Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2001


Vin-aktuelt i uge 13
26. marts - 1. april 2001
.
VinAvisen uge 10VinAvisen uge 11VinAvisen uge 12
    Så starter primeur-salget
    I mandags indledtes primeur-salget i Bordeaux, og i de kommende to måneder vil det vise sig, om salget af prestige-vinene vil få afgørende indflydelse på det ellers stagnerende salg af Bordeaux-vine.
    De to første dage organiserede l’Union des Grands Crus de Bordeaux en smagning udelukkende for lokale købere, der er specialister i primeur-salg. 120 slotte, blandt andet nogle af de berømteste, præsenterede deres 2000-årgang for négocianter (vinkøbmænd) og courtiers (vinmæglere).
    Det er imidlertid i denne uge, det går rigtigt løs, idet indkøbere og vinskribenter fra hele verden stimler sammen i Bordeaux. Man regner med at modtage i alt 3800 branchefolk fra 22 lande, hvilket er en rekord. For to år siden var der 1700 og sidste år 2700.

    - Vi må være fornuftige
    Det er spændende, hvor Bordeauxs primeur-vine vil lande rent prismæssigt. Et enkelt slot har allerede lagt ud, nemlig Château Quinault "L'Enclos" i Saint-Émilion. Dette slot øgede kun sin hidtidige pris med 5 procent til 200 francs og det for en årgang, der tegner exceptionel og bliver sammenlignet med store årgang som 1986 og 1990.
    Man har talt om en prisstigning på hele 30 procent, men ejeren af Château Quinault, Alain Raynaud, der indtil sidste år var præsident for Union des Grands Crus, siger til vinbladet Wine Spectator, at han med sine 5 procent har ønsket at give et signal. - Hvis Bordeaux atter vil ind på markedet, må vi være fornuftige, siger han. - Det er muligt at sælge til høje priser i år, men hvad med årene, der kommer? Det er vigtigt at vore kunder får tillid til vore vine.
    Til Wine Spectator siger Alain Raynaud, at mange importører har tabt penge på 1997-årgangen - det var dengang, slottene øgede priserne med i snit 20 procent til trods for, at årgangen ikke var den mest fremragende. - Hvis vore kunder ikke kan tjene penge på Bordeaux, siger Raynaud, - så glemmer de Bordeaux.
    De fleste Bordeaux-slotte kommer først med deres priser i april eller maj.

    .
    SIDSTE NYT

    Første indtryk af 2000 Bordeaux

    Lige før redaktionens slutning modtog vi fra Jan Kjeld Nielsen og Bjarne Sundby, begge fra Erik Sørensens Vinhandel, en rapport om deres smagning af årgangen 2000 i Bordeaux.
    De to vinfolk har som nogle af de første været rundt på 23 slotte for med egne øjne og ganer at få et indtryk af den højt berømmede årgang.
    Rapporten har vi lagt ind på en særlig side, der kan åbnes ved at klikke her.
    .
    .
      Den store tyske vinmesse
      Onsdag og torsdag afholdtes den store tyske vinmesse på Børsen i København. Den var velbesøgt, uden at folk dog stod på nakken af hinanden, og de besøgende - både branchefolk, vinklubber og private - smagte med stor fornøjelse de over 200 vine, hvoraf mange var af høj kvalitet og meget spændende.
      Tysk vin har det ikke alt for godt på det danske marked. Det skyldes flere ting. Dels drikker vi mindre og mindre hvidvin. Dels er mange af de virkelig gode tyske hvidvine ikke helt billige. Og dels er det åbenbart ikke muligt at overbevise supermarkederne om, at der er store kvaliteter og oplevelser i tyske vine.
      Forhåbentlig vil en veltilrettelagt vinsmagning som den på Børsen kunne rykke bare en lille smule ved dette billede.
    .

    .
    Under smagningen i København fulgte vi med i forløbet i Tyskland via en storskærm-projektor.
      Vinsmagning i Cyberspace
      Under vinmessen deltog vi i en on-line vinsmagning af tolv Riesling-vine fra Tyskland, Australien, USA, Sydafrika, Frankrig og Østrig.
      Smagningen blev ledet af tyske ønologer, og via Internettet var der kontakt til alle de lokale smagninger over hele kloden, inklusive vores.
      Mens vi havde vinene i glassene, tonede deres skabere frem i et lille felt i skærmbilledet og fortalte om dem. Yderligere var der mulighed for at maile spørgsmål og få direkte svar.
      Det var bestemt sjovt at deltage i en sådan smagning i Cyberspace. Teknikken i København fungerede perfekt, og de tolv vine var på plads. Men al begyndelse er svær, og vi noterede nogle forslag til fremtidige smagninger.

    Forslag til forbedringer
    1. Når man laver fælles tiltag på Internettet, bør sproget være engelsk og ikke tysk.
    2. Det er vigtigt, at vinene præsenteres i nummerorden og i overensstemmelse med udsendte smageskemaer. Bedst ville det være, hvis et smageskema blev præsenteret på skærmen, lige til at printe ud.
    3. Telefontid er dyr for mange mennesker. Derfor bør man afholde sig fra at indlede med tyve minutters takketaler til Gud og hvermand, fordi de ville være med til "denne enestående smagning".
    4. Sådan en smagning ville være mange gange mere spændende, hvis alle deltagerne i de forskellige lande kunne give point til vinene - og hvis man straks på skærmen kunne se, hvor mange point den enkelte vin fik.
    5. Det er meget vigtigt, at der er en hårdhændet ordstyrer, så folk med snakkesyge ikke løber løbsk.
    På fredag d. 30. marts genudsendes vinsmagningen på adressen www.weinprobe.tv, og efter sigende vil det være muligt at udvælge afsnit - så man kan slippe for de tyve minutter med snakketakketaler ...

    Absolut stikker kursen ud
    I forbindelse med salget af den canadiske koncern Seagram’s var et af problemerne, hvem der skulle overtage den meget givtige distribution i USA af Absolut vodka, der produceres af Vin & Sprit i Sverige.
    Nu er V&S gået i sammen med Jim Beam Brands og Maxxium og har delt verdensmarkedet imellem sig.
    V&S og Jim Beam Brands klarer i fællesskab det amerikanske marked, mens distributionen uden for USA vil blive varetaget af V&S og Maxxium, hvor det sidste firma ejes af Jim Beam Brands, Rémy Cointreau og Highland Distillers i fællesskab.
    Til salget i USA har man dannet distributionsselskabet Future Brands LLC, der vil blive en sværvægter med et årligt salg af 240 millioner flasker spiritus. Heraf tegner Absolut sig for de 55 millioner flasker og Jim Beam Bourbon for over 36 millioner.
    Aftalen omfatter ikke de nordiske lande (Danmark, Sverige, Norge og Finland), hvilket betyder, at Maxxium Danmark A/S fortsætter med at distribuere Finlandia vodka på det danske marked.

    Så stor er Absolut
    Absolut er verdens tredjestørste spiritusmærke. Vodkaen sælges på 125 markeder, og den vil være en betydelig udvidelse af Maxxium’s portefølje.
    Absolut fabrikeres i Sverige, hvor Vin & Sprit har 1400 medarbejdere og sidste år omsatte for 5,7 milliarder svenske kr. og havde et slutresultat på over 1,4 milliarder.
    Vin & Sprit, der blev grundlagt i 1917, overtog i 1999 De Danske Spritfabriker og i år en tredjedel af den finske Marli-gruppe, der også opererer i Danmark (Vingaarden, Kjær & Sommerfeldt). De sidste to tredjedele af Marli overtages til næste år.
    De 55 millioner flasker Absolut, der afsættes i USA, repræsenterer to tredjedele af den samlede årlige produktion på cirka 85 millioner flasker.

    Så stor er Maxxium
    Efter det indgåede samarbejde omfatter Maxxium’s portefølje følgende mærker:
    De to vine Canyon Road og Geyser Peak, The Famous Grouse, The Macallan, Highland Park og Whyte & Mackay Scotch Whiskeys, Jim Beam og Small Batch Bourbons American Whiskeys, Vladivar Vodka, likørerne Glayva, Sourz, After Shock, Cointreau, Passoa og Galliano, Rémy Martin Cognac, Cles des Ducs Armagnac og Mount Gay Rom samt Piper-Heidsieck og Charles Heidsieck Champagne.

    V & S alligevel ikke privatiseret
    Forleden var der stor dramatik i den svenske riksdags erhvervsudvalg. Ifølge WOW FaxNews handlede det om et eventuelt salg af Vin & Sprit, som jo er ejet af staten, og pludseligt syntes der at være flertal i udvalget for et salg.
    Det er Folkepartiet, der havde foreslået salget - noget, som de Moderate længe har talt for. De borgerlige har været splittede, Centrum er efterhånden mere for et salg, mens Miljöpartiet er imod. Men pludselig svingede miljøfolkene, og det så ud til, at flertallet for en privatisering var hjemme. Men så fik de alligevel kolde fødder - måske da de hørte om Vin & Sprits 7 milliarder-investering sammen med Jim Beam og Maxxium (se ovenfor).
    Ifølge WOW FaxNews virker det nu, som om en privatisering af Vin & Sprit ligger langt ude i fremtiden.
    - Truslen synes afværget, siger Anita Johansson i bestyrelsen for Vin & Sprit. - Et godt foretagende, der giver så mange penge til statskassen, bør fortsat være ejet af samfundet.

    Château Lascombes solgt - igen
    For fire uger siden fortalte vi, at Château Lascombes, 2. Cru i Margaux, var blevet blevet solgt til dr. Alain Reynaud, der i forvejen ejer Grand Cru-slottet Château Quinault i Saint-Émilion, og som i øvrigt var den første, der offentliggjorde sin primeur-pris (se ovenfor).
    I torsdags blev slottet solgt igen, fortæller Wine Spectator. Alain Reynaud gav 480 millioner francs for det og solgte det igen for 505 millioner francs til det amerikanske investeringsfirma Colony Capital.
    Raynaud er uddannet som læge, men arbejder nu som konsulent for blandt andet Saint-Émilion-slottene Pavie, Pavie-Decesse og Monbousquet, og han vil også få ansvaret for Château Lascombes vin under de nye ejere.

    Vinbranchens blå bog
    Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
    .
    ..


      Regner Jensen (f. 1943) blev headhuntet til jobbet som administrerende direktør i Sigurd Müller Vinhandel. Det skete i 1986, og han var i den forbindelse med til at løse et generationsskifte i det store vinfirma i Aalborg, hvor en af branchens store personligheder, konsul Sigurd Müller, var ved at trække sig tilbage.
      Regner Jensen kom fra bankverdenen. Han var kontorchef i den daværende Provinsbanken og havde haft en lang karriere i pengenes verden, hvor han sideløbende tog HD i Afsætningsøkonomi.
      Siden har Sigurd Müller Vinhandel udviklet sig til at være en af landets mest markante leverandører af vine fra prestigefyldte vinproducenter som fx Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne, Vega Sicilia i Spanien, Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape, Champagne Pol Roger, F.E. Trimbach i Alsace, J. Faiveley i Bourgogne og Raimat i Spanien.
      Firmaets største kundegruppe er hoteller og restauranter over hele landet, men der handles også - uden mellemled - med virksomheder og private. Firmaet har således en gratis vinklub, Vinens Venner.
      Sigurd Müller Vinhandel, der p.t. har 32 ansatte, blev i 1999 tildelt Det Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom.
      Regner Jensen sidder i bestyrelserne for V.S.O.D. (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) og en række andre erhvervsvirksomheder, ligesom han er censor på Hotelakademiet.
      Han er gift med Rita, og sammen har de en datter, der er lægesekretær, og en søn, der studerer informationsteknologi på Aalborg Universitet.
      Efter at have gennemført ni maratonløb er det nu de lange motionsløb på cykel, der holder Regner Jensen i form, og blandt andet Alpe d´Huez og Col du Galibier i de franske alper er besejret.
      Adresse: Sigurd Müller Vinhandel A/S, Otto Mønstedsvej 2, 9200 Aalborg SV., tlf.: 98 28 60 82, fax: 98 18 81 65, e-mail: vin@smv.dk.
    .
    Hvidvin godt for hjertet
    Det er en kendt sag, at der er en sammenhæng mellem rødvin og et lavere kolesteroltal. Nu har forskere ved Technion-Israel Institute of Technology skabt en hvidvin med samme gode egenskaber som rødvin, dvs. med et stort indhold af flavonoider.
    Teknikken går ud på at opbløde drueskindet fra det grønne druer kortvarigt i alkohol og på den måde udtrække flavonoiderne.
    Hvidvinen er netop kommet på markedet i Israel under navnet Binyamina. Om den fås i Danmark, ved vi ikke.

    Vrede vinbønder
    Vrede vinbønder i det sydøstlige Frankrig har igen gjort oprør imod faldet på op til 30 procent i priserne på de billigere vine. Forleden gik de til angreb på motorvejs-stationer, satte ild på politibiler og sårede to politifolk.
    Tusinder af frustrerede vinbønder har tidligere demonstreret i Nïmes og forlangt offentlig hjælp i forbindelse med "pris-sammenbruddet".
    .
      .
      Den danske vinbranche
      * Maxxium Danmark har ændret sin nordiske organisation forbindelse med sammenslutningen med Vin & Sprit og Jim Beam. I den forbindelse er stillingen som Country Manager nedlagt, og Brian Karstens har efter eget ønske valgt at forlade Maxxium Danmark med øjeblikkelig virkning. Som Administrerende direktør indtræder Timo Kousa, mens nyudnævnte marketingchef Danielle Viet Kirkemo og salgschef Kim Bjaarnø varetager Brian Karstens arbejdsområder.
      * Vinens Verden i Odense har netop offentliggjort sit regnskab, der udviser et overskud på 2,3 millioner kr. mod 2,2 millioner året før. Omsætningen var på 49,2 millioner kr. mod små 48 millioner året før, og egenkapitalen, som Peter Thuesen og Kåre Selvejer har skabt, siden de for syv år siden brød med H.J. Hansen og startede for sig selv, er på 10,8 millioner kr.
      * DZ Wine har ansat tre vinkonsulenter i nyoprettede stillinger på Fyn og i Jylland:
      * Marie Troelstrup har været tilknyttet vinbranchen i tolv år og har senest været ansat hos H.J. Hansen Vinhandel. Hun er vinkonsulent for erhvervslivet i Midt- og Sønderjylland.
      * Trine Haugaard er uddannet civiløkonom og har tidligere arbejdet med salg og markedsføring inden for vinbranchen samt medie-, mejeri- og blomsterbranchen. Hun er vinkonsulent for erhvervslivet på Fyn.
      * Jan Kvist Knudsen har seksten års erfaring med salg på B-to-B markedet. Han er vinkonsulent for erhvervslivet i Nordjylland.
      * Fionia Vinimport er ny importør af vinene fra Pfalz-huset Anselmann og fra Côtes du Rhône Villages-huset Mas de Libian.
      * El Cava - Vin og Tapas er det nye navn på firmaet Katalansk Import - El Cava. Navneskiftet skyldes, at firmaet efterhånden har bredt sig til at importere vin fra hele Spanien samt fører et stort udvalg af spanske gastronomiske artikler, som afspejles i ordet tapas.
      * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
    ..

      Mange aktiviteter landet over
      Der er rigtigt gang i den danske vinscene for øjeblikket - som det fremgår af VinAvisens aktivitetskalender. Der er smagninger og vinfestivaler og vinøst sammenrend af enhver art.
      Billedet til venstre er fra et af de større arrangementer, nemlig Erik Sørensens Vinfestival, der afholdes d. 4. og 5. maj.
      Både her og andre steder er man kommet ind på at begrænse antallet af besøgende, så folk ikke kommer til at stå på nakken af hinanden. Til Erik Sørensens Vinfestival er der således kun 600 billetter til hver to timers periode.

    Grænseoverskridende nordmænd
    En ny rapport fra den norske Vin- og Brennevinsimportørenes Forening (VBF) viser, at nordmændene i 2000 købte vin og spiritus i Danmark og Sverige for hele 665 millioner kr.
    Det betyder, at grænsehandelen nu udgør lige så mange liter alkohol, som det norske Vinmonopolet sælger i hele den nordlige del af Norge fra og med byen Steinkjer.
    Hertil kommer taxfree-salget i lufthavnene, der er større end hele grænsehandelen.
    VBF venter, at grænsehandelen i år vil øge med 15-10 procent.

    Hjemmebrændte nordmænd
    Ifølge Bergens Tidende konkluderer en undersøgelse blandt ungdomsskoleelever i Nordfjord, at hjemmebrændt spiritus er et tre gange mere almindeligt rusmiddel end narkotika.
    Hele 34 procent af eleverne i Nordfjord har fået tilbudt hjemmebrændt, og hver fjerde har drukket det.

    Smuglende nordmænd
    Ifølge det norske Dagbladet har tre internationale spritsmugler-ligaer de sidste år smuglet i alt 2,5 millioner liter 96 procent druesprit ind i Norge. I fortyndet tilstand (40 procent) svarer dette til 8 millioner flasker spiritus.
    Til sammenligning sælger Vinmonpolet 12 millioner flasker spiritus om året, og den norske stat er således gået glip af cirka 2 milliarder kr. i form af mistede alkoholafgifter.

    Sensuel vin med runde tanniner
    I Politiken citerer Henrik Steen Andersen en bagetiket på rødvinen Torres Gran Sangre de Toro til 50 kr. i Netto. Teksten lyder:
    "Vinen har en intens, mørk farve med purpurfarvede strejf. Aromaer af blomme og solbær overskygger anstrøg af eg med en baggrund af anis. Vinen er yppig og kraftig. På ganen er vinen stor og sensuel med meget runde tanniner, som når vinen varmes op, tydeligt fremhæver frugten i aromaen. Krydderier (peber og nelliker) blandes med et strejf af sødme, hvilket fører til en fyldig, generøs og langvarig eftersmag."
    - Mage til ornamenteret vås! lyder Henrik Steen Andersens kommentar. - Det er en strålende vin til prisen, men den kan slet ikke bære de lyriske eskapader.

    Hvornår kom grænserne?
    Et af de spørgsmål, der blev stillet ved det nyligt afholdte nordiske sommelier-mesterskab, og som vi refererede i sidste nummer af VinAvisen, lød:
    Man siger, at Douro-dalen i Portugal var en af de første afgrænsede vinregioner i verden. Hvad hed manden, der gjorde det - og i hvilket år?
    Og det svar, vi bragte, lød: J.J. Forrester, der i 1831 kom til Porto - og som i 1862 druknede i floden.
    Dette svar har affødt en mail fra en af vore læsere, Hans Henning Jensen, der skriver, at Douro-distriktet blev afgrænset allerede i 1756 af Marquis de Pombal, Portugals daværende statsminister.
    - Det er i øvrigt ikke rigtigt, skriver vor læser, - hvad flere forfattere påstår, at Douro-distriktet var verdens første demarkerede vinregion. Cosimo III de' Medici, storhertug af Toscana, afgrænsede allerede i 1716 fire distrikter, nemlig Chianti, Pomino, Carmignano og Val d'Arno di Sopra.

    Øl-demonstration i Stockholm
    I tirsdags var der trafikkaos i Stockholm. Det skyldtes, at cirka 30 lastbiler kørte langsomt i kortege gennem byen for at symbolisere den mængde øl, der hver dag føres ind over Sveriges grænser - i alt 213.000 liter.
    Demonstranterne krævede, at staten halverer skatten på øl fra godt 7 kr. til cirka 4 kr. - altså samme niveau som i Danmark.
    I Sverige har cirka hver tiende bryggeriarbejder mistet sit job efter Sveriges indtræden i EU.
    .

    .
    Flemming Kyed fotograferet på Carlsberg under optagelserne.
      Svigter vinen på det grusomste
      Nu på fredag den 30. ds. kl. 20.30 er Flemming Kyed atter i fjernsynet, og denne gang svigter han vinen på det grusomste og lader udsendelsen handle om øl.
      Hans gæst i studiet er ølskribenternes oldermand, Allan Mylius Thomsen, men Flemming Kyed besøger også Carlsberg og bryggeriets infochef, Margrethe Skov.
      Udsendelsen kører på kanalen 4dk, og den kan kun ses, hvis man har hybridnet eller digital parabol-antenne.
    Mere om Prins Henriks vin
    I sidste nummer skrev vi, at Jørgen la Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende gav Prins Henriks vin "Gobelins" en dårlig omtale. Vi skrev også, at Jørgen la Cour-Harbo havde talt med Prinsens tidligere importør, Amka Vinimport i Randers, der ikke mener, at den nye importør, Kjær & Sommerfeldt, vil slippe af med de 3000 flasker, der er sendt til Danmark.
    Efter at have læst vores resumé af artiklen meddelte Karsten Søndergaard, Amka Vinimport, at ovenstående udsagn ikke er i overensstemmelse med Jørgen la Cour-Harbos omtale i Nordjyske Stiftstidende, og at Amka naturligvis ikke ved, hvorvidt Kjær & Sommerfeldt er i stand til at sælge denne vin.
    For en ordens skyld bringer vi den fulde ordlyd af udsagnet i Nordjyske Stiftstidende:
    Det bliver spændende at se, om Prins Henriks nye importør i Danmark kan slippe af med de 3000 flasker, der er sendt til Danmark. Den tidligere importør, Amka Vinimport i Randers, mente ikke, at det var realistisk.
    VinAvisen har i øvrigt spurgt Kjær & Sommerfeldt, der oplyser, at Prinsens vin så småt er ved at være udsolgt.
        Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
        Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
        OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
        Ønsker du senere at blive slettet på vores liste, skal du bare sende os en e-mail.

    Ugens fund: De bedste vine
    Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

    Elsa, Barbera, San Rafael, Argentina 1999
    69,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    H.J. Hansen har valgt denne rødvin som en "påskevin", og der er måske også noget "påsket" over den. Den er i hvert fald ret let og saftig - ganske som Barbera-vinene fra det italienske Piemonte - og der er lidt mindelser om chokolade i smagen.

    Château Belle Croix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999
    29,95 kr., Fakta
    Priserne på bordeaux er på vej ned, og det er grunden til, at Fakta kan sælge denne rødvin (i april) for kun 29,95 kr. I betragtning af de meget rimelige pris er den en rar og vellavet bordeaux med god frugt og en let sødme.

    Gran Juvé y Camps, Brut, Cava, Spanien 1996
    239,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    Som bekendt koster en flaske cava små hundrede kr., mens en flaske champagne koster det dobbelte. Men hvad så, hvis man ofrer 239,75 kr. på en cava? Ja, så får man en vidunderlig vin, rig på aroma og fine bobler. Man bør ikke sammenligne cava og champagne. Det er to forskellige ting. Men det er nu svært, når man har så herlig en cava i glasset. I dette tilfælde får man yderligere vinen i en meget flot flaske.

    Juvé & Camps, Cinta Purpura, Reserva, Brut, Cava, Spanien
    99,75 kr., H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    Denne cava er brut - altså tør. Men heller ikke tør. Den har en let parfumeret frugt og en fin mousse i glas og mund.

    Marqués de Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 1997
    75 kr., Vinens Verden, tlf.: 66 14 44 48
    En rødvin fra den helt nye Navarra-bodega Borgia. Det er en harmonisk vin med lækker frugt, bløde tanniner og en tilpas fadlagring - og så har den vel at mærke fået tre års lagring, før den blev sluppet løs.

    Haselgrove, Chardonnay, South Eastern Australia 1999
    69,75 kr. (4 flasker for 250 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    En meget dejlig Chardonnay med god ren frugtsmag og en diskret fadsmag. Druerne kommer dels fra McLaren Vale, dels fra Connawarra.

    Haselgrove, Shiraz, South Eastern Australia 2000
    77,50 kr. (4 flasker for 250 kr.), H.J. Hansen Vinhandel, tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00
    Denne rødvin på den store Rhône-drue er meget vellykket. Det er en ung vin, saftig, med god frugt, men den vil have godt af at blive åbnet og iltet lidt, før den drikkes. Så plask den over i en karaffel et par timer før.
    .
      .
      Hvem skriver hvor?
      Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
      .

    Disse vine fandt de danske vinskribenter
    Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
    Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

    MOUSSERENDE VINE
    Ferrari, Spumante, Italien til 129 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Femina/11)
    Gran Juvé y Camps, Brut, Cava, Spanien 1996 til 239,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
    Juvé & Camps, Cinta Purpura, Reserva, Brut, Cava, Spanien til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
    Palais Kesselstatt, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Sekt, Tyskland 1997 til 219 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Perle de Seguin, Crémant de Bordeaux, Frankrig til 99 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Alt for Damerne/10)

    HVIDVINE
    Château Labatut Bouchard, Cadillac, Frankrig 1997, sød hvidvin til 99 kr. fra Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (Alt for Damerne/11)
    Condesa Blanco, Spanien 1999 til 42,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/11)
    Haselgrove, Chardonnay, South Eastern Australia 1999 til 69,75 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
    Josephshöfer Trockenbeerenauslese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1989 til 1635 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Kaseler Nies'chan Spätlese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997 til 159 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Kaseler Nies'chen Spätlese Jubiläum, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 185 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Peter Lehmann, Chardonnay, Barossa Valley, South Australia 1999 til 83 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Saint Clair, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2000 til 69 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Vinavisen/10)
    Scharzhofberger, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 99 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11, Århus Stiftstidende/11)
    Scharzhofberger Spätlese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 165 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Scharzhofberger Spätlese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1992 til 199 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Schloss Marienlay, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1998 til 75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Sémillon, Oom Pagel, Fairview, Paarl, Sydafrika 1999 til 115 kr. fra Tukan Vinimport. (Politiken/10)
    Trapiche, Chardonnay, Oak Cask, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 10 37). (VinAvisen/11)
    Valentin Bianchi, Sauvignon Blanc, San Rafael, Argentina 1996 til 99 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/12)

    RØDVINE
    Barbera d'Asti, Italien 1998 til 63 kr. i Bilka. (Alt for Damerne/12)
    Candidato Plata, Tempranillo, Vino de la Tierra de Manchuela, Spanien 1998 til 38 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/08, VinAvisen/09, Århus Stiftstidende/09, Børsen/11, Nordjyske Stiftstidende/11)
    Candidato, Oro, Tempranillo, Vino de la Tierra Del Bajo Aragon, Spanien 1996 til 42 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Århus Stiftstidende/09, JP-København/09, Vinavisen/10, Børsen/11)
    Castello di Meleto, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 135 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/08)
    Castello Vecchio, Farnese, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1998 til 100 kr. for 2 flasker i Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Politiken/12)
    Castillo di Ama, Chianti Classico, Italien 1997 til 158 kr. fra Jysk Vin86 40 44 44). (Mad & Bolig/11)
    Château Belair Saint-Georges, Saint-Georges-Saint-Émilion, Frankrig 1998 til 83 kr. (75 kr. v/12 flasker) fra Hjelm Vin-Import (tlf.: 75 46 80 20). (Vinavisen/10)
    Château Belle Croix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999 til 29,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/13)
    Château Fortia, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 139 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Århus Stiftstidende/08, JP-København/11)
    Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 1999 til 49,75 kr. v/ 12 flasker fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/11)
    Château Haut-Maillet, Pomerol, Frankrig 1998 til 250 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Jyllands-Posten/10)
    Château Maris, Comte Cathare, Minervois, Frankrig 1998 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/11)
    Château Pech-Latt, Corbières, Frankrig 1999 til 59,75 kr. hos Skjold Burne. (Århus Stiftstidende/10)
    Clancy's Red, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1999 til 111,75 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Comte de Castillon, Château Giogognan, Côtes du Rhône, Frankrig 1997 til 59,75 kr. hos Salling (Århus Stiftstidende/10)
    Colle Secco, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 51,95 kr. i Bilka. (ErhvervsBladet/11)
    Coronas, Torres, Catalunya, Spanien 1999 til 55 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/12)
    Deakin Estate, Merlot, Victoria, Australien 2000 til 70 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/12, Frederiksborg Amts Avis/12)
    Domaine du Chène, Saint Joseph, Frankrig 1999 til 90 kr. hos The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (Jyllands-Posten/12)
    Domaine de la Curnière, Vacqueyras, Frankrig 1999 til 45 kr. i Fakta. (Politiken/12)
    Domaine de la Rerrière, Fitou, Frankrig 1999 til 98 kr. for 3 flasker i Bilka. (Politiken/11)
    Domaine des Estrémières, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 100 kr. for 2 flasker i Føtex. (Politiken/11)
    Domaine la Condamine l'Evèque, Syrah, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 1999 til 39 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Århus Stiftstidende/11)
    Domaine Martin, Côtes du Rhône, Frankrig 1998 til 50 kr. fra Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/10)
    Eight Songs Shiraz, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1997 til 280 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Elsa, Barbera, San Rafael, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Århus Stiftstidende/12, (VinAvisen/13)
    Fattoria di Monteccio, Chianti Classico, Italien 1997 til 135 kr. fra Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Mad & Bolig/11)
    Gigondas, Burle, Côte du Rhône, Frankrig 1999 til 109 kr. fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (Politiken/10)
    Cordier, Collection Privée, Bordeaux, Frankrig 1998 til 39 kr. i Netto. (Penge & Privatøkonomi/10)
    Gran Sangre de Toro, Torres, Penedès, Spanien 1998 til 50 kr. i Netto. (Politiken/12)
    Hardy's Captains Shiraz, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 1999 til 60 kr., på tilbud til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Berlingske Tidende/12)
    Haselgrove, Shiraz, South Eastern Australia 2000 til 77,50 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
    Hilltop, Cabernet Sauvignon, Lohr, Californien 1996 til 200 kr. i Irma. (Frederiksborg Amts Avis/10)
    Illuminati, Riparosso, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1999 til 56 kr. fra Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Penge & Privatøkonomi/10)
    Inferi, Marramiero, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1996 til 140 kr. fra Løgismose Vin. (ErhvervsBladet/11)
    Julius, Silvano Strogolo, Rosso Conero, Italien 1998 til 75 kr. fra Værkstedet (tlf.: 32 94 12 79). (Berlingske Tidende/10)
    La Cabolle, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 50 kr. hos Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (Berlingske Tidende/11)
    Lafleur-Gazin, Pomerol, Frankrig 1998 til 190 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Jyllands-Posten/10)
    La Vigna di Gragnano, Merlot, Colline Lucchesi, Italien 1999 til 75 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47). (Berlingske Tidende/10)
    Les Murières, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 45 kr. hos Le Papillon Vinimport (tlf.: 36 30 37 05). (Berlingske Tidende/11)
    Marqués de Chivé, Tempranillo, Crianza Utiel-Requena, Spanien 1997 til 39,95 kr. hos SuperBest, Favør, Spar og KwikSpar. (B.T./11)
    Marqués de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1997 til 64,95 kr. (2 flasker for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/08, B.T./11)
    Marqués de Monistrol, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1997 til 49,95 kr. (3 flasker for 135 kr.) i ISO. (Vinavisen/10)
    Marqués de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès, Spanien 1998 til 45 kr. (3 flasker for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/12)
    Marqués de Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 1997 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/12, VinAvisen/13)
    Mentor, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1996 til 273,25 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Mortiès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 1999 til 59 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/12)
    Orsan, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 300 kr. for 6 flasker hos Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/11)
    Peter Lehmann, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, South Australia 1997 til 113,50 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Peter Lehmann, Shiraz, Barossa Valley, South Australia 1998 til 110,75 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Piancardo, Garofoli, Rosso Conero, Italien 1998 til 69 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47). (Berlingske Tidende/10)
    Promesso, Rosso de Salento, Puglia, Italien 2000 til 40 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/12)
    Santa Christina, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1999 til 40-45 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (Frederiksborg Amts Avis/07, Fyens Stiftstidende/08, VinAvisen/08, Århus Stiftstidende/10)
    Santa Rita, Carménère Reserva, Colchagua Valley, Chile 1999 til 70 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Berlingske Lokalaviser/11)
    Santa Rita, Medalla Real, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 1998 til 99,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (ErhvervsBladet/11)
    Scaldagrilli, Carmignano DOCG, Italien 1998 til 98 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (VinAvisen/09, Frederiksborg Amts Avis/09, Århus Stiftstidende/11)
    Stonewell Shiraz, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1995 til 290 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
    Terre del Grico, Apollonio, Salento Primitivo, Italien 1998 til 94 kr. fra Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Penge & Privatøkonomi/10)
    Torrelongares, Reserva, Cariñena, Spanien 1994 til 40 kr. (3 flasker for 100 kr.) i ISO. (VinAvisen/11)
    Trapiche, Malbec, Oak Cask, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/11, Århus Stiftstidende/12)
    Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/12, Århus Stiftstidende/12)
    Vieux Château Certan, Pomerol, Frankrig 1997 til 499 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 67). (Jyllands-Posten/10)
    Villa Bona Terra, Sangiovese / Merlot, Dialul Mare, Rumænien 1999 til 39,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (Herning Folkeblad/10, Penge & Privatøkonomi/10)
    Villa Ceria, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1999 til 280 kr. for 6 flasker i Rungsted Vinhandel (tlf.: 45 57 03 20). (JP-København/11)
    Viña Tarapaca, La Cuesta, Cabernet Sauvignon / Syrah, Chile til 79,50 kr. hos Skjold Burne. (ErhvervsBladet/11)
    Vitiano, Falesco, IGT Umbria, Italien 1999 til 69,95 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 67). (Berlingske Tidende/10)

    SPECIALITETER
    Eiswein, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1989 til 595 kr. i halvflaske fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
    Quinta da Ervamoira, Vintage Port, Portugal 1994 til 289 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 98 17 03 01). (Nordjyske Stiftstidende/12)
    Wisdom, Fino Sherry, Spanien til 37,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/12)

    Nyheder fra de tidligere uger
    Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

    Eftertryk er tilladt i trykte medier
    Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.