Giol, Prosecco Brut, Italien, lav alkohol (11%)
En hæderlig Prosecco med svage bobler. Smagen har noter af sommeræbler og grapefrugt og en god balance mellem syre og frugtsødme. Vinen er økologisk og vegansk.
Det har et hold forskere fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet sat sig for at undersøge. Og svaret er umami-synergi.
Umami er den femte smag, som menneskets smagsløg kan opfatte - de fire andre smage er som bekendt salt, sur, sød og bitter. Synergi er samspillet mellem to eller flere faktorer, der forstærker hinanden.
Det har vi sagt ja til, og da det drejer sig om i alt 30 vine, har vi besluttet at fordele anmeldelserne i denne og de to kommende udgaver af VinAvisen. Denne uges anmedelser finder man længere nede på siden - og nedenfor kommer lidt flere informationer om det spændende vindistrikt, der ligger i Castilla-León, kun en times kørsel nordpå fra Madrid.
For 40 år siden blev der mest af alt fremstillet billig rosévin i bulk i Ribera del Duero, der fik sin egen appellation, DO (Denominación de Origen), i 1982.
I dag er distriktet kendt som et af Spaniens førende rødvins-områder med vine, der let kan konkurrere i kvalitet med dem fra den ikoniske nabo, Rioja.
Der er i dag cirka 300 vinhuse i Ribera del Duero - hvoraf enkelte er blandt verdens mest berømte. Det gælder blandt andet Vega Sicilia og Dominio de Pingus, der ejes af danske Peter Sisseck.
Ribera betyder flodbred og henviser til floden Duero, der løber gennem distriktet og sørger for vand til de 23.360 hektar vinmarker - hvorefter den fortsætter ind i Portugal og tager navneforandring til Douro.
Ribera del Dueros marker ligger i en højde af 700 til 800 meter over havets overflade og er dermed nogle af de højest beliggende på den nordlige halvkugle. Men man fornemmer ikke højden, når man går rundt blandt vinstokkene, for det er et forholdsvis fladt højland, floden skærer igennem.
Det er bedst at besøge Ribera del Duero i det tidlige forår - og fx tage distriktets charmerende gamle hovedstad, Aranda de Duero, som udgangspunkt for sightseeing. Somrene er nemlig ekstremt varme - 40 grader er almindeligt - mens nætterne er kølige, og vinteren er lang og iskold. Men netop disse klimaforhold gør, at man undgår marmelade-vine på alt for solmodne druer. Rødvinene er typisk aromatiske og fyldige, men har samtidig struktur og en fin syre i behold.
Den mest udbredte drue er Spaniens store rødvinsdrue, Tempranillo - eller som man kalder den lokalt: Tinta del País eller Tinto Fino. Det er en drue, der netop kan klare disse ekstreme temperatursvingninger.
Ifølge appellationens regler skal mindst 75% af indholdet i rødvinene være på denne drue. Ofte er de tilsat lidt Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec eller Garnacha, men som regel får Tempranillo-druen lov til at brillere alene.
Bag på flaskerne med Ribera del Duero-vin sidder der en lille farvet garantimærkat. Den er udstedt af det lokale vinråd, Consejo Regulador Denominación de Origen Ribera del Duero, og afhængig af ordlyd og farve fortæller den, hvor længe vinen har modnet på fade og i flaske, før den blev frigivet til salg.
Cosecha (pink mærkat) er vine, der er blevet tappet på flasker, mens de var unge og friske. Som regel er de slet ikke fadmodnede, men står der ”Roble” (egetre) på etiketten, har de modnet kort tid - måske 6 måneder - på eg.
Crianza (varm rød mærkat) er vine, der har modnet i to år, hvoraf det ene år har været på egetræsfade og det andet på flaske.
Reserva (brun mærkat) er vine, der har modnet i tre år, hvoraf mindst et år skal have været på fad.
Gran Reserva (grøn mærkat) er vine, der har modnet i fem år, hvoraf mindst to år har været på eg. Disse vine fremstilles ofte kun i de aller bedste druehøstår.
Jo længere, vinene har modnet, før vinhusene sender dem på markedet, desto dyrere og for det meste også bedre er de. Dog ikke altid - der findes Cosecha og Crianza vine fra Ribera del Duero, der kommer fuldt op på højde med en Reserva eller endog en Gran Reserva. Desuden er det også et spørgsmål om, hvilken vin-stil man kan lide - om vinen skal være præget af fad eller være mere til den friske og frugtrige side.
Vi har valgt at inddele vores smagning ifølge de fire modnings-niveauer, og i denne uge starter vi med de i alt elleve Cosecha-vine. Anmeldelserne af vinene, som man som nævnt finder længere nede på siden, viser tydeligt, hvor bred en vifte af smagsnuancer de unge Ribera del Duero-vine spænder over.
Nu er arrangørerne allerede vendt tilbage med en ny dato for auktionen, og overraskende nok bliver det allerede d. 13. december.
Ligesom årsagen for aflysningen var, at de strenge Covid-19 regler blev svære at overholde, så skyldes meldingen om den nye dato, at den franske præsident, Emmanuel Macron, for nylig har lettet lidt på reglerne efter en næsten fuldstændig nedlukning.
Selvfølgelig vil alle sundheds- og sikkerhedsregler blive overholdt, lyder det fra arrangørerne. Det vil blandt andet kun være vinopkøbere, der får lov til at være fysisk til stede under auktionen - alle andre vinbranchefolk må følge med online.
Det er da også vigtigt, at auktionen bliver afholdt, da indtægterne fra den hvert år går til velgørende formål.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
En hæderlig Prosecco med svage bobler. Smagen har noter af sommeræbler og grapefrugt og en god balance mellem syre og frugtsødme. Vinen er økologisk og vegansk.
En rigtig god halvsød cava med en lidt speciel og kompleks duft af modne citrusfrugter samt strejf af læder og petroleom. Den fyldige bløde mousse holder rigtig længe i munden, og det samme gør noterne af søde appelsiner. Velegnet som en ikke for tør velkomstdrink samt til asiatiske retter med sødme.
En fin mousse, der bruser festligt, derefter små, stadige bobler. Champagnen har fin eksotisk frugt i smagen og en delikat honningsødme. Den er velegnet til at ledsage frugt, nødder, desserter og kransekage.
En helt igennem indtagende hvidvin med en fin duft af modne grønne druer og akaciehonning. Smagen er i perfekt balance mellem frugtsødme og en dejlig stringent syre. En vis fedme får eftersmagen og noterne af modne aromatiske æbler til at holde længe i munden. En perfekt vin til ikke alt for krydrede asiatiske retter - og et kup til tilbudsprisen ved 2 flasker. Flasken har skruelåg. Vinen sælges ikke i alle men i udvalgte Kvickly og Superbrugsen butikker.
Gemischter Satz (blandet sats) betyder, at druerne til denne vin kommer fra en vinmark, hvor mange forskellige druer dyrkes sammen og høstes og vinificeres på én gang. Det har et praktisk formål: Nogle druer modnes tidligt og andre sent, men når de bliver blandet sammen, er der balance i tingene. Man risikerer ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer. Sådan gjorde vinbønderne i Østrig i gamle dage, og omkring år 2000 genopvakte unge østrigste vinproducenter ideen i deres vinmarker. Det er en ualmindelig dejlig og frisk hvidvin med en indtagende duft med strejf af lime. I den fyldige smag er der moden citron og liflige krydrede noter. Smagen holder længe i munden. En vin, der er perfekt som ledsager til rejer og skaldyr - eller til lidt fede fisk. Flasken har skruelåg.
En dejlig tør hvidvin med stjerneanis og lidt røg i duften. Smagen har en let fedme, er aromatisk og i god balance. Alkoholen bider dog lidt til slut. Malacara er navnet på en legendarisk hest, der levede i slutningen af 1800-tallet i den walisiske koloni i det argentinske Patagonien. Da dens ejer, John Evans, en dag blev forfulgt af krigeriske stammefolk, sprang Malacara modigt over en dyb kløft og redede dermed hans liv.
En hvidvin med fine noter af kærlighedsfrugt og nektarin i duften. Smagen er tør og medium fyldig med liflige citrusnoter i eftersmagen, men ikke med så mange andre smagsfacetter. Server den ikke køleskabskold, og lad den stå lidt i glasset og folde sig ud - det vinder den ved. Flasken har skruelåg.
Denne rødvin er en Vin de France - altså en almindelig bordvin - fra kommunen La Chapelle-de-Guinchay i Bourgogne. Men det er en ualmindelig lækker bordvin, en typisk Pinot Noir i en moden og velafbalanceret udgave. Den er frisk og elegant med god frugt, tilpasse mængde frugtsødme og syre og fine krydrede noter i eftersmagen.
En lidt robust vin, der ikke yder Barbera-druen retfærdighed. Frugtsmagen forsvinder hurtigt og lader mest tørhed og bitternoter tilbage. Helt billig er den ikke.
Denne rødvin er, som alle de foregående årgange, meget lækker. I den komplekse smag er der noter af oliven, lavendel og de mange urter, som vokser i Les Garrigues, et landskab fuldt af krydderurter. Det er en slank og elegant vin, som ikke er tynget af en alkoholprocent på 15.
Friske modne mørke bær er gennemgående i både duften og smagen af denne dejlige rødvin. Især hyldebær og solbær dominerer, og i den uendeligt lange eftersmag er der også noter af syltede blommer. Vinen har en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. En vin, der fuldt ud lever op til prisen, når det gælder kvaliteten. Nyd den til tørre italienske og spanske oste.
Um!, den er lækker. En saftig rødvin med en insisterende sødme og en syre, der holder den på plads. En blød og rund vin, man hurtigt bliver gode venner med, fuld som den er af herlige smagsnoter: moden bærfrugt, chokolade og krydderier. Herlighederne fortsætter ud i en god, lang eftersmag.
Her er en rødvin, som efter 4 måneder på ståltanke er fadlagret 8 måneder i små, nye franske egetræsfade. Kan man lide Primitivo, så er det her sagen. Den er fuld af solmoden frugt, marmelade, blomme og skovbær og krydret med peber lakrids og vanilje. Den er meget fyldig og den koncentrerede frugt bliver hængende længe i munden. Eftersnageb skytter ned bløde tanniner.
Dette er en helt igennem lækker rødvin, som har fået bløde, afrundede tanniner ved at fadmodne i 14 måneder på franske og amerikanske fade. I duften er der mørk chokolade og kirsebær, mens smagen er fuld modne bær - især brombær og solbær - samt en tilpas syre til mad. Det er en vin, mange vil kunne lide - og en vin, der spænder vidt, når det gælder mad. Et absolut kup til tilbudsprisen.
Three Finger Jack var en lovløs i 1800-tallets wild west med adskillige togrøverier på samvittigheden. Han ville uden tvivl have kunnet lide denne magtfulde rødvin, der er opkaldt efter ham. Det kunne vi i hvert fald. Duften er en god forening af vanille, mild cigarrøg, lakridsrod og kanel. Smagen er intens og kraftig, harmonisk og med moden frugt (en anelse banan) samt en rund og blød afslutning. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Den femte stjerne skyldes tilbudsprisen.
Amarone er altid en dyr rødvin - hvilket skyldes den omstændelige fremstillingsproces med de tørrede druer. Men her er en glimrende udgave til en meget rimelig pris - og til en ualmindelig lav tilbudspris. Vinen dufter af svesker, brombær og syltede kirsebær og har en god, fyldig frugtsmag samt en lang eftersmag af modne frugter. Trods de høje procenter, bider alkoholen ikke. Sagen til julestegen - også rødkålen vil vinen kunne klare.
Brunello di Montalcino regnes for en af kongerne af italiensk vin - og det forstår man godt, når man smager denne fuldbårne rødvin. Den dufter af trøfler og svampe og har underliggende noter af modne brombær. Smagen er kompleks, stor, varm, moden, fint krydret og uendelig lang. Vinen kan drikkes nu med stor fornøjelse - eller gemmes i endnu flere år.
Denne dejlige portvin er en Colheita. En Colheita er en såkaldt Tawny med et årstal på etiketten. Det er en portvin, der er lagret i flere år, så den har sluppet sit bundfald. Lagringen har efterladt noter af vanilje, karamel og krydderier.
Denne bitter er lavet på tolv forskellige urter, rødder, frø, bark, skaller og bær. Til sammen giver de mange ingredienser en dejlig og kompleks krydret duft med strejf af norske brystdråber (hostesaft), som det lød fra en apoteker-kyndig i smagepanelet. Smagen overrasker, men desværre ikke på den gode måde - den er overvældende krydret og slutter for skarpt efter vores smag.
En elegant rødvin med et fint samspil mellem moden frugt og en frisk syre. Det er nok den mest frugtrige og ungdommelige af de smagte Cosecha-vine. Eftersmagen slutter med en anelse sød lakrids.
En rødvin, der har fadmodnet i fem måneder. Den har en mild duft af cacaobønner og hyben, mens smagen har en god fylde og strejf af rosmarin og lakrids. Tanninerne og alkoholen bider dog lidt for meget fra sig til slut.
En rødvin med en fin herbal duft af grønne blade. Smagen er krydret med noter af ren lakrids, men det er som om, denne vin ikke rigtig hænger sammen, og tanninerne skurer mod tænderne.
I duften af denne rødvin er der mandler og strejf af marcipan, mens smagen er fyldig og imødekommende med god frugt og en tilpas syre. Syren fortsætter ud i eftersmagen, hvor den bliver ret markant. Drik vinen til patéer og fede kødretter.
Det er svært at fange duften af denne rødvin. Smagen er pænt krydret og har god frugt, men den forsvinder lidt for hurtigt.
En indtagende rødvin med en nærmest parfumeret duft med strejf af tulipaner. I smagen er der mørke bær, en anelse bittermandel og en smule menthol til slut. En spændende vin, der vil være en perfekt ledsager til en godt krydret lammesteg.
Dette er en vin, der vil frem i verden. Duften er ganske vist lidt svær at fange, men smagen vælter én imøde med kraft, saft og dejlige krydrede noter. Vinen vinder ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.
Denne rødvine har opholdt sig et år i franske egetræsfade. Den har en kraftig og meget åben aroma med noter af lys chokolade og kanel. Smagen er lækker og aromatisk med en hel kurv fuld af krydderurter.
En rødvin, der har fadmodnet i 18 måneder på 90% franske fade og 10% amerikanske. Den er ikke filtreret, og det anbefales, at man dekanterer den før servering. Det er en dejlig rødvin med svampe og hyldebær i duften og med en kraftig, stringent og krydret smag. Eftersmagen er lang og slutter med noter af ren lakrids.
I den meget tunge flaske befinder der sig en helt igennem dejlig rødvin på druer fra mere end 80 år gamle Tempranillo-vinstokke. Duften er mild med mørke kirsebær og strejf af rosiner. Smagen er aromatisk med god frisk frugt og en meget lang og rigt facetteret eftersmag, der slutter med en tilpas syre.
Denne rødvin er Aaltos top-vin, som kun fremstilles i de aller bedste høstår. Og ja, den er bestemt også i top. Duften byder på kantareller, moden frugt og vanille, men det er frem for alt smagen, der vinder hjerter og stjerner. Den er koncentreret og med noter af varme krydderier, aromatisk te og en anelse sødme i eftersmagen. Trods de høje procenter bider alkoholen ikke. Nyd den til kraftige kødretter og cremede oste.