Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Nyheder for uge 22. 2013
Nyheder i uge 22, 2013 |
|
. |
Vinimportører tror på salgs-fremgang
Sopexa udfører en årlig undersøgelse omkring de forventninger, vinhandlerne i tolv forskellige lande har til salget i det pågældende år.
Af den seneste udgave af undersøgelsen, hvor man har spurgt mere end 1400 vingrossister, vinagenter, importører og detailhandlere, fremgår det, at 58% af de handlende forventer en fremgang i vinsalget i 2013. Det svarer stort set til tallet fra 2012, der lå på 57%.
Mest optimistiske er de russiske vinbranchefolk. Her tror hele 89% på en salgsfremgang. Canadierne følger efter med 85%, og på tredjepladsen kommer de amerikanske vinhandlere med 74%.
I de europæiske lande er man mere forsigtig. Her forventer vinbranchefolkene, at vinsalget vil ligge på nogenlunde det samme som sidste år - lige med undtagelse af Danmark, hvor de adspurgte vinhandlere tror på en fremgang i salget.
Øko-vine sælger i Danmark
I Kina har der hidtil være en stor optimisme, når det gjaldt vinsalget. I 2011 var hele 87% af de kinesiske vinhandlere overbeviste om en salgsfremgang. Det tal faldt til 69% i 2012. Og i den nye undersøgelse er det omkring 58%, der tror på en vækst i salget. Det kan virke overraskende, når man tænker på, at det kinesiske marked for vin er støt stigende. Men der er til gengæld også 8000 kinesiske vinimportører til at dele markeds-kagen.
Sopexa har også taget pulsen på, hvilke vine, der er mest efterspurgte af vinbranchefolkene - og dermed af forbrugerne.
Enkeltdrue-vine, hvor druens navn står anført på etiketten, er ligesom de foregående år den store sællert globalt.
Økologisk vin er endnu ikke så efterspurgt - undtagelserne er Danmark, Holland og Japan, hvor der er godt gang i salget af øko-vine.
Château La Commanderie. | Unge kinesere køber gammelt vinslot Det fine gamle vinslot Château La Commanderie i Pomerol er blevet solgt til et kinesisk ægtepar, Andrew og Melody Kuk. De er begge i begyndelsen af 30’erne og dermed de yngste asiatiske ejere af et Bordeaux-slot. Parret ejer et entreprenørfirma i Hong Kong, Grace Star, og det må være en indbringende forretning. I hvert fald har Andrew og Melody Kuk haft råd til at købe vinslottet for 8 millioner euro (cirka 59,6 mio. kr.). Ifølge den franske ejendomsmægler, der har stået for handelen, Damien Mounet, har ægteparret udelukkende købt slottet på grund af deres kærlighed til Bordeaux-vin og ikke af forretningsmæssige årsager. 200 slotte i kinesisk eje i 2018 Château La Commanderie, der har rødder tilbage til 1200-tallet, har været i familien Gregorys eje siden 1973. Til slottet hører der 6 hektar vinmarker, som leverer druer til 25.000 flasker vin om året. Som det er nu, er der også en bed and breakfast på Château La Commanderie. Hvad der skal ske med den vides endnu ikke. I øjeblikket ejes cirka halvtreds vinslotte i Bordeaux af asiatiske firmaer eller privatpersoner. Nogle ejendomsmæglere i det franske vindistrikt er overbeviste om, antallet vil stige til omkring 200 slotte i løbet af de næste fem år. |
Trængt økonomi i Chianti Classico
Chianti Classico er den centrale del af det store Chianti-distrikt. Det er herfra de bedste Chianti-vine pr. tradition stammer fra, og områdets vinproducenter er underlagt en række produktionsregler af konsortiet i Chianti Classico.
Men opfyldelsen af disse regler, der gælder både vindyrkningen og selve vinfremstillingen, medfører meget høje produktionsomkostninger. Og det gør, at rigtig mange vingårde i Chianti Classico i dag har svært ved at klare skærene rent økonomisk.
Sådan lyder det fra en af vinområdets førende producenter, Alberto Antonini, der tidligere har været vinmager hos Antinori og i dag ejer vingården Poggiotondo.
Kun en håndfuld gode producenter
Ifølge Antonini er der i Chianti Classico omkring 15 til 20 producenter, som er rigtig gode - og derfor kan få høje priser for deres vine. De producenter har ingen problemer med at klare produktionsomkostningerne.
Men udover denne håndfuld af vingårde, så sælges det meste vin fra Chianti Classico i dag for små penge. Man kan endog købe vin fra området i bulk til samme priser som bulkvinen fra resten af Chianti-distriktet. Det er de mange vingårde i Chianti Classico, der leverer denne vin, der har problemer med at få det hele til at løbe rundt.
Antonini mener, at Chianti Classico området, hvis vinmarker breder sig over 7200 hektar, simpelt hen er for stor, og at der er alt for mange vinproducenter til at deles om kagen.
Hvis der var færre vingårde, ville de enkelte gårde have en større afsætning, og derigennem kunne klare de høje omkostninger.
Selv om det ikke just ligner en næse, er der tale om en elektronisk næse, der kan skelne pærer fra æbler. Foto: HIG / UPV. | Ny elektronisk næse Et hold spanske og svenske ingeniører fra henholdsvis det polytekniske universitet i Valencia og universitetet i Gävle har sammen udviklet en interessant elektronisk næse. Efter sigende skulle næsen kunne registrere frugt-lugte mere effektivt end den menneskelige lugtesans. Den skulle således være i stand til at skelne mellem duften af pærer og æbler - frugter, der duftmæssigt ligger tæt op ad hinanden, da begge indeholder de kemiske stoffer estere. Ingeniørerne forstiller sig, at den elektroniske næse med lidt mere videreudvikling en dag vil kunne bruges i blandt andet vinindustrien til fx at bestemme druers kvalitet eller en vins årgang. Næsen ligner langt fra en rigtig næse. Den består af et apparat, der er forbundet til en computer. I et forkammer i apparatet placeres frugtprøverne, og når der sendes en luftstrøm gennem kammeret, bringes lugten fra frugterne videre til hele 32 sensorer, der så registrerer de enkelte duftstoffer. Dataerne sendes dernæst videre til computeren, hvor de samles og analyseres. Bliver ikke forkølet Lugtesansen er uløseligt forbundet med smagssansen. Hvis iman ikke kan lugte noget, vil man stort set heller ikke kunne smage noget. Og lugtesansen er derfor et yderst vigtigt redskab for en vinproducent. Det er ofte lugten og smagen, der er afgørende for, hvornår druerne høstes, hvornår gæringen er færdig, og hvordan den endelige blanding skal være i fx en flaske rødvin fra Bordeaux, der er skabt af vin på flere forskellige druer. Hvis vinproducenten eller mesterblanderen bliver forkølet, når en af disse vigtige beslutninger skal tages, kan det selvsagt være lidt af en nedtur. Så her kunne man jo godt forestille sig, at en elektronisk og altid sygdomsfri næse kunne give en hjælpende hånd. Elektroniske næser i vinbranchen er ikke noget nyt. Hos bødkerværkstederne svides fadene på indersiden under fremstillingen. Det skal gøres ret nøjagtigt, og her har et af de førende franske bødkerværksteder, Seguin-Moreau, for nogle år siden udviklet en næse, der kan lugte, om fadet er blevet tilpas, for meget eller for lidt ristet. |
Slutspurt på primeur-ugen
Primeur-kampagnen, hvor Bordeaux-slottene frigiver deres priser for årgang 2012, som stadig ligger på fade, er gået ind i sin sidste fase. Og det lader til, at hovedparten af vinslottene har været enige om at lade priserne falde i forhold til årgang 2011.
Senest har blandt andet Vieux Château Certan frigivet sin pris, der er 6% lavere, mens Leoville Las Cases har ladet prisen droppe med 15%, Cheval Blanc med 23% og Château Figeac med hele 33,3%.
Selv om vinslottene således har prissat den nye årgang lavere end årgang 2011, er der for mange af slottenes vedkommende stadig tale om meget høje priser.
Et eksempel er Leoville Las Cases, der har ladet prisen for årgang 2012 falde med 16% i forhold til 2011-årgangen. Dog er prisen stadig hele 63% højere end for årgang 2008.
Et lidt trægt salg
Vinslottene har lyttet til négocianterne, detailhandlerne og forbrugerne, der alle opfordrede til en hurtigere primeur-kampagne i år end sidste år - og priser, der var betydeligt lavere. Men spørgsmålet er, om pris-dykket er stort nok.
Fra vinhandlere i Bordeaux, London og Hong Kong lyder det, at 1. cru slottenes vine, der alle er faldet med 25-35%, ikke er noget problem at sælge som primeur-vine. Noget mere trægt går det med vinene fra de mange mindre berømte vinslotte. Her venter kunderne, indtil primeur-kampagnen er slut, med at beslutte sig for, hvilke vine de vil købe.
Det danske hold, der vandt EM-finalen i vinsmagning 2012. Fra venstre: Jesper Hedegaard, Bent Allan Hansen, Claus Tybring, Dennis Lindberg Jensen. Nu går turen videre til VM. | Dansk hold med til VM I uge 43 2012 fortalte vi om Jesper Hedegaard, Claus Tybring, Dennis Lindberg Jensen og Bent Allan Hansen, der vandt europamesterskabet i Championnat d’Europe de dégustation - en vinsmagnings-konkurrence, afholdt af det franske vinblad La Revue du Vin de France. Dysten, der fandt sted i Malmø med 11 deltagerlande, bestod af en blindsmagning af 12 forskellige vine. Anden- og tredjepladsen gik til henholdsvis England og Tyskland. Med sejren var det danske hold blevet lovet en plads i EM-finalen 2013. Men nu har Revue du Vin de France besluttet - efter at have arrangeret EM fem år i træk - at satse endnu større med et verdensmesterskab med 20 deltagerlande i finalen, der finder sted i Bordeaux d. 12. oktober på Château Larrivet Haut-Brion. Flere sponsorer efterlyses - Det er lidt surrealistisk at tænke på, at vi som regerende europamestre nærmest må karakteriseres som favoritter, siger Jesper Hedegaard. - Men udover at der kommer nye lande som USA, Australien, New Zealand, Sydafrika, Chile og Argentina med i VM-konkurrencen, ved vi jo ikke noget om de personer og - deres kompetencer - som de enkelte lande stiller med. - Til gengæld kender vi nu konkurrenceformen og ved, hvad der skal til for at ende i den bedste halvdel. Skal vi helt til tops, har vi nok brug for lidt held, men vores største styrke er vores samarbejde og erfaring med at have smagt vine sammen i mere end 10 år - og at vi ved, hvor svær blindsmagning er, og hvor meget ydmyghed det kræver. Holdet har allerede længe været i gang med hård træning, og har - udover egne indkøb - foreløbig fået sponseret vine til blindsmagninger fra Philipson Wine, H.J. Hansen og Jysk Vin, ligesom Theis Vine og Philipson Wine har givet billetter til nogle af deres store kundesmagninger, hvor der har været mulighed for at smage mange forskellige vine. Flere sponsorater og invitationer er dog meget velkomne, da der stadig er lang tid til oktober … Hvis man har lyst til at sponsorere det danske hold og derigennem måske hjælpe til med at sikre en dansk VM-titel, kan man henvende sig til Jesper Hedegaard på tlf.: 30 59 33 79 eller e-mail info@vinforedrag.dk. |
. |
Søde russiske bobler
Russerne har en sød tand - i hvert fald når det gælder mousserende vine.
Det har man ifølge The Drinks Business måttet erkende hos det førende russiske vinhus Abrau-Durso, hvor man kæmper for at få de russiske forbrugere til at hælde tørre boblevine i glassene.
Halvdelen af de vine, som vinhuset fremstiller efter champagnemetoden, er søde, hvilket er nødvendigt for at kunne tilfredsstille det hjemlige marked. Yderligere 15% af boblevinene er halvsøde, mens 35% er tørre.
Sådan har det faktisk altid forholdt sig i Rusland. Dengang zarerne bestilte store mængder champagne fra Frankrig til hoffet i Sankt Petersborg, var det også relativt søde bobler, der var i flaskerne.
Hos Abrau-Durso kan man dog mærke, at smagen langsomt er ved at ændre sig i Rusland imod de tørre mousserende vine.
En anden russisk tradition, som det er svært at rokke ved, er, at bobler udelukkende hører festlige lejligheder til. Og det er så uanset, om boblerne søde eller tørre, russiske, franske, spanske eller italienske. Ifølge vinhuset er det et levn fra den kommunistiske sovjet-tid, hvor man ikke sådan skejede ud med luksuriøse drikke til hverdag.
Kunstetiketterne har deres egen hjemmeside, hvor man kan klikke på en etiket og dermed forstørre den og læse om den. Vi klikkede på den sjove etiket af Raymond Savignac på årgang 1999 . |
Nyt galleri til originalerne
I forbindelse med en renovering af Château Mouton Rothschild i Bordeaux, vil man skabe et kunstgalleri til de mange originale værker, der ligger til grund for kunstetiketterne på slottets berømte vine.
Den første kunstetiket så dagens lys på årgang 1924, og det var plakatkunstneren Jean Carlu, der fik æren af at stå for illustrationen. Etiketten var en fejring af, at slottet begyndte at slotsaftappe vinene.
Så var der en pause lige indtil 1945, hvor baron Philippe Rothschild igen tog ideen op. Og siden da har en berømt kunstner hvert år fået lov til at boltre sig på etiketten af den nye årgang. Såvel Picasso, Chagall og Salvador Dali som vores egen Per Kirkeby er med på listen over de mange kunstnere.
De originale malerier er alle i Mouton Rothschilds eje, men samlingen har ikke førhen været udstillet på selve slottet, da man ikke havde et eget galleri til den.
Siden 1981 har de mange kunstværker levet en nomadetilværelse, idet de har været udstillet i 42 forskellige byer verden over.
Mouton Rothschilds nye galleri åbner i slutningen af juni, så hvis sommerferien går til Bordeaux, kan man jo lægge vejen forbi. Men man kan også på etiketternes egen hjemmeside klikke på thumbnails af hver etiket og se den på nærmeste hold.
34/09 |
Rødvin og regnorme
Der udføres stadig flere forsøg med resveratrol, det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin.
Som regel er det laboratoriemus, der anvendes til forsøgene, men for nylig brugte forskere fra Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz regnorme til et forsøg med resveratrol.
Med forsøget ville forskerne ifølge Mail Online finde frem til, om resveratrol havde en livsforlængende effekt på ormene. Stoffet har - som vi tidligere har fortalt - en godgørende effekt i kampen mod en række forskellige sygdomme.
Det viste sig, at det hold orme, der fik resveratrol i gennemsnit øgede deres levetid med opsigtsvækkende 60% i forhold til en kontrolgruppe, der ikke fik tilført stoffet.
Og ikke nok med det. Resveratrol-ormene havde også mere energi, hvilket gav sig til kende ved, at de vred sig livligere end de andre orme. De havde også en større udholdenhed end ormene i kontrolgruppen.
Forskellene blev endnu tydeligere efter 20 dage, hvor samtlige orme havde en fremskreden alder.
Med udgangspunkt i orme-forsøget vil de schweiziske forskere nu undersøge, om ikke resveratrol også ville kunne hjælpe ældre mennesker til at få en mere energifyldt hverdag.
Kinesisk vin til 3700 kr.
Fornemme Bordeaux-vine til nogle tusinde kroner stykket er nærmest hverdagskost. Men en kinesisk vin til 3700 kr. lyder ret opsigtvækkende.
Det er ikke desto mindre en sådan vin, det kinesiske vinslot Château Hansen nu sender på markedet i Kina.
Der er tale om en rødvin, Red Camel, fremstillet på Cabernet Sauvignon fra vinstokke i den kinesiske provins Ningxia.
Det bliver vinhusets franske vinmager, Bruno Paumard, der tidligere har fremstillet mousserende vin hos producenten Bouvet-Ladubay i Loire, som har skabt den kostbare vin. Vinen har ligget to år på nye franske fade og er dernæst tappet på i alt 10.000 flasker.
Om Red Camel vil blive solgt uden for Kinas grænser er uvist. Men hvis man vil smage nogle af de andre - og mere prisvenlige - vine fra Château Hansen, så importeres de herhjemme af NicVin. Det er glimrende vine, som vi har anmeldt i uge 6 2012.
I samme udgave af VinAvisen fortalte vi også om det kinesiske vinslot - der ikke er dansk ejet trods det dansk klingende navn. "Han" er navnet på et kinesisk folk - og på ejeren, Han Jiaping - og "Sen" betyder skov.
Der var masser af glas på bordene og dyb koncentration blandt de 219 dommere ved dette års udgave af Decanter World Wine Awards. |
En smagning af 14.000 vine
For nylig mødtes 219 Masters of Wine, sommelierer og andre vinspecialister fra 27 forskellige lande i London med et ganske bestemt formål. De havde til opgave at blindsmage og bedømme vinene i verdens nok største og mest prestigefyldte vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards.
Den årlige konkurrence arrangeres af det britiske vinmagasin Decanter, og i år blev der smagt 14.362 vine fra hele verden, og der blev uddelt 9873 medaljer. I 2004, da den første udgave af konkurrencen blev afholdt, blev der smagt 4000 vine.
156 vine blev tildelt den fornemme titel Regionalt Trofæ, 229 fik en guldmedalje, 1665 sølv og 4165 bronze. Derudover opnåede 3658 vine en anbefaling.
Toppen af cremen - de i alt 32 vindere af den aller højeste udnævnelse, Det Internationale Trofæ - vil først bliver offentliggjort til september ved en gallamiddag i Royal Opera House i Covent Garden.
Flest spanske vine
Spanien havde førertrøjen på, når det gjaldt antallet af leverede vine til konkurrencen. I alt smagte dommerpanelet 1616 spanske vine. På andenpladsen og tredjepladsen kom Australien med 1104 og Sydafrika med 842 vine.
Dernæst fulgte de franske vinproducenter med 815 flasker fra Languedoc-Roussillon, 776 fra Bordeaux og 479 fra Bourgogne.
Kina var også med på vognen med 49 vine, og i denne store konkurrence var der ligeledes flasker med fra mindre traditionelle vinlande - heriblandt Armenien, Belgien og Sverige. Svenskerne havde to vine med og indkasserede en anbefaling for sin søde Blaxsta Vidal Ice Wine 2011.
Man kan selv surfe rundt i de mange vindervine, søge på lande, vindistrikter, medaljer, vintype osv. ved at klikke her.
En rigtig god idé
Vi har tidligere fortalt om firmaer, der fremstiller møbler af gamle vinfade. Det gør man også hos Barrique Project - dog er konceptet bag dette italienske projekt noget anderledes.
Nogle af verdens førende designere - heriblandt Mario Botta og Marc Sadler - er blevet bedt om at komme med hver deres bud på et møbel lavet af brugte fade. Designernes tegninger bliver sendt til misbrugscentret San Patrignano uden for Milano, hvor patienterne så forvandler dem til stole, borde og andre møbler. Og det er en utrolig kreativitet, designerne har lagt for dagen. Se selv på projektets hjemmeside.
Få udgaver af hvert møbel
Nogle designere har valgt at få skuret stavene fra fadene rene for rester af rødvin. Men langt de fleste har betragtet rødvins-sporene som uvurderlig patina, der viser træets oprindelige funktion.
Der fremstilles kun mellem 5 og 20 udgaver af hvert møbel, som sælges gennem den globale indkøbssite eBay for priser mellem 5800 kr. og 145.000 kr. Overskuddet fra salget går til misbrugscentret.
Det er Letizia Moratti, der har været både uddannelsesminister i den italienske regering og borgmester i Milano, som fik idéen til Barrique Project.
... |
|
|
Den danske vinbranche * Sigurd Müller Vinhandel har fået importen af vinene fra Weingut Manz i Rheinhessen og Coltherenzio i Alto Adige. * Piemonte Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører. * Treasury Wine Estates har optaget importen af Stags’s Leap fra distriktet Stags’ Leap i Napa Valley og Etude fra Carneros ligeledes i Napa Valley. Vinene forhandles i Danmark af www.nemlig.com. * Philipson Wine har optaget importen af vine fra følgende huse:Luigi Einaudi, Château Pampelonne, Mas de Pampelonne, Maîtres Vignerons de Saint-Tropez og Bodegas Volver. * Toscavini har optaget importen af vinene fra Donatella Colombini i Toscana. |
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam. |
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
. |
I år 2000 åbnede Henrik Tachau Kristensen vinimportfirmaet 1010 Vin. I første omgang gjaldt det vine fra franske Mâcon, Alsace og Champagne – i dag omfatter forretningens sortiment flasker fra alverdens "cool climate" vinlande. Vinene håndplukkes fra unge, dynamiske vinproducenter og up-comming producenter, der har ambitioner om at blive de bedste i deres respektive vinregioner. Ud over vinforretningen har Henrik Tachau Kristensen sin daglige gang i sin restaurant på Grenen i Skagen, "Restaurant de 2 Have", der er indrettet i Danmarks nordligst beliggende bygning, samt i 2Takt Cafe & Brasserie i Frederiks Havn, som han ejer sammen med restaurantens køkkenchef, Dennis Sommer. Fritiden er selvsagt yderst begrænset. Er der tid, står den på rejser, skiløb, squash og floorball. Henrik Tachau Kristensen bor sammen med Lotte, som er kok og ernæringsvejleder hos ATP i Frederiks Havn, og sønnen Niels. Adresse: 1010 Vin, Suldrupvej 10, 9240 Nibe, tlf.: 40 87 39 86, e-mail: 1010vin@mail.dk, www.1010vin.dk, www.restaurantde2have.dk. |
Til_37/09 |
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det. Hvorfor regner vi i 75 cl flasker? Lone Severinsen spørger, om der er en logisk forklaring på, at vin for størstepartens vedkommende sælges i 75 cl flasker men afregnes pr. liter. Vi er ikke rigtigt klar over, hvor i vinbranchen man afregner pr. liter – bortset fra når man køber uaftappet vin i bulk. Altså pr. container eller ligefrem tankvogn. Ellers taler alle da om priser pr. flaske eller kasse. Men så er det spørgsmålet, hvorfor det absolut skal være flasker med 75 cl. Ville det ikke være mere logisk med 1 liter – når vi nu har indført metersystemet? 75 cl-flasken har gamle aner. Man har altid lavet flasker af nogenlunde denne størrelse, og det skyldes dels, at rumfanget svarer til, hvad en glaspuster kan klare med de lunger, han er udstyret med, dels at størrelsen også på anden vis er praktisk. Et par vinhandler-næver tager nemt tre flasker i hver hånd, svarende til en halv kasse (en "kasse" er traditionelt på tolv flasker). Og seks flasker passer fint i en kasse, som de fleste af os kan bære – det kniber mere med en af de store kasser med tolv. Yderlige passer den gængse flaskestørrelse til et måltid for to personer, hvor 1 liter nemt vil blive for meget. Livet ville på mange måder blive tungere med 1 liter-flasker. |
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234
............................... | |
225 Den kalkholdige mark El Mojuelo med dens Palomino-vinstokke tilhører sherryhuset Pedro Domecq (foto © ICEX). .............................. |
. |
Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse. |
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner og hele 23, som fik fem stjerner. I alt blev det til 139 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her. Søg på vinene! Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database. Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk. |
Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen. ,,,,, |
Mousserende
Charles Mignon, Brut, Champagne Premier Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)
269,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 199,75 kr., Skjold Burne
En ægte champagne og en rigtig god champagne. Faktisk ustyrligt lækker med sin duft af frugt og brød og sin harmoniske smag med blød syre.
Hvidvin
Obernai, Riesling, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
89,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 74,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En lækker hvidvin med et godt billede af Riesling-druen. Dertil fint krydderi, en lille sødme, men også tilpas syre.
Rosenhof, Haider, Muskat Ottonel, Burgenland, Spätlese, Østrig, 2009, lav alkohol (11%)
95 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager
Denne hvidvin er ikke en "sød vin", men den er sød. Ret meget sød. Og så har den Muskat-druens parfumerede, fint krydrede charme. Med sine kun 11 procent vil den være god til studentergildet. De unge vil elske den. Det gør vi andre for resten også. Flasken har skruelåg.
Vom Berg, Schmitges, Riesling, Mosel, ,Feinherb, Mosel, Tyskland, 2012, lav alkohol (11,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 116 kr., Propperiet
Lækker hvidvin med en liflig duft og en smag med druefrugt, en lille sødme og en dejlig blødhed. En Mosel-vin i den gode, gamle Mosel-stil. Flasken har et elegant skruelåg.
Mauro, Chardonnay, Puglia, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 22): 43 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Blød, saftig og venlig hvidvin, uden kanter, ligetil - og uden noget større vingefang. Flasken har skruelåg. Den fjerde stjerne gælder tilbudsprisen.
Rosévin
Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., som månedens vin i juni: 79,75 kr. - og ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne
Frisk rosévin med god struktur og uden de noter af jordbærsyltetøj, man oplever i nogle roséer. Den har en ren frugtsmag og tilpas syre og vil være yderst velegnet til en sommerlig frokost og lette retter.
Rødvin
Vidal del Saz, Bodegas del Saz, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2010, lav alkohol (13%)
49 kr., DK Wine
En rigtig god rødvin med fint krydderi, indkapslet i en blød og ren frugtsmag. En vin, som mange vil kunne lide - også på grund af den meget rimelige pris. Faktisk en imponerende vin til prisen.
Vermador, La Bodeega de Pinoso, Monastrell, Vinos Alicante, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker i maj og juni, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin på økodruer har en god struktur. Der er mørke bær i smagen og tæt krydderi. Glimrende til prisen. Flasken har skruelåg.
Sartori, Pinot Nero, Provincia di Pavia, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
59,95 kr., Amka
En dejlig rødvin, måske ikke typisk Pinot, men fortræffelig til prisen. Der er god frugt, blødhed og kirsebær. Flasken har skruelåg.
Crios, Dominio del Plata, Tannat, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
En rigtig god madvin på en interessant drue, Tannat, der egenlig kommer fra det sydvestlige Frankrig omkring distriktet Madiran. Vinen har god frugtfylde og krydderi. Flasken har skruelåg.
Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flere gange har Christian Philipson samarbejdet med vinproducenter for at skabe vine, "som danskerne kan lide". Dette er en af dem - oven i købet skabt til Philipsons 25 års jubilæum i 2012. Vinen er vellavet - den smager ganske enkelt godt. Den har en blød, afrundet smag med fint krydderi. En udpræget madvin.
Delas, Ventoux, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
80 kr., H.J.Hansen Vin
En rigtig lækker rødvin. En vin med klasse og elegance. Blid, blød og afrundet.
Château des Labourons, Fleurie, Frankrig, 20101, lav alkohol (12,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Lækker Grand Cru Beaujolais. Den har blød, fint krydret frugt, tilpas syre - og kultiverede procenter, 12,5%. God til prisen - ved 6 flasker.
Incognito, Michael David Winery, Lodi, Californien, 2010, høj alkohol (14,5%)
130 kr., Graa Vin
Denne lækre rødvin er lavet på en større samling druer: Syrah (som der er mest af), Carignan, Mourvèdre, Souzao, Tannat, Cinsaut, Petite Shirah og Merlot, og det har åbenbart været en vellykket blanding. Vinen er i fin balance med blød, afrundet frugt, krydrede toner og en lang eftersmag. Tilpas syre og ingen spritkant.
The Dirty Hoe, Reserve, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
135 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Dette er ikke en bamse-australier. Det er en rødvin i fin balance med kompakt frugtsmag, fint krydderi og sødme. Glimrende madvin fx til lam eller grill i al almindelighed. Flasken har skruelåg.
Montes Alpha, Syrah, Valle de Colchagua, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
139,75 kr., Bichel Vin
Denne rødvin har Chiles berømte vinmager Aurelio Montes lavet i Rhône-stil, hvor druen Syrah har selskab af en smule Cabernet og Viognier. Det er en stor, lækker og blød vin med noter af vanille, chokolade toffee, tobak og læder. Dertil modne og afrundede tanniner.
Confidences de Prieuré-Lichine, Château Prieuré-Lichine, Margaux, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
165 kr., Køge Vinhandel
Dette er andenvinen fra Château Prieuré-Lichine og en god Margaux-rødvin - hertil en yderst rimelig pris. Vinen er blød, tør og mild i smagen.
La Morra, Elio Filippine, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
189 kr., pris ved 6 flasker: 157,50 kr., SB-Vinimport
En ret let Barolo-rødvin. Men også en rødvin i god balance og et godt bekendskab.
Leon Millot, Skærsøgaard Vin, Leon Millot, Jylland, Danmark, 2010, lav alkohol (11,5%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
Dette er en rigtig dejlig rødvin. En sommervin med fine krydderier i duften og med en frugtrig, tør og blød smag med masser af friske bær. Vinen har vundet Den Store Guldmedalje ved konkurrencen PIWI International 2012 - hvilket man godt kan forstå.
Quinta dos Murcas, Douro, Portugal, 2009, middel alkohol (14%)
279 kr., Kjær & Sommerfeldt
Portugals Douro-dal er ikke kun portvin. Det er også rødvin. Og nogle gange fremragende rødvin. Her er en af dem. Den har en dybrød farve, en fint krydret duft med noter af chokolade og en bred, frugtagtig smag, der fylder munden med blåbær og fine fadtoner. Vinen er lavet på druerme Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga National og Touriga Francesa.
Ripe del Falco Riserva, Oppolito, Gaglioppo, Cirò, Italien, 1997, middel alkohol (13,5%)
279 kr., pris ved 12 flasker: 251 kr., Distinto
En dejlig blød og afrundet rødvin, der har alder, men bestemt ikke er "gået over". Smagen er kompleks med bær, eg, tanniner og en lang let krydret eftersmag. Vinen har også en fin og stadig ungdommelig syre.
Chakana, Proviva, Bonarda, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En udpræget madvin på druen Bonarda. Den har god, blød og dejlig frugt med noter af valnødder og læder, men er den næsten for fyldig?
Marqués de Cáceres, Rioja, Crianza, Spanien, 2008, lav alkohol (13%)
109,75 kr., på tilbud indtil 23. juni ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne
En let, venlig og saftig rødvin, men ikke typisk Rioja. Den er i god balance og nem at drikke.
Héroes, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
49 kr., Rema 1000
En jævn, men ellers okay frikadelle-skubber, der godt måtte være en tier billigere.
505, Casarena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (13,9%)
75 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En pæn lille Malbec-rødvin med lige-ud-ad-vejen frugt og sødme. Flasken har skruelåg.
Feudo Montoni, Pinot Noir, Sicilien IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
95 kr., Otto Suenson & Co.
Denne rødvin er faktisk en rosé - både i lethed, farve og smag. Den smager langt væk af hindbær og har en markant sødme. Helt billig er den ikke.
Sød vin
Castoro Cellars, Zinfandel, Paso Robles, Late Harvest, Californien, 2005, høj alkohol (18,2%)
135 kr., pris ved ½ flaske - og pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Super-dejlig, sød rødvin med et bredt smagsspektrum. Skænk den fx til en desserst, der ikke er for sliksød, fx en panna cotta eller en cheesecake.
Andet
Molly Irish Cream, Likør, Irland, høj alkohol (17%)
99,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 84,75 kr., Skjold Burne
Fedme, sødme, fløde, chokolade, karameller ... en likør, som man nemt bliver forfalden til. Nogle af os, i hvert fald. Skænk den vel afkølet. Flasken har skruelåg.
Søg i 500 tidligere VinAviser:
...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.