Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2002



Vin-aktuelt i uge 48
25. november - 1. december 2002
.

VinAvisen uge 45VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.
............

....
Auktionen i Beaune afholdes altid den tredje søndag i november.
    Faldende priser i Beaune
    I søndags afholdt man i byen Beaune i Bourgogne den 142. auktion til fordel for det gamle hospital, og igen i år faldt priserne.
    Omsætningen var 25,9 mio dkr. mod 28,6 mio dkr. sidste år.
    Selv om 2002-årgangen betragtes som bedre end 2001, faldt priserne på de 39 partier - i alt 691 fade (à 228 liter) - med lige under 9 procent. De røde vine med 8,86 procent og de hvide med 8,3 procent.
    De 580 fade med Pinot Noir gik for i snit 34.000 dkr. pr. fad, mens de 111 fade Chardonnay kom op på 52.000 dkr. pr. fad.
    Traditionelt følger de generelle priser på bourgogne de priser, der opnås på den historiske auktion, så man vil kunne forudse, at de gode flasker fra distriktet bliver knap så dyre.

Faldende eksport i Bourgogne
Bourgogne har ifølge fagbladet Just Drinks haft et lille fald i eksporten på 4 procent i tolv måneders-perioden op til 1. august. Og faldet blev kun afbødet af en stabil eksport af de hvide vine.
I alt har man i perioden eksporteret 66 millioner flasker hvidvin, en nedgang på 2,5 procent i forhold til sidste år og en nedgang i værdi på 3,5 procent.
Af de røde vine eksporterede man 25 millioner flasker, et fald i mængde på 10 procent og 2 procent i værdi.
I kældrene rundt om i Bourgogne ligger i dag halvandet års produktion, der endnu ikke er solgt, hvilket har ført til stor uro blandt vinbønderne.

Reparerede "små" bourgogner
Ifølge Wine Spectator er der planer om at tillade Bourgognes vinbønder at blande op til 15 procent Syrah, Merlot eller Cabernet Sauvignon i nogle af de lavere appellationer. Altså gøre, hvad vinhusene i vid udstrækning gjorde i gamle dage - og nogle af dem har gjort i vore dage og er blevet anholdt for det.
På samme måde skal det være tilladt at reparere de "små" hvide bourgogner med Chardonnay fra Sydfrankrig.
Der er dog ikke planer om at tillade dyrkning af de fremmede druer på Bourgognes jorde.
Ideen med forslaget er at få vinene til at smage bedre og at tage konkurrencen op med den nye verden.
Bourgogne-folket ønsker også, at det skal være tilladt at benytte egechips og -stave. Det gør man jo i de oversøiske vindistrikter med de "teknologiske vine", som franskmændene kalder dem.

Vin af Fransk Druesort
Forslaget om tilsætning af fremmede druer af vinene omfatter ikke kun Bourgogne, men også andre regioner i Frankrig, og de reparerede vine tænkes solgt som en ny kategori under navnet Vin de Cépage Français - Vin af Fransk Druesort.
Vinene vil ikke kunne knyttes til et bestemt område på etiketterne, kun benævnes med druesortens navn - så længe denne druesort altså udgør mindst 85 procent af indholdet.

Skeen i den anden hånd
I forbindelse med auktionen i Beaune blev der holdt en pressekonference, og her blev tonen straks slået an af Hubert Camus, der er præsident for foreningen af Bourgognes négocianter og vinavlere, BIVB.
- I løbet af det sidste år har BIVB købt 4000 flasker bourgogne rundt omkring i verden, sagde han, - og 10 procent af vinene var under standard.
- Men vi vil ikke mere acceptere produkter af middel eller dårlig kvalitet. Vine, der ikke respekterer kravet om kvalitet, vil blive degraderet fra Appellation Contrôlée til Vin de Cépage Français.
Vi andre kan kun tilføje: Det var da på tide - men det rigtige ville vel egentlig være at skabe en ny appellation: Bourgogne Déclassé ...
.a.....
Lodrette plasticpropper
En af vore læsere, Jesper Sleth, har filosoferet over, om man mon stadig skal lade vinkælderens flasker ligge ned, når de er forsynet med plasticpropper. Der er jo ingen grund til at holde disse propper fugtige.
- I virkeligheden kunne flaskerne vel lige så godt stå op, skriver han. - Så ville bundfaldet være i bunden, hvor det hører hjemme, og man ville ikke behøve at lade en flaske hvile, når den blev hentet op fra kælderen.

Plastic i vinen
Jesper Sleth er inde på noget af det rigtige. Flasker med plasticpropper kan lige så godt stå op. Der er jo alligevel som regel tale om unge vine, der hurtigt skal drikkes. Spørgsmålet er endda, om ikke flaskerne bør stå op.
Den tyske prop-specialist Otto Berker, som vi skrev om i uge 26, fortæller, at man på det tyske forskningsinstitut i Geisenheim har konstateret, at plasticpropper vejede mindre, da de blev trukket op, end da de blev sat i flaskerne ved aftapningen.
- Dette kan ikke betyde andet end, at komponenter i plasticen er blevet en del af vinen, skriver Otto Berker.

Dybt uenige
Vi to redaktører her på VinAvisen er dybt uenige om plasticproppernes velsignelser.
Den ene (Flemming) mener, at de er nødvendige for at undgå propsyge og en udmærket mellemløsning, indtil man forsyner vinflaskerne med skruelåg.
Den anden (Anker) kan ikke fordrage plasticpropper. Han finder dem uæstetiske, og det irriterer ham, at de ødelægger hans proptrækker. Skruelågene vil han derimod hilse velkomne - jo før, desto bedre.
Hugh Johnson har også sin mening. I sin netop udkomne guidebog, VIN 2003 (Politikens Forlag, 99 kr.), skriver han, om det virkelig er værd at holde fast ved romantiske forestillinger, når man risikerer, at én flaske ud af hver ti er dårlig. Så hellere købe sine vine fra en producent, der har mod til at bruge moderne lukkemetoder.
............
Stor smagning af skruelågs-vine
Per Buhl fra Laudrup Vin & Gastronomi er netop vendt hjem fra New Zealand, hvor han i vinhuset Lawsons Dry Hills deltog i en stor smagning af vine med henholdsvis korkpropper og skruelåg.
Hver af de mange vine var fra årgangene 2001 og 2002, og hver vin blev præsenteret både med prop og med skruelåg.
- Vedrørende godt 90 procent af alle de smagte vine var der fuld enighed, siger Per Buhl. - Alle vinene med skruelåg havde meget mere frugt, de var mere ligefremme, lækre og saftige. De havde også en friskere syre, hvorimod vinene med korkprop var lidt lukkede, lidt skarpe, omend med stort potentiale.
- Der var også en klar tendens til, at der var størst og mest markant forskel på hvidvinene, mens forskellen på rødvinene var mindre.

En gul seddel i kasserne
På New Zealand lægger man i hver kasse med skruelågs-vin en gul seddel, der giver alle de gode argumenter for at bruge skruelåg. Vi har hentet teksten fra sedlen over på en speciel side, så alle interesserede kan læse den. Klik her.
Per Buhl fortæller, at han vil prøve at få en række sommelierer til at forsøge sig med skruelågs-vine - vel vidende, at hvis landets bedste restauranter, brasserier og vinbarer får succes med dem, så vil vejen være åbnet for resten.

......
Et øjebliksbillede fra en af de mange sammenlignende smagninger på New Zealand af samme vine med henholdsvis korkprop og skruelåg.
............

....
Filippo Pulisci talte varmt for sine vine - der mere end talte varmt for sig selv.
    Italienske supervine
    I torsdags var der supersmagning i København af den nye årgang fra Marchese Antinori.
    Filippo Pulisci fra det store toskanske vinhus præsenterede vinene og lagde ud med den store nyhed - som ikke var en nyhed: Antinori er stadig i familiens eje, som vinhuset har været det siden 1385.
    Antinori har ambitioner om at blive et af verdens førende vinhuse med kvalitets-vine, og tallene bekræfter ambitionerne:
    I 1985 fremstillede vinhuset i alt 15 millioner flasker. I dag er tallet 17,5 mio, og om tre år vil der efter planerne komme endnu en million til.
    Antinori er i gang med meget store udvidelser og nye vinerier og vil i de kommende år investere 95 millioner euro (706 mio dkr.). Selv i Kirgisien er man i gang.
    Vi smagte en lang række vine og er endnu i en salig tilstand efter nydelsen af vidundere som Tignanello 1999 til 430 kr. og Solaia til 825 kr. Det er jo ikke den slags vine, vi plejer at drikke til frikadellerne derhjemme ...
    I listen nedenfor over ugens smagninger drysser vi velfortjente stjerner ud over de smagte Antinori-vine.

....
Filippo Pulisci sammen med Danielle Viet Kirkemo fra Maxxium Danmark, der importerer Antinoris vine.
............
    Den røde Reje er udkommet
    Så kom den nye udgave af Gambero Rosso (Den røde Reje) - den italienske vinguide, tyk som en telefonbog med en gennemgang af 13.336 italienske vine fra 1884 producenter.
    Hver producent præsenteres med en længere tekst samt et skema som det, der er vist til venstre - i dette tilfælde over vinene fra Marchesi Antinori. I skemaet findes de eftertragtede glas-symboler, der fortæller om vinenes kvalitet.
    I alt præsenterer bogen 250 vine til "tre bicchieri" - tre glas.
    Bogen, der kan købes hos Italien Information Service (tlf.: 86 26 16 66, e-mail: ib@iis.dk), koster 258 kr. inkl. forsendelse. De lange beskrivelser er på italiensk, men til februar udkommer en engelsk udgave af bogen til samme pris. Der kommer dog kun et begrænset oplag til Danmark, så det er en god idé at forudbestille allerede nu.
............

...
Michela Sfiligoi fra Villa Martina i Collio-distriktet i Friuli og Paolo Galli fra Le Ragose i Valpolicella.
    To unge italienere
    I onsdags bød Carlo Merolli på et møde med to repræsentanter for den unge italienske vin, Michela Sfiligoi og Paolo Galli.
    De kommer fra hver sin region i Italien, Michela Sfiligoi fra Collio-distriktet i Friuli oppe ved grænsen til Slovenien og Paolo Galli fra Valpolicella nord for Verona. Men fælles for dem er, at de kommer fra små familiebrug, der laver store vine - vine, som vi senere vender tilbage til her i VinAvisen.
    Fælles for dem er også, at de naturligvis hver har lavet en website om familiernes vingårde. Paolo Gallis familie og vingården Le Ragose kan besøges på www.leragose.com, mens Michela Sfiligoi og Villa Martina har adressen www.villamartina.it - men den sidste website er indtil videre kun på italiensk.

    Vinens kvinder
    Én ting har de ikke tilfælles: Paolo Galli er ikke medlem af "Donne del vino". Det er en sammenslutning af i alt 650 kvinder i den italienske vinverden - producenter, restauratører, sommelierer, vinhandlere og vinskribenter. I Friuli er der 70 medlemmer, og her er Michela Sfiligoi præsident.
    Glimrende idé. Måske skulle vi starte en forening af "Mænd i vin". Nå, nej, ved nærmere eftertanke vil vi meget hellere være medlemmer af "Donne del vino". Hvis ellers de vil have os ...

    Er I med i Gambero Rosso?
    Under mødet med de to unge italienere kunne vi ikke dy os for at spørge: - Nå, er jeres vingårde så med i Gambero Rosso?
    - Nej, sagde Michela Sfiligoi, - redaktionen af bogen har en ganske bestemt opfattelse af, hvordan en vin skal laves, og den deler min far ikke. Han vil lave en vin, der er et udtryk for vores 12 hektar, og som han ved, at folk er glade for.
    Paolo Galli var helt enig med hende. Han indrømmede dog, at Le Ragose er med i guidebogen, og et opslag i bogen viser da også, at vingården er belønnet med en hel masse glas-symboler. Det gælder ikke mindst familiens amarone.

Samarbejde over landegrænserne
For et par uger siden bragte vi en oversigt over "kultvine" skabt ved et samarbejde over landegrænserne.
Opus One var den første vin. Siden er flere kommet til, og vi skrev, at vi ikke var sikre på at have fået dem alle med på listen.
Siden har venlige læsere mailet forslag til os, så listen nu er lidt mere fyldestgørende.

Californisk-mexikansk kultvin
Senest har Kristian Andreasen fra SuperGros peget på vinen Duetto, der i 1997 blev skabt i et samarbejde mellem to af Nordamerikas ældste vinhuse: Californiske Wente Vineyards (etableret 1883) og mexicanske Bodegas de Santo Tomás (etableret 1888).
Samarbejdet går ud på, at man benytter druer fra både Californien og Mexico, og druerne udvælges omhyggeligt og blandes af de to huses vinmagere i fællesskab.
Her i landet sælges vinen i SuperBest- og Spar-butikkerne og koster den nette sum af 375 kr.
Vi gentager her oversigten, som den efter tilføjelserne er kommet til at se ud:
............
1979Opus OneRobert Mondavi, Californien
Château Mouton Rothschild, Frankrig
1996AlmavivaConcha y Toro, Chile
Château Mouton Rothschild, Frankrig
1996Los VascosSanta Rita, Chile
Château Lafite, Frankrig
1997DuettoWente Vineyards, Californien
Bodegas de Santo Tomás, Mexico
1997Luce della ViteFrescobaldi, Italien
Robert Mondavi, Californien
1998LucenteFrescobaldi, Italien
Robert Mondavi, Californien
1998SeñaEduardo Chadwick, Chile
Robert Mondavi, Californien
1999Danzante Frescobaldi, Italien
Robert Mondavi, Californien
1999Col SolareChateau Ste. Michelle, Washington State
Antinori, Italien
2000Baron EdmondAnton Rupert, Sydafrika
Château Lafite, Frankrig
2000EroicaErnst Loosen, Tyskland
Chateau Ste. Michelle, Washington State
2002CaroCatena Wines, Argentina
Château Lafite, Frankrig
2003KirralaaRosemount, Australien
Robert Mondavi, Californien
....
Mindre told på chilensk vin
I mandags underskrev EU og Chile en fælles handelsaftale, der over en fire års periode gradvis vil afskaffe den nuværende 5-6 procents told på vin. Så de chilenske vine vil altså efterhånden blive endnu billigere.
EU er Chiles største eksportmarked med et salg, der i 2001 var på 38 milliarder dkr., først og fremmest af landbrugsprodukter inklusive vin (2,6 mia dkr.).
Ifølge aftalen skal Chile over en periode på tolv år ophøre med at benytte europæiske vinnavne som fx Champagne, Bordeaux og Bourgogne.
............
    Så kom årets "Vin-nøglen"
    For 22. gang har Erik Olaf-Hansen - med god hjælp fra Geert Horst - udsendt årets "Vin-nøglen" (Heides Forlag, 256 sider, 98 kr.).
    Efter den sædvanlige række let flydende causerier om årets vinøse oplevelser, følger en gennemgang af 1200 aktuelle vine på markedet.
    Der lanceres naturligvis flere end disse 1200 nye vine om året, men bogens udvalg kommer meget godt rundt om, hvad de fleste forbrugere drikker og kan være interesserede i at læse om.
    Foruden en kort beskrivelse får hver vin et antal stjerner med på vejen - op til i alt fem. Og yderligere er nogle få vine udnævnt til "træffere". Nedenfor kommer en liste over de i alt 30 røde træffere til under 100 kr. Hvidvinene gemmer vi til næste nummer af VinAvisen.

30 rødvins-træffere i Vin-nøglen
* Château Cabriac, Corbières, Frankrig 2000, Det franske Vinlager, 28 kr.
* Domaine de la Ferrandière, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig, CissusHolgros, 37 kr.
* Segura Viudas, Tinto, Penedès, Spanien 2000, Consiva, 39 kr.
* Puteus, Salice Salentino, Puglia, Italien 1997, Fakta, 39 kr.
* Villa Tonio, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2001, Coop Danmark, 40 kr.
* Masi, Modello delle Venezie, Italien 2000, Netto og Bilka, 40 kr.
* Kunstner Vin, Vin de Table, Frankrig 2001, KH Vinimport, 40 kr.
* Sartori, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2001, Consiva, 44 kr.
* Villa Bonaterra, Merlot, Rumænien 2000, Chris-Wine, 45 kr.
* Domaine de la Curnière, Vacqueyras, Frankrig 2001, Fakta, 46 kr.
* Sicilia Syrah, Sicilien, Italien 2000, GrandVin, 49 kr.
* Castillo de Molina, Reserva, Cabernet Sauvignon, Chile 2000, Fakta, 49 kr.
* Z, Zaricejo, Jumilla, Spanien 2001, Irma, 49 kr.
* Option No 1, Petit Verdot / Cabernet Sauvignon / Merlot, South Eastern Australia 2001, Magasin, 49 kr.
* Villa Aquilana, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2000, Irma, 54 kr.
* Novacorte Punto, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2000, Premier Cru Wine, 56 kr.
* Marquès de Griñon, Mendoza, Argentina 1999, ViniPortugal, 59 kr.
* A Mano, Primitivo, Puglia, Italien 2000, Philipson Wine, 59 kr. ved 12 flasker.
* Chateau Los Boldos, Merlot, Requinoa, Chile 2000, Philipson Wine, 59 kr. ved 12 flasker.
* Bodega Lurton, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2000, GrandVin, 59 kr.
* La Domelière, Côtes du Rhône Villages Rastau, Frankrig 2000, First Brands, 59 kr.
* Trio, Concha y Toro, Rapel Valley, Chile 1999, Coop Danmark, 65 kr.
* Château de l’Amarina, Cuvée des Bernis, Costières de Nîmes, Frankrig 1999, The House, 69 kr.
* Domaine Haut St. Georges, Corbières, Frankrig 1999, Alfa 1, 65 kr.
* Villa Teseo, Castellani, Toscana IGT, Italien 1999, Skjold Burne, 69 kr.
* Château Lecusse, Gaillac, Frankrig 1998, Poulsen Roser, 74 kr.
* Palacio de la Vega, Reserva, Tempranillo, Navarra, Spanien 2000, Pernod Ricard Denmark, 85 kr.
* Saint Jean Villecroze, Vin de Pays du Var, Frankrig 1996, Le Papillon, 88 kr.
* Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998, Chris-Wine, 99 kr.
* D’Angelo, Aglianico del Vulture, Italien 1998, Kjær & Sommerfeldt, 99 kr.
............
    Oldenburgs Vinguide
    Endnu en guidebog til vinens verden udkom i ugen, der gik, nemlig Henrik Oldenburgs Vinguide (Forlaget Smag, 312 sider, 98 kr.). Det er en helt anden bog end Erik Olaf-Hansens "Vin-nøglen". Ikke så populært anlagt og ikke så underholdende - den ligner slet ikke en mandelgave - men til gengæld er bogen formet som et meget nyttigt værktøj.
    Oldenburg bruger ikke stjerner, men glas, og inden for hver kategori er vinene ordnet med de bedste først - dem til fem glas.
    Oldenburg har heller ikke haft hjælp fra et smagepanel, som Erik Olaf-Hansen har haft. Han er ene mand om det kæmpemæssige arbejde med at smage og beskrive 1650 vine. Faktisk en imponerende indsats.
    Bag i bogen er der en nyttig ordliste samt en adresseliste over importørerne - med web-adresser.

    Kun få vine med propsyge
    I bogens forord nævner Oldenburg, at overraskende få af de 1650 smagte vine var så alvorligt propsyge, at de ville være udrikkelige for hvem som helst.
    - Jeg vil skyde på, skriver han, - at ti-femten vine har været direkte kassable, mens andre femten-tyve har haft propproblemer, som en dreven smager godt kan abstrahere fra, som mange vindrikkere hellere ville drikke end smide ud, og som endnu flere slet ikke ville mistænke for noget galt.
...a....a.
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..............a....
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
............
..
.
.


    Niels Lillelund (f. 1965) tager sig af både vinen og maden. Han skriver om vin i Jyllands-Posten om lørdagen, og hver anden fredag anmelder han restauranter i JP København.
    Via sit job som journalist på Jyllands-Posten sneg han sig ind i vinens verden, hvor han hidtil kun havde færdedes som almindelig entusiast og amatør i ordets egenligste betydning: elsker. Hans uddannelssesmæssige baggrund er cand. mag. i dansk og økonomi, og han har beklædt så skiftende stillinger som croupier på Casino Copenhagen, gymnasielærer, managementkonsulent og informationskonsulent i et forsikringsselskab.
    I dag arbejder han fortsat fuld tid som journalist på Jyllands-Posten, hvor han er tilknyttet søndagsavisen og desuden fungerer som boganmelder. Ind imellem holder han foredrag i forskellige sammenhænge.
    Og så skriver han kriminalromaner. Hans Sherlock Holmes hedder Erik Andersen, falleret politimand, nuværende antikvarboghandler og privatdetektiv, der i den seneste bog, "Den amerikanske samler", er på jagt efter et kostbart Kierkegaard-eksemplar.
    Desuden har Niels Lillelund udgivet reportage-samlingen "Manden, der ville være sund", i hvilken man blandt andet kan læse stykket "Da Sassi sejrede" - en anderledes historie om en vertikalsmagning af Sassicaia på Børsen i København.
    Senest er han aktuel med kogebogen "Alt lykkes i en gasovn", forfattet sammen med den gode kollega Ulrik Boesen.
    Niels Lillelund er gift med Anne Dorthe, der er kontorchef i Forsvarsministeriet, og sammen har de to børn, Erik på ti og Anne Birgitte på fem. Ud over børneopdragelsen erkender Niels Lillelund, at han bruger mange åndsevner på at spille og lytte til rock- og jazzmusik, vinde i poker og i øvrigt leve livet som indædt fan af Liverpool FC.

    Adresse: Niels Lillelund, Poul Møllers Vej 5, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 33 57 27 / 51 22 43 88, e-mail: lillelund@jp.dk.
............
    Ugens vinøse billede
    Som nævnt ovenfor har vi i denne uge smagt de herlige vine fra italienske Antinori, og det giver os en god undskyldning for at bringe dette billede af markerne, hvorfra supertoskaneren Tignanello kommer.
    Her er alt det, der er så herligt i Toscana: De bløde bakker, lyset, som minder om gamle italienske renaissance-malerier, og de mørke trægrupper med cypresserne, der stikker op som sorte udråbstegn.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

Kloak eller englesang
Torben Lynge Hansen, der anmelder vine i fagbladet "Gymnasieskolen", har sin egen 100 point skala. Den ser sådan ud:
50-59 point: Uden omsvøb direkte i kloakken eller til ukrudtsbekæmpelse på terrassen om sommeren. Om vinteren i stedet for salt på fortovet.
60-69 point: Til rensning af stålvask i stedet for Rens-let.
70-79 point: Til medisterpølse på en mandag aften i november.
80-88 point: Til hyggemiddag på lillefredag (torsdag).
89-94 point: Englesang høres i det fjerne, når vinen ruller over tungen.
95-100 point: Det andet glas drikkes stående under afsyngelse af det pågældende lands nationalsang.
............
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.
    Hvad er supertoskanere?
    Hans O. Petersen i Aalborg vil godt have at vide - helt præcist, skriver han - hvad supertoskanere er.
    Helt præcist er det navnet på rødvine, som fremsynede og kreative vinfolk i det italienske Toscana har fremstillet igennem de sidste 30 år.
    Disse pionerer - ikke mindst Piero Antinori - var irriterede over de gamle Chianti-love, der tvang dem til at bruge andenklasses druesorter og lave blandinger, de ikke kunne lide. De ville lave bedre vine, end de kunne få lov til.
    Allerede i 40’rne havde Antinoris onkel, Mario Incisa, eksperimenteret lidt med nogle Cabernet-vinstokke, han havde fået fra Château Lafite i Bordeaux. - Han nøjedes med selv at drikke vinen, fortæller Piero Antinori. - Men vi blev enige om at prøve at sælge den, og den tog Italien med storm. Tillige gav den os lejlighed til at eksperimentere med franske træfade.
    Vinen blev lanceret i 1968 under navnet Sassicaia, og den er i dag en af Italiens kostbareste vine. Senere kom vine som Antinoris Tignanello og Solaia samt flere andre.
    Mange af disse supervine falder ikke ind under de eksisterende vinlove for Chianti-området og sælges derfor som bordvine eller IGT-vine, dvs. "almindelige" landvine. Men priserne er nu sjældende ret "almindelige".
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk
............


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Tenute Marchese Antinori, Antinori, Chianti Classico Riserva, Italien 1999
169,95 kr., Maxxium Danmark
Stor og lækker rødvin på 90 procent Sangiovese og 10 procent Cabernet Sauvignon. Den har en flot duft og en blød, red fed og frugtagtig smag. En af smagningens topvine og pengene værd.


Badia a Passignano, Chianti Classico Riserva, Italien 1999
209 kr., Maxxium Danmark
Blød, blød, fløjlsblød - og en stor og meget harmonisk rødvin, der fylder munden med Toscanas sol og varme.


Vino Nobile di Montepulciano, La Braccesca, Antinori, Italien 1999
149 kr., Maxxium Danmark
En af de bedste Vino Nobile, vi har smagt i nyere tid. Den er ret let, alligevel med stor smagsfylde, meget blød og harmonisk. Må gerne ligge et par år, men kan også nydes nu.


Guado al Tasso, Antinori, Bolgheri Superiore, Italien 1999
499 kr., Maxxium Danmark
Dybrød rødvin med krydret duft og en blød smag med rig frugt og indtagende sødme. Meget lækker. Den kommer fra området Bolgheri ved kysten nord for Rom, og navnet, Guado al Tasso, betyder Grævlingens Vadested.


Tignanello, Antinori, Toscana, Italien 1999
430 kr., Maxxium Danmark
Dybrød og med en herlig duft. Smagen er simpelt hen perfekt, fløjelsblød og harmonisk med mange smagsnuancer. Denne supertoskaner er år efter år en stor vin - bortset fra de år, hvor den ikke er blevet lavet: 1972, 73, 74, 76, 84 og 92 ... Se billedet af marken ovenfor.


Solaia, Antinori, Toscana IGT, Italien 1999
825 kr., Maxxium Danmark
Siden 1978 har Antinori fremstillet denne enkeltmarks-rødvin, der også er en af de store supertoskanere. Den er blød og meget harmonisk. En virkelig topvin, der kan drikkes nu, men meget gerne må ligge i nogle år.




Solera Reserve Jarana, Fino, Emilio Lustau, Sherry, Spanien
89,75 kr., H.J. Hansen
Vi har med fornøjelse deltaget i en smagning af vine fra et af de bedste sherry-huse, Emilio Lustau, og her kommer vore kommentarer til seks af vinene - der i øvrigt også fås i halvflasker. Først fino'en, tør og en stor nydelse. Den har fylde, men samtidig elegance samt den karakteristiske og specielle smag af nødder og flor. Læs mere om sherry-typerne i vores specielle rapport - klik her.


Escuadrilla, Rare Amontillado, Emilio Lustau, Sherry, Spanien
129,75 kr., H.J. Hansen
Med en farve som nypudset kobber er denne sherry tør, fyldig og meget fornem med duft og smag af druer, rosiner, svedsker ...


Solera Superior, Rare Cream, Emilio Lustau, Sherry, Spanien
129,75 kr., H.J. Hansen
Lækker, lækker, en sød vin, der fylder munden med rosiner, brændte figner, nødder. Hvis nogen ikke bryder sig om tør sherry, så giv dem denneher.


San Emilio, Pedro Ximénez, Emilio Lustau, Sherry, Spanien
139,75 kr., H.J. Hansen
Dyb mørkebrun og tyktflydende som olie. Med koncentreret sødme og frugt - svedsker, rosiner. Man skal kunne lide den overvældende sødme, hvis man skal blive glad for denne vin - der fx kan nydes til stærk ost eller som "sovs" over en (is)dessert.


Emilin, Moscatel Superior, Emilio Lustau, Sherry, Spanien
139,75 kr., H.J. Hansen
Flydende akaciehonning med en forførende muskat-smag og herlig sødme. Vinen er meget mørkebrun, næsten sort, med en elegant muskat-duft.


Almacenista, Pata de Galina, Oloroso, Emilio Lustau, Sherry, Spanien
199,75 kr., H.J. Hansen
Kobberfarvet, tør, koncentreret og med en fyldig og lækker smag af brændte figner. Ikke billig, men ren mums!




San Cosma, Chianti Classico, Italien 1998
115 kr., Amka Vinimport
En rigtig Chianti-rødvin, skabt af den nu afdøde danske vinmand Bent W. Myhre. Vinen er meget frisk og saftig med tilpas syre og en let sødme. En virkelig fornøjelse.


Jean-Luc Colombo, Les Abeilles, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
75 kr., Østjysk Vinforsyning
Kultiveret og dejlig Rhône-vin med god frugt og dejlig sødme. En rødvin, man drikker med stor fornøjelse.


Primitivo, Salento IGT, Italien 2001
44,95 kr., GrandVin
Bag en ikke særlig pæn etiket gemmer sig en rødvin, der trods sine 14 procent alkohol er meget harmonisk med god og fyldig frugt og let sødme. En af disse "varme" vine, som mange vil kunne lide. Og så er prisen tilmed yderst rimelig.


Hawequas, Western Cape, Sydafrika 2001
99,75 kr., Barrique Vinimport
Lækker rødvin med dejlig fyldig frugt, sødme og en lang eftersmag. Hawequas-bjergene i Western Cape er opkaldt efter en klan af buskmænd.


Columbia Crest, Merlot / Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington State, USA
95 kr., Vinens Verden
Fed, flot, fyldig og frugtagtig. En rødvin, som man drikker med stor fornøjelse til mange forskellige retter. Den er meget blød og lækker.


Cervaro, Castello della Sala, Antinori, Umbria IGT, Italien 2000
229 kr., Maxxium Danmark
Ikke billig, men en meget elegant og fyldig hvidvin med mange facetter. Den er lavet på 80 procent Chardonnay og 20 procent Grechetto og ret meget præget af fadlagringen.


Villa Antinori, Antinori, Chianti Classico Riserva, Italien 1999
110 kr., Maxxium Danmark
En flot og rank rødvin med fylde, intens frugt og frisk syre. På mange måder en glimrende og harmonisk chianti.


Domaine de Cassan, Côtes du Rhône Villages Beaumes de Venise, Frankrig 1999
68 kr., A Vinstouw
En rigtig god og dejlig Rhône-vin med "varm" frugt og fylde og fint krydderi. I slutningen er der et lille bittert bid, der står godt til mad.


Château de Campuget, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
49,75 kr., The Wine Company
Fed, tør hvidvin, som man drikker med glæde. Og til en rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Enate, Cabernet / Merlot, Somontano, Spanien 2000
200 kr. for 3 flasker, H.J. Hansen
Meget vellavet og harmonisk rødvin med god frugt og et strejf af peber. Den fyldige og fadlagrede vin er glimrende til mange middagsretter.


Mànnara, Primitivo Salento IGT, Italien
60 kr., H.J. Hansen
Rødvin med fyldig frugt, der er i fin harmoni med de 14 procent alkohol. Afrundet og med bløde tanniner. Velegnet til gode bøffer og oste.


Mad Fish, Western Australia, 2000
89 kr., New World Vinimport
En ikke helt billig kraftbamse, der spiller med sine 14,5 procent muskler, så frugten næsten ikke kan komme til at spille sin andenviolin.


Château de la Couronne, Côtes du Marmandais, Frankrig 1999
55 kr., Kjær & Sommerfeldt
En meget let og venlig rødvin på Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Den har en god og frisk frugt og et lille bid i slutningen. Der er en del vinsten i flasken, hvilket jo kun er et kvalitetstegn.


Viña Lastra, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien 2001
39,95 kr., 12 flasker for 350 kr., Norton Co.
Saftig og forfriskende hverdags-vin til en billig pris. Ikke nogen stor vin, men okay.


Alkoomi, Western Australia, uden årgang
69 kr., 63,25 kr. ved 12 flasker, Bendix Vine
Pæn og frisk rødvin med markant syre og en lidt tør eftersmag.


Domaine de la Miravine, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
59,95 kr., Gobi Vin
En enkel, ret tør rødvin uden større falbelader og som "hakkebøffevin" nok lige i overkanten rent prismæssigt.


Domaine du Trillol, Corbières, Frankrig 1999
85 kr., Lago Import
Venlig og vellavet vin med god frisk frugt og let sødme. Anvendelig til mange retter.


Caliboro, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile 1999
50 kr., First Brands
En rar "hakkebøffe-rødvin" med god frugt og sødme, uden kanter eller noget bredt smagsbillede.


Georges Duboeuf, Beaujolais Nouveau, Frankrig 2002
58 kr., 52,20 kr. ved 12 flasker, Løgismose Vinimport
Saftig bællevin med let sødme. Den er skabt af "kongen af Beaujolais", Georges Duboeuf, og ligger uden tvivl i toppen af de mange millioner flasker, der blev skibet af i torsdags. Men den bekræfter egentlig kun, at man ikke skal drikke beaujolais nouveau for smagens skyld. Her gælder der andre kriterier: Årets nye vin, noget at samles om, lidt varme til kolde november-næser osv.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

.
B.T.
Domaine la Valmale, Cuvée Alphonse, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000Rødvin44 kr.Stokholm Vinimport
.
Ekstra Bladet
Santa Duc, Sélections, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 1999Rødvin69 kr.Bichel Vine
.
ErhvervsBladet
Spice Route, Pinotage, Swartland, Sydafrika 2000Rødvin159 kr.Vinmonopolet
Indaba, Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2001Rødvin65 kr.Vinens Verden
.
Euroman
A Mano Primitivo, Puglia, Italien 2001 (pris ved 12 flasker)Rødvin59,95 kr.Philipson Wine
Château du Pez, Saint-Estèphe, Frankrig 1995Rødvin319 kr.Østjysk Vinforsyning
Château les Ormes de Pez, Saint-Estèphe, Frankrig 1995Rødvin319 kr.Østjysk Vinforsyning
.
Penge & Privatøkonomi
Salice Salentino Rosso, Cantine Due Palme, Puglia, Italien 2000Rødvin45 kr.Toscavini

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.