Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2001


Vin-aktuelt i uge 14
2. april - 8. april 2001
.
VinAvisen uge 11VinAvisen uge 12VinAvisen uge 13
.
.
Ny service i VinAvisen:
Links til vinimportører

Fra og med denne uge har vi indført noget nyt: En speciel side med links til danske vinimportørers hjemmesider.
Der er endnu kun en håndfuld på listen, men eftersom det er gratis for importørerne at komme på listen, forventer vi, at den hurtigt vil vokse sig både stor og meget nyttig for vore næsten 7500 vininteresserede læsere.
Du kan se listen ved at klikke her.
.
.
    VinAvisens specialrapport:

    Bordeaux primeur årgang 2000
      Fra Michael Carl har VinAvisen fået en helt frisk rapport om salget af primeur årgang 2000 i Bordeaux.
      Gennem Chris-Wine International har Michael Carl direkte adgang til køb på alle slotte i Bordeaux, og han har derfor sammen med sine ønologer været inviteret med til ugens præsentation af Bordeaux årgang 2000.

    VENSTRE BRED 2000
    Haut Médoc får topkarakter. Med Saint-Julien og Pauillac i den gule førertrøje og med Margaux og Saint-Estèphe en længde efter. Det er mørke, tætte og koncentrerede vine med et stort potentiale.
    Dette gælder dog kun de klassificerede vine. De almindelige kommune-vine samt Haut Médoc og Médoc viser, at ikke alle har lavet stjernevin. Nogle blev bange for regnen og fik høstet for tidligt. Og det kan smages.
    Pessac/Leognan præsenterer hvidvine, der er super. Det er toppen af de røde også, men man skal ikke ret langt ned, før man opdager store forskelligheder i kvaliteterne. De vidner om, at 2000 var et år, der ikke var så let endda.
    Sauternes må acceptere at bliver beskrevet som under gennemsnittet. Et par slotte har allerede meddelt, at de slet ikke vil komme med nogen årgang 2000.

    HØJRE BRED 2000
    Appellationerne på Girondes og Dordognes højre bredder viser generelt skuffende vine - fordi forventningerne var høje. Det undrer lidt, for Merlot'en så særdeles godt ud hele vejen frem til høsttidspunktet. Men igen er der høstet for tidligt på grund af vejrmeldinger, som antydede masser af regn.
    Saint-Émilion og Pomerol har flotte topvine, der vil få stjernestatus, men det er gruppen lige under de klassificerede vine og vinene i de generelle kommune-appellationer, som skuffer. De mangler struktur. Og de mangler den glød, som store vine skal have. De kommer ikke op på højde med 1998'erne.

    MELLEM FLODERNE
    Mellem de to floder - og generelt alle steder, hvor Merlot'en dominerer - er der kvaliteter fra super til det, man kan kalde gode gennemsnits-vine. Lidt under 1998 og lidt over 1999, hvis man skal generalisere.

    PRISERNE PÅ PRIMEUR
    Ingen af de toneangivende slotte har sat pris på deres årgang 2000 endnu. De lurepasser, og der er ingen tvivl om, at man først vil se Robert Parkers point - og også gerne ens nærmeste konkurrenters point.
    Der vil sikkert komme en lille prisstigning på årgang 2000. Vi tror dog ikke, at nogen tør sætte priserne op med 20 og 25%, som det har været nævnt. Der ligger stadig meget 1997-vin hos négocianterne - vin, som er købt alt for dyrt, og som ikke ligger og bliver bedre. Man ved ikke, hvordan problemet skal tackles. Det er det, som gør det så vanskeligt få årgang 2000 ud på markedet med den rigtige pris.
    .
        Priserne vil så småt dukke op i ugens løb og vil naturligvis blive kommenteret her i VinAvisen. Château Quinault "l'Enclos" i Pomerol var det første slot, der meldte ud med sin primeur-pris. Nu er også Château Gazin i Pomerol kommet til, og dette slot holder sig til sidste års pris på 220 francs til vinhandelen. Til Decanter siger direktøren for Château Mouton-Rothschild, Hervé Berland, at det vil være "idiotisk", hvis prisen på slottets vin kommer op over 1000 francs.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
En vigtig forudsætning for Chiles store vinproduktion er de meget beskedne lønninger, der gives i industrien.
.

.
Nogle steder gror vinen på høje stativer, så man må strække sig efter drueklaserne.
.

.
Viña Santa Ritas kælder, hvori frihedshelten O'Higgins og hans 120 mænd skjulte sig i 1814.
VinAvisen i Sydamerika

Vi har været i Chile og Argentina for at følge vinhøsten, og her er vores rapport.

Chile

Sol fra morgen til aften
Vejret i øjeblikket er næsten kedeligt forudsigelig, det er nemlig sol fra morgen til aften.
Dagstemperaturerne ligger på lige under 30 grader, men klokken 14.30 starter en let brise, som på et par timer bliver til en mærkbar vind. Om aftenen falder temperaturen til omkring 18 grader. Natten er stjerneklar.
Helt ude ved kysten forsvinder morgentågen først op af formiddagen. Der er generelt 10 grader køligere både om dagen og om natten.
Den chilenske vinbonde ved, hvad han står op til: Det har ikke regnet siden september sidste år. Men der er masser af smeltevand fra Andesbjergene, og man bestemmer selv, hvornår og i hvilke mængder der skal drypvandes. Paradis! Ja faktisk - så godt som.

Bedste årgang nogensinde
Sauvignon Blanc er kommet i hus. Den er på højde med det, man høstede i 1999. Altså det bedste nogensinde. Man ser ingen grund til at tro, at resten, der kommer ind, ikke har samme høje standart. Og teknikken og mulighederne er blevet endnu bedre de sidste par år. Derfor vil årgang 2001 blive den bedste nogensinde. Det er en rimelig sikker vurdering.
Der er kun en lille sort sky på den chilenske vinhimmel: Der er så meget årgang 2000, som der ikke umiddelbart er købere til. Panikken er begyndt at brede sig, og det synes, som om der kan gøres særdeles gode køb netop nu.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
Over vinmarkerne hæver Andesbjergenes tinder sig. Smeltevandet er vigtigt for markernes overrisling, der de fleste steder sker ved drypvanding.
VinAvisen i Sydamerika

Argentina

Omskifteligt vejr i Mendoza
Der er kun 50 km i luftlinie fra de chilenske vinmarker til de argentinske i Mendoza. Men Amerikas højeste bjerg Aconcagua udgør en effektiv adskillelse.
I Mendoza er vejret meget mere uforudsigelig. Da høsten midt i denne måned gik i gang, var nattetemperaturen tropisk. Et par dage efter var vinden fra syd. Den blæste kold luft op i distriktet og skabte mindelser om en halvdårlig dansk sommerdag. To dage efter var det varmt igen. Og næste dag grå himmel og regn.
På markerne er der ofret millioner af pesos (1 pesos lig med en amerikansk dollar) til at opsætte net, der skal sikre mod haglskader. Alligevel er klimaet meget bedre end i de fleste europæiske vindistrikter, og én ting er man sikker på: Der altid er sol nok til at modne druerne tilstrækkeligt.

En høst over gennemsnittet
Gennem de sidste ti år er alle nye vinmarker lagt i det høje bagland fra 700 m og op til 1200 m. Det har forlænget modningsperioden og generelt skabt bedre druemateriale.
Ligesom i Chile har store investeringer bragt producenterne op på højeste tekniske niveau, og det har forbedret niveauet mange cru'er de seneste år.
Man vurdere høsten 2001 til at blive over gennemsnittet både med hensyn til kvantitet og kvalitet.
.
Ny vinskandale i Bourgogne
Nu er den gal igen med svindel i Bourgogne. Ifølge Wine Spectator står de tidligere ejere af vinhuset Chanson Père & Fils, François og Philippe Marion, anklagede for at have forfalsket vin ved at mixe appellationerne.
Brødrenes sagfører, Olivier Morice, indrømmer, at de "uden tvivl" har forset sig imod de franske love om appellation contrôlée, men det er såmænd noget, så mange andre Bourgogne-købmænd gør. - Den praksis har eksisteret i generationer, siger han, - og den er mere udbredt i dag, hvor der er en meget stærk international konkurrence.
Eftersom de to brødre i retten vil afsløre, hvordan Bourgognes lukkede négociant-verden opererer, vil der sikkert blive en hel del ballade.
Myndighederne fik kendskab til svindelen efter en anmeldelse fra vinhusets nye ejer, Société Jacques Bollinger, der også ejer Champagne Bollinger. Den nye ejer overtog 80.000 kasser vin i forbindelse med salget, og 25.000 af dem vil ikke blive solgt, fordi de er forfalskede.
.
T
Vinens ABC
I hvert nummer af VinAvisen bringer vi nye sider til vores ordbog over vinøse udtryk, og i denne uge har vi tilføjet alle stikord under T.
Undervejs er vi i høj grad åbne for forslag til ord, som også bør være med i Vinens ABC. Send blot en e-mail til anker@vinavisen.dk.
Klik her for at se Vinens ABC
T
.
Protester imod genmanipulering af vinstokke
I Frankrig er landbrugets research-institut, INRA, og champagnefirmaet Moët & Chandon i gang med at genmanipulere vinstokke for at gøre dem resistente mod en virus.
I Tyskland testes vinstokke med tilføjede gener fra en bygsort. Det sker på Bundesanstalt fur Zuchtungsforschung an Kulturpflanzen og Institut fur Rebenzuchtung Geilweilerhof i samarbejde med vinproducenten Regent.
I Italien er universitetet i Ancona i gang med lignende forsøg.
En lang række vinproducenter har protesteret imod disse forsøg, og de har nu fået følgeskab af Greenpeace.

Uoverskuelige konsekvenser
Forskellige faglige organisationer vil i samarbejde med Greenpeace opfordrer regeringerne til at bringe forsøg med genmanipulering af vinstokke til standsning, fordi teknikken måske vil kunne udrydde traditionelle og organiske druesorter og medføre andre uoverskuelige konsekvenser.
I Bourgogne har man dannet protestgruppen Terre et Vin de Bourgogne, der i Italien har fået følgeskab af organisationen Citta del Vino. Og i Storbritannien har en række store importører erklæret, at de ikke vil importere vin fra genmanipulerede vinstokke.

Château Fieuzal ved at blive solgt
Ifølge Decanter er Château Fieuzal i Graves i Bordeaux ved at blive solgt. Ejendommen, der er på 30 hektar, ejes af den franske gruppe Banques Populaires og bestyres af Gérard Gribelin, der i sin tid fik den af i bryllupsgave af sin svigerfar og siden solgte den til Banques Populaires.
Både pris og køber er en hemmelighed, men Gérard Gribelin har dog afsløret, at køberen er englænder.

Problemer for Mondavi
Vi har tidligere fortalt om Mondavis planer om at anlægge en vingård i det franske Languedoc - et projekt til 8 millioner kr.
Nu er projektet kommet i vanskeligheder, idet massiv naboprotest har medført, at den unge borgmester Andre Ruiz, der godkendte projektet, er faldet ved det netop afholdte kommunalvalg. Hans efterfølger er kommunisten Manuel Diaz, der er imod projektet.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:

Hvad er bulkvin?
Bulkvin - på fransk "vin en vrac" - er vin, der importeres i tankvogne, containere eller andre store beholdere og aftappes i modtagerlandet. Denne metode gør vinen billigere. Her i landet sparer man blandt andet flaskeafgiften.
Trods danskernes interesse for kvalitetsvin indført på flaske importerer vi mere og mere bulkvin. I første halvår 2000 modtog vi 30 millioner liter bulkvin imod 24,6 millioner i første halvår 1999, og denne mængde udgjorde godt 36 procent af den samlede import.
I Danmark er der kun ti importører med eget tappeanlæg, men flere af dem påtager sig i vid udstrækning tappeopgaver for andre importører.
.
Ugens gode nyhed
I mandags meddelte dr. Nianzeng Xing og hans hold af forskere på The Mayo Clinic i Minnesota, USA, at stoffet quercetin, der findes i rødvin samt blandt andet i æbler, te og løg, er virksomt imod prostatakræft hos mænd. Laboratorieforsøg har vist, at stoffet blokerer den hormonale aktivitet, der sætter angreb i gang.
Hos nogle mænd er prostatakræft knyttet til den måde, deres celler reagerer i forbindelse med mandlige sexhormoner, de såkaldte androgener. Og ved at blokere for androgenernes virkning kan vækst af kræftceller hæmmes eller stoppes.

Ugens dårlige nyhed
Den svenske sundheds- og socialminister Lars Engqvist mener, at der på alle vinflasker skal stå en advarsel om, at indholdet er farligt, og at han måske vil prøve at overbevise EU's sundhedsministre om det.
Det er nu ikke så meget vinen, der er farlig, som Lars Engqvist og hans formynderiske ideer i bedste svenske stil.

Tyndere vin fra Soave
De fleste vindistrikter og producenter går ind for at sænke høstudbyttet pr. hektar for at øge kvaliteten. Men i det italienske Soave ønsker vinavlerforeningen at gå fra 98 hektoliter pr. hektar til 112 hl/ha. Yderligere vil dyrkerne kunne få tilladelse til at øget dette udbytte med ekstra 20 procent.
Ifølge vinmagasinet Decanter er topproducenten Leonildo Pieropan imod forslaget. - 95 procent af Soaves vin kommer fra syv kooperativer, siger han, - og de er kun interesserede i høje udbytter, der vil ødelægge distriktets ry.
Eftersom Pieropan er ene mand imod alle de andre, vil forslaget uden tvivl blive vedtaget.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Vinbonden åbnede for to uger siden på Østerbrogade 19 i København og åbner til påsken i Rungsteds ældste købmandsbutik, Provianten. Yderligere har Vinbonden en ny butik i Jylland på tegnebrættet.
    * Bacchus Vinimport i Skørping har åbnet endnu en vinbutik i Jernbanegade 1E i Hobro (tlf.: 98 39 17 90).
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Australsk vin ekspanderer
Ifølge den netop udsendte "Australian & New Zealand Wine Industry Directory" åbner der et nyt winery i Australien hver tredje dag. Sidste år blev det til 121 nye producenter, 10 procent flere end i 1999.
I alt er der 1318 producenter imod 1197 i 1999, og i de sidste ti år er der i snit kommet 70 til om året. I 1983 var der kun 344.
Mange af de nye producenter er ret små - de presser under 100 tons druer om året, og mange af dem er bønder, der tidligere leverede druer til de store fabriker, men som nu har ønsket at lave vin under egen etiket.

Fire laver to tredjedele
De fire store australske producenter, Southcorp Wines, BRL Hardy, Orlando Wyndham og Beringer Blass står stadig for 67 procent af vinproduktionen, mens de tyve største står for hele 89,8 procent.
BRL Hardy er Australiens største vinproducent, der sidste år lavede vin af 218.000 tons druer.
45 procent af alle producenterne eksporterer deres vin, og 493 har egne websites.
Årbogen "Australian & New Zealand Wine Industry Directory" er på 532 sider og vejer over 2 kg. Den kan købes hos forlaget Winetitles, http://www.winetitles.com.au/wid.

Frankrig ned, Australien op
Ifølge Wine Market Report er der udsigt til, at Australien vil overtage Frankrigs rolle som den næststørste eksportør af vin til det amerikanske marked. Altså det samme billede som i Storbritannien, hvor Australien i slutningen af dette år vil have 22 procent af vinmarkedet og Frankrig kun 21 procent.
Man regner med, at importen af australsk vin til USA vil nå næsten 150 millioner flasker i 2003, dvs. lidt over det dobbelte af den nuværende mængde.
Australiernes amerikanske markedsandel er fordoblet siden 1995, hvor den var 6 procent. Nu er den 13 procent.
Wine Market Report bygger sin forudsigelse på en markedsundersøgelse, hvori indgår importplaner fra store amerikanske importører som E. & J. Gallo, Brown-Forman, Kendall-Jackson Wine Estates og Canandaigua Wine Co.
Den største leverandør af vin til det amerikanske marked er stadig Italien.
.
    Mondavi's gyldne vineri
    Så er The Golden Vine Winery åbnet som en del af Disney's nye temapark ved siden af Disneyland i Californien.
    Manden bag dette initiativ til oplysning om vinens glæder er Robert Mondavi, der i forvejen har haft så stor betydning for californisk vin.
    På de 4047 kvadratmeter land er der anlagt en demonstrations-vinmark med 310 Johannisberg Riesling-vinstokke, og i vineriet, der ses på billedet her, er der film, syv smagerum, restaurant, udendørs patio samt butik med gourmet-produkter, fine vine og ting til bordet. Bygningen er på 3700 kvadratmeter etageareal.
    Der er kun én ting galt med det spændende projekt - at det ligger så langt væk ...

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en vinbranchens blå bog.
.
..


    Jan Sørensen (f. 1952) må vist siges at være skadet ved fødslen, eftersom faderen hed Erik Sørensen og havde en vinhandel. Da sønnen Jan begyndte i gymnasiet i 1968, fik han et bijob i vinhandelen og har siden arbejdet i den, i starten sideløbende med skolegangen og uddannelsen til journalist i Århus og på Helsingør Dagblad.
    Da Jan var bedst til at skrive på maskine og kunne udenlandsk, var det ham, der kom til at købe ind, da vinhandelen sidst i 1960'erne begyndte selv at importere vin. Det var dengang, danskerne - ikke mindst dem nord for København - ville have noget andet end "Okseblod" og "Den med Tyren". Og Erik Sørensens Vinhandel havde alternativer ...
    Konkurrencen var og er hård, og indkøb kræver stor viden om vin. Så Jan Sørensen satte sig som sit mål at lære alt om vin. Det arbejder han stadig på. Der er hele tiden noget nyt at lære. I sit arbejdsværelse har han et bibliotek på 500 vinbøger, og han køber jævnligt nye, selv om der ikke er plads til flere.
    Erik Sørensens Vinhandel er mest kendt for fransk vin. Den var pionér for Alsace i 1960'erne og Rhône og Midi i 1970'erne og var også tidligt ude med Chile, Italien og Spanien. I det sidste land gik Jan Sørensen i skole i to år som barn, og som ung arbejdede han to perioder i Bordeaux.
    Efter faderens død i 1998 er Erik Sørensens Vinhandel blevet et A/S med tre ejere: Jan Sørensen, hans søster Dorrit samt begges direktør, Jan Kjeld Nielsen, ven af familien og ansat i firmaet i perioden 1974-83 som "vinfanatiker".
    Jan Sørensen tager sig fortsat af indkøb, vinaviser og det fyldige og gennemillustrerede katalog, som han har skrevet og redigeret i næsten 30 år. Men der bliver også tid til at lede vinsmagninger i klubber m.v. og artikler i forskellige tidsskrifter - samt arbejde med et par vinbøger, som nok engang bliver færdige ...
    Han er medlem af forskellige vinordener, dog kun i Frankrig, og blev i 2000 valgt som laugsmagister extraordinaire honoraris af de danske vinjournalister. Er gift og har to døtre på 17 og 21 år. Fritidsinteresser: Kørestols-basketball (i 1988 brækkede han ryggen ved en trafikulykke), læsning, madlavning og vinetiketter.
    Adresse: Postboks 36, 2900 Hellerup. e-mail: jas@es-vin.dk

Skarpskytten atter på færde
Så er de i gang igen i den californiske Napa Valley med at finde æg fra insektet Den glasvingede Skarpskytte. Denne gang i en sending kornel-buske til et haveanlæg.
Ifølge avisen Napa News bliver de kommende måneder vigtige i kampen for at holde insektet væk fra vinmarkerne og undgå plantesygdommen Pierce’s Disease, som insektet spreder.
Når vejret bliver bedre, kommer der flere planter over amtsgrænserne - med øget fare for at få insektet med i købet.

Philipsons strategi klar
I dagbladet Børsen skriver Kasper Kronenberg, at Philipson Wine har strategien klar til fortsat vækst. - Vi er interesserede i virksomhedsopkøb, siger Christian Philipson til bladet og tilføjer, at hans firma vil fokusere yderligere på salg til hotel- og restaurantbranchen. Endvidere forventer han øget omsætning i salget via Internettet.
Philipson sælger direkte til den enkelte forbruger, og salget foregår primært via postordre. - Der er ingen mellemhandlere til at forstyrre kommunikationen med kunderne, siger Philipson.
Firmaets brutoresultat var i det seneste regnskabsår 26 millioner kr., men overskuddet var mindre end tidligere, nemlig 893.000 kr.

Priser i frit fald
Priserne på fransk bordvin og vins de pays fortsætter deres frie fald. Hårdest ramt er Languedoc-Roussillon, hvor priserne er faldet 20-30 procent i løbet af det sidste år.
Også Rhône og Provence har mærket afmatningen med et fald i salget af de lavere vinklasser, men de to regioner har stadig deres AOC-vine at falde tilbage på.
Der er flere grunde til denne nedtur:
* Mange vinbønder har satset på kvantitet, hvilket har med ført faldende kvalitet og øgede usolgte lagre. En stor del 1999-vine er endnu ikke solgt.
* Frankrig har tabt markedsandele i Nordeuropa og Storbritannien, og samtidig er forbruget på det franske hjemmemarked for nedadgående. Sidste år faldt dette forbrug på hidtil 3,5 milliarder liter med 120 millioner liter, og næsten 80 procent af faldet var bordvin og vins de pays.

Guigal ekspanderer
Ifølge den franske avis La Tribune-France udvider stjerne-vinmageren Guigal sine besiddelser i den nordlige Rhônedal. Guigal er netop ved at købe Jean-Louis Grippats vingård, der har 11 ha vinmarker, og hans årlige produktion vil dermed komme op på 50.000 flasker om året.
.
    Dansk vin i fjernsynet
    På søndag den 8. april kl. 22.30 kører den sjette udsendelse i Flemming Kyeds vinprogrammer på kanalen tv4. Denne gang skal det handle om Dansk Vincenter og forsøget på at lave et
    professionelt dansk vinbrug. Vi er i mark og kælder, og Jens Michael Gundersen (billedet) kommer i studiet for at fortælle mere om planerne. Første årgang til salg forventes af blive 2002.

    Kanalen dk4 kan kun ses med kabel-tv eller digital parabol.

Godt ord igen
I en anmeldelse af en Château Beau-Sité fra Kjær & Sommerfeldt skriver Ulrik Boesen og Niels Lillelund i Jyllands-Posten, at vinen er flæsket i stilen. Vi spekulerer meget på, om vinen mon smager af stegt flæsk ...
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
      Ønsker du senere at blive slettet på vores liste, skal du bare sende os en e-mail.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Chardonnay, Les Grandes Gouttes, Bourgogne, Frankrig 1999
118 kr. (tilbud: 89 kr.), Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Man er lige ved at tro, at dette er en af de store bourgogner - en Meursault - men det er altså en "almindelig" bourgogne. I modsætning til mange oversøiske chardonnay'er er den let og elegant, med en fin smag af den store drue, en let fedme og en tilpas fadlagring.

Bradgate, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2000
64,75 kr., Vinmonopolet, tlf.: 87 20 08 88
Lækker fadlagret vin til en menneskevenlig pris i forhold til kvaliteten. Den har en kraftig og tiltalende duft og en fyldig smag med mange fine nuancer - solbær, sorte bær, kaffe ... Plus en charmerende sødme.

Sarnia, Cabernet Sauvignon, Angove's, Padthway, Australien 1998
109,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
En flot vin og en "varm" vin, som mange vil kunne lide. Den er meget fyldig med en udpræget sødme, der afbalanceres fint af frugt og syre.

Les Fontanelles Rouge, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999
39 kr. (tilbud: 6 for 200 kr.), Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Dette er en ungdommelig hverdagsvin, enkel, saftig og med en forfriskende syrlighed. En udmærket rødvin til tilbudsprisen.

Lupé-Cholet, Maranges, Frankrig 1995
128 kr. (tilbud: 79 kr.), Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Maranges er den sydligste village-appellation i Bourgognes Côte de Beaune. Indtil for få år siden blev vinene solgt under navnet village (landsby), men i dag har de fået deres eget navn. Der er her tale om en saftig og forfriskende rød bourgogne med tilpas syre og en charmerende sødme - en vin, der på grund af sin lethed vil være glimrende fx til en frokost.

Domaine Bonhomme, Vin de Pays d'Aude, Frankrig 1999
48 kr. (tilbud: 6 flasker for 250 kr.), Østjysk Vinforsyning, tlf.: 86 98 84 00
Til prisen er denne rødvin fortræffelig. Den er fyldig og lækker, med masser af frugt og en dejlig sødme. Fuld af solskin. Den er et godt eksempel på, hvor gode vine der er ved at komme fra det franske Languedoc.
.
    .
    Hvem skriver hvor?
    Nedenfor bringer vi listen over vine, som de forskellige aviser og andre medier har fremhævet som særligt gode. Og som en særlig service har vi også lavet en liste over, hvem der skriver hvor. Listen finder du ved at klikke her.
    .

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet. Listen gentages og suppleres uge efter uge, og når en henvisning har stået i tre uger uden yderligere tilføjelser af bladnavne, sletter vi den.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så man nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.

MOUSSERENDE VINE
Ferrari, Spumante, Italien til 129 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Femina/11)
Gran Juvé y Camps, Brut, Cava, Spanien 1996 til 239,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
Juvé & Camps, Cinta Purpura, Reserva, Brut, Cava, Spanien til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
Palais Kesselstatt, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Sekt, Tyskland 1997 til 219 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Sipp Marck, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 1999 til 62 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44). (Nordjyske Stiftstidende/13)

HVIDVINE
Chardonnay, Les Grandes Gouttes, Bourgogne, Frankrig 1999 til 118 kr. (tilbud: 89 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14)
Château Labatut Bouchard, Cadillac, Frankrig 1997, sød hvidvin til 99 kr. fra Vinslottet i Greve (tlf.: 43 69 11 62). (Alt for Damerne/11)
Condesa Blanco, Spanien 1999 til 42,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (Nordjyske Stiftstidende/11)
Haselgrove, Chardonnay, South Eastern Australia 1999 til 69,75 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
Josephshöfer Trockenbeerenauslese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1989 til 1635 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Kaseler Nies'chan Spätlese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997 til 159 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Kaseler Nies'chen Spätlese Jubiläum, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 185 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Peter Lehmann, Chardonnay, Barossa Valley, South Australia 1999 til 83 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
Saint Clair, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2000 til 69 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Vinavisen/10, B.T./13)
Scharzhofberger, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 99 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11, Århus Stiftstidende/11)
Scharzhofberger Spätlese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1999 til 165 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Scharzhofberger Spätlese, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1992 til 199 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Schloss Marienlay, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1998 til 75 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Trapiche, Chardonnay, Oak Cask, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 10 37). (VinAvisen/11, Frederiksborg Amts Avis/13, Berlingske Tidende/13)
Valentin Bianchi, Sauvignon Blanc, San Rafael, Argentina 1996 til 99 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/12)
Viña Tarapacá, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2000 til 56,50 kr. hos Skjold Burne. (B.T./13)

RØDVINE
Barbera d'Asti, Italien 1998 til 63 kr. i Bilka. (Alt for Damerne/12)
Bradgate, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2000 til 64,75 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88). (VinAvisen/14)
Candidato Plata, Tempranillo, Vino de la Tierra de Manchuela, Spanien 1998 til 38 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/08, VinAvisen/09, Århus Stiftstidende/09, Børsen/11, Nordjyske Stiftstidende/11)
Candidato, Oro, Tempranillo, Vino de la Tierra Del Bajo Aragon, Spanien 1996 til 42 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Århus Stiftstidende/09, JP-København/09, Vinavisen/10, Børsen/11)
Castello di Meleto, Chianti Classico Riserva, Italien 1997 til 135 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/08)
Castello Vecchio, Farnese, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1998 til 100 kr. for 2 flasker i Gobi (tlf.: 36 13 00 60). (Politiken/12)
Castillo di Ama, Chianti Classico, Italien 1997 til 158 kr. fra Jysk Vin86 40 44 44). (Mad & Bolig/11)
Château Belle Croix, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1999 til 29,95 kr. i Fakta. (VinAvisen/13)
Château Fortia, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 1998 til 139 kr. hos Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Århus Stiftstidende/08, JP-København/11)
Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 1999 til 49,75 kr. v/ 12 flasker fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/11)
Château Haut-Beauséjour, Saint-Estèphe, Bordeaux, Frankrig 1998 til 169 kr. hos Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Jyllands-Posten/13)
Château Maris, Comte Cathare, Minervois, Frankrig 1998 til 59,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/11)
Clancy's Red, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1999 til 111,75 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
Comte de Castillon, Château Giogognan, Côtes du Rhône, Frankrig 1997 til 59,75 kr. hos Salling (Århus Stiftstidende/10)
Colle Secco, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 51,95 kr. i Bilka. (ErhvervsBladet/11)
Coronas, Torres, Catalunya, Spanien 1999 til 55 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44). (Nordjyske Stiftstidende/12)
Deakin Estate, Merlot, Victoria, Australien 2000 til 70 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (VinAvisen/12, Frederiksborg Amts Avis/12)
Domaine Bonhomme, Vin de Pays d'Aude, Frankrig 1999 til 48 kr. (tilbud: 6 flasker for 250 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14)
Domaine du Chène, Saint Joseph, Frankrig 1999 til 90 kr. hos The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72). (Jyllands-Posten/12)
Domaine de la Curnière, Vacqueyras, Frankrig 1999 til 45 kr. i Fakta. (Politiken/12)
Domaine de la Rerrière, Fitou, Frankrig 1999 til 98 kr. for 3 flasker i Bilka. (Politiken/11)
Domaine des Estrémières, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 100 kr. for 2 flasker i Føtex. (Politiken/11)
Domaine des Treilles, Côtes du Rhône, Frankrig 1999 til 55 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (ErhvervsBladet/13)
Domaine la Condamine l'Evèque, Syrah, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 1999 til 39 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00). (Århus Stiftstidende/11, Fyens Stiftstidende/13)
Eight Songs Shiraz, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1997 til 280 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
Elsa, Barbera, San Rafael, Argentina 1999 til 69,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Århus Stiftstidende/12, (VinAvisen/13)
Fattoria di Monteccio, Chianti Classico, Italien 1997 til 135 kr. fra Enoteca (tlf.: 38 88 48 38). (Mad & Bolig/11)
Fratelli Ferrero, Bargera d'Alba, Italien 1998 til 98 kr. hos JVS (tlf.: 47 33 56 41). (JP-København/13).
Gigondas, Burle, Côte du Rhône, Frankrig 1999 til 109 kr. fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (Politiken/10)
Giovanni Pira, Barbera d'Alba, Italien 1999 til 97,50 kr. hos Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35). (JP-København/13)
Gran Sangre de Toro, Torres, Penedès, Spanien 1998 til 50 kr. i Netto. (Politiken/12)
Hardy's Captains Shiraz, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 1999 til 60 kr., på tilbud til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Berlingske Tidende/12)
Haselgrove, Shiraz, South Eastern Australia 2000 til 77,50 kr. (4 flasker for 250 kr.) fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (VinAvisen/13)
Inferi, Marramiero, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1996 til 140 kr. fra Løgismose Vin. (ErhvervsBladet/11)
La Cabolle, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 50 kr. hos Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (Berlingske Tidende/11)
La Vicalanda, Reserva, Rioja, Spanien 1996 til 145 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (Nordjyske Stiftstidende/13)
Les Fontanelles Rouge, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999 til 39 kr. (tilbud: 6 for 200 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (VinAvisen/14)
Les Murières, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 45 kr. hos Le Papillon Vinimport (tlf.: 36 30 37 05). (Berlingske Tidende/11)
Lupé-Cholet, Maranges, Frankrig 1995 til 128 kr. (tilbud: 79 kr.) fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Berlingske Tidende/13, VinAvisen/14)
Marqués de Chivé, Tempranillo, Crianza Utiel-Requena, Spanien 1997 til 39,95 kr. hos SuperBest, Favør, Spar og KwikSpar. (B.T./11)
Marqués de Monistrol, Reserva Privada, Penedès, Spanien 1997 til 64,95 kr. (2 flasker for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/08, B.T./11)
Marqués de Monistrol, Cabernet-Tempranillo, Penedès, Spanien 1998 til 45 kr. (3 flasker for 120 kr.) i ISO. (VinAvisen/12)
Marqués de Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 1997 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (Frederiksborg Amts Avis/12, VinAvisen/13)
Mentor, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1996 til 273,25 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
Mortiès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 1999 til 59 kr. (ved 12 flasker) fra The Wine Company (tlf.: 38 80 74 72 og 48 26 62 94). (VinAvisen/12)
Orsan, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1999 til 300 kr. for 6 flasker hos Lars Bjørn (tlf.: 39 64 30 00). (JP-København/11)
Peter Lehmann, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, South Australia 1997 til 113,50 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11, Børsen/13)
Peter Lehmann, Shiraz, Barossa Valley, South Australia 1998 til 110,75 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11, Børsen/13)
Promesso, Rosso de Salento, Puglia, Italien 2000 til 40 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 70 22 68 88). (Politiken/12)
Santa Rita, Carménère Reserva, Colchagua Valley, Chile 1999 til 70 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (Berlingske Lokalaviser/11)
Santa Rita, Medalla Real, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 1998 til 99,50 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (ErhvervsBladet/11)
Sarnia, Cabernet Sauvignon, Angove's, Padthway, Australien 1998 til 109,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/14)
Scaldagrilli, Carmignano DOCG, Italien 1998 til 98 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (VinAvisen/09, Frederiksborg Amts Avis/09, Århus Stiftstidende/11)
Stonewell Shiraz, Peter Lehmann, Barossa Valley, South Australia 1995 til 290 kr. hos Kjær & Sommerfeldt (tlf. i København: 33 93 34 44, i Odense: 33 12 09 95, i Esbjerg: 75 45 10 99, i Århus: 86 16 78 79 og i Frederikshavn: 98 43 98 11). (VinAvisen/11)
Torrelongares, Reserva, Cariñena, Spanien 1994 til 40 kr. (3 flasker for 100 kr.) i ISO. (VinAvisen/11)
Trapiche, Malbec, Oak Cask, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/11, Århus Stiftstidende/12, Berlingske Tidende/13)
Trapiche, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997 til 69,75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/12, Århus Stiftstidende/12, Frederiksborg Amts Avis/13, Fyens Stiftstidende/13, Berlingske Tidende/13)
Villa Ceria, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1999 til 280 kr. for 6 flasker i Rungsted Vinhandel (tlf.: 45 57 03 20). (JP-København/11)
Viña Tarapaca, La Cuesta, Cabernet Sauvignon / Syrah, Chile til 79,50 kr. hos Skjold Burne. (ErhvervsBladet/11)

SPECIALITETER
Eiswein, Reichsgraf von Kesselstatt’s Weingut, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1989 til 595 kr. i halvflaske fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00). (Frederiksborg Amts Avis/11)
Jarana, Light Fino, Emilio Lustau, Sherry, Spanien til 89,50 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, i Århus: 86 15 83 00 og i Aalborg 98 12 52 90 - samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (Alt for Damerne/13)
Quinta da Ervamoira, Vintage Port, Portugal 1994 til 289 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 98 17 03 01). (Nordjyske Stiftstidende/12)
Solaria Jonica, Puglia, Italien 1959, sød dessertvin til 720 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78). (Berlingske Tidende/13)lust
Wisdom, Fino Sherry, Spanien til 37,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (VinAvisen/12)

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.