desto sødere skal også vinen være. Solmodne bær er søde, men de har også en god portion frugtsyre, og den vin, man drikker til, bør derfor ikke kun være sød, men også frisk og med en fin syre, der opvejer sødmen.
    Et rigtig godt bud er en italiensk Moscato d’Asti - en dolce (sød) - hvis bobler giver vinen en vis friskhed. Halvsøde vine på Riesling-druen har som regel også den fornødne balance mellem sødme og syre. Flere senthøstede vine vil også egne sig fint til fx bærtærter.
    Vælg fortrinsvis lyse og lette søde vine - dog er der også enkelte røde dessertvine, som vil gøre underværker - især til jordbær.
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til desserter med bær. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    11 vine med 5 stjerner til bær-desserter
    Beni di Batasiolo, Moscato, Asti, Dolce, Italien, 119,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne, smagt i 2012, uge 33
    Bersano, Brachetto, Barchetto d'Acqui, Italien, lav alkohol, 100 kr., Føtex Food
    Domäne Wachau, Beerenauslese, Wachau, Østrig, 2008, 139 kr., pris for ½ flaske, Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2010, uge 1
    Fontanafredda, Moscato, Asti, Dolce, Italien, 75,95 kr., SuperBrugsen, smagt i 2012, uge 34...
    Heinz Schmitt, Riesling, Neumagener Rosengärtschen, Auslese, Mosel, Tyskland, 2005, 89 kr., Haller Vine, smagt i 2012, uge 15
    La Font del Bosc, Laithwaites, Grenache, Maury, Frankrig, 2005, 125 kr., pris for 50 cl, Skovgaard Vine, smagt i 2011, uge 39
    Le Chant des Griolles, Paul Jaboulet Aîné, Muscat, Muscat de Beaumes de Venise, Frankrig, 2009, 159 kr., pris for 37,5 cl., Vinoble, smagt i 2011, uge 25
    Le Sauternes de ma Fille, Château Latrezotte, Bernard Magrez, Sauternes, Frankrig, 2006, 195 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2011, uge 17
    Rosenhof, Spätlese, Muskat Ottonel, Burgenland, Østrig, 2009, 89 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 3
    Veuve Clicquot Vintage Rich, Champagne, Frankrig, 2002, 449 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 22
    Vigne Rare, Vinchio-Vaglio Serra, Moscato, Piemonte, Italien, 2010, 60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2011, uge 51
    ....







En mærkelig henvendelse
Karsten Jørgensen, der ejer Syd Afrika Vinimport og ligeledes udfører snedkerarbejde, har fået en mærkelig henvendelse fra et kinesisk firma med navnet XR.group. Han fortæller:
- Firmaet, der oplyste, at det eksporterede vin, ønskede 110.000 vin-gavekasser med plads til fire flasker i hver kasse.
- Det var imidlertid lidt af et arbejde at få afsenderen af mailen, en Michael Lee, til at give os diverse oplysninger. Da vi endelig fik et link til en hjemmeside, var det en vældig flot side for et belysningsfirma.
- Vi skrev til firmaet for at høre, om de kendte noget til denne person, men fik aldrig svar.
- Det, der fik os til at tro lidt på det hele, var, at der var medsendt meget detaljerede tegninger til, hvordan kasserne skulle se ud.

Har andre hørt fra firmaet?
Det fremgik af mail-korrespondancen mellem Karsten Jørgensen og kineseren, at betalingen for de mange kasser ville falde i rater, efterhånden som kasserne blev leveret.
Karsten Jørgensen valgte at spørge Eksportrådet, om han skulle tage henvendelsen seriøst. Herfra sendte man forespørgslen videre til den Danske Ambassade i Kina, som var yderst skeptiske med hensyn til den store ordre.
Vi har tidligere i VinAvisen fortalt om svindlere, der har forsøgt at narre danske vinhandlere til at sende kassevis af vine til mere eller mindre mystiske adresser. Men kasser til vin - den er ny.
Det virker desuden højst besynderligt, at en kineser skulle bestille gavekasser til fire flasker vin. Tallet fire er et ulykkestal i Kina, og den slags tager kineserne alvorligt. Men nu var det efter sigende også med eksport af vin for øje …
Karsten Jørgensen kunne godt tænke sig at høre, om andre vinimportører har fået en henvendelse fra denne Michael Lee fra XR.group om levering af gavekasser eller måske vin. Vi hører gerne nærmere på info@vinavisen.dk.



Stort vintyveri i Puglia
En morgen for nylig mødtes Paolo Cantele, der ejer vingården Cantele i Puglia, af et trist syn, da han kom på arbejde.
I nattens mulm og mørke havde tyve stjålet hele 28.000 flasker vin til en værdi svarende til 1,2 millioner kr.
På vingårdens videokamera kunne man se de omkring 15 tyve fjerne de mange kasser med vin. Men de bar masker og handsker og efterlod sig intet spor, så det kan blive svært at fange banden.
Sikkert er det, at det var professionelle tyve, der forstod at udvælge de bedste vine - heriblandt vinen Amativo årgang 2009, der netop var blevet forsynet med etiketter og var klar til eksport. Samtlige 5082 flasker af vinen forsvandt fra Cantele under tyveriet, og flaskerne vil derfor ikke være til at købe i denne årgang i vinforretninger eller ad anden lovlig vej.
Hvis nogle af vore læsere skulle få tilbudt nogle flasker Amativo 2009, må de endelig give lyd fra sig på info@vinavisen.dk


Til_37/09




14 postkort fra Sherry
VinAvisens Mariette har været på en tur til Sherry-distriktet i det sydvestlige hjørne af Spanien. Det er der blevet en lille serie på 14 postkort ud af. Vi har bragt de 11 første i uge 31, 32 og 33. Her kommer de sidste tre, hvor vi blandt andet besøger den førende bodega Lustau.



.......
Jane Ward viste os rundt i bodega Lustau og fortalte os, hvad en række nye sherry-fade skulle bruges til.

Postkort nr. 12 fra Sherry:
Leverer fade til whisky-destillerier
Hele fem gange har VinAvisen besøgt Lustau. Nu kom vi igen, og selv om vi har skrevet meget om denne bodega og dens sherryer, der herhjemme forhandles af H.J.Hansen Vin, så fik vi alligevel noget nyt at vide.
Midt imellem alle Solera-rækkerne med de typisk ældre, mørke fade, lyste et par rækker med helt nye fade op. Bodegaens eksportdirektør, Jane Ward, forklarede os, hvad de skulle bruges til.
Oprindelig sendte bodegaerne i Sherry-distriktet fyldte fade af sted til de sherry-glade briter, der så selv tappede vinen på flasker. Når fadene var tomme, fik de skotske whisky-destillerier dem. Sherry'en havde sat sit præg på egetræet, hvilket igen gav smag til whiskyen.
Ifølge gældende EU-regler, skal sherry nu tappes hos bodegaerne. Men da destillerierne i Skotland ikke kan undvære de sherry-marinerede fade, modner Lustau en lille del af sin Oloroso på nye fade, som så, når de er tømte, sendes til Skotland.
Sherry har ikke godt af ny eg, og den anvendte Oloroso bliver derfor destilleret til en neutral spiritus, der bruges til fortificeringen af sherry samt til brandy.



.......
Bar Juanito er en af de mange hyggelige restauranter i Jerez de la Frontera.

Postkort nr. 13 fra Sherry:
Sherry til fisk og frugttærter
Det er helt forkert, hvis man tror, at sherry kun kan nydes, som den er. Striben af forskellige sherry-typer er perfekte ledsagere til en hel palet af forskellige retter.
Et glas godt afkølet Fino eller Manzanilla er fantastisk en varm sommerdag på terrassen men egner sig også til fiskeretter og sushi. Den mørke og kraftigere Oloroso står godt til kødretter eller til tørre oste. Og prøv et glas Cream sherry til en let frugtdessert eller et glas af den super søde PX til et stykke chokoladekage.
Der er mange hyggelige restauranter i Jerez de la Frontera, hvor man kan prøve sig frem med sammensætningen af mad og sherry. Prøv fx Bar Juanito - en rigtig god og stemningsfuld restaurant med gårdservering.







.......
En fiskehandler har travlt bag sin bod i den store markedshal, hvor der sælges fisk og skaldyr.

Postkort nr. 14 fra Sherry:
Besøg det store madmarked
Med dette postkort afslutter vi vores serie af vinøse postkort fra Sherry, men distriktet har meget andet at byde på end den berømte hedvin. Man kan opleve flamencodans, gå på opdagelse i byernes fine gamle gader eller - hvilket vi også gjorde - besøge det livlige og meget store marked for grøntsager, kød, fisk og delikatesser i Jerez de la Frontera. Især fiskeafdelingen, hvor der sælges alt fra rejer til hajer, er en oplevelse værd. Der dufter af hav fra de mange boder, hvor fiskehandlerne har travlt med at betjene kunderne.
Når man har set sig mæt på de mange friske fisk og skaldyr, kan man sætte sig på en af de små lokale udendørscaféer på markedspladsen og nippe til et godt glas Fino.



Amerikanske kvinder er til vin
Ifølge en ny forbrugerundersøgelse fra Gallup foretrækker 39% af amerikanerne øl mens 35% hælder mest til vin og 22% er til den stærkere spiritus.
Præferencerne hænger dog i høj grad sammen med alder og køn. Undersøgelsen viste, at det især er de unge, der er til øl, mens amerikanere på 55 år og derover helst skænker vin i glassene. Ligeledes var de fleste af de forbrugere, der foretrak vin frem for øl, kvinder. Gad vide, hvordan det forholder sig på dansk jord ...




.




Den tyske vindronning, Annika Strebel i fuld gang med druehøsten. Druerne bliver forvandlet til den uklare halvgærede druesaft Federweisser, som tyskerne drikker med største fornøjelse af vandglas og til Aufschnitt - lidt pølse, skinke og andre delikatesser. Foto: Deutsches Weininstitut.

De første druer til Federweisser
Om ikke så længe vil tyskerne igen hæve glassene og skåle i Federweisser, den hvide og uklare halvgærede druesaft - der også kaldes for Rauscher, Sauser eller Bitzler.
Det er tidligt modne druer som Sigerrebe, Ortega og Solaris, man bruger til denne traditionelle drik, og de første druer blev ifølge Deutsches Weininstitut høstet i den forgangne uge i Steinweiler i det sydlige Pfalz. Traditionen tro blev den regerende vindronning, Annika Strebel, sendt ud med saks og spand i vinmarken, og præcis som vores dronning indvier en udstilling ved at klippe en rød snor over, klippede Strebel de første drueklaser af vinstokkene.
Høsten af druer til Federweisser betragtes som et forspil til den egentlige druehøst, der i år forventes at begynde midt i september.


Fantastisk vækst i Kina
Det er utroligt, som Kina med ekspresfart gør sig stadig mere bemærket på det internationale vin- og spiritusmarked - både når det gælder import og eksport.
I 2012 importerede kineserne alkoholiske drikke for et beløb svarende til 14,6 milliarder kr. - en stigning på hele 58% i forhold til 2010.
Men kinesisk vin og spiritus er også godt i gang med at indtage verdensmarkedet - selv om der stadig er tale om en dråbe i det store vinhav. Sidste år steg eksporten af alkoholiske drikke fra Kina således med 51% til et beløb, der svarer til 3 mia. kr.
Ifølge The Drinks Business er antallet af registrerede vin- og spiritusforretninger i det asiatiske land nu oppe på 2,17 millioner. Heraf udgør detailforretningerne de cirka 2 mio.








Guldmedaljevinderen Usain Bolt og cocktailen til 19.000 kr, som nogle af de andre OL-vindere nød. Foto af Bolt: Richard Giles / Wikipedia.

OL-medaljer fejret med manér
Det nyligt afholdte OL i London har udklækket den ene glade guldmedaljevinder efter den anden. Men hvordan fejrede de vindende atleter så sejrene?
Sprinteren Usain Bolt fra Jamaica, der vandt hele tre guldmedaljer, gjorde det med en flaske champagne af flaskestørrelsen Nebuchadnezzar til 80.000 pund (cirka 757.000 kr.). Kæmpeflasken indeholdt 15 liter ædle bobler (20 normale flasker) fra champagnehuset Brignac, og den var en gave fra den natklub, Movida i Mayfair, som Bolt gæstede efter sejrene.
En anden natklub i London, Chinawhite, trakterede nogle af de andre guldvindere med en guld-farvet cocktail til 2012 pund (cirka 19.000 kr.). Denne drink, som også til daglig figurerer på klubbens kort, består af Hennessy Paradis Imperial Cognac og Luxor Champagne med 24 karat guldblade. Dertil kommer et par håndlavede 18 karat guldringe, som ligger i bunden af glasset.
Måske skulle man begynde at dyrke lidt mere atletik …



]



Find arrangementet i kalenderen
Husk, at klikke ind på VinAvisens aktivitetskalender, hvor der hele tiden føjes nye vinøse arrangementer til listen. Blandt de sidst tilkomne er blandt andet en vinsmagning kun for kvinder og slutspurten på italienske markedsdage foran Thorvaldsens Museum i København.



En spændende vin-pavillon
Vi har tidligere vist nogle af den amerikanske arkitekt Michael Jantzens fantastiske vinhuse og andre vinøse bygningsværker - hvoraf ingen, så vidt vi ved, endnu er blevet opført.
Det er værker, hvor arkitektur, kunst, design og den nyeste og mest miljøvenlige teknologi smelter sammen.
Nu har han også designet en vinsmagnings-pavillon, der som en gigantisk vinstok skyder op fra jorden med grønt løv, der hviler på et netværk af espalierer. Jantzen forestiller sig, at pavillonen kunne opføres i forlængelse af et eksisterende vinhus.
Bygningens grønne løv er forsynet med tynde, nærmest usynlige solfangerpaneler, der sørger for den fornødne energi til aktiviteterne i vinhuset.
Løvet danner skyggefulde pladser men bryder også ind gennem murene i selve pavillonen, hvor det danner siddepladser, borde osv.
På sin hjemmeside gør Jantzen opmærksom på, at pavillonen og espalieret kan leveres i flere farver og størrelser.


34/09



...



Ny whiskyflaske slår verdensrekord
I uge 31 fortalte vi om et kinesisk vinhus, der har fremstillet verdens hidtil største vinflaske - en 9 meter høj flaske rødvin.
Men skotterne kan også gøre sig i stort format. Hos Glenturret Distillery har man fået fremstillet en 200 liters flaske med destilleriets berømte whiskymærke The Famous Grouse.
Flasken, der er en tro kopi af de almindelige flasker med whiskyen, er lavet af et glasfirma i Prag. For nylig ankom den til Glenturret, hvor den nu er blevet fyldt med whisky - et arbejde, der tog tre timer.
Med flasken har destilleriet slået den hidtidige verdensrekord for en whiskyflaske - en 184 liter stor flaske med den amerikanske whiskey Jack Daniel’s, som fik en plads i Guinness Book of World Records i 2011.
Sidste søndag - samme dag, som The Famous Grouse fejrede sin 107 års fødselsdag, fik den nye kæmpeflaske det blå stempel af Guinness.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * FiniVin har optaget importen af vine fra Bodega Iaccarini, Mendoza i Argentina.
    * Restaurant The Diplomat og restaurantens amerikanske vinsmagninger får pr. 1. september til huse i nye omgivelser i Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K. Man kan læse mere med at klikke her.
    * Theis Vine har d. 1. august ansat Lars Møller Jensen som salgsdirektør med overordnet ansvar for vedligeholdelse og udvikling af salg. Ham fortæller vi om i Vinbranchens Blå Bog nedenfor.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Lars Møller Jensen (f. 1965) har mere end 30 års vinøs uddannelse med sig i bagagen.
    Efter gymnasiet i Grenå, hvor vinen allerede var en interesse, blev det til trawlerfiskeri i Grønland, griseopdræt i Ebeltoft og job som handyman og privatchauffør i USA, hvor han fik kørt vejene tynde i 29 stater.
    Under økonomistudierne i Århus trak vininteressen stadig mere i ham og inspirerede ham til at droppe tal og kurver og kaste sig over uddannelsen som tjener.
    I 1994 blev han udlært fra restaurant Lumskebugten med senere job på Sølyst og d’Angleterre. Derudover har han også læst journalistik, HA og HD.
    Lars Møller Jensens karriere i vinbranchen startede med et konsulentjob hos H.J. Hansen Vin.
    Dernæst et job som salgschef først hos House of Wine og sidenhen hos Haugen Gruppen og Magasin.
    I 2005 vendte han tilbage til H.J. Hansen Vin – til et job som salgschef.
    Nu er han tiltrådt en stilling som salgsdirektør hos Theis Vine - et vinfirma med egen eksportafdeling, et datterselskab i Stockholm og en flot detailforretning i København.
    Ved siden af sit daglige arbejde fungerer Lars Møller Jensen som dommer i DM for tjenerelever og EM for tjenere. Og så er der fritiden, der går med boksetræning og fodbold.
    Ferierne går til vinregioner i Europa, Syd- og Nordamerika og Australien – sammen med familien – men allerhelst går de til Færøerne, hvor en stor del af hans familie bor.
    Adresse: Theis Vine, Mileparken 18, 2740 Skovlunde, tlf.: 62 66 11 95, lars@theis-vine.dk, www.theis-vine.dk.







Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på dem.

Hvad er en pilotvin?
I sidste uge spurgte en læser os, hvad en pilotvin er for noget. Vi lod spørgsmålet gå videre til alle vore læsere og fik to svar.
Kasper Jensen skriver: Jeg tror ikke, at pilotvin er et officielt udtryk – det har i hvert fald ikke noget med fly at gøre.
Det er, ligesom når et filmselskab sender en ny tv-serie på gaden, så er der først et pilot-afsnit, som skal lokke seere til showet og vise, hvor godt det er, og hvor godt det kan blive.
Samme fremgangsmåde vil jeg antage gælder begrebet pilotvin – altså hvor god vinen er nu, og hvor god den eventuelt kan blive. En test, om man vil.
Og Erik Skovenborg skriver: I lægevidenskaben bruges udtrykket pilotforsøg om et videnskabeligt forsøg i mini-format med fx ti personer for at se, hvordan det i praksis kan lade sig gøre at gennemføre forsøget, før man binder an med det store studie med måske 5000 deltagere.
På samme måde vil en pilotvin kunne være en eksperimentel vin, lavet i ganske lille mængde, hvis udvikling vinbonden følger en tid, før han går i gang med en større produktion af denne vintype.
Vi siger tak for svarene fra vores to læsere. Selv har vi spekuleret over, om ikke ordet pilotvin bruges om lanceringen af et nyt vinmærke, som en større vinproducent først udbyder på et mindre marked, fx i et enkelt land. På den måde kan man teste markedet, før man investerer i den helt store markedsføring.
.......



    Ugens vinøse billede
    – Et absolut højdepunkt på min hustrus og min tur til Portugals Dourodal var et besøg hos portvinshuset Cockburn's i Vila Nova de Gaia, skrev Erik Bruun, da han sendte os dette billede. – Vi havde i forvejen fået en aftale om en rundvisning, og en meget engageret guide, der kaldte sig Marianna, fortalte os om portvin i almindelighed og Cockburn's i særdeleshed.
    – På billedet ses hun, mens hun viste os rundt i Cockburn's' lagerbygninger med den berømte klinkebelagte allé mellem de lange rækker af vinfade.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    186 På vingården Corte Figaretto uden for Verona optræder familiens yngste, Elisa, som en lille Bacchus (foto Corte © Figaretto).
    ..............................
[<br>]



.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 90 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Fontanafredda, Moscato, Asti, Dolce, Italien, lav alkohol (7%)
75,95 kr., SuperBrugsen
Fine bobler i glasset, en liflig duft og en sød, lækker druesmag. Sådan er denne fortræffelige boblevin. Oplagt til en dessert, fx med friske bær. Fås også hos Kvickly.


Bersano, Brachetto, Barchetto d'Acqui, Italien, lav alkohol (7%)
100 kr., Føtex Food
Glimrende rød boblevin med fin mousse i glasset, en frisk drueduft i næsen og en dejlig smag af hindbær og modne blå druer i munden. Den er sød, men ikke sliksød og vil egne sig fint til en ikke alt for sød dessert eller som apéritif i stedet for fx en Kir. Brachetto er en lokal drue i Piemonte, og vinen kommer fra et lille DOCG-område, Barchetto d'Acqui, omkring byen Acqui Terme.

Hvidvin


Duca della Rocca, Grillo, Sicilien IGT, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
59 kr., Premier Cru
Let hvidvin med god drueduft og en frisk, let krydret smag med noter af grape. Flasken har skruelåg og i øvrigt et nydeligt udstyr.


Promised Land Riesling, Wakefield, Riesling, South Australia, Australien, 2011, lav alkohol (12,5%)
69 kr., Haller Vine
Sikke en dejlig hvidvin. Den er fyldig og har en lidt fed konsistens, der får den dejlige smag af aromatiske citrusfrugter til at hænge ved meget længe. Smagepanelets deltagere var enige om, at muslinger og andre lidt kraftigt smagende skaldyr vil være sagen til denne vin. Flasken har skruelåg.


Casas del Bosque Reserva, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile, 2010, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er fine noter af kærlighedsfrugt i duften af denne hvidvin. Smagen er tør og liflig, frisk og med citrus til slut i den lange eftersmag. En rigtig god vin til sommerens lyse fisk. Flasken har skruelåg.


Bliss, Chardonnay, Mendocino, Californien, 2009, middel alkohol (13,5%)
130 kr., Wine-eshop
Fyldig hvidvin med en let fedme, god, ren frugt, fint krydderi, fadtoner og tilpas syre - jamen, den har bare det hele ...

Rosévin


Passolo Rosé, Rocca, Salento, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
Der er søde jordbær og hindbær i duften af denne dejlige rosé. Smagen er fyldig og fuld af moden frugt - en rigtig sommervin. Servér den godt afkølet og fx til en god let krydret kyllingeret. Flasken har skruelåg.


Château du Cros Rosé, Bordeaux, Frankrig, 2011, lav alkohol (12%)
65 kr., pris ved 12 flasker: 50 kr., Rienta Vine
En udmærket rosé med en mild urte-agtig duft og en tør, frisk smag med citrusnoter. En rigtig sommervin til lette frokostretter. Den sidste stjerne gælder tilbudsprisen.

Rødvin


Growers Gate, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En god hverdags-rødvin med fyldig frugt, let sødme, bløde tanniner og en god eftersmag. Flasken har skruelåg.


Adobe Reserva, Emiliana, Carmenère, Colchagua, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
67,50 kr., på tilbud i denne uge (uge 34): 39 kr. ved tre flasker, SuperBrugsen
Carmenère er måske ikke så kendt en drue, men der kan laves fantastiske vine på den - som fx denne vin fra det biodynamiske vinhus Emiliana. Der er modne brombær og hyldebær i duften. Smagen er koncentreret, varm og imødekommende og med masser af solmoden bærmost. Et hit til normalprisen og et rent kup til tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.


Estibals, Domaine l'Ostal Cazes, Minervois, Frankrig, 2007, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
En flot krydret og fyldig rødvin med saft og kraft og en åben smag, der holder rigtig længe i munden. Der er både frugt og noter af lakrids samt en fin syre, der giver vinen elegance. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering.


Pendara, Amani, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, middel alkohol (14%)
109 kr., på tilbud til 100 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin i fin balance, med god frugt, tilpas syre ... en udpræget madvin.


La Cattura, Poggio al Casone, Toscana IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne rødvin smager ganske enkelt godt. Den er i fornem balance og med blød frugt.


Triple Overtime, 3OT Wine Cellars, Zinfandel, Dry Creek Valley, Californien, 2007, høj alkohol (15,5%)
125 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Vinentusiasten
15,5 procent - det er meget, men denne rødvin kan bære procenterne. Den har en blød og lækker frugt med noter af chokolade, kirsebær og fint krydderi - og ingen spritkant.


Clos Socarrat, Priorat, Spanien, 2006, middel alkohol (14%)
169 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Holte Vinlager
En yderst vellavet rødvin - lækker, blød og rund. En vin med god frugt, tilpas syre og en lang eftersmag.


Mahalo, Kaena, Grenache, Santa Ynez Valley, Californien, 2009, høj alkohol (14,9%)
190 kr., California Wine
Et brag af en rødvin med herlig duft og en ultralækker smag. Den har næsten 15% alkohol, men ingen spritkant. Der er kun fremstillet lidt over 2000 flasker af den. Flasken har skruelåg.


Beni di Batasiolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
269,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 119,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fint udviklet, drikkemoden rødvin, lækker og afrundet. Den har en blød, saftig smag og en lille sødme. Dejlig vin til en attraktiv tilbudspris.


Cuvée Chandrebi, Orovela, Georgien, 2006, lav alkohol (12,5%)
76 kr., pris ved 6 flasker: 66 kr., Georgisk Vin
Seks år gammel rødvin, der skal drikkes nu. Den har en venlig smag uden større svinkeærinder. Vinen er lavet på Cabernet Sauvignon og den georgiske lokaldrue Saperavi.


Sangaetano, Cantine due Palme, Primitivo, Manduria, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Manduria er en by og et vindistrikt på den italienske støvlehæl. Herfra kommer denne rødvin, der har en fyldig frugt og en ret markant sødme.


Cuvée Maximilien, Domaine les Grands Bois, Côtes du Rhône Villages, Cairanne, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
90 kr., Genereux-Vinkælder
Denne rødvin har måske ikke det store vingefang, men den har pæn frugt og vil være en anvendelig ledsager til mange, lidt kraftigere kødretter. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.