Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 32
Fra 9. august til 15. august 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 29, ,,,,,,VinAvisen uge 30,,,,,,,,VinAvisen uge 31
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

>43




Franskmændene drikker mindre vin
Det franske firma France Agrimer foretager med jævne mellemrum en undersøgelse af franskmændenes vinforbrug.
Og den seneste undersøgelse, som netop er offentliggjort, viser, at det at drikke et godt glas vin hver aften har været støt dalende gennem de sidste tredive år.
Ud af de 4000 personer, som undersøgelsen omfatter, har 17% svaret, at de drikker vin regelmæssigt – hvilket vil sige hver dag eller næsten hver dag. I 1980 lød tallet på 51%.
I samme årrække er antallet af franskmænd, som kun drikker vin lejlighedsvis (en eller to gange om ugen eller mindre) steget med 15%, og antallet af afholdsfolk fordoblet til 38%.

Vin er en mandesag
Hvis denne udvikling fortsætter, vil kun 13% af franskmændene ifølge avisen La Depeche have et regelmæssigt vinforbrug i 2015, mens de, der kun nyder vin en sjælden gang imellem, vil tegne sig for 43%.
Undersøgelsen viser også, at det at drikke vin regelmæssigt er en mandesag i Frankrig. Mens kun 11% af kvinderne svarede, at de drak vin næsten hver dag, lød tallet på 26% for mændenes vedkommende.




Randall Grahm er en dygtig, men ikke helt almindelig vinmager. Her ses han i et kostume, der matcher jokeren på etiketten af en af hans vine.

Unik rødvin på ukendte druer
Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz er et af Californiens mest banebrydende vinhuse. Det var blandt andet (i 2002) det første store vinhus i det berømte vindistrikt, der gik over til skruelåg.
Dets ejer er den initiativrige og yderst kontroversielle Randall Grahm, der er biodynamiker om en hals, og som med jævne mellemrum søsætter diverse interessante projekter.
Nu er han på banen igen med et ganske særligt eksperiment.
Normalt, når en vinproducent skal anlægge en ny mark, sker det ved hjælp af podede vinplanter, hvor han kender det nøjagtige ophav til de nye planter.
Grahms eksperiment går ifølge Decanter ud på at skabe en unik rødvin på druer, hvis genetiske ophav er ukendt og vidt forskelligt.

Vil få kernerne til at spire
Først af alt vil Randall Grahm anlægge en ”moder-vinmark” på 8 hektar med Grenache-druer samt flere andre druer, plantet i ét virvar.
Meningen er, at der skal finde en ivrig krydsbestøvning sted mellem disse vinstokkene, og han har derfor tænkt sig enten at plante dem så tæt, at grenene nærmest lapper ind over hinanden, eller at foretage krydsbestøvningen via håndkraft.
Næste skridt bliver at tage kernerne fra de krydsbestøvede druer og få dem til at spire. Det, at skabe nye vinplanter på den måde, er i sig selv yderst utraditionelt – og relativt svært, da det yderste hårde lag rundt om hver kerne vanskeliggør spiringen.
Dernæst vil Grahm plante de små vinplanter ud i en ny og større vinmark, hvor de vil vokse og blive til nye vinstokke på egne rødder med helt unikke druer. Og det er ud af disse druer, vinproducenten vil skabe den lige så unikke rødvin.
Grahm indrømmer, at han ikke har nogen anelse om, hvordan eksperimentet, der vil strække sig over flere år, vil forløbe – eller, hvordan rødvinen vil komme til at smage.








Den kolossale vinstok "Mother Vine" understøttes af træer og master. Foto: Visit North Carolina.

Gav historisk vinstok gift
For nogen tid siden sendte det store energiselskab Dominion Power Company, der har sin base i Virginia, en mand af sted til Roanoke Island. Hans job var at udrydde nogle vildtvoksende buske og vinplanter, som generede firmaets elledninger på øen.
Forsynet med masser af ukrudtsmiddel gik han i gang med at sprøjte, og da han nåede til en kolossal vinplante, der slyngede sig højt op i en af elmasterne, gav han den et ekstra godt gang pulver fra spraybeholderen.
Det skulle han aldrig have gjort – vinen er et historisk klenodie og højst sandsynlig Nordamerikas ældste kultiverede vinstok.
De første beretninger om vinstokken går tilbage til 1720, men da var den allerede meget stor. Man mener derfor, at den måske er hele 500 år gammel og blev plantet af lokale indianere.

En større redningsaktion
Vinstokken bærer Scuppernong-druer, som er opkaldt efter en nærliggende flod. Oprindelig blev druen, som indianerne i North Carolina fremstillede hvidvin på, kaldt for ”den store hvide drue”, da den er meget stor og rund.
Få dage efter, den pligtopfyldende arbejder havde forladt øen med sin spraybeholder, begyndte bladene på den store vinstok at blive brune og falde af.
En gruppe plantespecialister fra North Carolinas landbrugsministerium blev straks tilkaldt og har lige siden forsøgt at redde den historiske vinstok. De døende dele af planten er blevet fjernet, så giften ikke breder sig yderligere. Derudover har man postet masser af vand og gødning ned til rødderne for at fremme vækst i de uskadede dele af vinstokken.
Selv om "Mother Vine" har fået en hård medfart, ser redningsprojektet nu ud til at være lykkedes.



Stort salg om fredagen
I sidste uge foranstaltede vi en lille rundspørge. En vinhandler havde fortalt os, at torsdag er den dag i ugen, hvor han sælger flest flasker vin. Men er dette en generel regel? Det ville vi godt vide. Så vi spurgte alle de af vore mange læsere, hvis job det er at sælge vin.
I alt svarede 406, og det er et beskedent antal i forhold til de mange svar, vi plejer at få i vore undersøgelser. Men det var jo også kun et udsnit af vore læsere, vi spurgte.
Svaret lød: Nej, det er ikke torsdag. Det er fredag. Som det fremgår at statistikken til venstre, svarede over en tredjedel af vinhandlerne (35,7%), at fredag er den store dag. Men torsdag og lørdag er også ganske gode.
Derimod er onsdag en rigtig sløj dag. Så hvis man vil have en god snak med sin vinhandler, kan det være en god idé at opsøge ham på en onsdag.







Distell satser på miljøet
Sydafrikas største vin- og spiritus-producent, Distell, gør en indsats for at skåne miljøet mest muligt.
Firmaet har blandt andet erstattet 2,9 millioner traditionelle vinflasker med lettere udgaver, der vejer 115 gram mindre. Det har betydet en årlig nedgang i forbruget af glas på hele 333 tons.
Distell har også søsat et andet projekt, Give Back Get Back, et storstilet genbrugsprogram for vin- og spiritusflasker. Her bliver flaskerne ikke – som normalt – knust og lavet til nye flasker, men i ordets bogstaveligste forstand renset og genbrugt.
Det har betydet, at 132,3 millioner flasker – i alt 73.268 tons glas – mellem juli 2009 og juni i år er blevet genbrugt af Distell.
Og det er en endnu mere miljøvenlig måde end at få lavet nye flasker af glasset – noget, der ville have medført et udslip på 111.079 tons CO2.

Logo på returflasker
Nu inddrager Distell også i endnu højere grad offentligheden i Give Back Get Back projektet.
Det er ikke samtlige af firmaets flasker, som er egnet til projektet, men de, der kan genbruges, er nu forsynet med et logo, som viser en grøn flaske omkranset af en pil.
Når kunderne afleverer disse tomme flasker hos de handlende, vil de få et beløb, som er en hel del højere end den normale flaskepant – hvilket gerne skulle tilskynde til at endnu flere flasker kommer retur.
Hos Distell bliver flaskerne sorteret, får fjernet gamle etiketter og bliver grundigt renset for til sidst igen at blive fyldt med vin og spiritus.





Logoet for den store skål i Pennsylvania er parat. Nu gælder det bare om at få deltagere nok til at slå verdensrekorden.

Den store skål i Pennsylvania
Med jævne mellemrum er der nogle, der forsøger at slå rekorden for verdens største skål. Den blev sidst sat i 2009 i Storbritannien, hvor 17.429 briter fordelt i 400 pubber, skålede nøjagtig samtidig.
I den amerikanske stat Pennsylvania vil man nu forsøge at slå denne rekord med The Great Pennsylvania Wine Toast, som vil finde sted den 14. august kl. 16.
Det er statens vinproducentforening, Pennsylvania Winery Association, der står bag arrangementet, og som har fået hele 60 vinhuse til at åbne deres døre for folk, der har lyst til at deltage i skålen.

Vinområde med vokseværk
Den store skål vil også omfatte de mange gæster ved et årligt vin- og gastronomifestival i kongrescentret Seven Springs Mountain Resort. Her forventer man at kunne bidrage med flere tusinde hævede glas.
Med skålen vil Pennsylvania Winery Associations selvsagt gerne gøre verden opmærksom på statens vinindustri, der i dag er af en betydelig størrelse.
For kun fem år siden var der 80 vinhuse i Pennsylvania – nu er der omkring 130.








Xinomavro betyder "syrlig sort" på græsk, og druen dyrkes flere steder i det nordlige Grækenland.

Græske druer i Kina
Der fremstilles stadig mere vin i Kina, og nogle gange foregår det via et samarbejde mellem kinesiske firmaer og europæiske vinhuse.
I uge 14 2009 fortalte vi om det berømte Bordeaux-vinslot Château Lafite, som vil lave vin i Shandong provinsen i samarbejde med det kinesiske statsejede investeringsfirma, CITIC.
Nu har et nyt samarbejde set dagens lys – denne gang mellem det græske vinhus Kir-Yianni i Naoussa i det nordlige Grækenland og det store kinesiske firma Mogao, der blandt andet fremstiller vin.
Mogao har investeret 50 millioner CNY (cirka 41,6 mio. kr.) i et nyt vinhus, Moen Estate, i Gansu provinsen, mens det græske vinhus lægger vinstokke til.

Første gang druen udvandrer
I foråret 2011 vil der i forbindelse med det nye vinhus blive plantet 4 hektar vinmarker med den græske drue Xinomavro, som aldrig før har været dyrket på kinesisk jord. Det er i det hele taget første gang nogensinde, at druen bliver plantet med kommerciel vinproduktion for øje andre steder end i Grækenland.
I løbet af de følgende par år vil der også blive plantet andre græske druer hos Moen Estate, så man i alt når op på 150 hektar vinmarker.
Hos Kir-Yianni forventer man sig meget af projektet, da Gansu provinsens klima minder meget om klimaet i det nordlige Grækenland, der netop er hjemsted for Xinomavro.


Til_37/09




Kineserne svigter vinhandlerne
Salget af Bordeaux 2009 hos de britiske vinhandlere, der har specialiseret sit i Bordeauxvin, har slået alle rekorder.
Farr Vintners melder om et salg på i alt 390.000 flasker af årgangen, hvilket har indbragt 53 millioner pund (cirka 476 mio. kr.), mens en anden sværvægter, Bordeaux Index, har solgt vin en primeur for 16 mio. pund (cirka 144 mio. kr.).
Men mod al forventning kan salget ifølge Decanter ikke tilskrives storindkøb fra kinesernes side. Vinhandlerne havde ellers regnet med, at kineserne, der traditionen tro er blandt de bedste kunder, netop i år ville rippe forretningerne for den berømmede årgang 2009.

Køber kun de mest berømte vine
De britiske vinhandlere havde ligeledes forventet, at kineserne også ville kaste sig over de mindre kendte Bordeauxvine, men heller ikke det har holdt stik.
Faktisk har de – som vanligt – kun købt de store og berømte vine, nemlig Château Margaux, Mouton, Lafite, Carruades de Lafite, Cheval Blanc, Duhart Milon, Angelus og Lynch Bages. Til gengæld har de været villige til at betale endog meget høje priser for vinene.
Hos Farr Vintners udgør salget af årgang 2009 til asiatere således hele 40% i værdi. Men når det kommer til mængden af vin, lyder tallet på kun 15%.
De helst store købere af årgangen har været briterne selv, der har købt 85% af alle flaskerne.





Rosé vinder terræn, når det gælder tyskernes valg af vin. Foto: Deutsche Weininstitut (DWI).

Nedgang i tysk vinsalg
Deutsche Weininstitut (DWI) har nu kortlagt salget af vin i Tyskland i det første halve år af 2010, og der har været en nedgang på 6% i forhold til samme periode sidste år.
Det er især det direkte salg hos vinproducenterne samt salget i vinforretningerne, der er gået tilbage, mens supermarkederne stort set har klaret frisag.
Den største nedgang ses i salget af fransk vin, der er gået tilbage med 13,4%. Tysk og italiensk vin følger efter med henholdsvis 10,6% og 1,4%.

Rosé vinder frem
Til gengæld går det rigtig godt for spansk vin på det tyske marked. Her er der tale om en stigning i salget på hele 17,2% i de første seks måneder af i år i forhold til samme periode i 2009.
De tyske forbrugere foretrækker dog tysk vin, som i dag udgør 52% af det totale vinsalg – efterfulgt af italiensk og fransk vin, der hver tegner sig for omkring 13% af salget.
DWI’s undersøgelse viser også, at tyskernes glæde for rosévin er steget betydeligt i perioden, og at salget nu har en markedsandel på tysk jord på 9,8%.
Forbruget af hvidvin er derimod gået tilbage med 1% til 38,5%, mens markedet for rødvin ligger stabilt på 51,7%.


Amerikanske kvinder er til vin
Forbruget af vin, øl og spiritus i USA er nu ifølge en nylig Gallup-undersøgelse det højeste siden 1985.
Man har i alt spurgt 1020 voksne amerikanere om deres alkoholforbrug, og det viser sig, at det frem for alt er de velhavende og veluddannede amerikanere, der drikker alkohol, mens de fleste afholdsfolk er at finde blandt dem med lavere indtægter og uddannelser.
Undersøgelsen viser også, at indbyggerne langs Atlanterhavs- og Stillehavskysterne foretrækker vin frem for øl, mens det omvendte gør sig gældende længere inde i landet.
Desuden er vin især kvindernes hofdrik, mens de amerikanske mænd hælder til øl.

Egne flasker i indkøbskurvene
Vinforbruget i USA har faktisk været støt stigende i de sidste 16 år og ligger nu på omkring 3,6 milliarder flasker om året. Det fremgår af 2010-udgaven af vinbogen Wine Handbook fra Beverage Information Group.
Og det er den hjemlige vin, der hitter hos forbrugerne. I 2009 steg salget af amerikansk vin med 1,8%, mens afsætningen af importeret vin dalede. Dog er der stadig en vækst i salget af vin fra Portugal, Chile og New Zealand.
Hvis vinsalget fortsætter med at stige støt i de kommende år, forventer man, at det vil runde 3,7 mia. flasker i 2014.





.



Parker-guide på vej
Den 19. august udkommer ”La sélection Parker des vins de France et du monde à moins de 20 euros” (Parkers udvalg af vine fra Frankrig og resten af verden til mindre end 20 euro).
Guidebogen er forfattet af Robert Parker og indeholder således vine, der koster mindre end 150 kr. flasken, og som alle har fået det blå stempel af den amerikanske vinguru.
Den udkom også sidste år, og her var den lidt af en basse på 1800 sider. Det bliver den sikkert også i år, hvor den omfatter hele 3000 forskellige vine.
Foreløbig udkommer bogen kun på fransk, og den kan blandt andet købes i den store franske boghandlerkæde Fnac, der også har butikker i andre lande – men desværre ikke i Danmark.



De slukker for destilleringen
Der var engang, da man påstod, at svenskerne købte så meget gær til deres produktion af hjemmelavet vin og brændevin, at hvis de skulle bage brød med gæren, kunne de dække hele Sverige med franskbrød.
De dage er ved at være forbi – svenskerne er ved at slukke for destillations-apparaterne. Ifølge Sveriges kriminalpræventive råd er hjemmebrænderiet overtaget af regulære illegale spritfabrikker samt af import af spiritus fra udlandet.
Indtil begyndelsen af dette årtusinde blev cirka 1000 svenskere hvert år anklaget for ulovlig hjemmebrænding. Sidste år var tallet nede på 217.

 





/EMBED>


.....................





Kapløb om alkoholprocenter
For nylig kom det skotske bryggeri Brewdog med en ny øl, End of History, som det påstod var verdens stærkeste øl. Og sandt nok, så overgik øllen den tidligere rekordindehaver, Obilix, fra det hollandske bryggeri Het Koelschip – et bryg, der holder 45% alkohol.
Som led i rekord-kapløbet mellem de to bryggerier – et kapløb, der har stået på i nogle år – har Het Koelschip skyndt sig at sende endnu en øl, Start the Future, på markedet, som har et alkoholindhold på voldsomme 60%.
Hvordan det usædvanligt stærke bryg fremstilles, holder bryggerierne tæt ind til kroppen. Og spørgsmålet er vel, om man overhovedet kan kalde fluidummet for øl. Det må jo næsten være blandet op med ren spiritus for at kunne opnå så mange procenter.

4500 kr. for en flaske øl
Brewdog’s End of History bestod i øvrigt af en meget lille produktion på kun tolv flasker. Og som noget ganske særligt – og egentlig temmelig uetisk – solgte bryggeriet øllet i flasker, som var stukket ned i døde egern og andre små pelsdyr.
Til trods for en pris på 500 pund (cirka 4500 kr.) flasken er samtlige af de makabre kreationer allerede solgt.
Produktionen af Start the Future er langt større, og her svarer prisen pr. flaske til ”sølle” 260 kr.


Mindstepris skal stoppe illegal vodka
De russiske vodkaproducenter har længe lidt under de store mængder illegalt fremstillet vodka, der sælges som kendte mærkevarer til spotpriser – nogle gange helt ned til 40 RUB (cirka 7,5 kr.) flasken.
I 2009 udgjorde den illegale vodka ifølge Just Drinks cirka en tredjedel af al den vodka, der blev fremstillet og solgt i Rusland.
Men det har den russiske regering nu forsøgt at sætte en stopper for. I januar indførte den en nedre grænse for prisen på vodka på 89 RUB (cirka 17 kr.) pr. halve liter for at komme salget af den illegale vodka til livs. Samtidig håber regeringen på en sidegevinst i form af et lidt mere mådeholdent forbrug af alkohol blandt russerne.

Stigning i salget af legal vodka
Regeringens tiltag har vakt bifald blandt de legale vodkaproducenter, og det ser da også ud, som om det så småt er begyndt at virke.
I de første seks måneder af i år er det legale vodkasalg i Rusland steget med 1% i volumen sammenlignet med samme periode i 2009. Og det forventes, at pilen fortsat vil pege opad.
Hos Russian Alcohol Group, som er en af Ruslands førende vodkaproducenter, steg salget af vodka på hjemmemarkedet med hele 7,5% i volumen i andet kvartal af i år i forhold til samme periode sidste år.
Den russiske regering har endog bebudet, at den vil hæve mindsteprisen til 200 RUB (cirka 40 kr.) pr. halve liter inden 2013.
...........





............ ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Ingen nyheder fra branchen i denne uge.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Kem Overskov (f. 1968) er god til at svinge gryder og pander. Han er uddannet kok fra Skuldelev Kro og har siden, som ansat hos Wittenborg Personale Restauranter, arbejdet for en lang række større virksomheder.
    Allerede da han stod i lære som kok, fattede han interesse for vin, og ferierne begyndte i stigende omfang at gå til diverse vindistrikter for at lugte, smage og suge vinøs lærdom til sig.
    I starten af 2001 trængte han til luftforandring og besluttede sig for at gøre vinen til sit levebrød. Sammen med sin kone, Mette Knudsen, og et par venner købte han Køge Vinhandel, og siden sommeren 2006 har Kem Overskov og hans hustru været alene om driften.
    I begyndelsen indgik forretningen i en kæde under Vinspecialisten. Men Kem Overskov og Co. ønskede selv at finde at frem til de vine, der skulle stå på hylderne, og det endte med, at forretningen blev selvstændig.
    Køge Vinhandel er indrettet i en gammel charmerende købmandsbutik, der lægger op til, at der skal være plads til andet end vin. Så blandt vinene, der kommer fra såvel europæiske vindistrikter som fra de oversøiske vinlande, finder man også delikatesser og friskmalet kaffe.
    Forretningen har også en hjemmeside, der primært bruges som præsentation af butikken, man kan dog rekvirere en fuld detail prisliste pr. mail.
    Når Kem Overskov ser sit snit til at holde fri, er det for at hygge sig med Mette og sine to søde piger. En løbetur bliver der også tid til i ny og næ. Og den kan godt være lang. Han har blandt andet løbet hele vejen op ad bjerget Mont Ventoux i Frankrig – en tur på 2 timer og 1909 meter over havet.

    Adresse:
    Køge Vinhandel, Brogade 19, 4600 Køge, tlf.: 56 65 00 90, fax.: 56 63 95 90, e-mail: info@koegevinhandel.dk, http://sa06001910.eseller.dk.



33/09



    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ....



Edward Vernon, malet af Thomas Gainsborough (udsnit).

Hvorfor hedder det grog?
Mik Rasmussen har smagt en grog, lavet på rom og lime, og vil godt vide, hvorfor drikken kaldes grog.
Det skyldes en frakke, som blev båret af en engelsk admiral. Men lad os tage historien forfra:
I den britiske flåde fik matroserne deres daglige ration af rom, men i 1740 kom der nye regler, indført af admiral Edward Vernon (1684-1757). Han bestemte, at rommen herefterdags skulle fortyndes med vand, og da vandet dengang ikke smagte særlig godt, skulle man tilsætte citron- eller limesaft.
Med de mange C-vitaminer fra frugterne indførte admiralen – uden at vide det – et effektivt middel mod skørbug, og meget snart opdagede man, at admiral Vernons matroser var sundere end i resten af den britiske flåde. Og så gik man generelt over til hans opskrift.
Nu havde admiralen et kælenavn blandt mandskabet. De kaldte ham Old Grog på grund af hans frakke, der var syet af grogram, et kraftigt stof af silke blandet med uld og gjort vandtæt og stift med gummi.
Old Grog hed admiralen, og derfra var der ikke langt til, at hans drik blev kaldt grog.
.........



Hvem ved noget om den sorte vin?
Kurt Wollesen har sendt os denne etiket og skriver: – I juni måned var min kone og jeg på Lipsi, der er en lille ø i det græske øhav. Vi havde læst om "den sorte vin fra Lipsi", som vi også smagte – en dejlig dessertvin, som absolut skulle nydes afkølet og næsten smagte som portvin. Pris ca. 70 kr.
– Jeg bemærkede på etiketten, at indholdet af alkohol var 0%, men tror dog, at det var cirka 18-19 %.
– Kender I noget til denne "sorte vin" og druen, den er lavet på?
Næh, egentlig ikke. Vores græske vinbibel, "The Wines of Greece" af Konstantinos Lazarakis, nævner ikke et ord om Lipsis sorte vin.
På etiketten hedder vinen Fokilno - hvis vi ellers har tydet den rigtigt med det græske alfabet foran os.
Vi har også fundet frem til, at man på øen Lipsi laver en vin ved navn fokiako, der kan være både sød og sort, og at man fejrer den under en årlig vinfestival den 10. august.
Men så er vi ikke nået længere og må ty til vore vidende læsere. Er der nogle, der kan oplyse os andre yderligere? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.





.



Ugens vinøse billede
På et marked i Sydfrankrig kom Leif C. Poulsen forbi en vinbonde, der solgte sine mange vine. – Eller rettere, skriver Leif Poulsen, – det var hans kone, der solgte vinene, men en stor plakat, som var sat fast på bordets forkant, forkyndte, at vinbonden hedder Bonhomme Alain.
– Eller igen rettere: Han hedder faktisk Alain Bonhomme, men efter en gammel skik i mange lande har han sat sit efternavn først.
– Vinene var – som der også står på plakaten – fra distriktet Côtes du Frontonnais, der ligger omkring den lille by Fronton cirka 30 km nord for Toulouse og mellem de to floder Tarn og Garonne.
Leif Poulsen skriver også, at flere af rødvinene indeholdt den lokale drue Négrette sammen med mere kendte druer som Malbec og Cabernet Sauvignon.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.
.. .




...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.

...............................

    .....................
    82 Den gamle vindmølle på marken i det franske Beaujolais har givet ophav til en af de ti cru’er, Moulin à Vent (foto © Jesper Mehlsen)
    ...............
    ...............

.. ......... ..... .






    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 95 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Gremillet, Brut, Rosé Champagne, Frankrig
267 kr., Premier Cru
Denne rosé champagne har en ret mørk farve - ren 100% Pinot Noir - meget livlige bobler og en frugtagtig smag.

Hvidvin


Vibrant, La Chablisienne, Chardonnay, Petit Chablis, Frankrig, 2009
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin med en god, ren frugtsmag og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


The River Garden, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2010
65 kr., H.J.Hansen Vin
Blid og blomsteragtig hvidvin med god syre og eftersmag. En meget anvendelig og dejlig vin. Flasken har skruelåg.


Ghione, Chardonnay, Piemonte, Italien, 2008
75 kr., Rexwine
God duft, god smag - en hvidvin i god balance. Den har frisk frugt med en lille krydret kant og tilpas syre.


Trout Valley Sauvignon Blanc, Trout Valley Wines, Nelson, New Zealand, 2009
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Denne hvidvin dufter og smager af modne meloner og mango. Den er medium fyldig med en lang blød og behagelig eftersmag med et strejf af kærlighedsfrugt.


"H", Josmeyer, Pinot Auxerrois, Alsace, Frankrig, 2007
199 kr., Wine.dk
En elegant hvidvin med duft af modne druer og mirabeller og med en liflig og frisk smag med toner af druekerner og krydderhonning.


Aldrige Estate, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2008
89 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Propperiet
En tør, let og saftig hvidvin med en ret mørk gullig farve og en lidt markant syre.

Rosévin


Graham Beck, Western Cape, Sydafrika, 2009
69,95 kr., Strandgaarden
Denne rosévin på druerne Malbec og Sangiovese er en let og læskende vin, der både er egnet som en sommerlig terrassevin og som ledsager til mad. Der er intet jorbæragtigt over den, som der ellers er over mange roséer - faktisk smager den nærmest som en god hvidvin. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Le Bouveau, Domaine Saint-Damien, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
60 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
Hele Sydfrankrigs krydderhylde, solskin, varme og druer ... en rigtig flot Rhône-rødvin med en "mørk" smag og inciterende syre. Skænk den gerne let afkølet. Prisen er yderst rimelig.


Sirius, Sichel, Bordeaux, Frankrig, 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 32): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
En Bordeaux - og en rigtig god Bordeaux. Tør, med moden saft, bløde tanniner og oplagt til mad. Tilbudsprisen er fordelagtig.


Les Collines de Rocalinand, Ogier, Beaumes de Venise, Frankrig, 2009
79,95 kr., i denne uge (uge 32): 43 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Rødvin med en blød og stor frugtfylde - en hammergod vin, der med sine 15% alkohol (uden at være sprittet) kan hamle op med en peberbøf.


Cornellana, Barrel Reserve, Merlot, Cachapoal Valley, Chile, 2008
84 kr., Osted Vin
Dyb farve, dejlig duft og en rigtig god, næsten kødfuld Merlot-smag. Flot vin. Skænk den gerne let afkølet.


Combe aux Jacques, Louis Jadot, Gamay, Beaujolais-Villages, Frankrig, 2009
88 kr., Wine.dk
Let og elegant rødvin med Gamay-druens gode duft og en frisk og dejlig blød smag. En nydelse.


Solatione, Chianti Classico, Italien, 2006
99 kr., Fiasco-Vine
Yderst vellavet Chianti med en harmonisk smag. Den har god frugt, en fin kant af krydderier (timian?), tilpas syre - glimrende madvin til en attraktiv pris.


West Cape Howe, Shiraz, Western Australia, Australien, 2008
99 kr., Vesterstrøm Vine
Flot rødvin i perfekt balance og med en fyldig frugtsmag, der er fint bevaret under skruelåget.


Rodney Strong Cabernet Sauvignon, Sonoma, Californien, USA, 2007
139,75 kr., Skjold Burne
Rodney D. Strong var en anerkendt amerikansk balletdanser, der valgte at gå vinvejen og grundlægge sit eget vinhus. Og heldigvis for det, for ellers havde vi ikke kunnet nyde denne fortræffelige rødvin. Den dufter og smager intens af modne solbær, hvilket er typisk for Cabernet Sauvignon, og slutter blødt og rundt. Det er en vin, som mange vil kunne lide. Nyd den fx til en god kalvebøf.


Fonhterutoli, Mazzei, Chianti Classico, Italien, 2008
159 kr., Kjær & Sommerfeldt
Superlækker rødvin, der åbner sig i glasset med en dejlig duft og bløde tanniner, der lægger sig hen over den gode, rene frugt.


Castello di Ama, Chianti Classico, Italien, 2006
220 kr., på tilbud: 159 kr., Jysk Vin
Super-elegant Chianti-rødvin, kompleks, moden og lækker med fint integreret frugt og syre. Tilbudsprisen er attraktiv.


Piccini, Chianti, Riserva, Italien, 2007
59,95 kr., Spar Supermarked
Udmærket rødvin i en lettere stil. Fortræffelig til mad - og til en rimelig pris (der nogle gange er lavere, når vinen er på tilbud).


Villalta, Ripasso, Valpolicella, Italien, 2008
74,95 kr., SuperBest
Blød og saftig rødvin med fint krydderi. En god hverdags-vin.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.