Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28. 2011




Nyheder i uge 28, 2011

Læs uge 27.......Læs uge 26.......Læs uge 25




.


Fornærmet vinskribent
Ifølge DR’s Nyheder har Berlingske Tidendes vin- og restaurant-anmelder Søren Frank løjet over for tjeneren under et besøg på restaurant Jasmin i Skovridderkroen (udsendelsen kan ses her).
Søren Frank havde medbragt sin 17-årige søn, der åbenbart er en madkyndig ung mand, og fortalte, at sønnen var 18, så han kunne få serveret en øl. Vi citerer fra Franks artikel:
"Er han 18 år?" spurgte tjenere og pegede på min søn.
"Ja, ja," nikkede vi, velvidende at alkohol-lavalderen faktisk kun er 16.
"Han ser ellers ikke sådan ud," svarede tjeneren.
Det er vist kun kinesere, som kan levere en fornærmelse med sådan en uskyldig selvfølgelighed.
Frank gav restauranten (og fornærmelsen?) én stjerne ud af seks.
Den historie har der været en del ballade om i den forløbne uge. Frank har måttet give tjeneren en undskyldning, og ifølge Berlingskes chefredaktør Jens Grund har hans alvorlige bommert medført "personalemæssige konsekvenser". Endvidere vil redaktionen fremover tjekke Franks negative anmeldelser.
Det er i øvrigt ikke første gang, Søren Frank har jordet en restaurant efter en familiemæssig oplevelse. Herom skrev Information i april 1998.
Sagen har vakt stor diskussion på Berlingerens egen blog, hvor 77% af læserne "raser", og mange forlanger, at Søren Frank stopper som anmelder.
 
Vi har altid undret os
Mens vi nu er ved anmeldelser af restauranter – og vinen på disse – har det altid undret os, at aviserne tillader sig at knuse en restaurant så fuldstændigt som i dette tilfælde med én stjerne ud af seks.
Jo, der findes dårlige restauranter, og der findes restauranter, hvor kokken har en dårlig dag. Men der findes også restauranter, som på grund af sygdom eller økonomiske problemer er kørt ned, og som er under salg.
Vi glemmer aldrig det unge par, han kok og hun tjener, der havde sparet sammen til at virkeliggøre deres mangeårige drøm. De købte en sådan restaurant – og ugen efter blev den jordet af en journalist.
 
Med alvor og ansvar
VinAvisens gamle redaktør har en fortid som chefredaktør af månedsmagasinet "Alt om Mad". Det anmeldte også restauranter, men det blev gjort med alvor og ansvar.
Først sendte vi to madkyndige medarbejdere ud til en prøvespisning – anonyme og bestemt ikke deres børn. De skrev en rapport med point-bedømmelser af maden, betjeningen, stedets atmosfære og prisen (i forhold til kvaliteten, naturligvis).
Hvis de kom hjem med en positiv bedømmelse over et vist antal point, var restauranten værd at bruge papir og tryksværte på og værd at anbefale, og vi sendte så to andre anonyme medarbejdere ud, der gav endnu en bedømmelse, skrev artiklen og uddelte stjerner.
Nå, men den slags grundighed har aviserne nok ikke råd til i dag. De sender faderen og sønnen – uden den heldige hånd.




Måske vil der om fyrre år ikke kunne dyrkes Chardonnay i store dele af Napa Valley. Foto: Wikipedia.

Halvering af Napas vinareal
I år 2040 vil vindyrkningsarealet i Napa Valley ifølge Decanter være skrumpet ind til det halve på grund af de klimatiske ændringer. Det fremgår af en opsigtsvækkende ny undersøgelse fra Standford University i Californien.
Forskerne har taget temperaturen på fremtiden i fire vigtige amerikanske vinområder. Ud over Napa Valley drejer det sig om et andet californisk område, Santa Barbara, samt Willamette Valley i Oregon og Columbia Valley i Washington.
Undersøgelsen viser, at mængden af drivhusgasser i atmosfæren om 30 år vil være steget med 23%, hvilket igen vil medføre en stigning af gennemsnitstemperaturen på verdensplan.

Farvel til Chardonnay
Når det gælder Napa Valley har forskerne regnet sig frem til, at gennemsnitstemperaturen i 2040 vil være steget med 1,1 grad, ligesom der vil være langt flere ekstremt varme dage med mere end 35 graders varme. Disse ændringer vil medføre, at det i omkring halvdelen af det nuværende vindyrkningsareal bliver umuligt at dyrke druer af tilfredsstillende kvalitet – i hvert fald, hvis man fortsætter med at dyrke Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Chardonnay.
Santa Barbara spås til at miste 20% af sit vindyrkningsareal, mens arealet, der egner sig til druer i Columbia Valley, bliver 30% mindre.
For Willamette Valley ser det lysere ud. Her vil man ligefrem kunne udvide arealet en smule.
Ifølge forskerne må vinproducenterne i de berørte vinområder enten begynde at anlægge vinmarker i andre og køligere områder eller forsøge at finde frem til druer, som kan klare omkring fyrre dage med ekstrem varme i løbet af vækstsæsonen.






Vanvittig pris på Cheval Blanc
Det fornemme Bordeauxslot Château Cheval Blanc har sat prisen på sin nye årgang 2010 til 900 euro pr. flaske (cirka 6700 kr.) – hele 21,4% mere end for årgang 2009.
Når først importørerne rundt om i verden har lagt deres indtjening oven i, vil den pris, forbrugerne kan købe vinen til, være mere end skyhøj.
Cheval Blanc’s prissætning er ifølge Decanter også blevet modtaget med en vis hovedrysten og ord som vanvittig og helt hen i vejret.
Hos den britiske vinforretning Berry Bros & Rudd har man valgt ikke at hjemtage slottets nye årgang, men kun rekvirere flasker, efterhånden som kunderne bestiller dem.

Kunderne vil ikke betale prisen
En anden førende britisk vinforretning, Farr Vintners, har allerede solgt 168 flasker af vinen, hvoraf halvdelen gik til Hong Kong. Vinslottet tilbød forretningen yderligere 1200 flasker, men det har man pænt takket nej til.
Prisen for årgang 2010 er næsten det dobbelte af den for 2005-årgangen, som Farr Vintners stadig har til salg for et beløb svarende til 4300 kr. flasken. Kunderne ser derfor ingen grund til at betale så mange penge for den nye årgang, når de kan få den mindst lige så berømmede årgang 2005 til det halve beløb.
Cheval Blanc bliver nu beskyldt for kun at tænke på det kinesiske marked og af den grund sætte så ublu en pris på årgang 2010. Det er en kendt sag, at kineserne gerne betaler næsten hvad som helst for topvinene fra Bordeaux.
Men det vil man ikke lade sidde på sig hos Cheval Blanc. Herfra lyder det, at Europa bestemt er et meget vigtigt marked, som aftager en tredjedel af slottets vin. Asien og USA tegner sig så også for hver en tredjedel.



< Til venstre ses en hob af gæster på vej over den flydende indgangsbro til Vinexpo 2011.

< Til højre køen ind til en af udstillingens mange smagninger.

< Nederst: Det største antal asiatere nogensinde besøgte årets udstilling.


Imponerende tal fra Vinexpo
For nylig lukkedes døren bag den sidste gæst på Vinexpo – den store vinudstilling, som afholdes hvert andet år i Bordeaux. Nu har arrangørerne gjort status og er kommet med årets tal for udstillere og besøgende. Her kommer et udpluk:
* Der var 2400 udstillere fra 47 lande, og deres stande fordelte sig på i alt 40.000 kvadratmeter.
* Udstillingen fik besøg af 48.122 gæster fra 148 forskellige lande. Det er en stigning på 3,2% i forhold til sidste udgave af Vinexpo i 2009. De fleste besøgende var franskmænd (62,8%).

Rekord stort antal kinesere
* Antallet af udenlandske gæster udgjorde 37,2%, dvs. i alt 17.910 gæster, hvilket er en hidtidig rekord, som ikke mindst skyldtes et usædvanligt stort antal asiater.
* En ud af hver tre besøgende kom således fra Asien, og de fleste af dem kom fra Kina. I alt besøgte 2974 kinesere Vinexpo, hvilket var en stigning på hele 150% i forhold til 2009 og gjorde Kina til det næststørste repræsenterede land efter Frankrig.
* Fra de øvrige asiatiske lande var der en stigning i antallet af gæster på 65% fra Taiwan, 71% fra Singapore, 26% fra Indien og 116% fra Vietnam.
* Et nyt initiativ fra Vinexpo’s side med særligt arrangerede vinsmagninger blev et trækplaster med tilsammen 13.250 tilmeldte gæster.
* 1254 journalister fra 54 lande besøgte udstillingen.








"The young guns": Johan Fourie fra KWV (forrest), Howard Booysen fra Howard Booysen Wines, Peter-Allan Finlayson fra Crystallum og Donovan Rall fra Rall.

Spændende dag i Sydafrikas tegn
For nylig afholdt WOSA (Wines of South Africa) en spændende Wine Workshop i København, hvor man fik et indblik i, hvad der rører sig på den sydafrikanske vinscene.
Seksten sydafrikanske vinproducenter og vinmagere var mødt op for at fortælle om egen produktion, ambitioner og tendenser. Her var mulighed for at få en snak med både garvede vinfolk, hvis vine har vundet internationalt ry, og morgendagens stjerner. Og selvfølgelig smage på vinene, hvoraf nogle af dem forhandles herhjemme. Dem er der stjerner til længere nede på siden.
"New naturels" var et af punkterne på dagens program. Det var en smagning af vine, fremstillet med så lidt indblanding fra vinmagernes side som muligt. Her er økologi og biodynamik nøgleord. Der bliver brugt heste i vinmarkerne i stedet for traktorer, anvendt naturlig gæring, kun få tilsætningsstoffer og så lidt smart vinfremstillingsudstyr som muligt. Som en af repræsentanterne for "de nye naturlige" sagde med et smil, så var kaffemaskinen vineriets dyreste udstyr.
Det er vine, hvor terroiret kommer optimalt til udtryk, og hvor vinmageren fungerer som assistent.

Vinmager før og nu
En af dem fra den garvede garde under workshoppen var Johan de Villiers, der har været vinmager i de sidste 30 år. I 2003 kom han til Spier – Sydafrikas største vingård, som man kan læse mere om i vores serie af postkort fra 2009.
Vingården er berømt for vinserierne Savanha og Spier, der går som varmt brød herhjemme i Coop Danmark’s butikker. Forståeligt nok, da man får rigtig meget kvalitet for rimelige penge.
Fra Spier smagte vi to spændende rødvine, Creative Block 5 og Spier Private Selection Shiraz. Flotte og frugtrige vine, der dog ikke er på de danske hylder i øjeblikket – men som er værd at holde udkig efter.
Vi fik en interessant snak med Villiers, der blandt andet fortalte om forholdene for en ung sydafrikansk vinmager, før der i 1994 blev sat endelig punktum for apartheid-styret.
Selv om han gerne ville, kunne han på grund af boykotten af Sydafrika fx ikke tage til Frankrig og få et arbejdsophold på et vinslot. Det kan de unge vinmagere i dag – her kan de suge til sig af lærdom og bruge den til at skabe nye og anderledes vine på sydafrikansk jord.

Den stakkels Pinotage
Da handelen med Sydafrika tog fart efter apartheid-styrets opløsning, begyndte også den sydafrikanske vin at tilflyde alverdens lande. Men det var i første omgang ikke vin af den bedste skuffe, der kom på de europæiske borde.
– I Europa ville man frem for alt have rødvin fremstillet på Sydafrikas nationaldrue Pinotage, fortalte Villiers. – Man havde jo masser af vin på alle de internationale druer, så hvis man skulle have sydafrikansk vin, skulle navnet helst klinge lidt eksotisk og vinen være speciel for Sydafrika.
– Vinhandlerne opkøbte derfor al Pinotage fra vingårdene, blandede vinen sammen og solgte den til Europa – hvilket desværre gav Pinotage-vinene et dårligt ry.
I dag er der heldigvis rettet op på dette ry, og der sælges forrygende rødvine på Pinotage i de danske vinforretninger.

Klarer selv al arbejdet
Dagen bød også på fire repræsentanter for "morgendagens stjerner" – eller ”the young guns”, som de kaldte sig selv. Her imponerede Peter-Allan Finlayson med sine vine fra vingården Crystallum, der herhjemme forhandles af SA Wineimport.
Imponere gjorde også Howard Booysen med sin Riesling, som man bestemt må håbe en dag finder vej til de danske forretningshylder. Den er allerede berømmet i Sydafrika, og har fået 4 ½ stjerne i John Platters guide over sydafrikanske vine.
Booysen var et typisk eksempel på disse unge sydafrikanske vinproducenter, hvis entusiasme er lige så stor, som vinproduktionen er lille. Under sin præsentation viste han et billede af en meget gammel ladvogn, som han med et stort smil sagde, at han havde indrettet som kontor. Han er alene om al arbejdet i vineriet, og om aftenen har han job som tjener i en restaurant.
Ligesom de andre unge vinproducenter har han ambitioner om at skabe vine, der går nye veje – og ikke mindst at genopvække druer, som stort set ikke anvendes længere i Sydafrika. Han spåede især Riesling og rødvinsdruen Cinsault en stor fremtid. Det er druer, man i stigende grad vil få brug for med de klimatiske ændringer, der allerede præger den sydafrikanske vinindustri, mente Booysen.






26 postkort fra Piemonte
I maj var VinAvisens Anker på endnu en vintur til Italien, denne gang til Piemonte. Det kom der i alt 26 postkort ud af, hvoraf vi har bragt de første atten i uge 23, 24, 25, 26 og 27. Her kommer de næste fire, der blandt andet handler om appellationen Gavi.



.......
Andrea Spinola i vinmarken med den lokale hvidvins-druesort Cortese, der har været benyttet på egnen i hvert fald siden 1630.

19. postkort fra Piemonte
Appellationen Gavi
Andrea Spinola slog ud med hånden og fastslog, at han har ejet det hele siden middelalderen. I hvert fald har hans adelige familie gjort det.
Hans far, hans farfar osv. solgte druerne, men siden 2005 har Andrea Spinola selv fremstillet sine vine og solgt dem under vingården Marchese Luca Spinolas kronede våbenskjold.
– Jeg laver kun 20.000 flasker om året, siger han, – men om seks år kan jeg lave 200.000 flasker.
Spinolas vingård ligger i Gavi, der er en lille DOCG-appellation helt nede mod syd i Piemonte på grænsen til regionen Ligurien og meget nær Middelhavet. Distriktet omfatter elleve kommuner, og hvis der står det efterhånden ret berømte navn Gavi di Gavi på etiketten, kommer vinen fra markerne omkring byen Gavi.
Det gælder fx den af Spinolas hvidvine, som eksporteres til Danmark (til VinOtto). Den anmelder vi nedenfor i denne uges smageliste.



.......
Alberto Ghibellini foran nogle af sine ståltanke med hvidvine på druen Cortese.

20. postkort fra Piemonte
Fra vandpolo til vinbonde
Det tiptop moderne vinhus Laghibellina ligger også i appellationen Gavi – faktisk lige uden for byen Gavi. Her regerer Alberto og Marina Ghibellini og fornøjer sig med at dekorere deres hjemmeside med alle de stjerner og glas og point, som de har høstet i de forskellige vinguider. Blandt andet laver de en elegant og interessant mousserende Gavi di Gavi.
Alberto Ghibellini købte ejendommen for ti år siden, da han og hans familie gerne ville bo på landet i stedet for i storbyen Genua. Så nu er han vinbonde.
Hvad var han før? Professionel vandpolospiller. – Var du berømt? spurgte vi. – Jah, vi vandt da bronze i 1996 i Atlanta. Men det havde selvfølgelig været bedre, hvis jeg havde været fodboldspiller.
Alberto Ghibellini producerer 65.000 flasker om året og har et tæt samarbejde med Consiglio Nazionale delle Ricerche i arbejdet med at udvikle nye kloner, der giver færre druer med højere kvalitet.


Til_37/09





.......
Alberto Ghibellini i gang med at demonstrere sine udvendige rullegardiner.

21. postkort fra Piemonte
Moderniseret bondegård
Alberto Ghibellinas vinhus er en gammel bondegård, som han har sat smukt i stand.
Når man kører gennem Piemonte, ser man igen og igen denne hustype: I den ene ende boligen i to etager og i forlængelse af den en åben lade med meget højt til loftet og båret af murede søjler.
Et nøje studium under køreturen ad de lange motorveje viste, at boligen som regel ligger mod øst og laden mod vest.
Sådan også her i vinhuset Laghibellina. Blot er der indskudt en etageadskillelse i den gamle lade, og hele facaden er lukket med vinduer. Og hvis solen står på, griber Alberto Ghibellini en fjernbetjening, og straks dækkes vinduerne af store udvendige rullegardiner.
Ret elegant og en fin måde at bevare og forny en gammel bygningskultur.
Under vores besøg fortalte Alberto Ghibellini, at de italienske vinhuse har svært ved at sælge ældre og udviklede årgange på hjemmemarkedet. Italienerne vil altid købe den nyeste årgang – de tror, at det er ligesom med datomærket mælk.



.......
Smagningen blev ledet af to meget professionelle sommelierer.

22. postkort fra Piemonte
Oppe til eksamen
I borgen i Grinzane Cavour er der et enoteca, og her havde man arrangeret en smagning af vine fra en række vinhuse, som vi ikke havde besøgt på turen.
Vi var fire vinskribenter – fra Danmark, Finland, Norge og Sverige – og vi var anbragt ved et langt bord med front mod en forsamling af vinmagere, der hver især skulle præsentere deres vine.
Det var lidt mærkeligt – vi følte, at vi medvirkede i en eller anden eksamen, men var ikke rigtigt klar over, hvem der var oppe til eksamen, vinmagerne eller os.
Vel, formålet var naturligvis at fortælle, at der laves gode flasker i Piemonte, og det lykkedes til fulde. Nogle af vinhusene er allerede repræsenteret i Danmark med glimrende vine:
Adriano (importør WineGroup); Bruna Grimaldi (importør Barrique Vinimport); Cravanzola Franca (import Jersild Vin); og Tenuta Rocca (import VinOtto).
I ugens smageliste nedenfor bringer vi kommentarer og stjerner til de af husenes vine, der aktuelt fås i Danmark.
Under smagningen i Grinzane Cavour smagte vi yderligere gode vine fra vinhusene Montalbera; Costa Catterina; Roccasanta og Le Vigne di Cà Nova.







Pris til dansk vinskribent
Thomas Ilkjær, der leder Vinakademiet, har modtaget en pris, "Premio della promozione dell’Italia", af Dansk-Italiensk Erhvervsforening.
Prisen, der uddeles hvert år, har han fået som en anerkendelse af sit arbejde for at udbrede kendskabet til italienske vine på dansk jord. Og den er blandt andet givet med tanke på hans glimrende og prisbelønnede bog om Amarone, som vi anmeldte i uge 44, 2010. Den har solgt så godt, at den nu er udkommet i et tredje oplag.
Vi siger tillykke med prisen.



Et af de mange smukke billeder i filmen ”Un año en Pago de los Capellanes”, som kan ses på Vimeo.

Fantastisk spansk vinderfilm
De fleste har hørt om filmfestivalen i Cannes. Men der er nok ikke helt så mange, der kender til Oenovidéo – den årlige internationale festival for billeder og film, der handler om vin.
For nylig blev den afholdt for 18. gang i den franske by Arbois.
I alt 98 film blev indsendt fra 17 forskellige lande. Heraf blev de 30 nomineret og vist på festivalen, hvorefter 12 film vandt priser inden for forskellige kategorier. Vinderfilmen over alle blev den franske ”La clef du terroir” (Terroir-nøglen) af Guillaume Bodin, der modtog festivalens store trofæ.
VinAvisen er dog faldet pladask for den spanske film ”Un año en Pago de los Capellanes” af Javier Rodero, der løb af med sejren for bedste kortfilm. Den består af 13 minutters ren poesi, der i billeder og perfekt tilpasset musik fortæller om livets gang i vinmarken hos vingården Pago de los Capellanes i Ribera del Duero. Den fine musik har Rodero selv komponeret specielt til filmen, som kan ses på videokanalen Vimeo.





En ren hakke.

Hoe er to ting
I sidste uge anmeldte vi en australsk Shiraz-rødvin ved navn "The Dirty Hoe" (endnu en vin med samme navn, en Chardonnay, er i øvrigt anmeldt i denne uge).
"The Dirty Hoe" oversatte vi til "Den Snavsede Hakke", og det er en korrekt oversættelse. – Men ordet hoe har flere betydninger, skriver vor læser Per Nielsen. – Det kan nemlig også betyde en løsagtig kvinde.
Af Urban Dictionary på nettet fremgår det, at ordet ho er en forkortelse for whore (luder). Så det kan man få meget ud af …



Derfor drypper flasken
I sidste uge stillede en læser, Carsten Raith, spørgsmålet: Hvorfor afleverer mange flasker endnu en dråbe eller to, efter at man har skænket i glasset?
Det kunne vi ikke besvare, og vi efterlyste derfor læsere med flaske-forstand, og en sådan fandt vi. Jens Madsen skriver:
Problemet med de dryppende flasker hænger bl.a. sammen med væskens viskositet. Fx har tyktflydende maling en højere viskositet end petroleum.
Vin har forskellig viskositet alt efter indholdet af alkohol og sukker, ligesom temperaturen betyder noget.
Viskositeten afgør, hvor meget vin, der trækkes med ud over rundingen i toppen af flasken, og hvor meget undersiden af strålen afbøjes.
 
Jo fladere, desto bedre
Men udformningen af flaskens munding har også betydning. Jo fladere, den er, desto bedre.
Fx har flasker med lukning til Stelvin-skruelåg en helt flad ring øverst for at slutte tæt uden at skære i det bløde indlæg i kapslen (se tegningen). Denne udformning trækker tilsyneladende ikke så meget i væskeoverfladen, hvorved risikoen for dryp nedsættes.
Der er i øvrigt for år tilbage lavet et studie i udformningen af tekanders hældetud. Her nåede man frem til en lignende konklusion. Selv te og kaffe har forskellige viskositeter især ved skiftende temperaturer.

...


Chokoladevin på danske hylder
I uge 15 fortalte vi om chokoladevin, der er blevet det helt store hit i USA, og flere amerikanske vinproducenter fremstiller derfor nu deres egen blanding af vin og chokolade.
Hidtil har vi ikke haft kendskab til en sådan chokoladevin på dansk jord, men faktisk findes der en fransk udgave, Vino Cacao, som her i landet forhandles af forretningen La Petite Provence i Kolding.
Denne chokoladevin fremstilles af en anerkendt fransk chocolatier, Franck Maupouet, der er søn af en vinproducent – deraf ideen.
Vinen findes i to udgaver, "Noir", som er en forening af chokolade og vin på druerne Cabernet Franc og Merlot, og så den lyse "Ivoire", lavet på Sauvignon Blanc og Sémillon.
Vi smagte begge produkter for nylig. Og vi måtte – trods en hel del skepsis – overgive os. Både den mørke og den lyse chokoladevin er interessante og lækre specialiteter.
Let afkølede vil de være fine til en dessert – eller med en isklump i som en overraskende aperitif. Den mørke udgave vil også være en fin ledsager til modne oste.
Prisen hos La Petite Provence er 165 kr. for 75 cl og 95 kr. for 37,5 cl. Man kan læse mere om Vino Cacao på producentens hjemmeside.
.

Franskmændene elsker portvin
Man skulle tro, at Portugal – portvinens hjemland – var det førende marked for den berømte hedvin. Men ifølge en ny undersøgelse fra Vinexpo er det faktisk franskmændene, der køber det meste af den portvin, der fremstilles. Sidste år blev der således solgt 32 millioner flasker portvin i Frankrig for i alt 84 millioner euro (cirka 627 mio. kr.). Det svarer til 28,5% af salget på verdensplan.
Hvor det i mange år har været billige portvine, de franske forbrugere lagde i indkøbskurvene, er det nu i stigende grad de dyrere årgangs-portvine. I dag udgør salget af sidstnævnte 8,5% af det samlede portvins-salg i Frankrig – en stigning på 3,8% i løbet af 2010.
....





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har optaget importen af vinene fra Donelan Wines / Pax.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget distribution og salg af vinene fra det australske vinhus McGuigan Wines.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Jørgen Glud (f. 1973) er både landmandsuddannet med speciale i plantedyrkning og handelsuddannet fra Handelsskolen i Randers, samt eksportakademiet i Århus.
    Med den gode kombination i bagagen besluttede han sig i 2002 for at satse på vinbranchen med eget importfirma under navnet Glud Vin.
    Han lagde ud med en jordomrejse på seks måneder, hvor jagten blev sat ind på vine fra forskellige egne af verden.
    Vel hjemme igen bad han et tolv mand stort vinpanel, hvori deltagerne havde vidt forskellig vinøs baggrund, om at smage på de mange vine. Det blev de oversøiske vine, der løb af med sejren, og de indtager stadig en markant plads i importen.
    Allerede i 2004 var Glud Vin, hvis salg frem for alt er rettet mod erhvervsvirksomheder, blevet så stor en succes, at firmaet måtte flytte til større lokaler.
    I de nye rammer ledes kunderne ind i et supersmart showroom, indrettet af Jens Bjerre Interior – samme firma, som stod for indretningen i det ny operahus.
    I dag er der 12 medarbejdere til at varetage den daglige drift af Glud Vin. Jørgen Glud selv står for indkøb og markedsføring – og er i øvrigt i fuld gang med planer om en ny udvidelse af virksomheden.
    Adresse: Glud Vin, Nikkelvej 1, 8900 Randers, Næstvedvej 32, 4100 Ringsted og Ordrupvej 133, 2900 Hellerup, tlf.: 87 10 03 05, e-mail: info@gludvin.dk, www.gludvin.dk.

    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Er tjeneren nedladende?
    En af VinAvisens læsere, George Bangsund-Pedersen, skriver til os:
    – Jeg har adskillige gange oplevet, at en tjener holder om flaskebunden med en finger i opstikket, medens der skænkes vin i glassene. Men jeg har også læst, at denne måde i (vistnok) Italien, bliver betragtet som et nedladende signal mod den person, som får skænket vinen. Kan I be- eller afkræfte dette?
    Vi har også hørt historien om, at hældemetoden skulle være nedladende, men det er i hvert fald ikke tilfældet i Italien. Det siger Carlo Merolli, som ligefrem mener, at den kun er et tegn på, at tjeneren er dygtig.
    Selv er vi mere bange for, at tjeneren skal tabe flasken. Faktisk sidder vi af og til med livet i hænderne.
    På en af Barcelonas toprestauranter var sommelieren årets bedste i Spanien – og han tabte en flaske Cava ned i vores suppe. Sjask pjask – suppe ud over både dugen og borddamen. Det var et værre postyr. Ny dug, ny suppe, ny flaske og ny borddame!




Ugens vinøse billede
Da Christian Elkjaer besøgte en lille vingård i Montalcino i Toscana, fik hans kæreste Tanja en ubændig lyst til en stor bid af de fuldmodne druer. Det kom der straks et billede ud af. Druerne er Sangiovese, som anvendes til den berømte vin Brunello di Montalcino.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.






...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    128 Maleriet "La Vendimia" (Vinhøsten) blev udført af den spanske kunstner Francisco Goya i 1787. Man mener, at landskabet er Campo de Borja i provinsen Zaragoza (Museo del Prado).
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 55 vine. Af disse vine var der 38, som fik mere end to stjerner, og hele 28, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 174 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


La Finca, Mendoza, Argentina, 2010, lav alkohol (12,5%)
49,75 kr., Skjold Burne
Forfriskende hvidvin på druerne Chardonnay og Chenin Blanc. Det er en ret let, tør vin med god frugt, anvendelig både til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Marchese Luca Spinola, Cortese, Gavi di Gavi, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
69 kr., Vinotto
Frisk og læskende hvidvin med en liflig duft og en ren druesmag med god syre. Fortræffelig madvin.


Quinta do Alqueve, Fernñao Pires, DOC do Tejo, Portugal, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud i juli-august: 80 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Vellavet hvidvin med en dejlig duft og en fintkrydret smag med god frugtfylde. Med sit lille bid i smagen en udpræget madvin - og en meget anvendelig vin.


Basaricò, Adriano, Sauvignon Blanc, Langhe, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker; på tilbud i juli: 69,25 kr., Wine Group
Hvidvins-druen Sauvignon Blanc kommer fornemt frem i denne piemontesiske vin. Vinen har en fin duft og en blød, frisk smag med tilpas syre. En meget anvendelig vin.


Wagner Stempel, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2010, lav alkohol (12%)
139,95 kr., Vinmonopolet
Tør og let hvidvin med fint krydderi, god frugt og en syre, der gør den til en madvin mere end en terrassevin. Flasken har skruelåg.


Adriano, Moscato d'Asti, Italien, 2010, lav alkohol (5%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker; på tilbud i juli: 69,25 kr., Wine Group
Fornem hvidvin med en fin mousse, en dejlig duft af Muscat-druen og en smag med en lille sødme og afbalancerende syre. Oplagt som terrassevin - også fordi den kun har 5% akohol og derfor kan nydes i gode, store slurke.


Crystallum Clay Shales, Crystallum Wines, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika, 2009, middel alkohol (13,5%)
279 kr., SA Wineimport ApS
Sikke en lækker hvidvin. Den har vanille og eg i duften, en let krydret smag, en fin fedme og en meget lang eftersmag. En topvin fra et endnu ungt vinhus, der blev grundlagt i 2007.


Les Angelières, Vieilles Vignes, Chardonnay, Vin de'Oc IGP, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
59 kr., ViniPortugal
Et pænt glas hvidvin med blød, fyldig frugt - grape, fersken ... Men det er en vin, der henvender sig til vinnydere, der godt kan lide en markant fadsmag. God til fisk i fed sovs, kylling og andre lettere retter. Køl den godt ned; ellers bliver fadsmagen efter vor mening for aggressiv.


Trapiche, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (13,5%)
44,95 kr., Amka
En enkel hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


The Dirty Hoe, Woodvale Vintners, Chardonnay, Clare Valley, Australien, 2010, lav alkohol (13%)
70 kr., The Wine Company
Denne hvidvin har en meget markant fadsmag, der næsten skjuler frugten. Flasken har skruelåg.


Seven Heavenly, Michael & David Winery, Chardonnay, Lodi, Californien, 2009, høj alkohol (14,5%)
136 kr., pris ved 12 flasker: 105, Graa Vin
En hvidvin som denne har sikkert sit publikum. Det er en ganske flot vin, men den smager mere af træ end af frugt. I smagepanelet blev vi enige om, at det ikke rigtigt er os ...

Rosévin


Château de Haux, Bordeaux Clairet, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud indtil 20. august: 79 kr., Vinoble
Superlækker rosé fra det danskejede slot i Bordeaux - og så tilmed med skruelåg. Vinen har en ret lys farve, en god, fint krydret duft og en fyldig smag med god struktur, velegnet til mad.

Rødvin


Tavignano, Piceno, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
65 kr., Carlo Merolli
Modne brombær og svampe præger duften af denne glimrende rødvin. Smagen er fyldig med noter af moden frugt og lakrids og afrundes af en anelse sødme.


Antiche Vie, Piètro Becoucini, Chianti, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
69 kr., Rungsted Vinhandel
En ret let, men meget dejlig rødvin - en vin, som er nem at drikke og meget anvendelig.


Tenuta Rocca, Cuvée Vinotto, Langhe, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
89 kr., Vinotto
Flot rødvin på lige dele Barbera og Cabernet Sauvignon. En madvin, som mange vil blive glade for. Den har 15% alkohol, men virker ikke spor sprittet.


Mother's Milk, First Drop Wines, Shiraz, Barossa, Australien, 2009, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinens navn vækker opsigt. Det samme gør etiketten, der består af en tegneserie i en lidt rå stil, der ikke just leder tankerne hen på "mors mælk". Og vinen er heller ikke spor mælkeagtig eller moderlig. Det er lidt af en bamsevin, men lækker med en ren og koncentreret bærduft og en fyldig og kraftig smag af moden frugt og krydderurter. Den slutter med en indtagende sødme. En sjov flaske at sætte på bordet til sommerens grillbøffer. Flasken har skruelåg.


Cravanzola Franca, Alessandro Veglio, Barbera d'Alba, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
105 kr., Jersild Vin
En typisk Barbera-vin med den indtagende kombination af frugt og syre. Glimrende madvin.


Bruna Grimaldi, Dolcetto d'Alba, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 12 flasker: 99 kr., Barrique Vinimport
Dejlig duft. Dejlig saftig og fyldig smag. En glimrende rødvin på druen Dolcetto.


Cravanzola Franca, Alessandro Veglio, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
130 kr., Jersild Vin
Superlækker rødvin, ret let, elegant og med dejlig, afrundet frugt. Der er styr på det hele. Et godt køb.


La Chapelle Notre-Dame, P. Dubreuil-Fontaine Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
130 kr., Falk Wine
En rigtig god Bourgogne-rødvin med en dejlig Pinot-duft og en blød, lækker smag. En fornøjelse.


Pumphouse, Backsberg Estate Cellars, Shiraz, Paarl, Sydafrika, 2007, høj alkohol (14,5%)
135 kr., Otto Suenson & Co.
Dette er en rødvin, som mange vil værdsætte. Den har stor fylde og god frugt med lækker brombær-sødme, og den slutter med et tilpas bid af tanniner.


Adriano, Barbera d'Alba, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker; på tilbud i juli: 69,25 kr., Wine Group
Saftig og fyldig, blød og kompleks - en rødvin, der hele tiden skifter mellem flere smags-oplevelser. En glimrende vin. Den femte stjerne gælder den laveste af de to priser.


Gread Southern, West Cape Howe, Cabernet Sauvignon, Western Australia, Australien, 2008, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 12 flasker: 119 kr., Vesterstrøm Vine
Denne rødvin smager godt. En flot, kompleks vin med fyldig frugt, god struktur, en lille sødme - og skruelåg.


Bruna Grimaldi, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
149 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Barrique Vinimport
Uha, hvor den smager godt, denne rødvin. Den har en blød, frisk og kompleks smag. En lækker sag.


Le Strette, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2006, middel alkohol (14%)
179,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Super-rødvin med frugt og tanniner, der vil noget. Panelet var ikke i tvivl om, at det var en Barolo (de havde en god dag og gættede rigtigt). En herlig vin, der godt må ligge endnu nogle år.


Trilogy, Warwick Estate, Stellenbosch, Sydafrika, 2008, høj alkohol (14,5%)
198 kr., på tilbud til 175 kr., Jysk Vin
Stor og flot rødvin i Bordeaux-stil på en blanding af Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. Den har en meget fyldig, dyb smag med en masse krydderi - plus tjære og tobak.


Camilla, Bruna Grimaldi, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2006, høj alkohol (14,5%)
239 kr., pris ved 12 flasker: 199 kr., Barrique Vinimport
Moden og elegant rødvin med en ret kraftig duft og en blød og superlækker smag, der ustandselig kalder på en slurk til. Jo, man kan godt blive forfalden til Barolo, når den smager så godt.


Cravanzola Franca, Alessandro Veglio, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2005, høj alkohol (14,5%)
275 kr., Jersild Vin
Dette er Barolo med stort B - fyldigheden, kraften, kompleksiteten! Seks år gammel og helt vidunderlig. En elegant og moden rødvin, god til mad, men også til meditation.


Bricco Ambrogio, Bruna Grimaldi, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
279 kr., pris ved 12 flasker: 249 kr., Barrique Vinimport
Stor og flot Barolo, der er fuldt drikkemoden nu. Den har en ualmindelig god duft og en blød og superlækker smag med stor kompleksitet, toner af sveskeblomme og et lille bid.


Crystallum Cuvée Cinema, Crystallum Wines, Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika, 2009, middel alkohol (13,7%)
279 kr., SA Wineimport ApS
En elegant vin, hvor Bourgognes store rødvinsdrue Pinot Noir viser, hvad den kan præstere af vidundere på sydafrikansk jord. Vinen har et strejf af eukalyptus i duften, er fuld af frisk frugt, saftig og med en uendelig lang og fin eftersmag.


Three Pines, Stark-Condé, Cabernet Sauvignon, Jonkershoek Valley, Sydafrika, 2007, høj alkohol (14,5%)
289 kr., Lago Import
Stor og flot vin. I den kraftige duft lidt grønne toner. I den intense smag masser af Cabernet. Det er en vin, der ubetinget skal skænkes til en kraftig kødret med masser af krydderi.


Paul Sauer, Kanonkop, Stellenbosch, Sydafrika, 2007, middel alkohol (14%)
299 kr., Vinoble
En meget aromatisk duft stiger til vejrs fra denne rødvin. Smagen er ren og enkel og fuld af koncentreret frugt med et strejf af nødder.


Basarin, Adriano, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
299,95 kr., pris ved 12 flasker; på tilbud i juli: 145,25 kr., Wine Group
Stor og herlig rødvin, rund og moden og meget afbalanceret. En vin, man nyder med største fornøjelse. Tilbudsprisen er et kup.


Basarin, Adriano, Nebbiolo, Barbareso, Riserva, Italien, 2005, middel alkohol (14%)
349,95 kr., pris ved 12 flasker; på tilbud i juli: 184 kr., Wine Group
Fantastisk rødvin for "viderekomne". En vin med tanniner, der måske vil forskrække nogle. Men lad den ligge fem-seks år endnu, så vil den blive blødere og mere imødekommende.


1659, Reserve Edition, Merlot, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
35 kr., Rema 1000
Pæn hverdags-rødvin med god frugt. En typisk sydafrikansk Merlot til en yderst lav pris, der udløste den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.


Bricola, Bruno Grimaldi, Nebbiolo d'Alba, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
159 kr., pris ved 12 flasker: 139 kr., Barrique Vinimport
Dette er en venlig rødvin med en ret let druesmag. Måske ikke mindeværdig, men et god glas til mange retter. Prisen gør lidt ondt.


Sanadaive, Adriano, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
249,95 kr., pris ved 12 flasker; i juli måned: 132,35 kr., Wine Group
Meget lækker rødvin med fornem Nebbiolo-karakter, fire år gammel, moden og afrundet. Skal drikkes nu - med største fornøjelse.


Farnese, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
En enkel rødvin uden Sangiovese-druens karakteristika, men med sødme og udmærket som hverdags-vin til den lave pris. Flasken har skruelåg.


The Beautiful Game, The Winery of Good Hope, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
65 kr., Wine.dk
Rødvin med en kraftig, ret endimensionel smag. En vin, der kræver en ret, der er lige så kraftig. Flasken har skruelåg.


Tenuta Rocca, Dolcetto d'Alba, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Vinotto
Tør og læskende rødvin med krydrede toner. Helt billig er den ikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.