Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2007





Vin-aktuelt i uge 43
22. oktober til 28. oktober 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 40,,,,,,,,VinAvisen uge 41,,,,,,,,VinAvisen uge 42

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Sådan er vinsalget i Danmark
Til Wine Business International har Elsebeth Lohfert, der sammen med sin mand udgiver Vinbladet, skrevet en lang artikel om vinsalget i Danmark, og hun er virkelig gået til opgaven med ildhu og en masse research.
I artiklen står blandt andet at læse, at vi her i Danmark har 1533 vinimportører (juli 2007), hvoraf de tre største er COOP, Dansk Supermarked og SuperGros – i den rækkefølge.
Med i snit 37,88 liter vin om året til hver voksen dansker er Danmark verdens 7. største vinforbruger regnet i totalt forbrug – efter Frankrig, Italien, Schweiz, Portugal, Østrig og Argentina.
Ifølge Statistisk Årbog 2007 bruger en dansk familie med to voksne under 60 år 3650 kr. om året til vin, 1700 kr. til øl og kun 1000 kr. til spiritus ud af et årligt budget til mad og drikke på 60.000 kr.

De tre største
* COOP har en markedsandel på tæt ved 40%, og Erik Larsen, der har ansvaret for vin- og spiritusafdelingen, køber vin ind til 821 forretninger. Hans politik har været og er at være en god og stor kunde hos en begrænset kreds af leverandører, og i dag køber COOP vin hos 120 producenter, hvoraf de 25 står for 75% af den samlede mængde. I alt er der 3-400 forskellige vine på COOP’s hylder, og 70-80% af den samlede mængde sælges på tilbud.
* Dansk Supermarked er med sine i dag 471 forretninger (379 Netto, 78 Føtex og 14 Bilka) næststørst med en markedsandel på cirka en tredjedel. Her er det Henrik Dahlgaard, som er ansvarlig for indkøbet.
* SuperGros er nummer tre med leverance til tre store supermarkedskæder, SuperBest, SPAR og ALTA Discount samt til kæder som Shell, Statoil, DSB, DK Nærkøb, Nærkøb og Letkøb. I alt bliver det til 2500 forretninger. Den ansvarlige for indkøbet er Kristian Andreasen.

Men læs hellere hele artiklen ...
Redaktionen af Wine Business International og Elsebeth Lohfert har venligst givet VinAvisen tilladelse til at bringe hele artiklen, der er på engelsk. Den ligger som en pdf-fil, der kan hentes ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,
    < Under smagningen fik vi også Torres’ vidunderlige rødvin Salmos fra Priorat i glassene, og mens Miguel Torres fortalte om munkene, der som de første skabte store vine i det lille distrikt syd for Barcelona, kom personalet – som et sjovt indslag – ind forklædt som munke.
,,,,,,,,,,,,
Miguel Torres på besøg
Den berømteste europæiske vinmager er spanske Miguel A. Torres – det viser en nylig undersøgelse. Og Torres har da også været både nyskabende og meget succesrig. Han er manden, der mere end nogen anden satte standarder i spansk vin, og han er manden, der fik det chilenske vineventyr til at rulle.
Torres er med god ret en berømthed, og når en berømthed kommer til København, som han gjorde det i torsdags, bliver alle sejl sat til.
Hans importør, Bacardi-Martini, havde indbudt cirka 50 restauratører, kokke, sommelierer og supermarkedsindkøbere plus nogle udvalgte vinskribenter til en smagning, og den forløb yderst professionelt med den charmerende Miguel Torres ved mikrofonen.

Læs om ham i Hall of Fame
Nu behøver vi ikke at udbrede os om, hvem Miguel Torres er. Han er forlængst beskrevet i VinAvisens Hall of Fame.
Vi vil heller ikke i detaljer beskrive samtlige de vine, vi smagte – flere af dem var topvine fra Torres’ vingårde i Spanien, Chile og Californien, og de er så sjældne og kostbare, at der kun kommer få kasser af dem til landet, eller også sælges de kun i restauranter.
Blandt andet var det vine som Grans Muralles og ikke mindst Mas la Plana, der i sin tid hed Gran Coronas, og som i en blindsmagning i Paris i 1979 vandt over vine fra Château Latour, Château Pichon Lalande, Château Mission Haut-Brion og Domaine de Mont-Rédon – til franskmændenes store fortrydelse.
Vi nøjes med nedenfor i ugens liste over smagte vine at beskrive de to vine, der aktuelt kan købes i detailhandelen her i Danmark.
...........
,,,,,,,,,,,,
    Lillelund myrder Philipson
    "Bibendum" er ingen nøgleroman. Handlingen er ren fiktion, men med inspiration fra miljøet.
    Sådan skriver Gyldendal om vinskribenten Niels Lillelunds fjerde kriminalroman, der foregår i den danske vinverden, og som udkom i fredags (272 sider, 275 kr.).
    Nøgleroman ... jo, det er skam i allerhøjeste grad en nøgleroman. Kort sagt myrder Niels Lillelund vinhandler Christian Philipson på side 102!
    Navnene er naturligvis lavet om. Meget er ændret. Bogens dynamiske vinhandler hedder Paul Chambard (samme forbogstaver som Christian Philipson); han har et stort udsalg i Kokkedal og kører i Porsche.
    Både Christian Philipson og andre personer er let genkendelige, når man bare følger lidt med i vinbranchen. Vinhandlere og vinskribenter, guruer og nørder – alle bliver de spiddet på Niels Lillelunds spidse og ironiske pen, så det er en ren fornøjelse.
    I det hele taget er det fornøjeligt at læse bogen. Den er yderst velskreven på en kultiveret, klassisk krimifacon og velgørende præget af levende dialoger hele vejen igennem.
    Alle, der interesserer sig for vin og vil læse en hyggelig krimi, bør ønske sig den i julegave.
Bæredygtighed er i vælten
At vinen er fremstillet efter bæredygtige principper spiller en stadig større rolle, når der handles ind i forretningerne. Det fremgår af en omfattende undersøgelse af de amerikanske forbrugeres forhold til bæredygtighed, udført af analysefirmaet The Hartman Group.
Faktisk er forbrugerne villige til at betale op til 30% mere for at kunne lægge den slags produkter i indkøbskurven.
I USA er der da også ifølge Wines & Vines sket et sandt boom inden for økologisk og bæredygtig vindyrkning, hvilket tydeligt giver sig til kende i Californien.
I 1995 grundlagde en håndfuld californiske vinproducenter græsrodsforeningen CCVT (Central Coast Vineyard Team), hvis formål er at fremme bæredygtighed i vinens verden. I dag repræsenterer foreningen over 24.000 hektar vinmarker, og i november vil CCVT afholde en større konference om bæredygtighed, hvor undersøgelsen fra The Hartman Group vil blive fremlagt.
,,,,,,,,,,,,
60.000 flasker vin ødelagt i ildebrand
Den irske vinhandler Paddy Keogh så fortvivlet til, da hans lager af vine i byen Mullinger i County Westmeath gik op i flammer.
Han kunne høre propperne springe på de mere end 60.000 flasker, som lå på lageret og ventede på julehandelen.
Ifølge BBC News drejede det sig om fornemme årgangsvine til en værdi af op mod 350 pund (cirka 3737 dkr.) flasken. De trækasser, som vinene blev opbevaret i, bar ekstra ved til bålet.
,,,,,,,,,,,,
    Tophøst i Tyskland
    Der er lutter glæde i Tysklands tretten vindistrikter. Høsten i år har ifølge Deutsches Weininstitut været over gennemsnittet, når det drejer sig om såvel kvantitet som kvalitet.
    I alt blev der høstet 11 millioner hektoliter druer – en hel del mere end sidste år – hvilket vil gøre det lettere for vinproducenterne at leve op til den stigende efterspørgsel på tysk vin.
    De store mængder druer og den høje kvalitet har fået mange vinhuse til at håbe på, at de i år får mulighed for at fremstille den berømte søde Eiswein, og de har derfor ladet en del af druerne blive hængende, til frosten melder sig. Sidste år blev der stort set ikke lavet nogen Eiswein. (Foto: DWI).
,,,,,,,,,,,,
Langtrukken høst i Bordeaux
Man er stadig i fuld gang med høsten i Bordeaux – druerne er længere tid om at modne end normalt, og mange vinhuse forventer først at have høsten i hus i løbet af november.
Ikke mindst i Sauternes må vinproducenterne væbne sig med stor tålmodighed. Her skal man ikke bare vente på, at druerne bliver modne, men også på, at botrytis-svampen indfinder sig. Svampen forårsager den ædle råddenskab, der får druerne til at skrumpe ind og giver den færdige vin en ganske særlig og uundværlig aroma.
At svampen lader vente på sig kan ifølge Decanter skyldes, at vinhusene i Bordeaux har været nødt til at sprøjte vinmarkerne på grund af sommerens svære angreb af meldug.
Høsten i Sauternes forventes også at blive langt mindre i år end normalt med omkring 10 hektoliter druemost pr. hektar, hvilket svarer til cirka 40% af sidste års høst.
,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Bordeaux
Vor redaktionelle medarbejder Mariette har være i Bordeaux, og hendes oplevelser har udmøntet sig i 20 postkort, som vi bringer i løbet af seks uger. Her kommer de næste tre.
I uge 39, da serien begyndte, bragte vi i øvrigt også et link til et meget detaljeret kort over Bordeaux-regionens 57 appellationer. En pdf-fil med dette kort kan hentes ved at klikke her.
................

.....................
Ved den årlige bedømmelse af vinene fra appellationen Bordeaux og Bordeaux Supérieur er der gerne 2-3% af vinene, som ikke slipper igennem.
    10. postkort fra Bordeaux:
    Smagelokale med spionglas
    Bordeaux og Bordeaux Supérieur er med deres 65.000 hektar den største af Bordeaux-distriktets 57 appellationer.
    Hvert år tages der ved en blindsmagning stilling til, om den nye årgang fra de i alt 6700 vinproducenter kan leve op til appellationernes krav og dermed få lov til at skrive Bordeaux på etiketten eller, hvor kravene er en tak højere, Bordeaux Supérieur.
    Smagningen foregår i det her viste lokale, og smageholdet består af en vinproducent, en ønolog og en négociant (vinhandler).
    Hævet op på et kateder sidder så en mand fra appellationsmyndigheden INAO og holder et skarpt øje med, at smagerne ikke snakker sammen eller kigger i hinandens notater – ligesom til en studentereksamen.
    Hvis en vinproducent vil være helt sikker på, at alt går fair til, når netop hans vine bliver bedømt, kan han kigge med fra et rum på den anden side af væggen til højre i billedet. Denne væg er – præcis som hos politiet – forsynet med et spionglas, som kun er gennemsigtigt fra den ene side.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..............

.....................
Ved "duft-skranken" i det nye besøgscenter Planète kan man lugte til flere vinøse dufte. Det gælder om at sniffe let og kun én gang – ellers bedøves lugtesansen.
    11. postkort fra Bordeaux:
    Nyt interaktivt besøgscenter
    For at gøre noget ekstra for vinturismen har Foreningen for Bordeaux og Bordeaux Supérieur netop åbnet et nyt besøgscenter, Planète, der i løbet af 35 minutter bringer de besøgende gennem fire audiovisuelle rum.
    Bagefter ved man meget mere om den store appellation, om jordbundsforhold og om vinfremstillingen i området.
    Til sidst på rundturen kommer man til en "duft-skranke", hvor man kan lette låget på en række rør med dufte, som typisk indgår i en vin. Ideen er så, at man skal prøve at gætte duften.
    Kniber det, så er svaret inden for rækkevidde – man skal bare skubbe det lille stykke træ ved siden af røret til side, så afsløres navnet på duften.
..............

.....................
Maskiner som denne med slanger og skæreredskaber er et almindeligt syn om efteråret i Bordeaux.
    12. postkort fra Bordeaux:
    Monstermaskinen kommer
    Arnold Schwarzenegger og Terminator kan godt pakke sammen, når denne monstermaskine ruller sig ud. Og det gjorde den en dag, hvor vi kom forbi vinmarkerne ud for Château Latour i Pauillac.
    Maskinens imponerende udstyr kan klare lidt af hvert. Her er den i færd med at klippe topskuddene af vinstokkene, så de ikke tager næring fra druerne. Men den kan også sprøjte mod vinmeldug – noget, der har været et udbredt behov for i Bordeaux og i resten af Frankrig i år. Som følge af den varme, men fugtige sommer har denne særlige svamp haft kronede dage.
...............
    En forening af vinmagere
    Vi har tidligere skrevet om den berømte vinauktion i Nederburg i Sydafrika. Men der er faktisk også en anden sydafrikansk auktion, som alverdens indkøbere samles om, nemlig Nedbank Cape Winemakers Guild Auction. Den blev for nylig afholdt i Somerset West, lige uden for Cape Town.
    Cape Winemakers Guild er en uafhængig forening, der kun optager nye medlemmer pr. invitation, og som blev stiftet i 1982 med det formål at fremme kvaliteten af sydafrikansk vin. Mange af Sydafrikas bedste vinmagere er således medlemmer af foreningen, og deres vine vinder ofte medaljer i sydafrikanske såvel som internationale konkurrencer.
    Bemærk, at det er vinmagerne, der er medlemmer, ikke ejendommene.
    Blandt medlemmerne er fx Beyers Truter, Neil Ellis, Jan Boland Coetze og Bram Van Velden.

    Rekordsalg på auktionen
    Siden 1985 har foreningen en gang om året afholdt en auktion, på hvilken medlemmerne sætter specielt fremstillede vine under hammeren. I år afholdtes auktionen for 22. gang, og her nåede salget en rekord på over 5 millioner rand (4 mio kr.), en stigning på 41% i forhold til sidste år. Overskuddet fra auktionen går til uddannelse af unge, sorte såvel som hvide, inden for vinfremstilling. Foreningen er sikkert blevet inspireret af Hospice de Beaune.
    I år bortauktioneredes i alt 15.000 flasker fordelt på 39 forskellige vine. 82% af flaskerne gik til det sydafrikanske hjemmemarked, mens 18% gik til udenlandske opkøbere, der i år pungede ud med over 900.000 rand (720.000 kr.).
    Blandt andet købte Erik Ahlmann Larsen fra Tedeum Vin for godt 300.000 kr. på vegne af sine kunder, og han var således igen den største udenlandske indkøber.
    Også V&S Wine og Kjær & Sommerfeldt var med blandt køberne. Kjær & Sommerfeldt har således Danmarks største samling af vine fra denne auktion, idet firmaet gennem mange år har købt ind på auktionen.
,,,,,,,,,,,,,,,
Derfor kom Cortes de Cima ikke med
I sidste uge anmeldte vi en ny bog om Portugal og undrede os over, at den berømte danskejede vingård Cortes de Cima i Alentejo blev yderst stedmoderligt behandlet.
Hertil skriver bogens forfatter, Håkan Nilsson, i en venlig mail, at han godt forstår vores undren. Han mener selv, at Cortes de Cima laver nogle af de bedste vine i Alentejo. Men ...
– Da vi efter aftale kom til vingården, var der lukket. Vi forsøgte dagen efter, men nej, det var for sent, blev der sagt. Før en efterfølgende rejse kontaktede jeg den svenske importør, men fik ikke noget svar. Derfor fik vingården kun en kort notits i bogen, hvilket jeg dybt beklager.
I VinAvisens anmeldelse skrev vi også, at bogens layout kunne give det indtryk, at præsentationen af de forskellige vingårde i virkeligheden var skjulte annoncer, og at producenterne havde betalt for at være med.
Dette afviser Håkan Nilsson på det bestemteste: – Ingen producent har betalt for at komme med, og mange større producenter er ikke kommet med, fordi deres vine ikke levede op til vores kvalitetskrav.
',,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
',,,,,,,,,,,,
Det må nu være svært både at trampe løs, holde hænderne i vejret og samtidig sende publikum et strålende smil. Men det ser nu ud til at lykkes meget godt for deltagerne i konkurrencen The Great Grape Stomp.
    Der trampes løs i Singapore
    "Wine for Asia" er navnet på en international vinmesse, som hvert år afholdes i Singapore. Startskuddet for messen er en noget speciel konkurrence, The Great Grape Stomp, hvor unge kvinder fra de udstillende vinlande konkurrerer om, hvem der er bedst til at forvandle druer til druesaft.
    I noget, der mest af alt minder om en græsk kædedans, tramper de løs hånd i hånd i hver sit kar. Vinderen er den, der først kan fylde en flaske, som er fastgjort under hvert kar.
    Det vinland, der løber af med sejren, får The Great Grape Stomp-trofæ, som så stolt kan fremvises på standen under den efterfølgende vinmesse.
    Det er femte gang, Wine for Asia afholdes, og man forventer, at omkring 4000 vinhandlere fra 21 lande vil besøge den 8000 kvadratmeter store vinmesse. De mange besøgende vil kunne smage sig gennem hele 58.000 vinflasker.
,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
...............
Cognac overhaler anisdrikke
Når det gælder fransk spiritus, er der altid blevet fremstillet større mængder anisspiritus end cognac. Men nu er billedet vendt.
Årsagen er, at produktionen af diverse anisdrikke i 2006 faldt med 3,1%, hvilket svarer til et fald til 127 millioner liter. Samtidig steg mængden af cognac med hele 15,7% til 147 millioner liter.
Fra september 2006 til august i år blev der hvert sekund solgt fem flasker cognac på verdensplan. I alt blev det til 160 millioner flasker, hvilket slår den tidligere rekord og svarer til en stigning på 9,3%. Stigningen i salget gjaldt samtlige kvaliteter inden for cognac.

Forbud mod single malt som bulk
I sidste udgave af Den stærke side skrev vi om de forslag, som Scotch Whisky Association (SWA) og den britiske regering er kommet på banen med for at komme forfalskning af skotsk whisky til livs.
Et af punkterne går ud på at forbyde at sende bulk whisky af den fine single malt type til udlandet, hvor den så bliver tappet på flasker. Lovforslaget omfatter ikke blended whisky.
Lige netop dette punkt har ifølge avisen The Scotsman fået Brian Megson, der er chef for destilleriet Angus Dundee Distillers, til at fare i flint. Han kalder det en begrænsning af den frie markedshandel og mener, at det er i modstrid med de gældende europæiske konkurrenceregler.
Desuden er han bange for, at et sådant forbud på et eller andet tidspunkt også vil komme til at omfatte blended whisky – lidt efter princippet "hvis man rækker fanden en lillefinger …". Det ville nemlig være et problem for Angus Dundee Distillers, der selv sender større mængder blended whisky til udlandet som bulk.
Fra SWA lyder det, at et forbud mod at eksportere single malt som bulk ikke kun vil beskytte whiskyen mod forfalskning men også højne drikkens image.
Nu har Brian Megson trukket SWA i retten for at få sat en stopper for lovforslaget.
...............

,,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Her på Den stærke side har vi afholdt en stor smagning af cognac efter samme principper, som når vi smager vin til VinAvisen: Kun de flasker, der fik tre stjerner eller mere, slap gennem nåleøjet hos det strenge, men retfærdige dommerpanel. Anmeldelserne af disse flasker bringer vi i en føljeton, der begyndte i sidste uge og fortsætter her og i de kommende uger.


    Claude Chatelier XO, Fine Cognac AOC, Cognac, Frankrig
    189,95 kr., 50 cl., Strandgården
    En dejlig, let krydret og fyldig cognac med et strejf af søde, modne blommer i smagen. Alkoholen er fint integreret.


    Lhéraud Cuvée 10, Fine Petite Champagne, Cognac, Frankrig
    329 kr., Amka
    En herbal og krydret duft med toner af eg præger denne spændende cognac. Smagen er koncentreret og fyldig og med et forfriskende strejf af krydderurter.


    Daniel Bouju Reserve, Grande Champagne AOC, Cognac, Frankrig
    349,95 kr., H.J. Hansen
    En meget mørk cognac med en blid duft af mørk blomme og eksotisk træ. Smagen er tør med præg af kirsebærkerner. Alkoholen dominerer en anelse.
    ...........
,,,,,,,,,,,,,
Vinstyrke 12 i Hirtshals
På lørdag den 27. oktober afholder vinklubben Vinstyrke 12 sit traditionsrige træf, der hvert andet år finder sted på Nordsøcentret i Hirtshals.
Her er der cirka 50 udstillere, hvoraf de 30 præsenterer mere end 300 vine.
Ifølge vinklubbens formand, Ib Kjærulf, har man sat alle sejl til. Der er hyret seks busser, som bringer deltagere frem fra Frederikshavn, Sæby og Ålborg, ligesom det lokale tog har fordoblet afgangene.
Næsten alle 1000 billetter er solgt. Der er ikke billetsalg ved indgangen, men de få usolgte billetter kan købes hos Ib Kjærulf, tlf.: 40 46 97 35, e-mail: vinstyrke12@mail.dk.

Over 70 arrangementer
Det vinøse træf i Nordjylland er kun et af de mange arrangementer, der afholdes i dette efterår. I VinAvisens Aktivitetskalender er der således over 70 muligheder for vinøse oplevelser rundt omkring i landet.
,,,,,,,,,,,,,
.........
Andet end bordeaux
Naturligvis er det de store Bordeaux-vine, der må præge udbuddet i VinAvisens Vinauktion.
Fx falder hammeren i denne uge for to flasker Château Calon Segur 1995 til 450 kr. pr. flaske (eller derover). Det er en vin, som i sin tid fik 96 point hos WineSpectator.
Ligeledes er der to flasker Château Léoville Poyferré fra det gode år 2002. De er sat til en begynderpris på 300 kr. pr. stk.
Men der er nu også andet end bordeaux. Hvad fx med fem flasker Henriques & Henriques Finest Medium Rich 5 år Madeira til kun 75 kr.?
Klik på bjælken herunder, og se de aktuelle udbud. VinAvisens Vinauktion er som bekendt gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Skjold Burne har fået endnu en forretning i kæden, idet Butlervin på Østerbrogade 85 i København har skiftet til Skjold Burne.
    * Taster Wine har fået forhandlingen af vinene fra Cumulus Winery fra Australien.
    * SAvin.dk er et nyt vinimportfirma, som sydafrikaneren Martin Humphries har oprettet i København, i første omgang med vine fra over 30 sydafrikanske producenter.
    * Danish Wine Cellars har optaget importen af vine fra Weingut Ansgar-Clüsserath i det tyske Mosel samt fra Tenuta Monteti i det toskanske Maremma.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.....
    Bent Hargaard (f. 1969) blev interesseret i vin, da han i midten af 1980’erne tog en uddannelse inden for detailhandelen. Og selv om butiksarbejdet i 1997 blev skiftet ud med et job som folkeskolelærer, blev den vinøse interesse ikke lagt på hylden.
    Under en ferie i Toscana lagde Bent Hargaard vejen forbi vingården Antico Borgo di Sugame. Han ville bare købe lidt vin, men før dagen var omme, var han både blevet gode venner med vinbonden og enig med sig selv om, at de dejlige flasker burde ende på danskernes borde.
    Det blev startskuddet til Hargaards Vinbutik. Siden da er der kommet en lang række af italienske vine på hylderne i butikken – alle fra små, kvalitetsbevidste vinhuse, og en stor del af dem på økologisk dyrkede druer. Hovedparten af flaskerne sælges til virksomheder og restauranter, men også private hjemsøger den hyggelige butik eller køber ind via websiden.
    Vinforretningen indbyder ofte til vinsmagninger, afholder gourmetaftener med italiensk mad og vin og arrangerer vin- og kulturrejser til Toscana.
    Da Bent Hargaard stadigvæk har sit fuldtidsjob som lærer, er der selvsagt ikke megen fritid til overs. Men ét ligger fast: Hvert efterår tager han, hans kone Hanne og deres tre døtre, Kathrine, Mathilde og Laura, til Toscana for at deltage i høsten hos vinhuset Antico Borgo di Sugame.
    Adresse: Hargaards Vinbutik, Skærshøjvej 11, 7790 Thyholm, tlf.: 97 87 16 35 / 40 87 57 58, e-mail: bent@hargaardsvinbutik.dk, webside: www.hargaardsvinbutik.dk.

,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Birgit og Poul Korsholm har på deres årlige tur til en græsk ø været på øen Limnos, hvor de opdagede, at ordet garagevin kan have en helt anden betydning end hos os her i Danmark.
    Her bruger man simpelt hen garagen til fremstillingen af familiens vin. Det ser dog ud til at være en ret begrænset mængde vin, der kommer ud af det.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvad er hektograder?
Vinhandler Hans Iversen har læst, at priserne på vin nogle gange beregnes pr. hektograd. Nu kunne han godt tænke sig at vide, hvad det er for en måleenhed.
Det er et mål for, hvad en vin skal koste, målt i forhold ikke kun til mængden, men også til alkohol-indholdet. Jo mere alkohol, desto dyrere bliver vinen.
Hektograder anvendes blandt andet i Bordeaux, når vinkøbmændene køber vin direkte fra vingårdene. Men kun ved køb af almindelig vin – altså ikke når det gælder de mere ædle slotsaftappede vine.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner. I alt blev det til 120 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Smagte Torres-vine, der fås i Danmark


Viña Esmeralda, Catalunya, Spanien 2006
50 kr., Bacardi-Martini
Liflig hvidvin lavet på 85% Moscatel og 15% Gewürztraminer – faktisk en ganske interessant blanding. Vinen vil være glimrende som apéritif eller fx som ledsager til en frokost.


Coronas, Catalunya, Spanien 2005
50-55 kr., Bacardi-Martini
Til prisen en virkelig fortræffelig rødvin på 86% Tempranillo og 14% Cabernet Sauvignon, lagret i ni måneder på amerikansk og fransk eg. Vinen har en flot duft og en smag med dejlig frugt og tilpas fadlagring. Lang eftersmag.




Hvidvin


Domaine Nicolas Maillet, Le Chemin Blanc, Mâcon Verzé, Frankrig 2006
79,95 kr., The Wine Company
Chardonnay-hvidvin med en ren, uforfalsket smag, blød og lækker med toner af fersken og pære. Vinen kommer fra en lille ejendom i landsbyen Verzé, og Nicolas Maillet kan bare det der med at lave vin.


Josmeyer, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
105 kr., Vinens Verden
Liflig Riesling-hvidvin med en ren frugtsmag, en frisk syre og mineralske toner. Skænk den til en fiskeret, der gerne må være lidt fed.


Château Fantin, J.M. Chatelier, Bordeaux, Frankrig 2006
44,50 kr., Y-Wine
En uhøjtidelig, tør hvidvin, der dog slutter lidt tyndt.




Rosévin


Altosur Malbec Rosé, Sophenia, Tupungato, Mendoza, Argentina 2006
59,75 kr., 49,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Farven på denne rosé er meget mørk. Det er en koncentreret vin med en rødvinsagtig smag med en anelse sødme og toner af blå druer. En spændende og forfriskende vin.




Rødvin


Denise Amiel, Famille Bréchet, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
En absolut dejlig rødvin med duft af mandler og modne lyse kirsebær. Smagen er fyldig med toner af sød, moden frugt, uden at vinen på nogen måde er sød.


Cantina Vignaioli, Barbera d’Alba, Italien 2004
79,95 kr., SuperBest
Saftig, fuld af solbær og kirsebær, en rigtig dejlig rødvin, som fylder godt i munden, og som mange vil kunne lide. Let at drikke.


Le Clos du Caillou, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En ret let og saftig rødvin, meget harmonisk, med blød frugt, fin krydring og tilpas syre. En dejlig vin. Flasken har da også fået udmærkelsen Den franske Lilje.


Morzano, Riserva, Chianti Montespertoli, Italien 2004
90 kr., Alsace Vinimport / Vinimportøren
Spændende rødvin, meget kompleks, med god krop og dejlig fyldig frugt. Den udvikler sig fint i munden. Lækker vin!


Château Timberlay, Cuvée Marie Paule, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2004
89 kr., Park Wine
Saftig og dejlig, kompleks, harmonisk og typisk bordeaux. En elegant, blød og lækker rødvin.


Paolina, Barbera d’Asti, Italien 2005
99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Flot rødvin med god struktur, med saft, syre og en vis tørhed, der gør den god til mad.


La Bricca, Rinaldi, Barbera d’Asti, Italien 2004
95 kr., Carlo Merolli
Ultralækker Barbera-rødvin med gods både i frugt, sødme og alkohol. En udpræget madvin.


Domaine Rose Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
85 kr., Rungsted Vinhandel
Denne rødvin er en god vin til mad. Den har fyldig frugt og gode tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Cornaretta, Bertolino, Barbera d’Asti, Italien 2005
60 kr., Italian Wines
Saftig og blød rødvin, som mange vil kunne lide.


Moss Wood, Amy’s, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien 2005
159 kr., ved 12 flasker: 129 kr., Barrique Vinimport
Den er ganske flot, denne rødvin. Den har en intens frugtsmag, men også en lidt markant spritkant. Flasken har skruelåg.


Letizia Syrah, Sicilien IGT, Italien 2005
69,75 kr., 59,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En rødvin, der dufter behageligt af bær og chokolade. Smagen er koncentreret, fyldig og let krydret med en anelse eg til slut. Det er en kraftig vin, hvis alkoholindhold på 14% kræver en god, krydret bøf.


O’Sud, Fondrèche, Côtes du Ventoux, Frankrig 2005
55 kr., Oxholm Vin
En rødvin, der dufter dejligt af kaffe og mørk chokolade. Smagen er tør og fuld af mørke kirsebær. Det er en kraftig sag, hvor alkoholindholdet på 14% er lige i overkanten.


Tommasi, Ripasso, Valpolicella, Italien 2004
139 kr., V&S Wine
Rødvin med fyldig frugt og en meget markant rosin-sødme.




Sød vin


Enotria, Moscato, Mendocino, Californien 2006
98 kr., Rienta Vine
Lækker sød vin, der udstiller alle Muskat-druens dyder – dejlig honningsødme, frisk syre, toner af pære og citrus. Skænk den til en god, cremet ost, en ikke for sød dessert eller frisk frugt.




Hedvin


Valdivia, Fino Sherry, Spanien 2005
89,75 kr., Juul's Vinhandel
Tør, men samtidig blød fino – en tør vin for kendere.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.