Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2020



Der bliver gået til den med østers og champagne i Jean Francois de Troys maleri "Le Déjeuner d'huîtres" fra 1735. Nedenfor bringer vi et større udsnit af maleriet som denne uges store billede.

Champagne og østers er ren umami!

Østers og champagne er en (dyr) klassiker. Men hvorfor er det nu lige, at så mange mennesker synes, at boblerne og bløddyrene er den perfekte kombination?

Det har et hold forskere fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet sat sig for at undersøge. Og svaret er umami-synergi.
Umami er den femte smag, som menneskets smagsløg kan opfatte - de fire andre smage er som bekendt salt, sur, sød og bitter. Synergi er samspillet mellem to eller flere faktorer, der forstærker hinanden.

Umami-smag i begge dele


Mange forbinder umami med kødsmag, men forskerne har opdaget, at smagen også findes i både østers og champagne. Og de har undersøgt en række forskellige champagner sammen med både limfjordsøsters og stillehavsøsters for at se, om der er forskelle i kombinationen. Det lyder jo som et meget lifligt forskningsprojekt …
I champagne er det de døde gærceller fra andengæringen på flaske, der indeholder rigtig megen umami-smag, mens smagen i østers kommer fra bløddyrets muskler, og stammer fra nukleotid - en organisk molekyle. Når to gange umami-smag således møder hinanden i kombinationen østers og champagne, dannes der denne umami-synergi.

Limfjordsøsters og ældre champagne er bedste match


Ifølge forskerne er vi mennesker naturligt indkodet til at eftertragte umami-smag, da smagen er et tegn på proteinrig føde, som jo er vigtig for vores krop og vores overlevelse.
Hvis man vil sikre sig den optimale kombination af østers og champagne til nytårsmiddagen, skal man gå efter ældre champagner og danske østers fra Limfjorden. I de velmodnede champagner er der flest gærceller, som jo videregiver umami-smagen. Og i Limfjordsøsters er der store mængder af netop nukleotider. Så her er umami-synergien i top!
Men man skal nu heller ikke gå ad vejen for de invasive stillehavsøsters, der høstes i samme områder som de hjemmehørende Limfjordsøsters. Også her er der umami-synergi med champagne.
Forskningen er udgivet i Nature Scientific Reports og udført af Charlotte Vinther Schmidt, Karsten Olsen og Ole G. Mouritsen fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.


Hård frost i Tyskland har givet vinbønderne mulighed for at høste druerne til Eiswein langt tidligere end normalt.

Endelig Eiswein

Før de tyske vinproducenter kan høste druerne til den søde Eiswein, kræver det, at temperaturen kommer ned på minus 7 grader - og forbliver der i mindst 12 timer, så man er sikker på, at druerne er gennemfrosne. Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
De stigende temperaturer som følge af klimaændringerne gør det selvsagt stadig sværere at fremstille Eiswein i Tyskland. Nogle år er der enkelte regioner, der når ned på de eftertragtede minusgrader, men i andre år bliver der stort set ikke fremstillet en eneste dråbe af den søde vin - det skete fx i 2019.
Men i år er der glæde hos de producenter, der laver vinen. I flere regioner - heriblandt Nahe, Rheinhessen, Pfalz, Franken og Rheingau - kunne man allerede d. 30. november høste druerne til Eiswein.

Et tidligt høsttidspunkt


Ofte må de tyske producenter vente til januar eller endog februar med at høste druerne til Eiswein - hvilket indebærer en risiko for, at de når at rådne. Så ud over, at man denne vinter kan få druer nok til en god produktion, så vækker det tidlige høsttidspunkt ifølge Deutsche Weine også begejstring.
De druer, producenterne netop har høstet, er Riesling-druer, der er perfekte til Eiswein. Det er en sent moden drue, og så sørger den for, at de søde vine får modspil på fineste vis af en tilpas syre.
Eiswein er en værdsat specialitet, der nyder stor international anerkendelse, og prisen kan let løbe op i 1000 kr. for en halv flaske. Og jo mere sjælden, vinen bliver i fremtiden, desto dyrere vil den også blive.


Etiketten på Château Mouton Rothschilds nye årgang 2018.

Kinesiske skrifttegn - og så alligevel ikke ...

Kalligrafi er kunsten at skrive smukt - med andre ord skønskrift. Og det er noget, japanerne og kineserne gennem århundrederne har ekseleret i. Med brede penselstrøg har de skrevet deres skrifttegn, så de har en kunstnerisk værdi.
Nu har den anerkendte kinesiske kunstner Xu Bing, som er en mester i kalligrafi, udsmykket etiketten på årgang 2018 fra Château Mouton Rothschild med flotte skrifttegn. Bing er fulgt i kølvandet på en lang række internationale kunstnere, der gennem årene har fået æren af at designe etiketten på slottets nye årgang.
De to skrifttegn på etiketten er dog ”snyde-tegn”, for hvis man ser nærmere på dem - og læser dem oppefra og ned - er det første tegn sammensat af ordet Mouton og det andet af Rothschild. Ret genialt!
En sådan leg med sanserne er der vist ikke nogle af de andre kunstnere, som har udsmykket slottets etiketter, der har bedrevet.

Aflysning af ProWein 2021

I uge 10 nævnte vi, at 2020-udgaven af verdens største vinbranchemesse, ProWein, var blevet aflyst på grund af Covid-19. Og det skete kun få uger før afholdelsen - hvilket selvfølgelig var ærgerligt for udstillerne og de omkring 60.000 vinbranchefolk fra hele verden, der ville have besøgt messen.
I oktober meddelte arrangøren af messen, Messe Düsseldorf, at næste års ProWein som sædvanlig ville blive afholdt i marts måned 2021, men at den ville blive forlænget til fem dage på grund af de nye sundheds- og sikkerhedsregler.
Nu har arrangøren så taget det tunge skridt også at aflyse næste års udgave af messen - og denne gang heldigvis i bedre tid. Aflysningen sker i lyset af tyskernes stigende smittetal og forbuddet mod afholdelse af branchemesser, som man jo ikke kan vide, hvornår bliver ophævet.


På verdens første julekort skåler tre generationer af familien Cole. Foto: Christie's.

Verdens første julekort

Det er nok de færreste, der sender fysiske julekort i dag. Men der var engang …
Verdens første kommercielle julekort blev til i 1843 i London. Det var Sir Henry Cole, grundlæggeren af Victoria and Albert Museum i London, der bestilte kortet hos illustratoren John Callcott Hosley. Motivet var tre generationer af Cole-familien, som hævede glassene fyldt med rødvin for at skåle for en god jul for den, der modtog kortet. Julekortet blev trykt i 1000 eksemplarer, som Cole solgte for en skilling hver.

66.000 kr. for et julekort


Men helt fredeligt gik salget ikke for sig - det sørgede den puritanske anti-alkohol bevægelse Temperance Society for. Den var oprørt over, at kortet viste uskyldige børn med vinglas fyldt med rødvin i hånden, og bevægelsen lavede så megen ballade, at det varede tre år, før det næste kommercielle britiske julekort så dagens lys.
Ifølge The Guardian er der kun cirka 30 af John Callcott Hosleys håndkolorerede julekort tilbage på verdensplan - hvilket selvsagt gør et eksemplar eftertragtet blandt julekort-samlere. Og nu er et af kortene sat til salg hos Christie’s på en online auktion, som kan følges ved at klikke her. Kortet har en højeste vurdering på 8000 pund (cirka 66.000 kr.).

Smagningen, der holdt flyttedag

I november skulle Politikens Hus have været rammen om årets store spanske vinfestival. Men det satte Covid-19 en stopper for, hvilket jo var rigtig trist. Vi er efterfølgende blevet spurgt, om vi ville smage og anmelde vinene fra en enkelt af messens mange stande, nemlig dem fra standen med Ribera del Duero-vine.

Det har vi sagt ja til, og da det drejer sig om i alt 30 vine, har vi besluttet at fordele anmeldelserne i denne og de to kommende udgaver af VinAvisen. Denne uges anmedelser finder man længere nede på siden - og nedenfor kommer lidt flere informationer om det spændende vindistrikt, der ligger i Castilla-León, kun en times kørsel nordpå fra Madrid.



I det nordlige Spanien ligger en perlerække af berømte vindistrikter, nogle af dem langs Duero-floden. Floden skifter navn til Douro, når den løber ind i Portugal på vej ud i Atlanten.

Et af Spaniens førende rødvins-områder

For 40 år siden blev der mest af alt fremstillet billig rosévin i bulk i Ribera del Duero, der fik sin egen appellation, DO (Denominación de Origen), i 1982.
I dag er distriktet kendt som et af Spaniens førende rødvins-områder med vine, der let kan konkurrere i kvalitet med dem fra den ikoniske nabo, Rioja.
Der er i dag cirka 300 vinhuse i Ribera del Duero - hvoraf enkelte er blandt verdens mest berømte. Det gælder blandt andet Vega Sicilia og Dominio de Pingus, der ejes af danske Peter Sisseck.
Ribera betyder flodbred og henviser til floden Duero, der løber gennem distriktet og sørger for vand til de 23.360 hektar vinmarker - hvorefter den fortsætter ind i Portugal og tager navneforandring til Douro.
Ribera del Dueros marker ligger i en højde af 700 til 800 meter over havets overflade og er dermed nogle af de højest beliggende på den nordlige halvkugle. Men man fornemmer ikke højden, når man går rundt blandt vinstokkene, for det er et forholdsvis fladt højland, floden skærer igennem.



Denne udsigt ned over vinmarkerne og Duero-floden er fotograferet fra det meget lækre Hotel Convento las Claras i Peñafiel.

Ekstreme temperaturer

Det er bedst at besøge Ribera del Duero i det tidlige forår - og fx tage distriktets charmerende gamle hovedstad, Aranda de Duero, som udgangspunkt for sightseeing. Somrene er nemlig ekstremt varme - 40 grader er almindeligt - mens nætterne er kølige, og vinteren er lang og iskold. Men netop disse klimaforhold gør, at man undgår marmelade-vine på alt for solmodne druer. Rødvinene er typisk aromatiske og fyldige, men har samtidig struktur og en fin syre i behold.
Den mest udbredte drue er Spaniens store rødvinsdrue, Tempranillo - eller som man kalder den lokalt: Tinta del País eller Tinto Fino. Det er en drue, der netop kan klare disse ekstreme temperatursvingninger.
Ifølge appellationens regler skal mindst 75% af indholdet i rødvinene være på denne drue. Ofte er de tilsat lidt Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec eller Garnacha, men som regel får Tempranillo-druen lov til at brillere alene.
Bag på flaskerne med Ribera del Duero-vin sidder der en lille farvet garantimærkat. Den er udstedt af det lokale vinråd, Consejo Regulador Denominación de Origen Ribera del Duero, og afhængig af ordlyd og farve fortæller den, hvor længe vinen har modnet på fade og i flaske, før den blev frigivet til salg.



De fire små mærkater, der med hver sin farve og ordlyd fortæller, hvor længe vinene har modnet dels på fade dels i flasker.

De fire modnings-niveauer

Cosecha (pink mærkat) er vine, der er blevet tappet på flasker, mens de var unge og friske. Som regel er de slet ikke fadmodnede, men står der ”Roble” (egetre) på etiketten, har de modnet kort tid - måske 6 måneder - på eg.
Crianza (varm rød mærkat) er vine, der har modnet i to år, hvoraf det ene år har været på egetræsfade og det andet på flaske.
Reserva (brun mærkat) er vine, der har modnet i tre år, hvoraf mindst et år skal have været på fad.
Gran Reserva (grøn mærkat) er vine, der har modnet i fem år, hvoraf mindst to år har været på eg. Disse vine fremstilles ofte kun i de aller bedste druehøstår.
Jo længere, vinene har modnet, før vinhusene sender dem på markedet, desto dyrere og for det meste også bedre er de. Dog ikke altid - der findes Cosecha og Crianza vine fra Ribera del Duero, der kommer fuldt op på højde med en Reserva eller endog en Gran Reserva. Desuden er det også et spørgsmål om, hvilken vin-stil man kan lide - om vinen skal være præget af fad eller være mere til den friske og frugtrige side.
Vi har valgt at inddele vores smagning ifølge de fire modnings-niveauer, og i denne uge starter vi med de i alt elleve Cosecha-vine. Anmeldelserne af vinene, som man som nævnt finder længere nede på siden, viser tydeligt, hvor bred en vifte af smagsnuancer de unge Ribera del Duero-vine spænder over.



Inde i denne udgave af karaflen, som tilhører Grethe Thostrup, ses det lille plastikrør til afkøling af vinen.

Info om spøjs karaffel

I sidste uges gode spørgsmål efterlyste Rikke Larsen lidt informationer om en spøjs karaffel - Vi sendte spørgsmålet videre til vores mange læsere, og der er kommet en strøm af svar retur. Tak til alle, som har sendt e-mails og sms’er med input. Til sammen har de givet os følgende viden om karaflen:
Det er ganske enkelt en beholder, hvorfra man kan tappe vin - en såkaldt Weinheber eller vinko, som var meget populær i Tyskland og Østrig i 1970’erne og ofte sås på restauranternes borde. Det satte stemningen i vejret, når man selv kunne tappe (malke) vin fra beholderen.
Spidsen forneden er fjedebaseret og presses op, når man trykker glasset imod den. Fjederen sørger for, at hullet i spidsen lukkes igen, når man fjerner glasset.
Karaflen blev typisk brugt til hvidvin eller til rødvin fra appellationen Kalterersee i Sydtyrol. Det er friske, unge vine, der skal drikkes let afkølede. Derfor kunne man også nedsænke et tilhørende plastikrør med frossen vand i karaflen, så vinen kunne opnå den rette kølige temperatur.
Den lille lygte eller holder til fyrfadslys, som er vedhængt karaflen, har ifølge vores læsere ingen anden betydning end at sprede hygge.


Den lille vingård ligger omgivet af sine vinstokke. Foto: Christie's International Real Estate.

Bliv vinbonde på Sardinien

Hvis man har et nytårsforsæt om at lægge sit liv totalt om, så kunne arbejdet som vingårdsejer på den idylliske italienske ø Sardinien måske være et godt bud.
Chancen er der i hvert fald nu i form af en lille vingård, der ligger omgivet af en naturpark på den nordlige del af øen. Gården er sat til salg hos Christie’s International Real Estate for 2,2 millioner euro (cirka 16 mio. kr.) - hvilket jo ikke er mere end en mindre strandvejsvilla herhjemme.
Ejendommen er på 10 hektar, har egen vinmark og en produktion på 8060 flasker vin om året. Men der er mulighed for både at udvide vinmarksarealet og produktionen til omkring 15.000 årlige flasker.
Der er vineri og fadkælder, et hovedhus samt gæsteboliger med tilsammen 13 soveværelser og 10 badeværelser og en butik, der sælger vin og olivenolie. Og så ligger strand og hav lige om hjørnet.
Man kan se flere billeder af den lille landidyl - med masser af muligheder - ved at klikke her.


Det gamle hospital, Hospices de Beaune.

Ny dato for Hospices de Beaune auktion

I uge 48 nævnte vi, at årets berømte vinauktion i Beaunes gamle hospital, Hospices de Beaune, var blevet aflyst. Den skulle have været afholdt d. 15. november - og det var endda en jubilæums-version, idet auktionen fyldte 160 år.

Nu er arrangørerne allerede vendt tilbage med en ny dato for auktionen, og overraskende nok bliver det allerede d. 13. december.
Ligesom årsagen for aflysningen var, at de strenge Covid-19 regler blev svære at overholde, så skyldes meldingen om den nye dato, at den franske præsident, Emmanuel Macron, for nylig har lettet lidt på reglerne efter en næsten fuldstændig nedlukning.
Selvfølgelig vil alle sundheds- og sikkerhedsregler blive overholdt, lyder det fra arrangørerne. Det vil blandt andet kun være vinopkøbere, der får lov til at være fysisk til stede under auktionen - alle andre vinbranchefolk må følge med online.
Det er da også vigtigt, at auktionen bliver afholdt, da indtægterne fra den hvert år går til velgørende formål.

Grundlæggerens grav fundet


Og så til en anden nyhed, som har forbindelse til Hospices de Beaune og vinauktionen, nemlig at arkæologer har fundet Nicolas Rolins jordiske rester.
Rolin var manden, der grundlagde det berømte hospital. Han var skatteopkræver og erhvervede sig med tiden en meget stor privatformue og fik dermed råd til at opføre hospitalet.
Han og hans hustru, Guigone de Salins, skænkede også hver en vinmark til hospitalets nonner. Senere fulgte andre rige folk i deres fodspor, så i dag ejer hospitalet cirka 550 hektar landbrugsjord og mange ejendomme - og i alt 60 hektar vinmarker, hvis druer forvandles til fornemme Bourgogne-vine. Og det er disse vine, der sælges på den årlige auktion.
Rolin døde i 1462, og man ved, at han blev begravet i sin fødeby Autun i en lille kirke tæt ved byens katedral, men hans grav forsvandt, da kirken blev revet ned i 1793.
Nu har et hold franske arkæologer, under en udgravning af den gamle kirke, genfundet Rolins grav. At de er sikre på, at det er resterne af den berømte skatteopkræver, de har udgravet, skyldes fundet af en guldkæde, som han ifølge gamle optegnelser blev begravet med. Kæden vil nu blive overgivet til La Musée Rolin i Autun. Man kan læse mere om grundlæggeren af Hospices de Beaune ved at klikke her.


Det tykke lag kork skrælles af en korkeg. Da egene kan blive mere end 200 år gamle, kan de nå at levere rigtig megen kork til korkindustrien. Foto: Diam.

Stort planteprojekt i Sydfrankrig

Det franske korkprop-firma Diam har i mange år ønsket at puste mere liv i den engang så store franske korkindustri. Men det kræver mulighed for at plante flere korkege - og det er det nu blevet i det sydfranske Provence.
Myndighederne i Provence lancerede sidste år projektet ”1 million træer plantet inden 2021” - for at skabe mere biodiversitet i området. Og det er her, Diam kommer ind i billedet. Firmaet har ifølge Vitisphere indgået en aftale med myndighederne om at plante i alt 3250 korkege, som kommer fra planteskolen i Luberon, og det bliver dermed det største plante-program af korkege nogensinde.

Må vente i mere end 50 år


Korkegene bliver plantet på i alt 6,4 hektar jord i Hyères, Vidauban, Ramatuelle og La Londe les Maures - jord, som tilhører Suberai Varoise - en forening af 300 jordejere.
Diam har bidraget med 40% af udgifterne til plantningen - og til vedligeholdelsen af den nye skov, hvilket vil koste omkring 15.000 euro (cirka 112.000 kr.) pr. hektar i de første fem år.
Og så vil der oven i købet gå mange år, før Diam kan få glæde af korken. Om cirka 30 år danner egetræerne de første lag kork - som ikke egner sig til brug for korkindustrien. Først om 50 år eller mere vil firmaet kunne høste kork fra skoven og forvandle den til korkpropper.

Watenshi, som den kostbare gin hedder, er japansk for ”japansk engel”. Foto: Cambridge Distillery.

Gin på "englenes andel"

Man har hørt om kostbare flasker med cognac og whisky, men en flaske gin til det, der svarer til 16.500 kr., hører vist til sjældenhederne.
Men det er ikke desto mindre en sådan gin, Cambridge Distillery hvert år fremstiller og tapper på et meget begrænset antal flasker.
Det britiske destilleri kalder da også Watenshi, som ginnen er døbt, for verdens dyreste.
Ginnen er skabt ved at fange den fordampning af spiritussen, som sker under destilleringen - også kaldet ”englenes andel”. Samme udtryk bruger man om den fordampning, der sker, når cognac ligger og modner på fade.

50 destilleringer til en flaske


Ifølge destilleriet har det kun været muligt at fange denne fine fordampning ved "at destillere ved halvt så stort et tryk som på toppen af Mount Everest og ved en temperatur, der er lavere end den koldeste dag i mands minde på Sydpolen."
Da destilleriet kun kan udtrække 15 ml gin af denne dampsky, skal der hele 50 destilleringer til for at få nok gin til en flaske.

Kun seks flasker


Det er ikke fordampningen fra en hvilken som helst gin, man har indfanget, men derimod den fra destilleriets fornemme japanske gin, der er skabt på sesamfrø, citrusfrugten yuzu og krydderurten shiso.
Der fremstilles kun 36 flasker Watenshi om året, og intet land får tildelt mere end seks flasker i alt.
En sjælden gang imellem sætter destilleriet også selv en enkelt flaske til salg på sin hjemmeside. Men man skal være hurtig - den bliver som regel revet væk kort tid efter, at den er dukket op på siden.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Allan Tolstrup Kristiansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Allan Tolstrup Kristiansen (f. 1967) fik nærmest vinen ind med modermælken, da han sideløbende med sin skolegang arbejdede i familiens vinbutik i Værløse. Efter afsluttet HF var beslutningen om at starte i mesterlære i butikken derfor ikke svær. Herefter fulgte en periode som daglig leder i Philipson Wine, der dengang satsede på detailhandlen.
Da H.J. Hansen i 1990 købte Carl Jakobsens Vinhandel på Østbanegade, skulle man bruge nye folk, og i en treårig periode nåede Allan Tolstrup Kristiansen at være vinkonsulent, sælger samt daglig leder, inden han blev bedt om at blive souschef i firmaets butik i Odense.
Efter et år i butikken blev det for alvor salg til erhvervslivet, der fangede hans interesse, og herefter gik det stærkt med først et år som salgskoordinator og derefter som sælger til erhvervsektoren på Fyn og i Sønderjylland. Sideløbende med dette gennemførte han en diplomlederuddannelse, og efter afsluttet eksamen blev han distriktschef for salget på Fyn og i Jylland.
Efter 12 år hos H.J. Hansen, der sluttede med en stilling som distriktssalgschef inden for erhverv/detail, fulgte tre år hos Philipson Wine, tre år hos FinVin samt tre år hos Theis Vine. De sidste seks år drejede sig om opbygning af erhvervssalg fra bunden af.
Siden 2012 har Allan Tolstrup Kristiansen varetaget jobbet som Key Account Manager for Erhverv hos Kjær & Sommerfeldt med fokus på salg samt udvikling af koncept og sortiment målrettet julehandelen.
Privat bor han i Bregnør Fiskerleje i Kerteminde med Lone mens deres to piger på 22 og 24 år er flyttet fra reden.
Adresse: Kjær & Sommerfeldt, M.P. Allerups Vej 45 A, 5220 Odense SØ, mobil: 25 70 50 82, e-mail: atk@kogs.dk, www.kogs.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Det er en dårlig idé at holde portvinsflasken hen over en stor pære.

Hvordan dekanteres portvin?

Michael Mortensen har en ekstra god flaske portvin af ældre dato, som han gerne vil servere til risalamanden juleaften. Han har ofte hørt, at gammel portvin bør dekanteres, og at det skal ske over et tændt stearinlys, så man kan se, når bundfaldet kommer og dermed holde det tilbage i flasken. Problemet er bare, at flasken jo er af så mørkt glas, at man ikke kan se bundfaldet.
Andre læsere har tidligere været inde på samme emne, og vores svar er, at man i stedet for et stearinlys kan bruge et godt stærkt lys fra en lampe, som kan rettes mod flasken, mens man dekanterer.
Men faktisk behøver man ikke at dekantere portvin over hverken stearinlys eller pærer. Det er meget lettere at bruge en vintragt med en indbygget si.
Det kan nok ikke undgås, at der slipper en smule meget fint bundfald igennem, men det synker hurtigt til bunds i glassene.


Ugens vinøse billede

Vi må nok se langt efter en hvid jul på vores breddegrader, så derfor bringer vi dette billede fra en vinmark i Beaujolais, hvor vinstokkene står med fødderne i et tykt lag sne.
Det er Viggo Hansen, der har taget det gode billede - dog for nogle år siden.
Det er næsten svært at forestille sig, når man ser sådanne nøgne vinstokke, at de et halvt års tid senere vil stå med al deres grønne løv og efter endnu nogle måneder med fuldmodne druer.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-610


610 Champagnen skænkes i glassene, og flere flasker ligger på køl i Jean Francois de Troys maleri "Le Déjeuner d'huîtres" fra 1735.


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 31 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Giol, Prosecco Brut, Italien, lav alkohol (11%)

89,95 kr., SPS Wine

En hæderlig Prosecco med svage bobler. Smagen har noter af sommeræbler og grapefrugt og en god balance mellem syre og frugtsødme. Vinen er økologisk og vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cava Castellblanc, Castellblanc, Cava, Spanien, lav alkohol (11,5%)

90 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En rigtig god halvsød cava med en lidt speciel og kompleks duft af modne citrusfrugter samt strejf af læder og petroleom. Den fyldige bløde mousse holder rigtig længe i munden, og det samme gør noterne af søde appelsiner. Velegnet som en ikke for tør velkomstdrink samt til asiatiske retter med sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint-Réol, Ambonnay, Champagne Grand Cru Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

299 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

En fin mousse, der bruser festligt, derefter små, stadige bobler. Champagnen har fin eksotisk frugt i smagen og en delikat honningsødme. Den er velegnet til at ledsage frugt, nødder, desserter og kransekage.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaff Tradition Riesling, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud i uge 50 (denne uge): 64,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

En helt igennem indtagende hvidvin med en fin duft af modne grønne druer og akaciehonning. Smagen er i perfekt balance mellem frugtsødme og en dejlig stringent syre. En vis fedme får eftersmagen og noterne af modne aromatiske æbler til at holde længe i munden. En perfekt vin til ikke alt for krydrede asiatiske retter - og et kup til tilbudsprisen ved 2 flasker. Flasken har skruelåg. Vinen sælges ikke i alle men i udvalgte Kvickly og Superbrugsen butikker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gemischter Satz, Schloss Bockfliess, Niederösterreich, Østrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker, Holte Vinlager

Gemischter Satz (blandet sats) betyder, at druerne til denne vin kommer fra en vinmark, hvor mange forskellige druer dyrkes sammen og høstes og vinificeres på én gang. Det har et praktisk formål: Nogle druer modnes tidligt og andre sent, men når de bliver blandet sammen, er der balance i tingene. Man risikerer ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer. Sådan gjorde vinbønderne i Østrig i gamle dage, og omkring år 2000 genopvakte unge østrigste vinproducenter ideen i deres vinmarker. Det er en ualmindelig dejlig og frisk hvidvin med en indtagende duft med strejf af lime. I den fyldige smag er der moden citron og liflige krydrede noter. Smagen holder længe i munden. En vin, der er perfekt som ledsager til rejer og skaldyr - eller til lidt fede fisk. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Malacara, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2019, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

En dejlig tør hvidvin med stjerneanis og lidt røg i duften. Smagen har en let fedme, er aromatisk og i god balance. Alkoholen bider dog lidt til slut. Malacara er navnet på en legendarisk hest, der levede i slutningen af 1800-tallet i den walisiske koloni i det argentinske Patagonien. Da dens ejer, John Evans, en dag blev forfulgt af krigeriske stammefolk, sprang Malacara modigt over en dyb kløft og redede dermed hans liv.

stjernestjernestjernestjerne

Babich Black Label, Babich, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, middel alkohol (13,5%)

150 kr., på tilbud indtil 31. december: 120 kr., Skjold Burne

En hvidvin med fine noter af kærlighedsfrugt og nektarin i duften. Smagen er tør og medium fyldig med liflige citrusnoter i eftersmagen, men ikke med så mange andre smagsfacetter. Server den ikke køleskabskold, og lad den stå lidt i glasset og folde sig ud - det vinder den ved. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Incontourable, Collin-Bourisset, Pinot Noir, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., YouAndWine

Denne rødvin er en Vin de France - altså en almindelig bordvin - fra kommunen La Chapelle-de-Guinchay i Bourgogne. Men det er en ualmindelig lækker bordvin, en typisk Pinot Noir i en moden og velafbalanceret udgave. Den er frisk og elegant med god frugt, tilpasse mængde frugtsødme og syre og fine krydrede noter i eftersmagen.

stjernestjernestjerne

Carlot, Marrone, Barbera d'Alba, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En lidt robust vin, der ikke yder Barbera-druen retfærdighed. Frugtsmagen forsvinder hurtigt og lader mest tørhed og bitternoter tilbage. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Cristia, Les Garrigues, Côtes du Rhône, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin er, som alle de foregående årgange, meget lækker. I den komplekse smag er der noter af oliven, lavendel og de mange urter, som vokser i Les Garrigues, et landskab fuldt af krydderurter. Det er en slank og elegant vin, som ikke er tynget af en alkoholprocent på 15.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Angelo Borrani, Rosso Toscana IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Supermarco

Friske modne mørke bær er gennemgående i både duften og smagen af denne dejlige rødvin. Især hyldebær og solbær dominerer, og i den uendeligt lange eftersmag er der også noter af syltede blommer. Vinen har en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. En vin, der fuldt ud lever op til prisen, når det gælder kvaliteten. Nyd den til tørre italienske og spanske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Real Academia, Nero d'Avola, Sicilien DOC, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

Um!, den er lækker. En saftig rødvin med en insisterende sødme og en syre, der holder den på plads. En blød og rund vin, man hurtigt bliver gode venner med, fuld som den er af herlige smagsnoter: moden bærfrugt, chokolade og krydderier. Herlighederne fortsætter ud i en god, lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Mammasanta, Montemajor, Primitivo di Manduria, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Her er en rødvin, som efter 4 måneder på ståltanke er fadlagret 8 måneder i små, nye franske egetræsfade. Kan man lide Primitivo, så er det her sagen. Den er fuld af solmoden frugt, marmelade, blomme og skovbær og krydret med peber lakrids og vanilje. Den er meget fyldig og den koncentrerede frugt bliver hængende længe i munden. Eftersnageb skytter ned bløde tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Rufina Crianza, Tempranillo, Cigales DO, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

150 kr., pris på tilbud indtil 31. december: 110 kr., Skjold Burne

Dette er en helt igennem lækker rødvin, som har fået bløde, afrundede tanniner ved at fadmodne i 14 måneder på franske og amerikanske fade. I duften er der mørk chokolade og kirsebær, mens smagen er fuld modne bær - især brombær og solbær - samt en tilpas syre til mad. Det er en vin, mange vil kunne lide - og en vin, der spænder vidt, når det gælder mad. Et absolut kup til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Three Finger Jack, Three Finger Jack Cellars, Zinfandel, Californien, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. december: 99 kr., Kvickly

Three Finger Jack var en lovløs i 1800-tallets wild west med adskillige togrøverier på samvittigheden. Han ville uden tvivl have kunnet lide denne magtfulde rødvin, der er opkaldt efter ham. Det kunne vi i hvert fald. Duften er en god forening af vanille, mild cigarrøg, lakridsrod og kanel. Smagen er intens og kraftig, harmonisk og med moden frugt (en anelse banan) samt en rund og blød afslutning. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Den femte stjerne skyldes tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Amarone Terra di Verona, Cantina di Verona, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris på tilbud fra 11. til 31. december: 89 kr., Kvickly

Amarone er altid en dyr rødvin - hvilket skyldes den omstændelige fremstillingsproces med de tørrede druer. Men her er en glimrende udgave til en meget rimelig pris - og til en ualmindelig lav tilbudspris. Vinen dufter af svesker, brombær og syltede kirsebær og har en god, fyldig frugtsmag samt en lang eftersmag af modne frugter. Trods de høje procenter, bider alkoholen ikke. Sagen til julestegen - også rødkålen vil vinen kunne klare.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brunaio, Castellani, Brunello di Montalcino DOCG, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

330 kr., på tilbud indtil 31. december: 275 kr., Skjold Burne

Brunello di Montalcino regnes for en af kongerne af italiensk vin - og det forstår man godt, når man smager denne fuldbårne rødvin. Den dufter af trøfler og svampe og har underliggende noter af modne brombær. Smagen er kompleks, stor, varm, moden, fint krydret og uendelig lang. Vinen kan drikkes nu med stor fornøjelse - eller gemmes i endnu flere år.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès, Porto Colheita, Portugal, 2012, høj alkohol (20%)

119,95 kr., Amka

Denne dejlige portvin er en Colheita. En Colheita er en såkaldt Tawny med et årstal på etiketten. Det er en portvin, der er lagret i flere år, så den har sluppet sit bundfald. Lagringen har efterladt noter af vanilje, karamel og krydderier.

Andet

stjernestjernestjerne

Bitter Klassisk Falster, Falster Destilleri, Danmark, 2020, høj alkohol (38%)

198 kr., pris ved 50 cl, Falster Destilleri

Denne bitter er lavet på tolv forskellige urter, rødder, frø, bark, skaller og bær. Til sammen giver de mange ingredienser en dejlig og kompleks krydret duft med strejf af norske brystdråber (hostesaft), som det lød fra en apoteker-kyndig i smagepanelet. Smagen overrasker, men desværre ikke på den gode måde - den er overvældende krydret og slutter for skarpt efter vores smag.

Smagningen af Cosecha rødvine fra Ribera del Duero

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca Resalso, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2019, middel alkohol (14%)

114,95 kr., Theis Vine

En elegant rødvin med et fint samspil mellem moden frugt og en frisk syre. Det er nok den mest frugtrige og ungdommelige af de smagte Cosecha-vine. Eftersmagen slutter med en anelse sød lakrids.

stjernestjernestjerne

Acón Roble, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

120 kr., Clément Vin

En rødvin, der har fadmodnet i fem måneder. Den har en mild duft af cacaobønner og hyben, mens smagen har en god fylde og strejf af rosmarin og lakrids. Tanninerne og alkoholen bider dog lidt for meget fra sig til slut.

stjernestjernestjerne

Villalba de Duero, Finca Vallejo, Tempranillo, Ribera d el Duero, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

126,95 kr., Strandgaarden

En rødvin med en fin herbal duft af grønne blade. Smagen er krydret med noter af ren lakrids, men det er som om, denne vin ikke rigtig hænger sammen, og tanninerne skurer mod tænderne.

stjernestjernestjernestjerne

LC Roble, López Cristóbal, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., Supervin

I duften af denne rødvin er der mandler og strejf af marcipan, mens smagen er fyldig og imødekommende med god frugt og en tilpas syre. Syren fortsætter ud i eftersmagen, hvor den bliver ret markant. Drik vinen til patéer og fede kødretter.

stjernestjernestjerne

Familia, Comenge, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

159,95 kr., Intervare

Det er svært at fange duften af denne rødvin. Smagen er pænt krydret og har god frugt, men den forsvinder lidt for hurtigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pruno, Finca Villacreces, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2018, middel alkohol (14%)

180 kr., Bichel Vine

En indtagende rødvin med en nærmest parfumeret duft med strejf af tulipaner. I smagen er der mørke bær, en anelse bittermandel og en smule menthol til slut. En spændende vin, der vil være en perfekt ledsager til en godt krydret lammesteg.

stjernestjernestjernestjerne

Preludio de Sei Solo, Sei Solo, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

191 kr., Theis Vine

Dette er en vin, der vil frem i verden. Duften er ganske vist lidt svær at fange, men smagen vælter én imøde med kraft, saft og dejlige krydrede noter. Vinen vinder ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Samentero, Bodegas Samentero, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

195 kr., Wineboutique

Denne rødvine har opholdt sig et år i franske egetræsfade. Den har en kraftig og meget åben aroma med noter af lys chokolade og kanel. Smagen er lækker og aromatisk med en hel kurv fuld af krydderurter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Expresión, Resalte, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

395 kr., Jysk Vin

En rødvin, der har fadmodnet i 18 måneder på 90% franske fade og 10% amerikanske. Den er ikke filtreret, og det anbefales, at man dekanterer den før servering. Det er en dejlig rødvin med svampe og hyldebær i duften og med en kraftig, stringent og krydret smag. Eftersmagen er lang og slutter med noter af ren lakrids.

stjernestjernestjernestjernestjerne

100 Aniversario, Avelino Vegas, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

399,95 kr., SuperBrugsen

I den meget tunge flaske befinder der sig en helt igennem dejlig rødvin på druer fra mere end 80 år gamle Tempranillo-vinstokke. Duften er mild med mørke kirsebær og strejf af rosiner. Smagen er aromatisk med god frisk frugt og en meget lang og rigt facetteret eftersmag, der slutter med en tilpas syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PS, Aalto, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

599,95 kr., Theis Vine

Denne rødvin er Aaltos top-vin, som kun fremstilles i de aller bedste høstår. Og ja, den er bestemt også i top. Duften byder på kantareller, moden frugt og vanille, men det er frem for alt smagen, der vinder hjerter og stjerner. Den er koncentreret og med noter af varme krydderier, aromatisk te og en anelse sødme i eftersmagen. Trods de høje procenter bider alkoholen ikke. Nyd den til kraftige kødretter og cremede oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen