Nyheder for uge 39, 2017

VinAvisens store smagning af Barbera-vine

Hver uge bringer vi nederst i VinAvisen listen over de mange vine, som vores smagepanel har smagt i ugens løb. Det bliver vi ved med. Men med jævne mellemrum afholder vi også tema-smagninger af vine fra et bestemt vinområde på en udvalgt drue, i et særligt prisleje osv.

I denne uge gælder det en stor smagning af rødvine på Barbera-druen fra Piemonte - fra de tre appellationer Barbera d’Asti, Barbera d’Alba og Barbera del Monferrato.
Det er strømmet ind med flasker til smagningen - hvilket tyder på, at vi har med nogle meget populære rødvine at gøre.
Nogle af vinene har fået fem, fire eller tre stjerner, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet.
Anmeldelserne af de i alt 43 rødvine ses længere nede på denne side. Og nedenfor fortæller vi om druen og de tre appellationer.En klase Barbera-druer. Foto: Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani.

Lavt tanninindhold og en frisk syre

Barbera var engang den mest plantede rødvinsdrue på italiensk jord men er i dag overhalet af både Montepulciano og Sangiovese, der ligger på førstepladsen.
Selv om der dyrkes Barbera i flere italienske regioner, er den uløseligt forbundet med Piemonte i det nordvestlige hjørne af landet. Her har den sin oprindelse, og her breder den sig på 31% af vinmarksarealet, hvilket er mere end nogle af Piemontes øvrige druer.
Alligevel er der nok ikke helt så mange, der kender til Barbara-vinene som til Piemontes to berømte rødvine, Barolo- og Barbaresco, der begge fremstilles på Nebbiolo-druen - som kun udgør cirka 10% af markarealet.
Men hvor de to ”konger” er store og ofte komplicerede rødvine, så er Barbera-vinene dejlige let tilgængelige hverdagsvine.
Det, der kendetegner Barbera-druen, er ikke mindst dens meget lave tanninindhold og dens høje syreindhold, og netop denne friske syre gør vinene til oplagte madvine (fortsættes nedenfor).


Mens appellationen Barbera d'Alba ligger syd for Barbaresco og Barolo, ligger Barbera d'Asti og Monferrato nord for de to berømte vinområder.

Forskelle mellem de tre appellationer

Tre appellationer i Piemonte er kendte for deres gode Barbera-vine: Barbera d’Asti DOCG, Barbera d’Alba DOC og Barbera del Monferrato DOC. Og selv om Barbera-vinene fra de tre appellationer har det lave tanninindhold og den friske syre tilfælles, er der også generelle forskelle i såvel smagen som i de krav, myndighederne stiller.
Barbera d’Asti skal mindst indeholde 90% Barbera, mens 10% kan være på druerne Freisa, Grignolino eller Dolcetto. Vinene er ofte elegante, saftige og lidt lettere end fra de to andre appellationer - man kunne fristes til at sige, at de er lidt mere feminine.
Barbera d’Alba skal indeholde mindst 85% Barbera og højst 15% Nebbiolo. Det er vine med en ofte dyb rød farve, masser af koncentreret frugt og er mere intense og robuste end Barbera d’Asti.
Barbera del Monferrato skal indeholde mindst 85% Barbera - resten kan bestå af de samme lokale druer, som i fremstillingen af Barbera d'Asti. Vinene herfra er ofte meget aromatiske og let krydrede - og også lidt mindre intense end Barbera d’Alba-vinene.
Ud over kravene til indholdet af druer gælder der også specifikke krav til modning af vinene i de tre appellationer. Og hvis der er tilføjet et "Superiore" på flasken, skal vinen have lagret i mindst fjorten måneder, hvoraf de seks skal have været på fad.


Den smukke gamle by Alba er hovedby i distriktet Langhe - og centrum i Barbera d'Alba appellationen.

Flest flasker Barbera d'Alba

Til smagningen modtog vi ikke så mange flasker Barbera del Monferrato - hvilket måske egentlig ikke er så overraskende. Appellationen er den største af de tre (4300 hektar), og det menes også, at det var i Monferrato, de første Barbera-druer blev dyrket i tidernes morgen. Alligevel er Barbera del Monferrato-vinene ikke så kendte, som vinene fra de to andre appellationer.
Mere overraskende er det, at langt hovedparten af flaskerne, vi modtog, var fra Barbera d’Alba, da det er Barbera d’Asti-vinene, der er de mest anerkendte og af mange regnes for de fineste. Barbera d’Asti er jo også klassificeret som DOCG, hvilket er den højeste italienske klassifikation.
Måske skyldes det, at de lidt kraftigere og mere koncentrerede Barbera d’Alba-vine appellerer mere til forbrugerne i det kolde nord …
Som nævnt er der visse generelle forskelle i smagen på vinene fra de tre appellationer, men når det kommer til kvaliteten, er der efter VinAvisens mening ikke en appellation, der stikker hovedet længere frem end de andre.
Barbera d’Asti og d’Alba breder sig ud fra hver sin by - Asti og Alba. Hvis man besøger Piemonte, bør man bestemt lægge vejen forbi sidstnævnte by, sætte sig på en af pladserne og bestille en portion pasta ledsaget af et godt glas Barbera-vin.


Fra computerspillet Terroir.

Bliv vinproducent for 112 kr.

Nu kan man for 15 euro (cirka 112 kr.) opføre et vinhus og fremstille sin egen vin - altså i den virtuelle verden.
Det drejer sig om et nyt computerspil, Terroir, der er opbygget lidt ligesom The Sims, hvor man ”bygger” et hus og dernæst har kontrol over beboerne og de genstande, de omgiver sig med.
I Terroir vælger man først, om vinhuset skal være fx et vinslot eller en weingut i bedste tyske stil. Derefter vælger man jordtyper og druesorter til sine vinmarker og beslutter, hvordan vinmarksarbejdet skal foregå, og vinstokkene beskæres.
Høsttidspunktet vælger man også selv, ligesom man får flere valgmuligheder, når det gælder fremstillingen af vinen. Man kan fx vælge at trampe druerne med fødderne, bruge fade af enten fransk eller amerikansk eg osv.

Virtuelle anmeldere vurderer vinen


Hele vejen igennem spillet, som er skabt af det britiske firma General Interactive Co, får man god information og rådgivning, før man foretager de enkelte valg. Så man får altså en hel del viden om vindyrkning og -fremstilling på en sjov måde.
Man kan også få sin virtuelle vin vurderet af lige så virtuelle vinanmeldere. Og går det godt med produktionen og salget af vinen, kan man ekspandere og anlægge flere vinmarker.
Man kan læse mere om Terroir ved at klikke her, og ved at klikke her kan man se en lille film om spillet og købe det.


Pédebernade-marken, hvor Tardifs gode egenskaber blev opdaget. Nogle af druerne i marken er kendte, men der er også syv druer, som man ikke kender, og dem har man nu døbt Pédebernade 1 til 7. Foto: Wikipedia/Marianne Casamance.

Gammel drue får en fremtid

Det er en kendt sag, at man forventer stigende temperaturer i løbet af dette århundrede som følge af klimaændringerne. Allerede nu står vinproducenter rundt om i verden over for visse udfordringer. Nogle planter nye vinmarker oppe i de lidt køligere højder, mens andre eksperimenterer med druer, der er bedre egnet til fremtidens klima.

En sådan rødvinsdrue har man nu fundet frem til i Frankrig. Dens navn er Tardif, hvilket betyder ”sent” på fransk og hentyder til, at den modner meget sent på året. Faktisk er den først høstmoden i slutningen af oktober eller begyndelsen af november, hvilket kan blive en fordel i egne med stadig varmere vækstsæsoner.

Dyrkes i et historisk monument


Nu er Tardif så blevet optaget i registret over de druer, det er tilladt at fremstille vin på i Frankrig.
Druen stammer så vidt vides fra Gascogne, men dens familiære ophav er ikke helt kortlagt.
Den er stort set gået i glemmebogen, men ét sted har man dyrket den og på forsøgsbasis fremstillet vin på den i de senere år, og det er i en ganske særlig vinmark i landsbyen Sarragachies i det sydvestlige Frankrig. Markens navn er Pédebernade, og den har fået det blå stempel som historisk monument.

Vokser på egne rødder


I Pédebernade-marken, der kun er på 2000 kvadratmeter, vokser der vinstokke, som er plantet mellem år 1800 og 1830 - og dermed er fra før vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen. Den alt ødelæggende vinlus, der ernærer sig af vinstokkenes rødder, gjorde sit indtog i Europa i 1863 og angreb stort set samtlige vinmarker. Men denne lille mark overlevede altså, og vinstokkene vokser derfor på egne rødder (læs mere om vinlusen ved at klikke her).
Det er et lokalt vinkooperativ, Palimont Producteurs, der skal stå for den første produktion af kommerciel vin på Tardif, som siges at have en krydret, peberagtig aroma.
Man lægger ud med at plante 1500 vinstokke med druen, og den første kommercielle vin på Tardif forventes at komme til verden i 2020.


En lille bog om portvin

I uge 48 2016 anmeldte vi Henrik Oldenburgs nyeste udgave af ”Portvin” - en bibel om den portugisiske hedvin. Med sine 520 sider er den verdens største portvinsbog - og tungeste med en vægt på 2,5 kg.
Nu har Oldenburg bedrevet verdens måske mindste og letteste bog om portvin, ”Portvin i glasset”. Den er i hvert fald så lille, at man kan have den med i lommen.
Alligevel kommer forfatteren vidt omkring i portvinens verden. Man får en indføring i vinens fascinerende historie og i fremstillingen af den. Dernæst gives der en overskuelig oversigt over Vintage, Late Bottled Vintage, Colheita, Tawny og alle de andre portvinstyper.

Forfatterens favoritter


Der er også blevet plads til en oversigt over, hvilke årgangs-portvine, der bør drikkes nu eller gemmes, ligesom Henrik Oldenburg letter sløret for sine egne favoritter. Bogen slutter med en forklarende liste over de mange portvinsord.
”Portvin i glasset”, der udkommer d. 26. oktober, er perfekt at have med i lommen, hvis man skal til portvinssmagning, og en glimrende værtindegave til en portvinselskende vært eller værtinde.
(128 sider, 69,95 kr. hos Rosinante & Co.). Man kan forudbestille bogen ved at klikke her.


Sæt ansigt på flasken

Vi har tidligere vist vinflasker med portrætter af vinbønder, kvinder og endog hunde på etiketterne.
I den forbindelse har det australske designfirma The Creative Method kreeret noget helt specielt, BYO-vin, hvor de tre bogstaver i dette tilfælde står for Build Your Own (de står jo ellers for Bring Your Own ... Bottle på en restaurant).
Firmaet, der har indgået kompagniskab med et vinhus, sælger vinflasker sammen med et ark med selvklistrende næser, øjne, munde og øjenbryn. Og så er det ellers bare med at skrue op for kreativiteten og skabe sin egen ansigts-etiket.
Så vidt vi ved, fås BYO-vinene kun i Australien.

Fadkælderen er et hul i jorden

Vi har tidligere nævnt, hvordan vinproducenter i blandt andet Frankrig og Californien har eksperimenteret med vin modnet i havets dyb. Og så var der vinproducenten Jean-Marc Laffitte, der ejer Château Laffitte-Teston, som lod tretten fade med vin modne 800 meter nede i drypstenshule-komplekset Grottes de Bétharram.
Alle forsøgene har været med et mål for øje: At undersøge, om vinen smagte bedre - eller i hvert fald anderledes - end når den var modnet under normale forhold i en vinkælder.
I den lille Beaujolais-appellation Côte de Brouilly er nogle vinproducenter i gang med et lignende forsøg - hvor den alternative vinkælder dog hverken består af hav eller huler.
Det drejer sig derimod om tre fade med rødvin af årgang 2015, som er blevet begravet i jorden i mere end to meters dybde.

Smagt op mod kontrol-vine


To af fadene kommer fra henholdsvis Château de Pierreux og les Vignerons de Bell Air. Det tredje fad indeholder vin fra fire forskellige producenter, Domaine Père Benoit, Domaine de Franck Tavian, Michel Aubry og Patrice Monternier. Til sammen repræsenterer vinen de fire meget forskellige terroirer, som præger Côte de Brouilly.
Fadene blev begravet d. 10. april sidste år og vil igen se dagens lys d. 16. oktober i år. Vinene vil så blive smagt op imod kontrol-vine af samme årgang, som er modnet på normal vis i en kælder, hvorefter de vil blive tappet på flasker og solgt i det lokale vincenter, L’Espace des Brouilly.
Måske vil vinene have en blødere og rundere smag - ligesom det har været tilfældet med de vine, der har været modnet i havet.


Vinbaren er indrettet i Kjær & Sommerfeldts meget stemningsfulde gamle lokaler.

Ny vinbar i gamle lokaler

I denne weekend har Kjær & Sommerfeldt slået dørene op for en ny vinbar i København - på Gammel Mønt 4, hvor også den fornemme gamle forretning har til huse.
Og den nye bar har nok byens - og måske Danmarks - største vinkort. Der er hele 1795 vine at vælge imellem, og det skyldes, at gæsterne har forretningens fulde sortiment at gå på jagt i. Når man har fundet en vin, man gerne vil smage, får man den serveret i vinbaren. Man betaler så det, vinen koster i butikken samt et propgebyr på 150 kr.
Det gælder også vinene i Skatkammeret, der rummer store årgange til store beløb på både 10.000 og 15.000 kr.
Derudover har baren et vinkort, hvor man kan smage mellem ti og tyve forskellige vine glasvis. Man kan læse mere ved at klikke her.


Castello di San Perano er en fornem middelalder-ejendom. Den ligger på toppen af en bakke med en formidabel udsigt over vinmarkerne.

Frescobaldi på indkøb

Marchesi De' Frescobaldi har fremstillet vin på italiensk jord i de sidste 700 år og ejer i dag adskillige toskanske vingårde - heriblandt Ornellaia i Bolgheri, Tenuta dell’Ammiraglia i Maremma og Tenuta di Castiglioni i Chianti.

Nu har Frescobaldi for første gang købt en vingård i Chianti Classico - altså den klassiske del af Chianti-distriktet, hvor de bedste vine fremstilles.
Det drejer sig om den historiske ejendom Castello di San Donato i Perano og dens 250 hektar vinmarker. Købssummen er ifølge The Drinks Business 13,3 millioner euro (cirka 99 mio. kr.).

På jagt efter cannabis-vin

I alt fire amerikanske stater har lov til at dyrke og sælge cannabis (marihuana) til rekreativt brug - altså som et produkt, der nydes for dets afslappende virkning.
Senest - i november sidste år - kom Californien med på listen, og siden da er der anlagt stadig flere cannabismarker i USA’s største vinproducerende stat.
Som den eneste af de amerikanske stater, er det i Californien nu tilladt at fremstille og sælge cannabis-vin. Og denne forening af cannabis og vin i én og samme flaske er blevet et sandt hit - ifølge avisen The Fresno Bee bliver cannabis-vinene revet ned fra forretningshylderne, og flere forretninger melder om alt udsolgt.

Hvid, rød - og grøn


I uge 26 nævnte vi firmaet CannaWine, der har lanceret en rød- og en hvidvin indeholdende en sjat cannabis. Men der findes også grønne cannabis-vine, blandt andet én, der fremstilles i et samarbejde mellem vinhuset Verdad Wines og ejeren af en californisk marihuana-forretning.
Denne vin, der bærer navnet Canna Vine, laves ved at sænke en ”tepose” med cirka et halvt kilo økologisk marihuana ned i et fad med vin. Marihuanaen ligger og gærer i vinen i et år og afgiver farve, smag - og virkning.
En flaske Canna Vine indeholder kun lige netop marihuana-udtræk nok, til at den - sammen med vinen - skulle have en yderst afstressende virkning.
Priserne på de grønne cannabis-vine er dog alt andet end afstressende - de koster nemlig 120 dollars (Cirka 745 kr.) pr. halvflaske.


Vinderbilledet "High Stakes" af George Rose viser en nyplantet vinmark.

Bedste vinøse kunstværk

Hvert år i de sidste tolv år har champagnehuset Louis Roederer afholdt konkurrencen Louis Roederer International Wine Writer’s Awards.
De, der ønsker at deltage i konkurrencen, kan tilmelde sig en af syv forskellige kategorier - heriblandt ”årets bedste unge spirende vinskribent”, ”bedste vinbog”, ”faste spalte” eller ”avisartikel om vin”.
Endnu en kategori er ”bedste vinøse kunstværk”, hvilket kan være både et fotografi, en film eller et maleri. Hver deltager må indsende tre kunstværker.

Kun få nominerede


Der indsendes bidrag fra hele verden til samtlige kategorier, men det er kun få, der slipper gennem nåleøjet og går videre til finalen.
Årets udgave af konkurrencen er netop afholdt, og vinderne fundet, og her tilfaldt titlen ”bedste vinøse kunstværk” fotografiet ”High Stakes” af amerikanske George Rose.
Ved at klikke her kan man se samtlige seks nominerede værker, der alle er fotografier. Og ved at klikke her kan man se flere af Roses betagende vinlandskaber.


Foto: WHTS.

Hvem skal fragte vinen?

Der popper hele tiden nye vinimportører op på det danske marked. Det ved vi, da to til tre nye firmaer hver måned søger om optagelse i VinAvisens importør-database.
Det kan fx være mand-kone virksomheder eller et par gode venner, der synes, de har fået vinklub-erfaring nok til, at vingerne kan bære.
Det starter måske med, at man selv kører frem og tilbage til Tyskland eller Frankrig, besøger vingårde og fylder bagagerummet.
Men hvis det nye vinfirma får vind i sejlene, bliver der brug for rigtig mange flasker på hylderne - og dermed også for et transportfirma, der kan levere varerne.
Men hvem skal man henvende sig til? Et godt bud er et af de firmaer, der har forstand på at håndtere vin- og spiritusflasker.

Tager højde for vejrliget


Selv om det store transport- og logistikselskab, BHS Logistics transporterer mange forskellige varer, er det også en af de førende transportudbydere, når det gælder vin og spiritus.
- Vi står for koordineringen med vinbønderne, og det kræver know how, lyder det fra Tommy Weston, der er direktør for firmaets internationale aktiviteter.
- Det er noget anderledes end at hente varer hos fx en stor medicinal producent. Hos især de mindre vinbønder kører tingene ikke helt så stringent. Måske er de ikke lige hjemme på det aftalte tidspunkt, eller også er de forsinkede med pakning af varerne. Det kræver koordinering og dermed sprogkundskaber og som nævnt know how - hvilket vores team af specialister også har.
- Mange fragtfirmaer betragter vin som en almindelig handelsvare. Men vin er utrolig påvirkelig over for voldsom varme og ekstrem kulde. Vores specialister ved præcis, hvordan de skal håndtere transport af vin og spiritus på alle tider af året, og vi rådgiver vores kunder derefter.

Vejleder producenterne


Hos WHT-Spedition (WHTS) er hovedparten af de varer, der bliver transporteret, vin, spiritus og andre drikkevarer, hvilket gør firmaet til en af de største aktører på området.
Også her tager man sig af koordineringen med vinbønderne og gør meget ud af at give god vejledning - både til nystartede importører og til vinproducenterne.
- Første gang, vi tager kontakt til en producent, vejleder vi om, hvordan pallerne med flaskerne skal pakkes, så de er sikret bedst muligt mod såvel stød som tyveri. Og vejledningen sker altid på leverandørens eget sprog, siger Steen Diget Clemmensen, der har det daglige ansvar for WHTS.
Det med vejrforholdene tages der også højde for:
- Vores folk kigger på vejrkort og taler med kunderne, om man skal køre her og nu i isolerede vogne eller vente.
- Når varerne skal fragtes til søs, sejler vi også altid så direkte som muligt for at undgå unødvendige varmezoner. Det er jo et levende produkt, vi har med at gøre.

Det er ukompliceret


Vinfirmaet The Wine Company har brugt WHTS i de sidste 15 år:
- De ved, hvordan vin og spiritus skal behandles, siger den ene af ejerne, Steen Rasmussen.
- Vi importerer ofte vin fra små kvalitetsproducenter, der ikke har så stor en produktion. Så hvis der er noget, der går galt under transporten, kan vi ikke bare bede om nogle flere flasker.
- Vi har prøvet en transportør, hvor vinen stod i Singapore i flere uger. Den blev usælgelig, og det kostede os en blinkende formue.
- Hos WHTS er de specialister, ligesom de sørger for, at flaskerne ikke transporteres med andre varer, der kan afgive lugt til vinene.
Peter Jørn Laursen, der ejer vinforretningen Holger Frederiksens eftf. i Ordrup, har gennem de sidste 20 år fået leveret vin og spiritus af BHS Logistics:
- Det er så dejligt ukompliceret. De får bare afhentningsadressen i fx Frankrig og så den dato, jeg skal have varerne, og så kører det hele af sig selv, lyder det fra vinhandleren.
- Og de gange, det har brændt på - hvor jeg skriver til dem, at jeg skal have varerne i en fart - har de altid været yderst fleksible. Jeg fornemmer, de gør en stor indsats for deres kunder.


Udsigten fra borgen i den lille Alsace-by Katzenthal.

Klik ind, og læs om Alsace

Igennem flere uger har vi bragt i alt 26 postkort fra Mariettes tur til Alsace. Nu har vi samlet postkortene på en særlig side, som kan ses ved at klikke her.
Der er masser af inspiration og brugbare links til den, der overvejer at rejse til det skønne nordfranske vindistrikt.


Ny single malt på hylderne

Ligesom i så mange andre lande går det forrygende med whiskysalget i Danmark. Og også her er det især single malt fra Skotland, der er en stigende interesse for.

Ifølge tal fra analysefirmaet Nielsen steg salget af skotsk single malt med 5,2% fra juli 2016 til samme måned i år i den danske detailhandel. Det er en større salgsvækst end inden for andre typer whisky fra både Skotland og Irland.
På globalt plan har forbrugerne fået så meget smag for de skotske dråber, at verden er ved at løbe tør for single malt whisky med alder. Det har fået skotske Ballantine's, der ejes af Pernod Ricard og er kendt for sine blended whiskyer, til at lancere en ny variant, Ballantine's The Glenburgie, som er en 15 års single malt whisky.
Danmark er - netop på grund af den store interesse for single malt-whiskyer - udvalgt til at være et af de første lande, hvor whiskyen sættes til salg. The Glenburgie er netop landet på forretningshylderne herhjemme til en vejledende pris på 299 kr.Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* VildMedVin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Østjysk Vinforsynings direktør, Peter Schaltz, afhænder pr. 1. oktober virksomheden til tre ledende medarbejdere, business development direktør Niels Nørgaard, økonomidirektør Esben Sønderby og indkøbs- og marketingdirektør, Thomas Sivholm.


Rune Elkjær.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Rune Elkjær (f. 1971) har en fortid i restaurantbranchen. Han blev uddannet som sommelier i 1997, og arbejdede som sådan i en årrække hos Restaurant Kommandanten i København.
Et par korte ophold hos Fredensborg Store Kro og Restaurant Saison i Hellerup blev det også til, før han slog sig ned med eget vinimportfirma, Norma Vin, på Frederiksberg.
I 2010 rev Rune Elkjær teltpælene op og flyttede til Avignon i Rhône sammen med sin franske kæreste, Amiel. Her ville hun åbne en bistro og han fremstille vin - noget han længe havde drømt om at prøve kræfter med.
Livet som sydfransk vinbonde viste sig at være uforeneligt med at drive et vinfirma i Danmark, og i 2012 solgte han derfor Norma Vin.
Bistroen blev ikke til noget, men vin fremstiller han stadig i det sydfranske. Hvert år bliver det til mellem 10.000 og 15.000 flasker rødvin på druerne Grenache, Cinsault og Carignan. Målet er at nå op på 30.000 flasker. Omkring halvdelen af produktionen er af appellationen Côtes du Rhône.
Rune Elkjær ejer hverken vinmarker eller vineri. Han har lejet sig ind hos Domaine Barbanot i byen Vaison-la-Romaine i Vaucluse. Vinene fremstilles af vingårdens druer og i dets vineri, men sælges under navnet Domaine Elkjær-Amiel. Herhjemme forhandles de af Grapeshop.dk.
Fritid er der ikke meget af for den travle vinbonde - men den, der er, bruger han på smagninger hos kolleger og på madlavning - og ikke mindst på sin nye kæreste og syvårige datter.
Adresse: Domaine Elkjær-Amiel c/o Domaine Barbanot, Avenue Ulysse Fabre, 84110 Vaison-la-Romaine, Frankrig, tlf.: (+33) 6 40 66 77 64, email: runeelkjaer@gmail.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Påvirkes vin under transport?

Jonas Tofterup er i gang med sidste del af sin Master of Wine, som består af en projektafhandling
I den forbindelse vil han gerne undersøge, hvordan vin bliver påvirket på kort sigt efter at have været transporteret med fly. Som han skriver, så bliver vine stressede efter aftapning på flaske og skal derfor hvile, før de sælges og drikkes. På samme måde er der også nogle, der påstår, at vine bliver stressede under flyvning og andre former for transport.
Tofterup har kontaktet adskillige universiteter, men ingen har foretaget eller hørt om undersøgelser, der viser, om vin bliver påvirket af transporten.
Det er selvfølgelig et lidt specielt spørgsmål, men vi hører meget gerne, hvis nogle af vores læsere skulle have en viden på dette felt - eller ideer til, hvor Tofterup kan henvende sig.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


446 Kunstneren David Mishkin lavede den flotte dekoration af propper i vinhuset Guigals hovedkvarter (foto © Guigal).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Abel Jobart, Chardonnay, Champagne, Blanc de Blanc, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%) 255 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Tør er den, men ganske dejlig. En vellavet champagne, blanc de blanc - hvid på "hvide" (grønne) druer. I smagen noter af især citrus, men også sommeræbler. Dertil noter af brød. Ganske fine, stadige bobler og lang eftersmag.

Hvidvin

Lenz Moser, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., på tilbud i uge 39 (denne uge): 59 kr., SuperBrugsen En hvidvin med en frisk duft med citrusnoter og med en herlig vinøs smag med grønne druer, mirabeller og lime. Sagen til alt godt fra havet og letkrydrede retter med fjerkræ. Flasken har skruelåg.
Les Rosches Blanches, Albert Besombes, Chenin Blanc, Vouvray, Frankrig, 2016, lav alkohol (11%) 76 kr., ViniPortugal Frisk og lækker hvidvin til den søde side. Sødmen får dog ikke lov til at stå alene. Den rene, modne druesmag følges af en frisk syre. Perfekt som apéritif.
Tra Donne Sole, Vite Colte, Piemonte, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%) 98 kr., Pleasure Wine Glimrende hvidvin, der folder sig ud i munden - og i eftersmagen - med Sauvignon-druens friskhed og Chardonnay-druens bløde fylde. I smagen lidt tørret frugt, tilpas syre og sødme.
Domaine la Grange, Pierre Degroote, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 99 kr., pris ved 3 flasker: 89,10 kr., Propperiet En vellavet hvidvin med alle Chardonnay-druens dyder. Smagen er let cremet og med syre og sødme i god balance. Flasken har skruelåg.
Danie de Wet, De Wets Hof, Sauvignon Blanc, Robertson, Sydafrika, 2016, lav alkohol (12,5%) 129 kr., Kjær & Sommerfeldt Superlækker hvidvin med et dejligt billede af Sauvignon-druen, der går igennem hele vejen til eftersmagen. Fin krydring og noter af nyslået græs og hyldeblomst. En vin, der hviler i sig selv. Flasken har skruelåg.
Villa Ducali, Angelo Rocca & Figli, Vermentino, Terre Siciliani IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%) 129,95 kr., pris for 3 liter i boks, Amka En meget enkel hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Der er drue og citrus, en lille sødme og i slutningen et bittert bid, der er okay til mad.

Rødvin

Dehesa de Luna., Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%) 89,95 kr., Strandgaarden En spansk rødvin, der hverken er filtreret eller stabiliseret. Det er en lækker vin med en bred frugtsmag, der udvikler sig i munden med sin fine krydring og integrerede fadnoter fra seks måneder på fransk og amerikansk eg. En meget anvendelig vin.
Château l'Ermitage, Château Castillon & Fils, Costière de Nîmes, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%) 95 kr., Vestergaard Wines En rigtig god rødvin fra Costière de Nîmes på druerne Mourvèdre, Syrah og Grenache. I smagen krydrede noter af peber og tobak. Flasken har skruelåg.
Sartori, Valpolicella Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 99,95 kr., Amka En lige ud ad landevejen-rødvin, venlig og pænt lavet. Men med et lidt smalt smagsbillede, præget af kirsebær. Helt billig er den ikke.
Terra Grande, Toscana IGT, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 99,95 kr., VinMedMere.dk I den tunge, flotte flaske gemmer der sig en lidt enkel rødvin, okay, men lidt hurtig færdig i mund og eftersmag.
Los Intocables Black Malbec, Finca Las Moras, Argentina, 2015, middel alkohol (14%) 109,95 kr., på tilbud i uge 39: 69 kr., Kvickly Der er modne kirsebær og syltede blommer i duften. Smagen er koncentreret, fløjlsblød og fuld af moden frugt og med en lille krydret note til slut. Et kup til tilbudsprisen.
Los Intocables Black Cabernet, Finca Las Mora, Cabernet Sauvignon, Argentina, 2015, middel alkohol (14%) 109,95 kr., på tilbud i uge 39 (denne uge): 69 kr., Kvickly En meget lækker rødvin med en koncentreret duft og smag af solbær og brombær og med strejf af syltede kirsebær og chokolade. En vin mange vil kunne lide.
Usoa de Bagdordi, Bodegas Bagdordi, Rioja, Crianza, Spanien, 2013, lav alkohol (13%) 115 kr., Godsets Vin Rioja, når den gør sig umage - en dejlig rødvin på økologisk dyrkede druer. Den er tør med en frugt, der kan matche tørheden. I smagen er der mørk chokolade og lakrids samt noter fra fadlagringen. Til slut et lille bid, der er godt til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Escorihuela Gascón, Malbec, Mendoza, Gran Reserva, Argentina, 2014, middel alkohol (14%) 129 kr., Irma Lækker rødvin - en rigtig god argentiner. En vin i fin balance, med kirsebær, blommer og kagekrydderier - vanille og kanel - samt fint integrerede fadnoter.
Weingut Jakob Jung, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland, 2013, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet En rødvin lavet på Spätburgunder (Pinot Noir). Det er en elegant vin med en god og klassisk Pinot-duft og en medium fyldig smag med friske bærnoter og strejf af blå blommer. Det er en vin for Pinot-fans - og for alle andre, der gerne vil have en rødvin, som ikke spiller alt for meget med musklerne. Flasken har skruelåg.
Valderiz, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2014, høj alkohol (15%) 149 kr., pris ved 6 flasker., Høj Larsen Vinimport Denne rødvin smager rigtig godt - en fornøjelse. Den har dejlig frugt med sorte bær og sødme og syre i god harmoni med frugten. Dertil vanille fra lagringen på små fade. Fornem til mad, men også egnet som meditations-vin. 15% alkohol, men ingen spritkant.
Solone, Lorusso, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2016, høj alkohol (17%) 149,95 kr., VinMedMere.dk I og for sig en meget flot rødvin med en tæt og dyb farve og en god duft. Men meget kraftig. Som en velformet elefantfod, der - bang! - tramper ned og efterlader sit indtryk. Men bagefter er der kun lyden af braget ... Som ledsager til mad er den en hel ret i sig selv. Skænk den til en kraftigt krydret ret.
Titouan, Castello di Tassarolo, Barbera, Piemonte, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%) 215 kr., Genereux-Vinkælder En Barbera-vin på økologiske druer hentet fra hele regionen Piemonte. Umiddelbart møder den tungen med en venlig smag, men smagen fortsætter i en stilket bitterhed og alkoholiske noter. Helt billig er den ikke.
Caballo Loco Grand Cru, Viña Valdivieso, Valle del Maipo, Chile, 2013, høj alkohol (14,5%) 249,95 kr., pris ved 6 flasker: 220 kr., AndrupVin.dk Denne rødvin charmerer fra første mundfuld. Den er en frugtbombe med en indtagende og koncentreret solbærduft og en rig, fyldig frugtsmag. Den dejlige frugt får på bedste vis modspil af et tilpas tanninbid. En vin mange vil elske at få et glas mere af.
Caballo Loco, Viña Valdivieso, Santa Cruz, Gran Cru Apalta, Chile, 2013, høj alkohol (14,5%) 249,95 kr., pris ved 6 flasker: 220 kr., AndrupVin.dk Kraftig rødvin på druerne Carmenère (55%) og Cabernet Sauvignon (45%) - en madvin, udpræget til store bøffer. Fint integrerede fadnoter fra atten måneder på fransk eg.
Riserva di Fizzano, Rocca delle Macìe, Chianti Classico, Gran Selezione, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%) 299,75 kr., på tilbud indtil 1. oktober: 229,75 kr., Skjold Burne En rigtig Chianti. En meget lækker rødvin med fem års moden frugt og en tørhed, der er tilpas til mad. Vinen er afrundet på en fin måde, uden at være meget rund og blød.
I Fondatori, Fabiano, Amarone del Valpolicella, Riserva, Italien, 2010, høj alkohol (16%) 499,75 kr., på tilbud indtil 1. oktober: 399,75 kr., Skjold Burne En stor og meget flot rødvin, der med sin kraftige, modne frugt og bløde tanniner kalder på en kraftig og krydret kødret. De 16% alkohol giver varme og struktur, men egentlig ikke nogen spritkant.
Sergio Zingarelli, Rocca delle Macìe, Sangiovese, Chianti Classico, Gran Selezione, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 695 kr., på tilbud indtil 1. oktober: 595 kr., Skjold Burne Elegant og meget stor Chianti-rødvin - helt oppe at ringe. I den lækre, fløjsbløde og modne smag er der en vifte af oplevelser, der breder sig i munden og holder ved i lang tid.

Online

Vincit Veritas, Fabiano, Amarone del Valpolicella, Classico, Italien, 2013, høj alkohol (15,5%) 379,75 kr., på tilbud i september: 299,75 kr., Skjold Burne En meget kraftig rødvin uden så mange af de særlige smagsnuancer, der normalt forbindes med en Amarone - tørrede rosiner, dadler og figner. 15,5 procent alkohol og en ret markant spritkant. Skal helt bestemt skænkes til en kraftig ret. Helt billig er den ikke.

Smagningen af Barbera-vine

Caj, Mario Giribaldi, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 78,46 kr., Vild Med Vin Vellavet rødvin med et lidt smalt smagsbillede, men harmonisk og med gode tanniner og fadonter. Udpræget madvin.
Rié, Giribaldi, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 85,95 kr., Vild Med Vin Lækker rødvin med rigtig meget blød og afrundet frugtsmag, fin krydring, noter af kirsebær, mandler og tobak. Dertil behersket syre og en fin, lille sødme. Lang eftersmag.
Villa Aurora, Barbera, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 89,95 kr., Kvickly Trods alkoholindholdet på 14,5% er dette en mild, blød og rund rødvin. Her er ingen kanter, masser af moden frugt og afrundede tanniner. Vinen delte smagepanelet - nogle fandt blødheden indtagende, mens andre mente, at vinen savnede lidt karakter.
Sanbastiàn, Dacapo, Barbera, Barbera d'Asti, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 99 kr., Vinslottet Et godt glas - en vellavet rødvin, ret tør og med god krydring - der er smag af modne kirsebær, mandler, peber og et lille, bittert strejf.
Selectio, Sobrero, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 99 kr., 85 kr. ved 6 flasker, AndrupVin.dk Farven er meget lys rød og duften mild. Det er faktisk en relativt let Barbera d'Alba. Der er god frisk frugt i smagen med noter af mørke bær og en fin let krydret eftersmag med en rank syre. Et rigtig godt glas til normalprisen. Drik den til lidt fede ikke alt for kraftigt smagende kødretter - eller til modne brietyper.
Minetta, La Bollina, Barbera, Barbera di Monferrato, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk Til 69 kr. en udmærket vin - en "meget almindelig vin" og en god hverdags-vin. Der er frugt og syre og en lang eftersmag. Plaskes den over i en karaffrel et par timer før måltidet, åbner den sig pænt.
Reverdito, Reverdito Michele, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Erik Sørensen Vin Her er en rødvin, der virker nemt tilgængelig - nem at drikke. I den fyldige frugt er der noter af brombær og chokolade og en meget dejlig krydring. Tilpas syre og god eftersmag. Også god til prisen ved seks flasker.
Amor Mio, Bellicoso Antonio, Barbera, Barbera d'Asti, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 108 kr., Den Gode Vino En lidt kantet rødvin med en pågående syre og en stilket bitterhed, der snakker med ud i eftersmagen.
Costa Catterina, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 109 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport Der er god frugt, aromatisk tobak og en fin lille røget note i duften af denne rødvin. Smagen er fyldig, let krydret og med et tilpas tanninbid, men den skuffer lidt i forhold til den interessante og dejlige duft.
Tenuta San Mauro, Barbera, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 119 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport En lækker rødvin med mørke modne kirsebær i både duft og smag. Vinen har en nærmest silkeblød struktur, men den har også karakter og en fin rank syre. Man fornemmer slet ikke de relativt høje procenter. Den er sagen til en cremet pastaret eller bløde modne brietyper.
Beni di Batasiolo, Barbera, Barbera d'Asti, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 119,75 kr., på tilbud: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En meget elegant rødvin med en mild og kompleks frugtduft og en dejlig og saftig smag af blå druer. Der er en fin balance mellem frugt, syre og tanniner. Drik den til en ekstra god kyllinge- eller pastaret.
Froi, Massimo Rivetti, Barbera, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin Denne vellavede rødvin virker umiddelbart meget ungdommelig. Den åbner sig i glasset med noter af chokolade og kaffe, men fortjener at blive gemt endnu nogle år.
Fontanafredda, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%) 119,95 kr., Kvickly En dejlig og let drikkelig rødvin - sådan én man nyder et par glas af til en god bog. Den fylder munden med blød moden frugt og har en fin syre til at opveje frugtsødmen. Ud over bogen vil fx retter med lammekød eller en god risotto være glimrende ledsagere.
Magister, Cantina di Nizza, Barbera, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 128 kr., Pleasure Wine Vellavet rødvin med en tørhed, der understøtter den gode frugt og krydringen med noter af kanel, ingefær og anis. Bløde taniner og en lang eftersmag. Udpræget madvin.
Ferrione, Diego Conterno, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 129 kr., Vinslottet Der er mørke bær men også en anelse korender i duften af denne rødvin. Smagen er aromatisk og saftig, fint krydret og med tilpas syre. En vin, der egner sig godt til efterårets svamperetter.
Brichet, Ca' Viola, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 129 kr., The Wine Company En dejlig rødvin med solbær og fine krydrede noter i duften. Smagen er ligeledes let krydret med strejf af anis og eukalyptus og med en dejlig syre til mad. Drik den fx til en pastaret med flødesauce eller en kød gryderet.
Marco Porello, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 136 kr., Vinotek A Fynnis En rigtig lækker rødvin og en vin med pondus og i fin balance - frugt, syre og sødme... det hele hænger fint sammen. Får den en tur over i en karaffel, vil den åbne sig og blive mere indtagende.
Castlé, Barale Fratelli, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%) 139 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin En dejlig økologisk rødvin med personlighed og en meget fin balance. En saftig vin, der får mundvandet til at løbe. En af de bedste blandt mange "ligemænd".
Sovrana, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 139,75 kr., på tilbud for 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne Der er læder og lakrids i duften af denne rødvin. I smagen er der mørke bær, fine krydrede noter og en frisk syre, der vil passe fint til retter med svinekød - eller til en ekstra god omgang pasta.
Reverdito, Butti, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 140 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Erik Sørensen Vin En af de lettere vine i smagningen - og en vin, der er er både afrundet, moden og charmerende. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide - og betale.
Terra Sabaude, Govone, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 149 kr., pris ved 6 flasker; 100 kr., Holte Vinlager En stor og flot rødvin, der virker, som om den har fået lov til at blive færdig. Dejlig, saftig frugt, fylde og kompleksitet. I smagen kirsebær, blommer, mandler og et strejf af tobak. Dertil vanille fra den fint integrerede fadlagring.
More, Alfiero Boffa, Barbera, Barbera d'Asti, Superiore, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 149 kr., Kjær & Sommerfeldt Lækker rødvin, lettere end de fleste andre i denne smagning. Den har frugt, der er tanniner, der er syre, der er krydderi - alt i fin harmoni.
Bricco Dei Merli, Cogno, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 149 kr., The Wine Company Tørhed og syre står i vejen for frugten og blokerer for eftersmagen. Helt billig er vinen ikke.
Cascina Sant'Eufemia, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 149 kr., På tilbud: 125 kr., YouAndWine Duften af denne rødvin er en skøn forening af modne brombær, læder og svampe. Smagen er intens med hyldebær og mørke kirsebær og med en frisk syre, der holder i eftersmagen og gør vinen yderst velegnet som madvin. Drik den til let krydrede kyllingeretter og modne cremede oste.
Cascina Radice, Barbera, Barbera d'Asti, Superiore, Italien, 2015, høj alkohol (15%) 149 kr., på tilbud året ud: 98 kr., Red & White Flot, flot rødvin, elegant og lækker med afrundet syre og kraftige, men bløde tanniner og fint integrede fadnoter. 15%, men ingen spritkant - med dog med noter lidt i retning af cognac. Oplagt til mad, men også anvendelig som meditations-vin.
Ciabot Berton, Vigna Bricco San Biagio, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 150 kr., Vinotek A Fynnis En rødvin med en ren duft af mørke kirsebær og en lækker krydret og fyldig smag med en fin balance mellem frugtsødme og syre. Vinen har stadig et godt tanninbid, der dog ikke på nogen måde dominerer. Drik den til en krydret sammenkogt kødret.
Greta, Segni di Langa, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (15%) 157 kr., Terroir Vin En pæn rødvin uden det store vingefang, men med god frugt og noter af sorte bær, kaffe ... Helt billig er den ikke.
Scassa, Bruna Grimaldi, Barbera, Barbera d'Alba, Superiore, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%) 159 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Barrique Vin Måske en lidt afdæmpet rødvin, men vellavet og med god frugtsødme. I smagen sydfrugter - og fersken?
Gelso, Gemma, Barbera, Barbera d'Alba, Superiore, Italien, 2015, høj alkohol (15%) 159 kr., Sælges også i Bilka; på tilbud: 79,50 kr. ved 2 flasker, Føtex.dk En lidt mere enkel rødvin, men god til prisen ved to flasker. Den har god frugt og en fin sødme. 15% alkohol, men ingen spritkant.
Broccardo, Filippo Broccardo, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 159,95 kr., priser ved 6 flasker: 119,95 kr., på tilbud 79,95 kr., Supervin En lækker, smidig og harmonisk rødvin, som man nyder med største fornøjelse. Den er elegant og i perfekt balance og udvikler sig ud i den lange eftersmag. Til 80 kr. et rigtig godt køb.
Olek Bondonio, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 162 kr., Terroir Vin En fyldig og lækker rødvin, der hænger fint sammen. Den har god frugt, som fortsætter ud i eftersmagen, og syren understøtter sødmen på bedste vis. Den vin kan man godt blive afhængig af ...
Pio Cesare, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 165 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin En ualmindelig dejlig rødvin med en lækker, saftig frugt, noter af peber, tilpas syre og sødme - alt i fornem balance. Klart en af de bedste.
Fontanabianca, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 169 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Barrique Vin En lidt slankere, elegant og klassisk rødvin med dejlig frugtsmag, der åbner sig i munden med mange facetter. God syre og en lille sødme. Lang eftersmag.
San Giovanni, Virna, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 179 kr., pris ved 6 flasker: 160 kr., Holte Vinlager En rødvin, der simpelt hen er for ung. Den har en krydret duft og en smag, der lover for fremtiden. Der er frugt, ret meget syre, og tanniner, men alt vil blive godt om tre-fire-fem år.
Merum, Bellicoso Antonio, Barbera, Barbera d'Asti, Italien, 2014, høj alkohol (15%) 189 kr., pris ved 6 flasker., Den Gode Vino En meget lækker rødvin i fin balance. Der er saft og kraft, god frugt, blommer, kirsebær, mørke bær, fin krydring og 15%, men ingen spritkant.
Volupta, Bosco Agostino, Barbera, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%) 189 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., Jysk Vin En af de rigtig gode. En lækker og harmonisk rødvin med fyldig frugt, der fint balancerer med syre, krydring og vanille fra de 14-15 måneder på franske fade. Tre år gammel, og kan drikkes nu, men også gemmes endnu nogle år.
Collina della Vedova, Alfiera Boffa, Barbera, Barbera d'Asti, Superiore, Italien, 2009, middel alkohol (14%) 199 kr., Kjær & Sommerfeldt Med sine otte år på bagen er denne rødvin ved at være lidt træt og til prisen lidt skuffende.
Massara, Burlotto Gian Carlo, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 199 kr., På tilbud: 165 kr., YouAndWine Denne rødvin udvikler sig og åbner sig lidt for langsomt til at være en stor vin. Måske lidt stram i det, men der er indhold og oplevelser i den. Udpræget en vin til kraftig med.
Prunotto, Pian Romualdo, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., Vinens Verden I forhold til prisen en lidt skuffende og upoleret rødvin med en smag, der virker lidt "kogt".
Generala, Bersano, Barbera, Barbera d'Asti, Superiore, Nizza, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%) 199 kr., på tilbud indtil 2. november: 149 kr. På tilbud i Bilka indtil 30. december: 145 kr., Føtex  En fem år gammel, lettere rødvin, der må siges at have nået sin max udvikling. I smagen sødme, et flygtigt strejf af mentol og noter af kaffe.
1930, Tenuta la Tenaglia, Barbera, Barbera del Monferrato, Superiore, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%) 225 kr., pris ved 3 flasker., Piemonte Vine & Delikatesser En dyr og dejlig rødvin, fem år gammel og fint udviklet. Det er en vin, der hænger godt sammen med god frugt, fin krydring, fint integrerede fadnoter og en lille rosin-sødme. Som sagt dyr, men også dejlig.
Adornes, Castello Gabiano, Barbera, Barbera d'Asti, Superiore, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%) 225 kr., pris ved 3 flasker, Piemonte Vine & Delikatesser En flot rødvin, syv år gammel, men stadig ungdommelig. Vinen er tør, med fyldig frugt, sødme og en syre, der er god til mad. Skal den nydes nu, vil det være en god idé at plaske den over i en karaffel.
Leguilibrio, Montalbera, Barbera, Barbera d'Asti, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 239,95 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Supervin Simpelt hen en lækker og meget drikkevenlig, moden rødvin med et bredt smagsbillede - ribs, solbær og hele den italienske urtehave. Skænk den til en lækker kødret - eller som glasset til en god snak eller bog.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen