Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37. 2011



Nyheder i uge 37, 2011

Læs uge 36.......Læs uge 35.......Læs uge 34








Château Cos d'Estournel i Saint-Estèphe ligger omgivet af sine vinmarker. Nogle af disse marker er netop blevet ramt af et frygteligt haglvejr.

Hagl smadrer druer i Bordeaux
I sidste uge fortalte vi om det kraftige haglvejr, der har hærget vinmarkerne i den tyske Moseldal.
Få dage efter blev også Bordeaux ramt af et frygteligt uvejr, hvor haglbyger gjorde kål på en del af den kommende druehøst.
Bygerne var kortvarige og meget lokale. Blandt andet gik det hårdt ud over appellationerne Pauillac og Saint-Estèphe, hvor foreløbige opgørelser tyder på, at omkring 900 hektar vinmarker er blevet slemt medtagede.

Fremrykker høsten
I Saint-Estèphe har blandt andet det legendariske vinslot Château Cos d’Estournel og dets nabo, Cos Labory, mistet både druer og vinstokke i nogle af vinmarkerne.
Også distriktet Entre-Deux-Mers blev ramt. Her gik det blandt andet ud over Château Bonnet, hvor 20 hektar vinmarker ud af i alt 300 hektar blev beskadigede.
Det værste er, at de franske meteorologer har spået, at der er mere haglvejr på vej.

Tidligste høst siden 1893
I de berørte områder er adskillige vinslotte nu gået i gang med at høste, selv om høsten først skulle begynde om flere dage. Slottene frygter simpelt hen, at de mange ødelagte druer vil sprede råd i markerne – og at nye haglvejr vil forvolde endnu større skader.
I både Saint-Estèphe og Pauillac er man nu i færd med at høste Merlot-druerne. Hos Cos d’Estournel, der begyndte at lægge druerne i høstkasserne d. 5. september, er der ifølge slottet tale om det tidligste høsttidspunkt siden 1893.
Om en ti dages tid gælder det så høsten af Cabernet-druerne.


Stort smæk til nyt vinfirma
I august sidste år fik vi en pressemeddelelse fra et nyt vinfirma ved navn VinEngros. Den var imidlertid så langt ude i hampen, at vi arkiverede den lodret i redaktionens papirkurv.
Nu har det kostet firmaet over 150.000 kr. at bryde markedsføringsloven og uretmæssigt hævde at være billigere end en række navngivne konkurrenter.
I pressemeddelelsen påstod VinEngros, at firmaet gennemsnitlig var 31 procent billigere end flere navngivne medlemmer af Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD).
 
Sammenlignede engros- med detailpriser
I en analyse sammenlignede firmaet i flere tilfælde sine egne engrospriser med VSOD’s medlemmers detailpriser – selv om engrospriser ifølge sagens natur er lavere end detailpriser.  Endvidere tog analysen ikke højde for rabatter til storkunder m.v. VSOD ’s medlemmer fremstod derfor uretmæssigt som ekstremt dyre.
VSOD, der er medlem af Dansk Erhverv, stævnede på vegne af de berørte medlemmer VinEngros ved Sø- og Handelsretten, der nu har idømt firmaet at betale 41.729 kr. i sagsomkostninger, 15.000 kr. i bøde og 100.000 kr. til VSOD.




.


Hvor præcise er procenterne?
I sidste uge fortalte vi, at man i Canada har målt alkoholprocenten i 129.000 vine igennem seksten år og konstateret, at den ofte har været højere end angivet på etiketterne. Det gjaldt faktisk 57% af alle de testede vine.
I snit havde alle vinene 13,6% alkohol, mens procenten på etiketterne i snit kun var 13,1%.
Det er ikke nogen hemmelighed, at bordvine generelt er blevet kraftige igennem den seneste snes år. Faktisk over en hel procent. Mellem 1992 og 2006 steg indholdet af alkohol i snit fra 12,6% til 13,6%.
Amerikanske vine er typisk 1% kraftigere end europæiske, og australske er ½% kraftigere. Men europæerne følger godt med, og nogle af Frankrigs store slotsvine er blevet rene bamser. Château La Mission Haut-Brion i Bordeaux præsenterede således sin nyeste årgang med 15% alkohol i blodet – til en pris af 6000 kr.





Ikke noget problem
Dette fik os til i sidste uge at stille en række spørgsmål til VinAvisens læsere, og i alt 2490 læsere tog sig tid til at trykke på Svar-knappen.
Er det et absolut krav, at procenterne på etiketten stemmer præcist?
Det mente 804 (32,3%). Mens 1413 (56,7%) fandt, at det er i orden med en vis tolerance.
258 (10,4%) var bedøvende ligeglade – hvilket vel egentlig betyder, at vi kan lægge disse til dem, der går ind for en vis margin.
Cirka to tredjedele ser altså ikke noget problem i, at procenttallene på etiketterne ikke er helt præcise. Så er det spørgsmålet, om de overhovedet kan være det?

En vis tolerance er nødvendig
Det er faktisk nødvendigt med en vis form for tolerance omkring alkoholprocenten, skriver den danske vinmager i Californien, Peter Work, til os. Og det har flere årsager:
– Hvis vi sender vores vin ind til to forskellige laboratorier for at få procenten testet, er det sandsynligt, at vi får to forskellige resultater på grund af måleudstyrets præcision. For slet ikke at tale om forskellen mellem dette udstyr og det udstyr, som myndighederne benytter, hvis de kontrollerer vinen.
– Når vi her i USA tapper på flasker, skal vores etiketter godkendes af TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau), før vi kan sætte trykkeriet i gang. Derfor er vi ofte nødt til at måle vinens alkoholprocent en eller to måneder, før vinen aftappes.
– Det i sig selv betyder, at vi ikke kan være helt præcise, da vinen kan ændre sig i disse måneder.
– I USA har vi en tilladt tolerance på 1%, når vinen er over 14%, og ½%, når den er under de 14. Det er måske lige i overkanten for at imødekomme ovennævnte forhold, men en vis tolerance er nødvendig.
I EU arbejder man som nævnt i sidste uge med en tolerance på 0,5%, og man kan således producere en vin med 14,5% og sælge den med 14% på etiketten.






Til konkurrence i Silkeborg
Da Sherry og Gastronomikonkurrencen blev afholdt i Silkeborg i sidste weekend, deltog VinAvisens Mariette som den ene af i alt fire dommere. Hun fik også tid til at tage billeder under den spændende konkurrence, og det er der blevet otte postkort ud af, som vi bringer i denne og næste uge. Her kommer de fire første.




Samia Lindschov Hansen lægger sidste hånd på sin cocktail, Sherry-Crew.

Postkort nr. 1 fra Silkeborg:
To dage i sherryens tegn
I sidste weekend gik sherry, supergod mad og Silkeborg op i en højere enhed. Hotel & Restaurantskolen i den jyske by var nemlig rammen om dette års Sherry- og Gastronomikonkurrence - en konkurrence, hvor der dystes om, hvem der er bedst til at sammensætte den berømte spanske vin med tapas-inspirerede anretninger.
Det er den Spanske Ambassades handelsafdeling og dens effektive PR-chef, Angela de la Rosa, der står bag konkurrencen. Og deltagerne er tjener- og kokkeelever fra Danmarks syv hotel- og restaurantskoler. Eleverne er inddelt parvis med en elev fra hvert fag, og de er som regel udvalgt via lokale konkurrencer på de enkelte skoler.
Det var spændte unge mennesker, der mødte op til den store konkurrence. Startskuddet lød lørdag morgen, og før der kom tapas på bordet, skulle der dystes om de bedste cocktail-kreationer med sherry som vigtigste ingrediens.




Rune Sauer brugte en kanyle som redskab, da han skulle fylde sine is-æg med sherry.

Postkort nr. 2 fra Silkeborg:
Cocktails med blender og kanyler
Til konkurrencen havde deltagerne hele viften af sherry-typer til rådighed. Og det vil sige alt fra tørre typer som Fino og Manzanilla til de søde Cream og Pedro Ximénez – også bare kaldet PX.
Under cocktaildysten blev der shaket, blendet og pyntet i lange baner. En kanyle blev også taget i brug, da tjenerelev Rune Sauer fra Hotel & Restaurantskolen i København fyldte is-æg med PX, så de fik en smuk marmoragtig brun farve. Æggene blev placeret i rocks glas med en cocktail af blandt andet brombærcoulis, saftevand og Manzanilla. Tanken bag denne cocktail var, at man skulle slå hul på ægget, hvorefter den søde sherry langsomt blandede sig med resten af drikken, der dermed ændrede karakter hen ad vejen.
Cocktailens navn var (selvfølgelig) Egg-stravagance – og den smagte godt.








Mike Stage havde lavet en fin lille tapas med sherrygelé og hasselnødder til toppen af drinksglasset.

Postkort nr. 3 fra Silkeborg:
Appetizer på toppen af glasset
De unge deltagere gik til konkurrencen med iver og kreativitet. Hver eneste cocktail blev kreeret under stor bevågenhed fra dommerne – der ud over VinAvisens udsendte talte Catherine Fogel fra Gastro Import samt restauratørerne Thomas Riis fra Restaurant Messen og overdommer Kim Thygesen fra Mellemrum.
Med otte par dommerøjne rettet mod sig kunne det ikke undgås, at nogle af deltagerne rystede lidt på hånden. Og så kan det være svært forsigtigt at få en kunstfærdig udført appetizer til at balancere øverst på drinksglasset. Men det var ikke desto mindre, hvad Mike Stage præsterede med sin lækre og forfriskende cocktail, Smokey Apple.
Der var da også en mening med strabadserne. Appetizeren henviste til tapas’ens oprindelse. Tapas betyder låg på spansk, og de første tapas bestod af et "låg", et lille brød, der kunne holde fluerne væk fra indholdet i glasset.



Nogle af ostene var milde, mens andre, som fx denne blåskimmelost, havde en ret kraftig duft og smag. – I skal i hvert fald lugte til den, lød det fra Fogel. Og det gjorde tjenerfaglærer Verner L. Hansen fra Food College Aalborg så.
Postkort nr. 4 fra Silkeborg:
Et opbud af lækre spanske delikatesser
Dagen før selve konkurrencen havde Catherine Fogel, der er indkøbsdirektør i Gastro Import, disket op med blandt andet spanske pølser, olivenolie, lufttørrede skinker og oste. Mens hun fortalte, smagte eleverne på delikatesserne, fik skærpet deres smagssans og fik en masse at vide om fremstilling af chorizo, fåremælksoste, Serrano-skinke og tomatmarmelade.
Og Catherine Fogel ved, hvad hun taler om. Hun har spanske rødder og er blandt andet certificeret olivenolie-smager og ostemester.
De mange delikatesser indgik i den råvareliste, som kokkeeleverne senere kunne plukke af til deres tapas-dyst. Den vender vi tilbage til i næste uge, når vi bringer de sidste fire postkort fra Silkeborg.








Dr. Christoffer Merret – han kom før Dom Pérignon.

Englænderne kom bobleførst
I denne uge anmelder vi nedenfor en fremragende champ…, øh, mousserende vin, fremstillet i England. Ridgeview hedder den, og den bliver til i South Downs i East Sussex.
I England er man naturligvis stolte over at kunne lave så fremragende en boblevin, og man tillader sig oven i købet at fastslå, at mousserende vin aldeles ikke blev opfundet i Champagne af benediktiner-munken Dom Pérignon i slutningen af 1600-tallet. Den blev præsenteret mindst 22 år før af en doktor Christopher Merret fra Gloucester.
I 1662 forelagde den gode doktor Merret en ottesidet rapport for The Royal Society, hvori han beskrev metoden. Først i 1718 offentliggjorde en fransk kannik, Godinot, reglerne for at lave Champagne.
 
Sendte de spioner til England?
Meget taler for, at Dom Pérignon lærte sig boblernes kunst af sine fromme brødre i klostret Saint-Hilaire i Sydfrankrig.
Men det kan også vel tænkes, at han fik inspirationen fra London, hvor dr. Merrets boblende flasker var blevet en succes. Franskmændene har naturligvis hørt om denne succes og har måske ligefrem sendt spioner over Kanalen for at lure englænderne kunsten af.
På samme tid havde englænderne gang i at fremstille flasker, der kunne holde til trykket fra den indespærrede kuldioxid – igen med god hjælp fra dr. Merret, der ud over boblerne havde forstand på glasmageri.
I de samme år gik englænderne også væk fra trækul, fordi den store britiske flåde havde brug for store mængder træ. I stedet gik man over til rigtigt kul, der gav en langt højere temperatur i glasovnene og dermed gjorde det muligt at lave stærkere flasker.
 
Britisk Merret-vin?
Som nævnt i VinAvisen uge 29 har Mike Roberts, der er direktør i vinhuset Ridgeview og formand for vinproducentforeningen English Wine Producers (EWP), foreslået, at britisk mousserende vin bør opkaldes efter doktor Christopher Merret. På samme måde som spanierne har deres Cava og italienerne deres Prosecco – og franskmændene deres Champagne.
Vel, Christoffer Merret opfandt ikke den mousserende vin. Man ved faktisk ikke, hvem der opfandt den. Men Merret var den første, der beskrev den. Det var ikke Dom Pérignon. Alle munkens øvrige fortjenester ufortalt.


Nej tak til ændringer
Som vi fortalte i sidste uge, skulle vinproducenterne i Montalcino i Toscana til stemmeurnerne. Afstemningen gjaldt ændringer i fremstillingen af Montalcinos "andenvin", Rosso di Montalcino. Ændringerne, som blev foreslået af Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, gik frem for alt ud på at tillade andre druer end Sangiovese i rødvinen – noget, der har vakt hed debat i årtier. Der blev stemt d. 7. september, og de fleste af konsortiets medlemmer var til stede. Og det endte ifølge Decanter med en jordskredssejr til modstanderne, der tegnede sig for hele 69% af stemmerne.
Afgørelsen var vigtig for modstanderne, der mente, at Rosso’en ville miste sit særpræg og ende som endnu en af de mange toskanske vine, hvis det blev tilladt at iblande andre druer.
Konsortiet, der jo tabte afstemningen, mente til gengæld, at det med tilladelsen ville blive muligt at fremstille Rosso’er med salg til en bredere forbrugerskare for øje.



Et stemningsbillede fra den årligt tilbagevendende Rhônefestival.
Rhônefestivalen er lige om hjørnet
En succes bør gentages. Og det er lige netop, hvad Rhônefestivalen bliver – for ottende år i træk. Festlighederne foregår d. 17. september i Dansk Vincenter i Avedøre, og startskuddet lyder kl. 11, hvor ambassadør Véronique Bujon-Barré fra den franske ambassade i Danmark vil tage sig af den officielle åbning.
Så snart den røde snor er klippet over, kan gæsterne få smagsprøver i massevis på god Rhônevin hos de mange danske vinimportører, som venter ved standene.

Konkurrencer og seminarer
Traditionen tro vil der blive afholdt en publikumskonkurrence, hvor gæsterne vælger vinfestivalens bedste hvide, røde og søde vin.
Derudover vil der være seminar om biodynamiske vine og vine fremstillet på økologiske druer samt en større smagning af vine fra Rhône-kommunen Vacqueyras – alle årgang 2009.
Festivalen arrangeres af The Wine Company i samarbejde med brancheorganisationen Inter Rhône.
Man kan få mere at vide om den store begivenhed, priser og billetter ved at klikke her.








De tre vindere med deres præmier (foto: Tim Vollerslev).

DM i vinviden
Under den nyligt afholdte vinmesse Copenhagen Wine Forum arrangerede Vinakademiet et "DM i vinviden", hvor fire hold mødtes i en drabelig dyst med Vinakademiets leder Thomas Ilkjær som dommer.
De fire hold bestod henholdsvis af restaurantfolk, vinimportører, sommelierer og vinskribenter, og de skulle svare på en række ikke alt for nemme spørgsmål.
Efter en spændende afslutning med "vind-eller-forsvind"-spørgsmål gik sejren til vinskribenternes hold bestående af Jørgen Mønster Pedersen, Malene Smidt Hertz og René Langdahl Jørgensen.
Thomas Ilkjær har sendt os spørgsmålene, som vi bringer herunder, så VinAvisens læsere kan sætte tænderne i dem og afprøve deres vinviden.
De rigtige svar kommer til slut i denne VinAvis efter vinanmeldelserne.


Test din viden om vin
1. Hvad er det nu druen Müller-Thurgau er en krydsning mellem?
......A. Riesling x Madeleine Royale – B. Riesling x Silvaner – C. Riesling x Chasselas
2. Hvor mange måneder skal vintage-champagne ifølge loven lagres "sur lie" inden degorgering?
......A. 12 måneder – B. 24 måneder – C. 36 måneder
3. Hvilket europæisk vinfirma er ejer af det argentinske vinhus Finca Flichman?
......A. Antinori – B. Sogrape – C. Miguel Torres
4. Efter hvilken guvernør er området Stellenbosch opkaldt?
......A. Jan Stellenbosch – B. Simon van der Stel – C. Rijkaard van der Bosch
5. Hvad betyder ordet Edelkur i Sydafrika?
......A. Ædel vin (= Grand Cru) – B. Ædelråd – C. Pinotage
6. Hvad hedder Sydafrikas mest plantede druesort?
......A. Sauvignon Blanc – B. Chenin Blanc – C. Cabernet Sauvignon
7. Hvor mange procent (af den maksimale druepris) svarer Premier Cru til i Champagne?
......A. 90-99 % – B. 95-99% – C. 98-99%
8. Hvor ligger Château Carras?
......A. Makedonien, Grækenland – B. Provence – C. Cypern
9. Hvilket af følgende DOC-områder ligger sydligst?
......A. Frascati – B. Rosso Piceno – C. Vernaccia di San Gimignano
10. I hvilken årgang havde Mouton-Rothschild første gang en kunstner-etiket?
......A. 1924 – B. 1945 – C. 1956

Spørgsmålene fortsætter nedenfor ...






11. Hvad refererer Rainwater til i vinens verden?
......A. En Madeira-type – B. Et vinhus i Washington State – C. Et engelsk varemærke for mousserende vin
12. Hvilket af de følgende ord er et tysk synonym for druen Pinot Meunier?
......A. Schwarzburgunder – B. Siegerrebe – C. Müllerrebe
13. Hvilken ejendom i Napa Valley grundlagde Walt Disneys datter, Diane Miller?
......A. Spottswoode – B. Pahlmeyer – C. Silverado Vineyards
14. Hvorfra kommer DOC-vinen Squinzano?
......A. Apulien – B. Sardinien – C. Molise
15. Hvor mange referencer er der efter sigende til vin i Biblen?
......A. 112 – B. 425 – C. 1108
16. Hvilken flaskestørrelse er størst i Champagne?
......A. Rehoboam – B. Salamanzar – C. Balthazar
17. Hvilken druesort dominerer i det phylloxera-frie DOC-område Colares i Portugal?
......A. Trincadeira – B. Baga – C. Ramisco
18. På hvilken druesort fremstilles den søde DOC-vin Ramandolo
......A. Moscato Bianco – B. Torbato – C. Verduzzo Friulano
19. Hvad kan ifølge legenden knyttes til korstogsridderen Gaspard de Stérimberg?
......A. En inskription på muren omkring Clos de Vougeot – B. Grundlæggelsen af Kloster Eberbach – C. Navnet l’Hermitage
20. Hvad betyder det spanske Fondillón?
......A. Et fad indeholdende cirka 500 liter – B. En Alicante-vin i rancio-stil – C. Et vindestillat
21. Hvad betyder den ungarske term Száraz?
......A. Tør – B. Høst/årgang – C. Ung vin
22. Hvad kaldes druesorten Durif i Californien?
......A. French Colombard – B. Petite Sirah – C. Grenache
23. Hvilken af de følgende er ikke en eksisterende DOC-vin?
......A. Dolcetto delle Langhe Monregalesi – B. Dolcetto d’Alessandria – C. Dolcetto d’Asti
24. Hvem fremstiller en af Chiles dyreste Carmenère-vin, Carmin de Peumo?
......A. Tabali – B. Antiyal (Álvaro Espinoza) – C. Concha y Toro
25. Hvilket af følgende DOC-områder producerer mest vin?
......A. Valpolicella DOC – B. Oltrepo Pavese DOC – C. Trentino DOC
De rigtige svar kommer til slut i denne VinAvis.







Er Tim Vollerslev afrikaner?
Overraskende nyt i lokalavisen Budstikken i Haderslev – vi citerer:
”Ganske heldigt var også Danmarks førende somalier, Tim Vollerslev, gæst denne aften …”
Vi syntes jo nok, at den kendte sommelier Tim Vollerslev var lidt mørk i løden, sidst vi så ham. Han går ellers stille med sine afrikanske rødder.

Tim fra Somalia.





...


Gammel nyhed
Man skal ikke tro på alle pressemeddelelser, som smarte kommunikations-bureauer sender ud.
I sidste uge fortalte vi – på baggrund af en sådan meddelelse – at "Sydeuropas mest populære drink, Aperol, i denne måned lander i danske butikker til en pris af 129 kr."
Og så viser det sig, at det udmærkede produkt, som vi gav fem stjerner, faktisk allerede forhandles i Danmark.
En af vore læsere, Søren Wolff, der er vinhandler, skriver til os:
– Vi har haft Aperol på hylderne i nogle år og har et fast klientel til denne herlige drik, ligesom en del Italiensfarere bliver glædeligt overraskede, når de ser den hos os.
– Vi har fået den fra Juul's Vin og Spiritus, som har haft den i endnu længere tid. Så helt ukendt for det danske publikum er drikken altså ikke.
 
En forfriskende opskrift
En anden læser, Torben Lynge, har igennem det sidste år købt Aperol hos Supermarco i Fiskerihavnsgade i København.
– Jeg var derude i går og kunne konstatere, at den stadig står på hylderne, og at den ikke koster 129 kr. som nævnt i VinAvisen, men kun 95 kr.
– I øvrigt vil jeg anbefale følgende opskrift: 1/3 del Aperol og 2/3 grapejuice – plus isterninger. Meget lækkert og forfriskende.




Hvert år besøger et større antal turister de mange skotske destillerier - der ofte ligger langt ude på landet.

Skotsk whisky er et trækplaster
Whisky er uløseligt forbundet med Skotland, og den gyldne spiritus bidrager da også hvert år med en anseelig pose penge til den skotske turistindustri. Det viser en ny rapport, Scotch Whisky and Tourism, udført af Scotch Whisky Association.
Sidste år besøgte 1,3 millioner mennesker 52 forskellige whiskydestillerier og deres besøgscentre. Og det genererede 30 millioner pund (cirka 255 mio. kr.) til Skotlands turistindustri.
En del af de besøgende var skotter eller andre briter, men hele 62% kom fra andre lande. Fx modtog destilleriet Laphroaig’s besøgscenter gæster fra mindst 60 forskellige lande fra juni 2010 til maj i år. Ikke mindst kineserne valfarter i stigende grad til de skotske destillerier.
Ifølge rapporten begynder de turister, der har besøgt destillerierne, at købe dyrere whiskymærker end førhen, når de igen er tilbage i deres hjemland.
.....


>33/09



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    OBS: VinAvisen holder ferielukket i dagene fra 25. september til 12. oktober, men vi udkommer naturligvis som sædvanligt.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Zicari i Puglia og Solaria i Montalcino, Toscana.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Roberto Lolli (f. 1964), der er direktør for Adriat Vinimport, siger selv, at det altid har ligget i kortene, at han skulle handle med vin.
    Han blev født i Napoli af mad- og vinglade forældre, men kort efter flyttede familien til København, hvor han voksede op. Han vendte dog igen og igen tilbage til Italien på lange sommerferier hos farmoderen i Abruzzerne, og her næredes hans interesse for landet og dets vine.
    I 70’erne blev Roberto Lollis forældre gode venner med ønologen Rino Moretti, der fik afgørende betydning for drengens interesse for vin. Moretti var dengang direktør for kooperativet Casal Thaulero, og han fortalte levende om fremstillingen af vin og nærede fascinationen.
    Ansporet af Rino Moretti startede Roberto Lollis far, Ettore Lolli, i 1979 Adriat Vinimport. Fra starten blev sønnen involveret i firmaet, og som færdiguddannet korrespondent i engelsk, fransk og italiensk startede han i 1985 på fuld tid, samtidig med at han studerede til HD i udenrigshandel.
    I denne periode medvirkede han til at opbygge og ændre det brede sortiment. Store handelshuse blev skiftet ud med mindre eller middelstore producenter, der selv ejer marker, og dette betød, at en stor del af kundegruppen også blev ændret. Før bestod den af italienske restauranter og pizzeriaer, i dag omfatter den i høj grad også danske restauranter og vinhandlere. I dette arbejde var Roberto Lollis brødre, Paolo og Guido, til stor hjælp og inspiration.
    I 1995 blev Roberto Lolli direktør for firmaet, der i dag har seks ansatte, og han føler sig meget privilegeret ved at kunne kombinere arbejdet med sin store interesse for vin og samtidig kombinere italiensk og dansk kultur.
    Privat er han gift med Rikke, der er HR-konsulent i TDC, og sammen har de pigerne Laura på femten og Emma på tolv. Ferierne går, ikke overraskende, til Italien.
    Adresse: Adriat Vinimport, Solsortvej 111, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 86 37 47, e-mail: info@adriatvinimport.dk.


Til_37/09



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    137 Den gamle by Carcassonne i Sydfrankrig ligger med sine middelalderlige mure omgivet af vinmarker (foto © Sud de France)
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner, og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 80 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Bloomsbury Cuvée Merret, Ridgeview, Sussex, England, 2008, lav alkohol (12,5%)
268 kr., Wine.dk
Denne mousserende vin smager som en rigtig god champagne. Den er også lavet på de tre champagnedruer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, og flaskens udseende kan let forvekles med en champagneflaskes. Men vinen er fremstillet i England af det førende britiske vinhus Ridgeview. Den er elegant med noter af brød og grønne druer i duften og med en mellemfyldig smag af friske æbler, der holder rigtig længe i munden. Vinen har da også vundet trofæet for "verdens bedste mousserende vin" ved Decanter World Awards i 2010. Så vidt vi ved, er det den første britiske vin på danske hylder i nyere tid, og den er bestemt et godt køb til prisen.

Hvidvin


Tenuta Monteicello, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Kun 12%, men der smag i den. Og duft. En rigtig god hvidvin med frisk, fyldig frugt, et godt syrebid og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Vigne Nuove, Valle Reale, Trebbiano d'Abruzzo, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
89 kr., på tilbud i september: 59 kr., Vinoble
Krydret hvidvin med frisk og fyldig frugt. Oplagt til skaldyr og fisk, gerne i en lidt fed sauce. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Hans Wirsching, Sheurebe, Iphöfer Kronsberg, Spätlese Trocken, Franken, Tyskland, 2010, middel alkohol (13,5%)
162 kr., på tilbud til 144 kr., Jysk Vin
Frisk og meget indtagende hvidvin med en fint krydret smag, tør, men med en lille sødme og blød syre. En lækkerbisken i den karakteristiske Franken-flaske, Bocksbeutel.

Rødvin


Bin 555, Wyndham Estate, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2005, høj alkohol (14,5%)
79 kr., Franske Vinhus
Stor og fyldig rødvin - en rigtig australier, men på den gode måde. Ikke bamse, men kraftig, blød og afrundet. Lækker.


Château la Tonelle, Domaines Fabre, Haut-Médoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god Bordeaux-rødvin med en ren og lækker frugtsmag og bløde tanniner.


Canaja, Villa Annaberta, Rosso Veronese, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
98 kr., på tilbud i denne uge (uge 37): 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Rødvin med en livlig, frugtagtig druesmag og noter af tobak. Til tilbudsprisen et rigtig godt glas. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Exubérance, Château La Bastide, Corbières, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne rødvin på druerne Grenache Noir og Mourvèdre har god frugtfylde og et lille tørt bid. Udpræget til mad.


Il Cavaliere, Superiore Ripasso, Valpolicella, Italien, 2009
100 kr., På tilbud i september: 79,95 kr., Nordic Wine Traders
En udmærket rødvin med brombær, solbær og ribs i duften og en bred og saftig smag med lette krydderier. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Pigaro, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
239 kr., Multi Wine
En stor, flot og superlækker Amarone-rødvin, kompleks, med intens frugt og - naturligvis procenter; men med de 15% alligevel ikke sprittet.


Château la Garde, Pessac-Léognan, Frankrig, 2005, middel alkohol (13,5%)
249 kr., Kjær & Sommerfeldt
Seks år gammel, moden og elegant Bordeaux fra en stor årgang. En meget lækker vin, som man bør nyde i godt selskab og til en fint tilberedt kødret.


Flowers, Pinot Noir, Sonoma Coast, Californien, 2009, middel alkohol (13,7%)
259,95 kr., H.J.Hansen Vin
Superlækker rødvin - en virkelig stor og elegant Pinot. Der er frugt og sol og fint krydderi og en lang eftersmag.


Best Selected, Darling Cellars, Shiraz, Victoria Bay, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 37 ): 43 kr. ved 3 flasker, Amka
Det er den danske vinproducent Peter Vinding-Diers, der har fremstillet denne rødvin i samarbejde med sydafrikanske Darling Cellars. Det er en udmærket vin med intens frugt og en god lang eftersmag. Det høje alkoholindhold fornægter sig dog ikke. Det er en kraftig vin, der vil have godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.


Ca' Bussin, Carlo Boscaini, Valpolicella Classico, Italien, lav alkohol (12%)
65 kr., HøjelseVinkælder
Enkel og meget let rødvin med god saft. Flasken er uden årgang.


Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin smager ikke udpræget som en Rhônevin, men det er en enkel og venlig vin med noter af jordbær i smagen.

Sød vin


Portal, Quinta do Portal, Vintage Portvin, Portugal, 1999, høj alkohol (20%)
99 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Fantastisk dejlig portvin med frugt og sødme og chokolade og svedsker og figner og rosiner - alt i fornem balance. Og så en moden årgangs-portvin til en pris som denne!


Dalva, Casa da Silva, LBV Porto, Portugal, 2005, høj alkohol (18%)
119,95 kr., Vinmonopolet
Superlækker portvin, meget fyldig, med dejlig frugt og sødme, chokolade, figner - og uden alkoholiske kanter.







De rigtige svar
1. Hvad er det nu Müller-Thurgau er en krydsning mellem?
......A. Riesling x Madeleine Royale (selv om megen litteratur siger Silvaner; det troede man nemlig tidligere)
2. Hvor mange måneder skal vintage-champagne ifølge loven lagres ”sur lie” inden degorgering?
......A. 12 måneder (selv om næsten al litteratur siger 36 måneder, hvilket imidlertid er kravet på den totale længde af lagring inden salg)
3. Hvilket europæisk vinfirma er ejer af argentinske vinhus Finca Flichman?
......B. Sogrape
4. Efter hvilken guvenør er området Stellenbosch opkaldt?
......B. Simon van der Stel
5. Hvad betyder ordet Edelkur i Sydafrika?
......B. Ædelråd
6. Hvad hedder Sydafrikas mest plantede druesort?
......B. Chenin Blanc (18,4% i 2009, nr. 2 er Cabernet Sauvignon, 12,3%)
7. Hvor mange procent (af den maksimale druepris) svarer Premier Cru til i Champagne?
......A. 90-99 %
8. Hvor ligger Château Carras?
......A. Makedonien, Grækenland
9. Hvilket af følgende DOC-områder ligger sydligst?
......A. Frascati
10. I hvilken årgang havde Mouton-Rothschild første gang en kunstner-etiket?
......A. 1924 (men permanent fra 1945)
11. Hvad refererer Rainwater til i vinens verden?
......A. En Madeira-type
12. Hvilket af de følgende ord er et tysk synonym for Pinot Meunier?
......C. Müllerrebe (et mere officielt navn er Schwarzriesling)
13. Hvilken ejendom i Napa Valley grundlagde Walt Disneys datter, Diane Miller?
......C. Silverado Vineyards
14. Hvorfra kommer DOC-vinen Squinzano?
......A. Apulien
15. Hvor mange referencer er der efter sigende til vin i Biblen?
......B. 425
16. Hvilken flaskestørrelse er størst i Champagne?
......C. Balthazar
17. Hvilken druesort dominerer i det phylloxera-frie DOC-område Colares i Portugal?
......C. Ramisco
18. På hvilken druesort fremstilles den søde DOC-vin Ramandolo
......C. Verduzzo Friulano
19. Hvad kan ifølge legenden knyttes til korstogsridderen Gaspard de Stérimberg?
......C. Navnet l’Hermitage
20. Hvad betyder det spanske Fondillón?
......B. En Alicante-vin i rancio-stil
21. Hvad betyder den ungarske term Száraz?
......A. Tør
22. Hvad kaldes druesorten Durif i Californien?
......B. Petite Sirah
23. Hvilken af de følgende er ikke en eksisterende DOC-vin?
......B. Dolcetto d’Alessandria
24. Hvem fremstiller en af Chiles dyreste Carmenère-vin, Carmin de Peumo?
......C. Concha y Toro
25. Hvilket af følgende DOC-områder producerer mest vin?
......C. Trentino DOC
...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.